Martincová v Praze poprvé v sezoně postoupila do čtvrtfinále, po obratu jde dál i Nosková

3. 8. 2023, 15:51
Aktuality 61
Tereza Martincová (28) na domácím Livesport Prague Open nadále využívá příznivého losu a zahraje si své první čtvrtfinále na okruhu WTA od loňského října. Předloňská finalistka porazila 1:6, 6:2, 6:2 Yue Yuan (24) a zaútočí na své první semifinále na této úrovni od loňského června. Postup mezi nejlepší osmičku vybojovala po obratu i Linda Nosková (18), která zastavila rozjetou Ankitu Rainaovou (30).
Tereza Martincová (© Profimedia)

Tereza Martincová sice v letošní sezoně uhrála finále na W80 ve Španělsku a semifinále na 125k ve Francii, ale na hlavním okruhu se jí vůbec nedaří. Před cestou do domácí metropole přešla přes úvodní kolo pouze třikrát a teprve až na probíhajícím Livesport Prague Open se dočkala své premiérové letošní vítězné série v hlavních soutěžích na nejvyšší tour a také prvního čtvrtfinále na turnajích WTA od loňského října, kdy do této fáze prošla v ostravské hale.

Ve Stromovce, kde si předloni zahrála své jediné dosavadní finále na nejvyšším okruhu, využila velmi příznivého losu. Pražská rodačka přetlačila po obratu 240. hráčku světa, kvalifikantku a krajanku Gabrielu Knutsonovou i nyní 116. ženu pořadí Yue Yuan z Číny.

Statistiky zápasu Yuan - Martincová

Martincová v úvodním dějství příliš chybovala, ani jednou si neudržela podání a od stavu 1:1 prohrála pět gamů v řadě. Na začátku druhé sady nepotvrdila brejk a Číňanka skóre otočila, nicméně Češka poté díky zpřesněné hře a naopak velkému počtu chyb z rakety soupeřky uhrála osm her v řadě.

V rozhodujícím setu tak disponovala náskokem dvou brejků. Přesto se mohla o postup ještě strachovat, protože Yuan snížila z 0:3 na 2:3 a v šestém gamu vedla 30:0 na returnu. Martincová ale nepříznivý vývoj otočila a získala poslední tři hry.

"V prvním setu jsem byla brutálně nervózní. Odešla jsem pak na záchod a řekla si, že prostě začnu nový zápas. Věděla jsem, že musím ve zbytku utkání zahrát víc míčů do kurtu než soupeřka," řekla v pozápasovém rozhovoru Martincová.

O první semifinále na této úrovni od loňského června, kdy se probojovala mezi nejlepší kvarteto na trávě v Nottinghamu, se utká s Nao Hibinovou. Japonka ve druhém kole přehrála 6:1, 7:5 často chybující Slovenku Viktórii Hrunčákovou a obhájila loňský výsledek.

"Minulý týden jsem hrála ve Varšavě, kde byly podmínky podobné. Hodně foukalo a svítilo sluníčko. Takže jsem na ty podmínky zvyklá. Koncovka byla hodně vyrovnaná a jsem ráda, že jsem to ukončila ve dvou setech," řekla spokojená Hibinová, která s Martincovou vyhrála oba předchozí souboje. Nepotkaly se však skoro sedm let.

Rainaová – Nosková 6:1, 5:7, 1:6

Linda Nosková startovala před týdnem na betonech ve Varšavě a dočkala se své první vítězné série v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu od března a první čtvrtfinálové účasti na hlavní tour od února. Do semifinále ji v polské metropoli nepustila světová jednička Iga Šwiateková.

Na domácím Livesport Prague Open se ovšem řadí mezi největší adeptky na titul a žádnou výraznější hrozbu v průběhu turnaje nepotká. Zatímco v úvodním kole deklasovala kvalifikantku Elvinu Kalievovou, ve druhém kole proti lucky loserovi Ankitě Rainaové byla na pokraji vyřazení, dokonce returnovala na setrvání v zápase.

Statistiky zápasu Rainaová - Nosková

S Indkou, která ve finále kvalifikace neuhrála jediný game a v prvním kole ukončila domácí rozlučku Barbory Strýcové, měla nečekané potíže a velmi dlouho jí trvalo, než začala potvrzovat roli jasné favoritky. Dalo by se říct, že obrat zahájila za pět minut dvanáct.

V úvodní sadě Češka příliš chybovala a Rainaová naopak odehrála pravděpodobně svůj nejlepší set v kariéře. Ve druhém dějství prohrávala Nosková třikrát o brejk a za stavu 4:5 returnovala na udržení se v utkání. O dvě hry později sebrala soupeřce servis znovu a po proměnění třetího setbolu její odpor definitivně zlomila.

V rozhodujícím setu sice ještě jednou zaváhala na podání, ale ztratila už jen jeden game. Navzdory sedmi prohraným servisům a 10 dvojchybám postoupila za hodinu a 58 minut.

Nosková bude v pátek usilovat o své třetí semifinále na nejvyšším okruhu. Premiérové uhrála loni právě na Livesport Prague Open a letos v lednu zazářila postupem z kvalifikace do finále podniku WTA 500 v australském Adelaide.

Na druhou stranu kurtu se postaví Anna Karolína Schmiedlová. Slovenka udolala po téměř tříhodinovém boji 4:6, 6:2, 7:6 Číňanku Xiyu Wang, přestože ve třetím setu prohrávala 0:3 s mankem dvou brejků, soupeřka dvakrát podávala na vítězství a v závěru tie-breaku čelila dvěma mečbolům. Schmiedlová zaútočí na první semifinále na této úrovni od ledna 2019.

Palicová/Šalková – Shuai Zhang/Lin Zhu 6:4, 6:4

O překvapení v deblové části soutěže se postaraly domácí teenagerky Barbora Palicová s Dominikou Šalkovou. České naděje porazily 6:4, 6:4 nejvýše nasazené Číňanky Shuai Zhang a Lin Zhu a poprvé na okruhu WTA postoupily do semifinále.

Palicová a Šalková porazily nasazené jedničky a zahrají si o finále.

Cornetová – Kanepiová 7:6, 5:7, 6:4

Úvodní zápas čtvrtečního programu na Livesport Prague Open divákům nabídl jeden z nejdelších zápasů v historii turnaje. Třiatřicetiletá Francouzka Alizé Cornetová navzdory 13 dvojchybám a osmi ztraceným servisům udolala v zápase hraném v silném větru po třech hodinách a 17 minutách boje  7:6, 5:7, 6:4 sedmatřicetiletou Estonku Kaiu Kanepiovou, oplatila jí 'vousatou' porážku US Open 2010 a poprvé ve Stromovce postoupila do čtvrtfinále.

"Byl to příšerný zápas. Strašně náročný po psychické i fyzické stránce. Kaia hraje hrozně agresivně a mentálně je velmi silná. Nenechala mi jediný míček zadarmo. Je to pro mě těžce vybojovaná výhra, teď si potřebuju hlavně dobře odpočinout," řekla Cornetová v rozhovoru pro Českou televizi.

Ve čtvrtfinále na bývalou světovou jedenáctku čeká Tamara Korpatschová (h2h 1:0), kterou před čtyřmi lety porazila na antuce v Lausanne. Němka dnes naopak síly pošetřila, neboť jí už po čtyřech gamech vzdala Belgičanka Yanina WickmayerováPoslední čtvrtfinálovou dvojici tvoří Jaqueline Cristianová s Katerynou Baindlovou.

• WTA 250 PRAHA / STROMOVKA •
LIVESPORT PRAGUE OPEN 2023

Česko, antuka, 259.303 dolarů
čtvrteční výsledky (03. 08. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Martincová (ČR) - Yue Yuan (Čína) 1:6, 6:2, 6:2
Nosková (4-ČR) - Rainaová (Indie) 1:6, 7:5, 6:1
Cornetová (6-Fr.) - Kanepiová (Est.) 7:6, 5:7, 6:4
Hibinová (Jap.) - Hrunčáková (SR) 6:1, 7:5
Korpatschová (Něm.) - Wickmayerová (Belg.) 4:0 / skreč
Schmiedlová (SR) - Xiyu Wang (Čína) 4:6, 6:2, 7:6
• Čtyřhra - čtvrtfinále •
Šalková/Palicová (ČR) - Shuai Zhan/Lin Zhu (1-Čína) 6:4, 6:4

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport, Ondřej Jirásek

Komentáře

61
Přidat komentář
tenisfan178
Linda to protentokrát zvládla,ale pokud bude hrát takhle bídně i proti AKS tak na postup může rychle zapomenout. Každopádně doufejme že ne a že se její výkon zlepší.
Reagovat
Petr_Fisk
Radujme se, veselme se.
Stačilo málo a turnaj v Praze už ve čtvrtfinále neměl žádnou Češku.
Reagovat
Ianny
Twl tady je to samej kritik našich holek. Vy byste všichni chtěli, aby naše holky vždycky hladce vyhrávaly v dvouseťácích a nejlépe asi dvakrát kanára co? A Lindě pořád ještě není ani 19 let, Tereza perfektně otočila zápas a vyhrála taky. Tady je to asi samej šampión se mi zdá.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Dobry-den
Holt je musíš pochválit sám, nikdo jinej to za tebe neudělá. smile
Reagovat
Ianny
Holky by se asi měly jít poradit před dalším zápasem s těmi kritiky tady, jakou zvolit strategiismile
Reagovat
Petr_Fisk
Kanár nestačí.
Nejlépe 6:-2
Reagovat
Ianny
Vidíš to jsem ani nevěděl, že to tak jdesmile
Reagovat
Petr_Fisk
To je kanár uhraný při teplotě -2 na kurtu.
Reagovat
Dobry-den
Za stavu 1:6 0:2 0:30 jsem myslel, že už je myšlenkama v letadle do Montrealu, ale nakonec zabojovala a vyhla se blamáži.

Soupeřka začala sebevědomě, set a kousek prakticky nezkazila míč, ale bylo pravděpodobné, že jí to nevydrží, letos např. neudržela vedení 6:0 3:0 proti Brendě.
Nakonec se opravdu pokakala, nedopodávala zápas a ztratila posledních 7 gemů při vlastním podání...

Linda mě svým výkonem šokovala, nefungovalo nic a především nechápu, co se jí stalo se servisem. Prvním podáním si vůbec nepomohla, k tomu 10 dvojchyb, úplně zfruhvirtovatěla. smile

Po dnešním výkonu asi můžeme na titul zapomenout, pokud něco podobného předvede proti Šmidlové, tak se s Prahou rozloučí s pořádným výpraskem... smile
Reagovat
tommr
Linda utrpěla výhru. Set a půl hrála příšerně. Pak se přece jen trochu zmátořila ale hlavním důvodem obratu bylo to že Indce od stavu 1:6 1:3 úplně odešel servis a sedmkrát za sebou ho prohrála ...
Pokud jsem si před dnešním zápasem myslel že Linda bude mít s AKS potíže ale nakonec vyhraje tak teď se obávám nejhoršího. Pokud se Linda nezlepší a to opravdu výrazně tak jí AKS smete ...
Reagovat
Jan
Třeba bude mít lepší den.
Reagovat
Otmar
No trápily se obě, tenis mizerný, ale alespoň to ubojovaly. Myslím, že dál ubojovat nic nepůjde, bude to třeba uhrát a protože v komentářích je dost skepse, tak se k pochybnostem připojuji!
Reagovat
hanz
Lindička zítra OUT proti vracečce AKS, Terýsek dojede na fyzičku.
Reagovat
Ianny
Nene, bude finále Tereza - Linda. Která asi bude mít víc fanoušků?smile
Reagovat
EllNino
Na jiných turnajích by to neotočily, tady pomohli hrozně diváci ...:)

Čtvrtfinále budou těžká, Hibino i AKS na tomhle hardu nedají míc zadarmo ...

Ani jedna dneska nehrála dobře, ale výhry se počítaj :))
Reagovat
zfloyd
vyhrála jen díky tomu , že se soupeřka na konci druhého setu téměř pokakala strachy z vítězství , no a pak už se to vezlo
Reagovat
horska.kraslice
smile
Každopádně ta malá Indka, kde se vzala, tu se vzala, si získala moje sympatie. Pěkně zamotala Lindě hlavu.
Reagovat
tommr
Raina je velice sympatická hráčka a dneska hrála navíc opravdu dobře ... smile
Reagovat
frenkie57
Líbilo se mi, jak se včera rozloučila s Bárou. smile
Reagovat
Ianny
A celej třetí set byla ještě Indka pokakaná strachy?
Reagovat
bIbec
Lindasmilesmile
Reagovat
Astarin
Co tam s Rainou řeší? Nemám zvuk.
Reagovat
Dave6969
Dělá to dobře teď, rozhodčí než ji to vysvětlí tak bude tmasmile
Reagovat
dadaft
měla to nechat až na tajbrejk, takové zbrklé otáčení zápasu může mít nedozírné následky ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Reagovat
tommr
ještě že tak. TB by v jejím momentálním psychickým rozpoložení nezvládla ...
Reagovat
Ela-fon-isi
smile
Reagovat
tommr
Linda sice uhaluzila druhej set a dočasně odvrátila hrozící porážku ale hraje bídně a pokud se výrazně nezlepší tak špatně dopadne ... smile
Reagovat
Pavol
smilesmilesmile
Reagovat
A211
L.N.v trenclich hraje vždy mizerně.
Reagovat
Kandinsky1
Nosková dneska dostala krámy nebo co smile
Reagovat
hanz
smile Hrozný, takhle servírovat ...jak stará Errani
Reagovat
dadaft
tak dost těch srandiček
Reagovat
hanz
Nosková humus, tfuj... na tohle si zaplatit lístek je jako vyhodit do koše.smilesmile
Reagovat
Ianny
Tereza by potřebovala vyhrát ještě aspoň to QF, aby se už zase pošoupla zpět do první stovky. Ideální by bylo finále Terezy s Lindou, ta se snad brzy v zápase s Rainou vzchopí.
Reagovat
Dave6969
ta indka je rozjetá,tohle otočit bude těžký.
Reagovat
Ianny
Jj, vypadá že je v laufu, Bára ji rozjela
Reagovat
hanz
Rajnička, která měla být za to své 0:6 0:6 pokutována jako vyučuje naše hvězdy?
Reagovat
com
Myslel sem, ze nejvetsi prekvapeni dne byl potup Martincove..

A on to bude postup te Indky s dvema kanary smilesmile
Reagovat
tommr
Linda vypadá úplně mimo ... smile
Reagovat
com
Byl dobrej kurz.. Rekla nake vzdalene teticce, at proti ni vsadi 100 táců a ma vydelano smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak snad tetičce zavolala z wc, že si to rozmyslela a otočí tosmile
Reagovat
baggik
Tady tlacit Lindu, jinak z toho bude turnaj o nicem. Same bud vyzile hracky prvni stovky nebo hracky co vetsinu kariery stravily na mensich turnajich. A ani jedna mlada.
Reagovat
tenisfan178
Nevěřím tomu,ale Tereza zdolala Yuan a poprvé v sezoně postoupila do čtvrtfinále. V něm narazí na Hibino což je hratelná soupeřka. Tereza ale nesmí usnout na vavřínech,a hrát co možná nejlépe.
Reagovat
Mony
No..
A v QF už bude favoritkou..
Tedy když udrží alespoň dosavadní leveĺ
Reagovat
tommr
ani bych neřek. Hibino hrála proti Hrunčákový dost dobře a Terezu už v minulosti dvakrát porazila. Pro mě bude favoritkou ona ...
Reagovat
com
presne tak, nejen ze ji Hibino uz 2x porazila, ale navic musel Terysek vzdycky do trech setu.. Ta uz to neda.. Uz v Praglu presluhuje smilesmile
Reagovat
Mony
Teď už to bude i o kondici..
Jestli to bude znovu trisetak
Reagovat
Dave6969
Ta Anna Karolína jak to otočila v tom tiebreaku,smile tý to moc přeju sympatická tenistka,tenkrát pár let zpátky když začínala tu byla ve finálesmile
Reagovat
tenisfan178
Gratulace holkám,při troše štěstí to můžou celý vyhrát. Dominika narozdíl od singla v deblu stoupá žebříčkem a jestli to takhle půjde dál,tak top 100 je celkem blízko.smile
Reagovat
hanz
Terýsku Terýsku...
Reagovat
com
deme do tretiho smile
Reagovat
tommr
Lindu čeká v případným čtvrtfinále Schmiedlová. Přál jsem si víc tu Číňanku, protože AKS bude jen těžko k udolání ...
Reagovat
Nola
:D Kajka je antukarka.... to je tak cele co mozem zodpovedne vyslovit, zapas som nevidela, ale ty budes taky zaklinac smilesamozrejme potesila vyhrou, ale Kajka ma asi najlepsie roky kariery za sebou, na FO hrala vyborne, ale na harde by som ju vobec neprecenovala....
Reagovat
Carter
Kajka má titul aj jedno finále z hardu a sama hovorí, že pomalé hardy jej celkom vyhovujú. V Prahe to je extra pomalé, takže šanca tam je. Samozrejme Linda bude favoritkou (ak postúpi)
Reagovat
tommr
no já prostě vycházím z toho že když AKS dokázala udolat favorizovanou Číňanku tak musí být v dobrý formě a může zaskočit i Lindu ...
Reagovat
Nola
ako hrala? videl si zapas? Kajka ma slusne udery z oboch stran, dokaze aj utocit, ale servis ju vacsinou zraza
Reagovat
tommr
neviděl, ale vím čeho je AKS schopná když je v pohodě ...
Reagovat
George_Renel
Terezy tenis fakt moc nebaví.
Reagovat
com
Martincova je dobra akorat tak na vyrazeni krajanky smile
Reagovat
Patapuff
...a číňanky
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist