Málaga od zítra hostí finálový turnaj Davis Cupu. Domácí Španělé se musí obejít bez Nadala i Alcaraze

21. 11. 2022, 14:46
Aktuality 3
Čtvrtfinálovým duelem mezi tenisty Austrálie a Nizozemska odstartují v úterý v Málaze rozhodující souboje o triumf v Davisově poháru. V dalších dnech na sebe narazí Španělsko s Chorvatskem, Itálie s USA a Německo s Kanadou. Finále týmové soutěže o "salátovou mísu" se uskuteční 27. listopadu. Češi v elitní společnosti po prohře v březnové kvalifikaci s Argentinou nejsou.
Profily hráčů

Vítězové nahradí na trůnu loňské šampiony z Ruska, kteří byli po vojenské invazi své země na Ukrajinu ze soutěže vyloučeni. Finálový turnaj Davis Cupu se bude hrát na tvrdém povrchu v hale Josého Maríi Martína Carpeny.

Američané budou v Málaze usilovat o 33. titul, kterým by vylepšili vlastní rekord, ale první od roku 2007. Tým kapitána Mardyho Fishe se bude opírat o světovou devítku Taylora Fritze a semifinalistu letošního US Open Francese Tiafoea.

Vylepšit loňské umístění se pokusí úřadující vicemistři z Chorvatska, v jejichž sestavě nechybí Marin Čilič nebo olympijští vítězové z Tokia ve čtyřhře Mate Pavič a Nikola Mektič. Silný tým mají také Kanaďané, finalisty z roku 2019 má táhnout za historicky prvním triumfem duo Félix Auger-Aliassime, Denis Shapovalov.

"Je pro nás ctí účastnit se zase finálových bojů v Davis Cupu. Těšíme se na zápasy a kluci jsou odhodlaní bojovat za svoji zemi a vlajku," řekl kapitán kanadského týmu Frank Dancevic.

Naopak domácím Španělům budou chybět vítěz rekordního počtu 22 grandslamových titulů Rafael Nadal i zraněná světová jednička Carlos Alcaraz. Italové se musejí vypořádat s absencí hlavních hvězd a hráčů z druhé dvacítky žebříčku Jannika Sinnera a Mattea Berrettiniho.

"Bohužel jsem se nestihl včas uzdravit. Lékaři mi oznámili, že ještě nejsem po zranění nohy, které jsem utrpěl v Neapoli, schopný hrát na nejvyšší úrovni. Přesto do Málagy pojedu a podpořím náš tým, jak nejlépe dovedu," napsal Berrettini na Instagramu.

O překvapení se mohou postarat Nizozemci v čele s Boticem van de Zandschulpem, kteří v říjnu postoupili ze základní skupiny D z prvního místa a vedle Velké Británie porazili i výběr USA. Tým kapitána Paula Haarhuise prošel mezi nejlepších osm celků poprvé od roku 2005 a zabojuje o historicky první finálovou účast.

Proti nim stanou ve čtvrtfinále Australané, kteří budou s 24. hráčem světa Alexem de Minaurem usilovat o 29. titul v historii a první od roku 2003. Zahajovací duel Austrálie s Nizozemskem začne v úterý v 16:00 SEČ.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

3
Přidat komentář
Drzymalski
No Czech? No vuvuzela!smile
Reagovat
Krisboy
Zbytečný turnaj. Davis Cup už to není a navíc už všichni sotva choděj.
Reagovat
RFanousek
Naprosto souhlasím, klidně bych to zrušil. Hrál bych v lednu před ATP CUP, a to je vše.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist