Mayer z cesty 'odstranil' Davyděnka, Federer byl suverénní

17. 1. 2011, 06:43
Aktuality 37
Tomáši Berdychovi hned v úvodu Australian Open zmizel z cesty do čtvrtfinále jeho nejméně oblíbený soupeř. Němec Florian Mayer se totiž v 1. kole postaral o vyřazení Nikolaje Davyděnka, na kterého český tenista neumí. Vstup do turnaje naopak zvládli suverénním způsobem obhájce titulu Roger Federer a třetí nasazený Novak Djokovič.
Nikolaj Davyděnko

Tomáš Berdych sice musí jít od zápasu k zápasu, těžko mu ale vyřazení Nikolaje Davyděnka mohlo neudělat radost. Na ruského tenistu, se kterým z jedenácti zápasů vyhrál jediný, mohl narazit ve 4. kole. Nyní mu stojí v cestě mezi osm nejlepších hráčů turnaje již jen dva nasazení hráči: Gasquet a Verdasco.

Davyděnko si loni na Australian Open už počtvrté zahrál ve čtvrtfinále a dokonce měl i 'zaděláno' na vyřazení Federera. Nepovedlo se mu to a o měsíc později si navíc zlomil zápěstí. Když se uzdravil, stihl do konce sezony startovat ještě na patnácti turnajích. Nikdy však nevyhrál více než dva zápasy v řadě.

První úspěch po téměř roce si připsal až před pár dny v Dauhá, kde se i přes Nadala dostal až do finále. Zdálo se, že se v žebříčku bude pomalu vracet do Top 10, jenže místo toho ho čeká další propad. V Melbourne hned v 1. kole prohrál ve čtyřech setech s Florianem Mayerem z Německa a čeká ho pád do čtvrté světové desítky.

Mayer se ve druhém kole utká s Japoncem Keiem Nišikorim, jenž si poradil s Fabiem Fogninim.

Djokovič se bojí dalších potyček fanoušků
Roger Federer na letošním Australian Open obhajuje titul a usiluje o 17. grandslamové vítězství. A především je hlavním konkurentem Rafaela Nadala, který může vyhrát teprve jako druhý tenista v historii 'Open éry' čtvrtý grandslam v řadě.

Švýcarský tenista v Melbourne hned v úvodu ukázal, co je to být v parádní formě. Po triumfu v Dauhá, kde neztratil jediný set, dnes strojovým tempem rozcupoval Lukáše Lacka. Slovenský tenista sice v Kataru nadělil nemocnému Nadalovi kanára, se švýcarskou hvězdou ale nedokázal držet krok. Federer si s bezmocným soupeřem, který neměl jedinou zbraň a míček pouze vracel, dělal, co chtěl.

Aniž by musel, předváděl Federer téměř bezchybný tenis. Soupeřovy neagresivní údery si mohl dovolit vracet až exhibičními kousky, za kterými se Lacko jenom ohlížel. Nakonec suverénní Federer nepotřeboval ani hodinu a půl, aby zvítězil 6-1 6-1 6-3.

"Nevím, jestli je to můj nejlepší vstup do turnaje, všechny si napamatuju. Ale hrál jsem výborně. Od začátku jsem se snažil hrát ofenzivně a vycházelo to," řekl Federer.

Druhý hráč světa si tak připsal 11. vítězné soutěžní utkání v řadě. Od loňského Wimbledonu odešel z 45 duelů již pojednačtyřicáté jako vítěz.

Do druhého kola se dnes v Melbourne probojoval i Novak Djokovič, který si s Federerem v lehkosti, s níž postoupil, ničím nezadal. Srb, který na Australian Open uspěl v roce 2008 a jako jeden z mála tak narušil současnou grandslamovou nadvládu dua Federer-Nadal, povolil pouhých pět gamů Španělovi Marcelu Granollersovi.

"Takový výkon mi určitě dodá víc sebevědomí a je to pro mě další důvod si myslet, že můžu porazit kohokoliv," varuje Djokovič, který se ale jako favorit necítí. "Všechna čest před Rafou a Rogerem. Zaslouží si být největšími favority. Jsou to dva nejlepší hráči světa," dodal srbský tenista.

Třetího nasazeného hráče čeká v dalším kole Chorvat Ivan Dodig, který si dnes v pětisetové bitvě poradil s nebezpečným krajanem Ivo Karlovičem. Djokovič dopředu požádal fanoušky obou zemí bývalé Jugoslávie, aby se v Melbourne Parku neopakovaly incidenty z posledních let, v nichž figurovali právě Srbové a Chorvati, kterých v Austrálii žije hodně.

"Můžu jen doufat, že se nic dít nebude," řekl Djokovič. "Ukazují tak obě země v nepěkných barvách. My (hráči) tohle rozhodně nepodporujeme. Mimo kurty jsme naopak dobrými přáteli, všichni srbští a chorvatští tenisté. Není důvod vyvolávat nějaké rozbroje."

Monfils byl na pokraji vyřazení
Další z nasazených hráčů Gael Monfils na Australian Open poslední tři starty přetavil vždy minimálně ve 3. kolo. Letos se na úvodní grandslam roku připravoval na exhibici v Kooyongu, kde prohrál až ve finále s Lleytonem Hewittem. Po zápase však přiznal, že měl problémy s břišními svaly.

V Melbourne proti Thiemu De Bakkerovi na začátku duelu žádné problémy neměl. Ujal se vedení 3-0 a v deváté hře podával na zisk sady. Od té chvíle ale na kurtu začal dominovat dvaadvacetiletý Holanďan, jenž toužil po přerušení série šesti porážek v řadě. Měl k tomu velmi blízko, když vedl už 2-0 na sety a 5-2 ve třetím dějství.

12. hráč světa Monfils ale soupeře k žádnému mečbolu nepustil a postupně přebíral otěže zápasu. De Bakker se začal trápit, působil odevzdaně a francouzský tenista nakonec zvítězil 6-7 2-6 7-5 6-2 6-1. Poprvé tak Monfils vyhrál utkání, ve kterém prohrál první dvě sady.

Bohaté zkušenosti má s pětisetovými zápasy Mardy Fish, dostat se ze stavu 0-2 ale dokázal poprvé až dnes. Sám přitom věděl, jaké to je o takové vedení přijít. Dnes zdolal v dramatickém souboji Rumuna Victora Haneska 2-6 4-6 6-3 7-5 6-3.

Výsledky - Australian Open - muži:

Dvouhra - 1. kolo:
Federer (2-Švýc.) - Lacko (SR) 6:1, 6:1, 6:3, Djokovič (3-Srb.) - Granollers (Šp.) 6:1, 6:3, 6:1, Verdasco (9-Šp.) - Schüttler (Něm.) 6:1, 6:3, 6:2, Monfils (12-Fr.) - De Bakker (Niz.) 6:7 (5:7), 2:6, 7:5, 6:2, 6:1, Almagro (14-Šp.) - Robert (Fr.) 6:4, 6:3, 6:7 (4:7), 7:5, Fish (16-USA) - Hanescu (Rum.) 2:6, 4:6, 6:3, 7:5, 6:3, Ljubičič (17-Chorv.) - Luczak (Austr.) 6:3, 6:3, 7:6 (7:2), Kubot (Pol.) - Querrey (18-USA) 5:7, 6:2, 3:6, 6:1, 8:6, Wawrinka (19-Švýc.) - Gabašvili (Rus.) 7:6 (7:3), 6:4, 6:4, Mayer (Něm.) - Davyděnko (23-Rus.) 6:3, 4:6, 7:6 (7:4), 6:4, Montaňés (25-Šp.) - Brown (Něm.) 6:4, 6:2, 3:6, 2:6, 7:5, Monaco (26-Arg.) - Greul (Něm.) 7:6 (7:5), 7:6 (7:4), 6:2, Gasquet (28-Fr.) - Dancevic (Kan.) 6:3, 6:4, 6:4, Troicki (29-Srb.) - Tursunov (Rus.) 6:2, 3:6, 6:2, 6:0, Stachovskij (Ukr.) - Brands (Něm.) 6:2, 6:3, 6:4, Haase (Niz.) - Berlocq (Arg.) 6:4, 6:3, 7:6 (7:1), Malisse (Belg.) - Andújar (Šp.) 6:1, 6:2, 7:6 (7:3), Gil (Portug.) - Cuevas (Urug.) 6:4, 6:7 (7:9), 4:6, 6:3, 9:7, Mannarino (Fr.) - Harrison (USA) 6:4, 6:3, 6:4, Kunicyn (Rus.) - Przysiezny (Pol.) 6:7 (1:7), 6:4, 6:4, 7:6 (8:6), Nišikori (Jap.) - Fognini (It.) 6:1, 6:4, 6:7 (4:7), 6:4, Dimitrov (Bulh.) - Golubjov (Kaz.) 6:1, 6:4, 6:2, Kohlschreiber - Kamke (oba Něm.) 1:6, 4:6, 7:6 (8:6), 6:4, 6:4, Mahut (Fr.) - Dabul (Arg.) 6:3, 6:4, 6:4, Andrejev (Rus.) - Volandri (It.) 6:3, 7:6 (7:3), 6:3, Robredo (Šp.) - Devvarman (Indie) 7:6 (7:4), 6:3, 6:4, Paire (Fr.) - Cipolla (It.) 6:1, 7:5, 6:1, Simon (Fr.) - Lu Yen-hsun (Tchaj-wan) 6:7 (3:7), 6:2, 6:4, 6:2, Tipsarevič (Srb.) - Zverev (Něm.) 6:3, 6:1, 6:4, Dodig - Karlovič (oba Chorv.) 6:4, 3:6, 7:6 (7:5), 4:6, 6:4.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

37
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ste paka,fanděte tenisu..
Reagovat
smazaný uživatel
Líp AO začít nemohlo, ale jo mohlo.
Reagovat
Pe3k
Jasně měl si strach, že zase vyklepe Nadala :D Na rychlém povrchu je sice lepší, ale když se hraje na 3 vítězné sety tak bych favorizoval Nadala.Hlavně je to GS takže do toho dá rafa všechno a projeví se jeho silná psychika.Prohraje až v semi nebo ve finále...
Reagovat
smazaný uživatel
A víš, že je mi to fuk? Nadalovi budu fandit, jenom proto, že asi jako jediný má na to porazit na 3 sety Federera.
Reagovat
Pe3k
No více už ses zhodit nemohl.Takže ty ani tak nefandíš Nadalovi jako nesnášíš Rogera Federera.Holt úspěch se neodpouští...
Reagovat
smazaný uživatel
drive ho srazi Djokovic 3:0 jako tenkrat prave tady ! A pujde s tou svoji elaganci na parky...
Reagovat
smazaný uživatel
No sláva !!! Ty jsi to konečně pochopil? To se mi ani nechce věřit.
Reagovat
Pe3k
Možná kdyby jsi to napsal rovnou tak už to vím dávno.A co ti teda Roger udělal, že ho nemáš tak rád?
Reagovat
smazaný uživatel
Nemám rád arogantní lidi.
Reagovat
Pe3k
To se dá chápat.Mě zase vadí lidi co u toho hekají, nebo se pořád škrábou v pr...i.
Co se týče Rogera tak si myslím, že vzhledem k jeho úspěchům je dost skromný.Vem si jakéhokoliv průměrného člověka, který by vyhrál Wimbledon (já,ty,Berdych) chodil by po zemi jako král tvorstva.Vyhrát 16 GS být 4 roky v kuse nejlepší na světě + všechny ostatní rekordy a ocenění je tak nepředstavitelný úspěch, že se snad ani nedá odhadovat jak by se člověk choval...
Reagovat
smazaný uživatel
áááá jeden ze šlechty zas o análu...ty jsi ale Blb
Reagovat
smazaný uživatel
VOLE jeden, jak asi muze PRUMERNY clovek vyhrat vimbledon ? ! to je zas blabol...
Reagovat
Pe3k
Kdybych ti měl nadávat za všechny kraviny co tu píšeš tak, nedělám nic jiného.S tím análem je to pravda a všichni to ví, dokonci i jeho zaslepení fanoušci tak o co jde?
S tím průměrným člověkem jsem to myslel obrazně aby pochopil, že kdokoliv jiný by byl mnohem namyšlenější...
Reagovat
smazaný uživatel
dobra, pokud ho chces ponižovat timto zpusobem, tak jak myslis.Ja sam vim, ze ten jeho ťik kulturni moc neni...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Davydenkova cesta domu v 1. kole to je neskutecny. Radost ztoho asi moc mit nebude. Prijde mi to uplne to sami jako minuly rok Stepanek- vsichni cekali ze toho hodne predvede a nakonec tohle.

Tak snad se Berdych dostane tam, kam cesti fandove ocekavaji protoze ta cesta je ted volna. Samozrejme souperi budou klast odpor ale ma na to a dulezite je, ze dnes nepodcenil outsidera a s prehledem zvitezil.
Reagovat
smazaný uživatel
Dnes zahral dobre Kubot, vitezstvi nad Querrym jsem necekal, a kdyz ano, tak poradne utrapene vitezstvi. A hle, doslo na ma slova. Ale i za stavu 1:2 na sety jsem Kubotovi veril, no a ono to vyslo. Sympaticky se potom ze samotne hranice mezi porazkou a vyhrou dostal k vyhre. Dale me potesil Roger, ktery bez zavahani postoupil dale. V prvnich dvou setech Lacko nemel sanci, ale ve tretim se jeho hra zacala vyrovnavat a chvilemi uz byl Rogerovi dustojnejsim souperem, nez v prvni hodine zapasu. Ale v nekterych momentech, kdyz si pripsal na konto vitezny mic, jakoby ani nevedel, jak se mu to povedlo. :-) Vynikajici Monfilsuv obrat jsem mel tu moznost sledovat take. V patem setu ale Thiemo vypovidal sluzbu, aniz by se jeste o neco pokusil. Zkratka se nechal Monfilsem dorazit. Mardy se take rozehral az za pet minut dvanact. Obzvlast ve ctvrte sade uz byl na pokraji porazky, obrat nastesti dotahnul, za coz jsem hodne rad. Dale jsme meli moznost sledovat suverenitu Djokera nebo Nanda. Co jsem necekal, bylo brzke vyrazeni Davydenka, musim se priznat, ze jsem jeste po tretim setu doufal v to, ze se probere, jelikoz jsem si pral Nikolajuv zapas s Nandem ve tretim kole, ale bohuzel jsem nebyl vyslysen.
Cesti teniste: Berdych splnil povinnost, nutno podotknout, ze kdyby neporazil uz ani Crungolu, bylo by to s nim uz vazne zle, ale Hajek dnes podal hodne mdly vykon. Nasekal hodne nevynucenych chyb a na servisu take prilis neoslnoval, presneji receno, ze neoslnil vubec. Andy si zaslouzene dosel pro jasnou vyhru

Na zaver tady mam kompletni highlights z dnesniho dne, kvalita sice nic moc, ale divat se na video da. :-)

http://www.youtube.com/watch?v=Q66CnWPdIFg

Zitrejsi tipy:
Nadal - Daniel (priblizne od 03:00 rano SEC)
Del Potro - Sela (05:00 SEC)
Soderling - Starace (07:00 SEC)
Nalbandian - hewitt (11:00 SEC)
Reagovat
Matti
já jsem se díval na Dulko Wozniacki a musím říct, že Carolin byla dost matná a mdlá. Jen čekala( to sice dělala vždy ,ale občas přece jen přitvrdila) teď jen čekala a vracela dělala i laciné chyby vůbec to nebyla ta hráčka z podzimu a Dulko byla aktivnější, útočnější. Bohužel pro ni, ale nezvládla rozhodující míče. Avšak pokud narazí v dalších kolech Carolin s tímto výkonem třeba na Cibulkovou bude mít ještě větší problémy.
Reagovat
smazaný uživatel
No jo, v tom druhem setu vazne rozhodlo par micu a mohl klidne skoncit naopak. Uvidime, co Caroline predvede ve druhem kole, ale ja ji proste na grandslam moc neverim, a asi uz vubec ne v Australii, to urve asi Clijsters.
Reagovat
Matti
no právě, že ja ji taky nevěřím, hlavně potom, co jsem viděl dnes. A to Dulko hodněkráte ji měla rozběhanou, na lopatě a bum lehký forhand do sítě. Ale uvidíme, každý zápas je jiný.
Reagovat
skott
Zda se mi, ze jsi to moc nesledoval, protoze to bylo trochu jinak.Ja jsem se k tomu zapasu dostal ve druhem setu, pote co jsem protrpel vitezstvi Marii nad Tanasugarn a vynikajicim obratem Monfilse bych to v zadnem pripade nenazval.Vzdyt se do problemu dostal uplne sam, kdyz zahodil 1.set, ale hlavne mu potom k obratu pomohl sam Thiemo.Co predvedl za kolaps, to se vymyka i Gasquetovo meritkum...ze by to vzdal az v patem setu je hloupost, protoze po vsem bylo, uz kdyz to nedokazal doservirovat ve tretim.Nevim, ale Thiemo tam mel medical timeout a uz zhruba od stavu 4-2 vypadal, ze ma nejake problemy.Jeste pracne asi po deviti shodach udrzel na 5-2, ale pak uplne odchodil Monfilsovo servis a kdyz minul pri 15-30 jednoduchy volej, lehce prisel i o ten svuj.Od te chvile byl mimo a jenom z jeho reci tela slo videt, ze nema silu dal bojovat.
Reagovat
skott
a moc nechapu ani tu narazku na Berdycha, snad si necekal, ze bude mit nejaky problemv 1.kole s takovym souperme?Podle me hraje celkem v pohode uz od Turnaje mistru.Ze prohral s Wawrinkou neni nic hroznyho, porad to bylo semifinale, ale podcenovat ho tim, ze napises ¨kdyby prohral i Crugnolou¨...
Reagovat
Matti
a pak ještě dvojchyba, aby nebylo darečku málo.
Reagovat
smazaný uživatel
S Berdychem jsme loni zazili ledacos, vsak si vzpominas. :-) Na Turnaji mistru se mu idealne povedl jeden zapas proti A-Rodovi, zbytek bych prirovnal k prumeru. V Abu Dhabi s Baghdatisem a Nadalem odehral dobre zapasy, ale zname Berdycha...
Jasne, ze jej Crungola moc neproveril, ale o neco tezsi bude zapas s Kohlim. Sice dnes Kamkemu chybel jen kousek, ale stalo se, co se stalo, a Kohli zapas otocil. Dale nevim. Ve 3R asi Gasquet, potom v 4R Nando... Uvidime.
Ale uznavam. Tim, ze by jej mohl potrapit, nebo porazit Crungola, to jsem asi prestrelil. Ale zkratka u Berdycha si nemuzete byt moc jisti, jestli zapas vyhraje, nebo naopak... Zname to z minulych let.
Reagovat
skott
Tak na Turnaji mistru jsou jen ti nejlepsi a Berdych tam zahral mnohem lip nez mu vsichni posmevacci predpovidali.Ja bych rekl, ze zlomem byla prohra s Kamkem v Basileji, to byl jeden z jeho nejhorsich vykonu jake jsem od nej videl (ne-li nejhorsi), ale od te doby si svuj standart drzi a prijde mi, ze ho lidi zbytecne shazujou.Bez Davydenka se mu cesta hodne otevrela, tahle cast uz po rozlosovani byla slaboucka, takze bych klidne veril, ze Berdych bude ve ctvrtfinale.
Reagovat
smazaný uživatel
No nevím, ač nejsem Federerův fanoušek, tentokrát bych ale řekl, že autor článku je k Lackovi nespravedlivý. Rozhodně se nedá říci, že by Lacko jen bezmocně pinkal či vracel, jak naznačuje Zabloudil.Jako pinkání to vypadalo maximálně v porovnání s Federerovými forhendovými bombami. Lacko podle mě hrál celkem slušně, akorát Federer hrál po většinu zápasu jako z partesu a téměř bezchybně.

Jinak pinkání bylo spíš to, co na kurtu předváděli Roddick s Hájkem -- btw, výsledek zápasu považuju za další Hájkovu vyloženou ostudu. A na Hájka by na rozdíl od Lacka skutečně sedělo, že je bezmocný a úderově bezbranný.
Reagovat
Stan_Borowitz
už v prvním kole je bezpochyby obrovské překvapení, zejména s Roddickem, s nímž dosud neprohrál ani jediný zápas. Hájek měl zřejmě nějaké zdravotní problémy, jinak si to nedokážu vysvětlit.
Reagovat
smazaný uživatel
Já mluvím o tom, jak hrál, ne o tom, že prohrál. :-)
Reagovat
LubosZabloudil
Ano, Lacko hrál proti Federerovi byl bezmocný. Nezmohl se na žádný útok, mohl jen vracet a doufat, že Švýcar udělá chybu.

Jestli porovnáváš s Hájkem, tak jeho jsem viděl jen chvíli, ale zahrál 18 vítězných úderů, Lacko jen 11. Za tři sety je to bída, a nedá se říct nic jiného, než že to vracel na druhou stranu ;) Samozřejmě, kdyby na druhé straně kurtu nestálo výborný Federer, vypadal by Lackův výkon mnohem lépe.
Reagovat
smazaný uživatel
Můj názor je, že Rafa už nevyhraje žádný jiný grand-slam ne RG... a kamenujte mě za to jak chcete. Co se týče nadcházejících grandslamů více věřím Rogerovi než Rafovi.
Reagovat
smazaný uživatel
jedině Rg jsem myslel :)
Reagovat
Matti
dlouho jsi sbíral odvahu to napsat? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
ani ne, ale prostě je to můj subjektivní názor
Reagovat
Pe3k
11 vítězných úderů nemusí být tak málo jak jsi myslíš.Např světová jednička Nadal zahrál 11 winnerů ve finále ATP masters proti Federerovi a to je současně nejlepší hráč na světě.Záleží asi proti komu hraješ...
Reagovat
Pe3k
Bylo by fajn kdyby Nadal už nevyhrál žáden GS, ale myslím, že pokud bude zdravý je to nereálné.Krom RG je hrozně silný i ve wimbledonu a pokud bude stále number one tak bude mít stále ultra lehké losy a ne soupeře narážet až v semifinále a jelikož bude mít dost sil tak vyhraje.Např. ve wimbledonu není krom Federera nikdo kdo ho může porazit.(zatím)
Reagovat
smazaný uživatel
Hele a nepsal si tenkrat nahodou ze Potro a Rodick jsou prave ti co s Nadal prave na trave zametou....No nic, ja sem tady od toho abych te vzdy opravoval a upozornil.
Reagovat
Pe3k
Ty jsi tady od toho, aby ostatní věděli, jak se nemá člověk na internetových diskuzích chovat.
Rodick se už podle mě do takové formy aby porazil Nadala na trávě nedostane a Del Po se tam s tímhle tempem dostane až za dlouho...
Reagovat
smazaný uživatel
byla to tva uboha vymluva-ze prave tyhle dva Nadal v Londyn nepotkal....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist