Macháč v Ostravě pokračuje v životním turnaji, po dvou odvrácených mečbolech vyřadil obhájce titulu

2. 5. 2019, 12:21
Aktuality 14
ATP CHALLENGER OSTRAVA - Tomáš Macháč v Ostravě na svém vůbec prvním challengeru nepřestává překvapovat. Osmnáctiletý Čech v osmifinále po obratu vyřadil obhájce titulu, nasazenou osmičku a 176. hráče světa Arthura de Greefa, přestože ve druhé i rozhodující sadě čelil vždy jednomu mečbolu. Druhým Čechem ve čtvrtfinále je bývalý šampion Jiří Veselý. Naopak Jan Šátral proti nasazené jedničce Lloydovi Harrisovi nepřekvapil, Jiří Lehečka prohrál s Jannikem Sinnerem.
Tomáš Macháč (© cztenis.cz)

Tomáš Macháč ukazoval svůj talent již na okruhu ITF, kde získal celkem čtyři tituly. Loni ovládl tři domácí turnaje a letos triumfoval v bahrajnské Manámě. I proto zřejmě dostal šanci od pořadatelů challengeru v Ostravě a díky divoké kartě hraje svůj vůbec první challenger.

A na něm osmnáctiletý český talent nepřestává překvapovat. Rodák z Berouna nejprve bez ztráty setu porazil krajana Jonáše Forejtka a nasazeného Itala Stefana Napolitana a dnes v osmifinále po setech 1-6 7-6(6) 7-6(4) vyřadil obhájce titulu, nasazenou osmičku a 176. hráče světa Arthura de Greefa a připsal si svůj nejcennější skalp.

Zatímco v úvodním dějství byl Macháč proti zkušenějšímu Belgičanovi absolutně bez šance, ve druhé sadě se chytl a vedl 5-2. Vedení však neudržel, přičemž neproměnil jeden setbol na returnu, a v tie-breaku čelil prvnímu mečbolu. Ten ale odvrátil a dramatickou zkrácenou hru vyhrál 8-6.

V rozhodujícím setu se favorizovaný de Greef dostal do vedení 5-3, ovšem ani druhý mečbol mu Macháč proměnit nedovolil a v dalším tie-breaku tentokrát dominoval.

Macháč, který před startem turnaje nefiguroval v žebříčku ATP a teď má jistotu, že bude v první pětistovce, ve svém největším čtvrtfinále narazí na Kanaďana Stevena Dieze.

Jan Šátral na svém prvním challengeru od loňského září končí v osmifinále. Osmadvacetiletý Čech nestačil 4-6 1-6 na nasazenou jedničku Lloyda Harrise.

Pro Jiřího Lehečku skončila premiéra v hlavní soutěži na challengerech v osmifinále. Sedmnáctiletý český talent další výhru nepřidal, když v souboji o čtvrtfinále prohrál 4-6 2-6 s Italem Jannikem Sinnerem.

Právě sedmnáctiletý Sinner bude dalším soupeřem Jiřího Veselého. Šampion z roku 2013 a letos nasazená dvojka si dnes poradil 7-6 6-3 s Rusem Ivanem Gachovem.

• ATP CHALLENGER OSTRAVA •
Česko, antuka, 46.600 eur
čtvrteční výsledky (2. 5. 2019)
• Dvouhra - osmifinále •
Veselý (2-ČR) - Gachov (Rus.) 7-6(6) 6-3
Macháč (ČR) - de Greef (8-Belg.) 1-6 7-6(6) 7-6(4)
Harris (1-JAR) - Šátral (ČR) 6-4 6-1
Sinner (It.) - Lehečka (ČR) 6-4 6-2
Majchrzak (4-Pol.) - Piros (Maď.) 7-6(3) 6-3
Novak (5-Rak.) - Basso (It.) 7-5 6-4
Travaglia (6-It.) - Galovič (12-Chorv.) 6-4 6-4
Diez (Kan.) - Gombos (14-SR) 6-7(1) 6-3 7-6(4)
• Čtyřhra - čtvrtfinále •
Margaroli/Polášek (2-Švýc./SR) - Novak/Pavlásek (Rak./ČR) 6-3 6-4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

14
Přidat komentář
Fandina
To je super a koukám, že se dostal na žebříček, tedy jak je to teď s body z nižších soutěží neznám, ale podle tohohle https://live-tennis.eu/en/atp-live-ranking je 467 s 15 body a přeskočil 9545 míst a překonal i svoje maximum (534), to asi bylo podle dřívějšího bodování, protože se dívám a on na okruhu zatím hrál jen malé Futures. A kdyby se mu zadařilo i dál a třeba dostal i WC v Prostějově, Praze, Liberci a nevím kde ještě se hrají u nás challengery, mohlo by mu to v tom novém bodování hodně pomoci, pokud bude zase vyhrávat.

Takže gratulka a moc se mi to líbilo, jak to nakonec zvládl a vyhrál. Jen tak dál.
Reagovat
EllNino
No on přišel o všechny body, protože se zrušilo bodování Futures turnajů, na ten teď funguje speciální ITF žebříček, takže momentálně má na TP žebříčku prvních 15 bodů ... je to hodně kruté pro mladé hráče, proto jsem tu včera říkal, že pro Jirku Lehečku a Tomáše mají tyto turnaje cenu zlata, jinde body do ATP žebříčku sbírat nemohou než na českých challengerech :)
Reagovat
Fandina
Já vím, že je od letoška změna v bodování, ale nija to nepitvám, nesleduji. Jen vím, že je to pro začínající tenisty nevýhodné. Proto by bylo super. kdyby se přes WC na challengerech mohli dostat nahoru.
Reagovat
lvicek
A jak to teda ted vlastne je? Kolik potrebuje "velkych" bodu na ATP, aby mu to tak nejak k necemu bylo? A dostal se na nejake dalsi turnaje (bez WC)?
Reagovat
EllNino
no prostě tolik, aby byl tak kolem 250. - 300. místa na ATP žebříčku ... třeba Vašek Šafránek je teď tak někde na pomězí ITF Futures a ATP Challengerů ... bodů potřebujou kluci hodně, tohle je zlomek toho, co jim zajistí starty na Challengerech
Reagovat
darek.vrana
Proč ale přišel o body do toho ITF žebříčku? Když loni vyhrál na konci roku tři turnaje, tak by se mu měly počítat, nebo se jede od začátku roku od nuly?
Reagovat
EllNino
no prostě se zrušilo bodování Futurů, takže všichni přišli o body z Futurů :/ ... takže Tomáš a spol. začínali s nulou
Reagovat
darek.vrana
Chápu, že futury se už nepočítají do ATP žebříčku, ale proč je Macháč tak nízko v tom novém ITF žebříčku, když loni vyhrál 3 turnaje?
Reagovat
EllNino
No, moc jsem to nepochopil
Reagovat
Fandina
V žebříčku ITF má 514 bodů, tak snad o ně nepřišel.

https://live-tennis.eu/en/itf-men-live-ranking
Reagovat
EllNino
že na fotce je Lehečka ... achjo
Reagovat
Ondřej.Jirásek
aha, tak to jsem teda pokonil, já jdu hledat Macháče, omlouvám se, nikdy jsem je hrát neviděl :(
Reagovat
Pe3k
:D
Reagovat
FulnekUltras
všade nám dneska treba špecialistov... ;-)))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist