Medjedovič překvapivě kraloval na Next Gen ATP Finals. Turnaj má už popáté neporaženého šampiona

2. 12. 2023, 20:51
Aktuality 13
Hamad Medjedovič (20) překvapivě vyhrál letošní ročník Turnaje mistrů do 21 let v saúdskoarabské Džiddě. Srbský talent porazil ve svém prvním finále na akcích větších než challengery 3:4, 4:1, 4:2, 3:4, 4:1 nasazenou jedničku a největšího favorita Arthura Filse (19). Žebříčkový bod sice nedostal ani jeden, nicméně si během pár dnů vydělal více peněz než dosud. Next Gen ATP Finals se konalo pošesté a už popáté má neporaženého šampiona.
Profily hráčů
Hamad Medjedovič (© AFP)

Fils – Medjedovič 4:3, 1:4, 2:4, 4:3, 1:4

Hamad Medjedovič prožil parádní závěrečné měsíce právě skončené sezony. V červenci si ve Gstaadu připsal své první vítězství v hlavních soutěžích na nejvyšší tour a své tažení na švýcarské antuce dotáhl až do semifinále. Další účast mezi nejlepším kvartetem zaznamenal nedávno v hale v Astaně a nyní zvládl své premiérové finále na podnicích větších než challengery.

Na Next Gen ATP Finals nedorazil v nejlepší formě. Talentovaný srbský mladík prohrál pět z posledních šesti zápasů před cestou do saúdskoarabské Džiddy, nicméně v tomto týdnu zvládl všech pět duelů. Po stoprocentní bilanci v základní skupině mu v semifinále vzdal Dominic Stricker a ve finále, prvním pětisetovém v historii této akce, přetlačil nasazenou jedničku Arthura Filse.

Fils naopak přijel v roli největšího favorita. Zaprvé byl jediným účastníkem z nejlepší padesátky žebříčku a také si jako jediný před startem turnaje zahrál finále na nejvyšším okruhu.

V souboji o titul však tahal za kratší konec. Úvodní dějství sice urval po dvou odvrácených setbolech poměrem 8:6 v tie-breaku a ve čtvrté sadě odvrátil dva mečboly a po další dramatické zkrácené hře (11:9) srovnal stav utkání, ovšem v dalších třech dějstvích dominoval Medjedovič.

Medjedovič trefil ve finále 19 nechytatelných podání. V letošním ročníku Next Gen ATP Finals nastřílel nejvíce es (69, rekord turnaje) a z 58 gamů na servisu prohrál pouhé dva.

Medjedovič ještě nedebutoval v elitní stovce světového hodnocení, přesto má pozitivní bilanci se zástupci nejlepší padesátky pořadí (nyní 4:2). Za triumf na Next Gen ATP Finals nedostane jediný bod do žebříčku, ovšem coby neporažený vítěz si odveze šek v hodnotě 514 tisíc dolarů (cca 11,5 milionu korun). Dosud si tenisem vydělal zhruba 335 tisíc dolarů.

"Nemůžu uvěřit tomu, že jsem tady získal titul. Určitě mi dodá spoustu sebevědomí pro sezonu 2024. Arthur je skvělý hráč, v TOP 40 je zaslouženě. Na mečboly ve čtvrtém setu jsem nezahrál dobře, úplně jsem ztuhl. Díky bohu, že jsem se z toho zotavil. Říkal jsem si, že musím být uvolněný. Nakonec se mi to podařilo," radoval se Medjedovič.

Dá se říct, že rodák z Nového Pazaru navázal na Novaka Djokoviče, který před pár týdny ovládl klasický Turnaj mistrů a kariéru Medjedoviče podporuje nejen finančně. Fils si zhoršil finálovou bilanci na nejvyšší úrovni na 1:2. V květnu kraloval na domácí antuce v Lyonu, ale pak neuspěl v hale v Antverpách ani teď v Džiddě.

"Dva kluci ze Srbska. On (Djokovič) vyhrál velký Turnaj mistrů a já ten pro mladíky. Samozřejmě je to velká věc a jsem šťastný, že jdu alespoň tímto způsobem v jeho šlépějích."

Next Gen ATP Finals se poprvé uskutečnilo v roce 2017 a všech pět předchozích ročníků se odehrálo v italském Miláně. Už popáté má Turnaj mistrů do 21 let neporaženého šampiona. Jedinou výjimkou je Jannik Sinner, jenž ovládl ročník 2019. Dalšími vítězi jsou Hyeon Chung, Stefanos Tsitsipas, Carlos Alcaraz a Brandon Nakashima, který v loňském finále porazil Jiřího Lehečku.

Soutěž se hraje s netradičními pravidly a počítáním Fast 4 (zrychlené sety na čtyři vítězné gamy bez výhod). Vůbec poprvé se konala některá akce ATP na území Saúdské Arábie, letos se navíc testovala další inovativní pravidla, která mají především urychlit průběh zápasů.

Kompletní výsledky Next Gen ATP Finals

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
Marduch
2021 - Novak Djokovic starts providing Serbian rising star Hamad Medjedovic with financial support (coaches, plane tickets, hotels...), a training base in the Novak Tennis Center, and guidance
2023 - Medjedovic wins the Next Gen ATP Finals along with a $514,000 prize money check.
Reagovat
Krisboy
Koloběh života...
Reagovat
Nola
Novak podporoval viacerych tenistov vo svojej vlasti, trebars Krajinovicovi tiez financne pomahal...... mladik mi pride ako typicky mlatic kobercov - bum, bum tenis, ale videla som iba jeden zapas, ale finale to nebolo, mozno sa teda mylim
Reagovat
Stan_Borowitz
Podle sestřihu daleko atraktivnější tenis než u dospěláků...
Reagovat
dorsch2
neverim, ze med-jed vyhra niekedy GS, tu to uhral silou, ale GS je iny sport
Reagovat
Krisboy
Snědl hodně medu a nenašel přemožitele. Djokovič zřejmě ví, co dělá... smile

Tak teda gratuluju, ale turnaj je to podivný.
Reagovat
turista
Ano. Je podivné, že hrají na 3 vítězné sety to finále s tím zkráceným počítáním kde na výhru setu stačí 4 vítězné gamy.
Reagovat
sojka1
pro me osobne je klasicke pocitani v tenisu genialni a nedotknutelne... :-)) ale klidne prijmu (doplnkove) i jinou hru, protoze ma i jiny pribeh a prave ten (spolu s hraci) me na tom zajima. Normalni tenisovy zapas je jak krizacke tazeni, tohle uz je ztec, je to rychle s desivymi nasledky... :-)) a kdyz ne, za stavu 3:3 se v beznem zapase teprve rozhoupavas, nadechujes, vymyslis, tady uz hrajes TB o preziti v setu.... atd, jina dynamika, rozhodnou jine schopnosti hrace, neobhajuju, neprosazuju, ale zas uplna konzerva nejsem, dalo se... :-))
Reagovat
Krisboy
Mám to podobně, klasické počítání je nejlepší. Snad jen Super TB misto třetího setu mi vůbec nevadí, to praktikujeme s partou běžně, už z časových důvodů. Jednou jsme zkoušeli hrát podle těchto pravidel, tedy sety do čtyř, bez výhod a podání se škrtnutim platí. Zajímavá zkušenost, ale nikdy více. Hlavně ten servis je peklo, dost o zranění. Takže na tomto turnaji mi to nevadí, ale aby se to rozšířilo na celou tour rozhodně nechci.
Jinak tou podivností jsem myslel hlavně obsazení. Plus samozřejmě místo konání, ale na to si asi budeme muset zvyknout, to bude přibývat.
Reagovat
sojka1
finale kluku kvalitni a napinave, hezky zapas. Medjedovic horsi fyzicka, 2x po prohranych setech klasicka balkanska finta a Fils vzdycky doplatil na ztratu rytmu a vzdycky poctive vytuhnul. Opravdu skoda, prislo mi to hnusne, ale umeni se uklidnit, vzpamatovat a vratit se do zapasu, je taky umeni. Nekdy i klicove.... co uz.... :-)
Reagovat
enfee
Bude na nej velky tlak, ale zaroven bude napumpovanej, protoze si bude myslet, ze je nastupce Djokovice:)
Reagovat
sojka1
docela pochybuju, je tezkej a myslim, ze jsem cetla o jeho nachylnosti k castym zranenim....
Reagovat
arvncr
Sice nevěřím, že se Medjedović dokáže vypracovat na takovou úroveň, aby mohl konkurovat Alcarazovi a vytvořili rivalitu podobnou té mezi Djokovićem a Nadalem, ale je fakt, že zatím ty začátky kariér vypadají podobně - oba Španělé měli raketový nástup do špičky, oba Srbové pomalejší a postupný.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist