Medveděv poprvé vyhrál turnaj ATP 500. V Tokiu si poradil i s Nišikorim

7. 10. 2018, 09:51
Aktuality 12
ATP TOKIO - Dvaadvacetiletý Rus Daniil Medveděv vyhrál i třetí letošní finále a na podniku ATP 500 v Tokiu získal celkově svůj třetí a dosud nejcennější titul. Dvaadvacetiletý Rus už podruhé triumfoval z pozice kvalifikanta, když ho v japonské metropoli nezastavil ani domácí favorit Kei Nišikori.
Profily hráčů
Daniil Medveděv

První finále, které si zahrál loni v lednu v indické Čennaí, ještě prohrál. Další tři finálové zápasy už však Daniil Medveděv přetavil v triumfy. Všechny vybojoval v sezoně 2018 a pro dva ze tří titulů, které získal pokaždé na tvrdém povrchu, si došel z kvalifikace.

Vyhrát sedm zápasů v řadě dokázal dvaadvacetiletý Rus v lednu v australském Sydney a také tento týden v hale v japonském Tokiu, v srpnu v americkém Winston-Salemu mu k vítězství stačilo 'jen' šest výher. Posledních dvou triumfů dosáhl bez prohraného setu v hlavní soutěži.

V Tokiu Medveděv porazil Argentince Diega Schwartzmana (14. v ATP), Slováka Martina Kližana (51.), Kanaďany Milose Raonice (20.) a Denise Shapovalova (31.) a v dnešním finále i domácího Keie Nišikoriho (12.). S šampionem z let 2012 a 2014 si poradil za 64 minut hry a bez ztráty podání snadno 6-2 6-4 a poprvé vyhrál podnik ATP 500.

"Rád hraju kvalifikace, teda pokud v nich neprohraju. Pomáhá mi to hodně, protože v posledním kole už bývají skvělí tenisté a pak jsem připravený na hlavní soutěž," řekl Medveděv, který se ve světovém žebříčku posune o deset příček na 22. místo. Vylepší tak své současné maximum a poprvé se stane ruskou jedničkou.



"On dnes podával vážně skvěle. Na jeho první servis jsem neměl šanci a vlastně ani na druhý," uznal Nišikori. "Moc jsem si přál tady vyhrát a zlomit sérii finálových porážek, ale na kurtu byl lepší hrát."

Bývalý čtvrtý hráč světa Nišikori prohrál už 8. finále v řadě a celkově v nich má bilanci 11-13. Poslední titul na okruhu ATP slavil bývalý finalista US Open v únoru 2016 v Memphisu. Letos vyhrál alespoň challenger v Dallasu, který byl jeho teprve druhým turnajem po půlroční pauze zaviněné zraněním zápěstí.

Oba finalisté se nyní přesunou na podnik Masters 1000 do Šanghaje, kde začnou proti domácím outsiderům. Medveděv vyzve domácího Ze Zhanga, Nišikori ve druhém kole čeká na vítěze duelu Yibing Wu-Li Zhe.

• ATP 500 TOKIO •
Japonsko, tv. povrch, 1.928.580 dolarů
nedělní výsledky (07. 10. 2018)
• Dvouhra - finále •
Medveděv (Rus.) - Nišikori (3-Jap.) 6-2 6-4
• Čtyřhra - finále •
McLachlan/Struff (4-Jap./Něm.) - Klaasen/Venus (3-JAR/N. Zél.) 6-4 7-5
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
Nola
Danil vali, mladi Rusi su zaujimavi hraci, mozno buducnost tenisu, ako par rokov nazad mlade Rusky
Reagovat
Davor1
Tých mladých rusiek je ako maku, ale akosi žiadna nie je schopná hrať na naozaj najvyššej úrovni. A podobne to vidím aj s rusmi, Khachanov bude fajn, ale večný hráč na prelome prvej a druhej desiatky, podobne Medveď. Ani jeden podľa mňa nedosiahne na úplnú špičku...
Reagovat
Pe3k
Jeho tenis se mi vůbec nelíbí, ale hraje dost dobře a že finále spláchne Nishikoriho jsme vůbec nečekal. Samozřejmě je má oba dva v pavouku Federer ;( klasika.
Reagovat
smazaný uživatel
Ve finále challengeru v Monterrey se utkají Ferrer a Karlovič. Dva veteráni na sklonku kariéry.
Reagovat
Davor1
Tak Ferrer je naozaj na sklonku kariéry a dosť možno je to jeho posledné finále. Ale Karlovič môže s jeho štýlom hrať kľudne ešte 5 rokov :D
Reagovat
smazaný uživatel
Nemyslím si, letos už šel výrazně dolů.
Reagovat
Davor1
To áno, ale hral len výhradne na ATP. Ako vidieť, na challengeroch ešte stále môže dosahovať výsledky a ak tam hrajú bývalí top10 hráči ako Robredo, či donedávna Južny s Melzerom, tak si myslím, že Karlovič tam ešte nejakú sezónu-dve tiež pobudne. Nevidel som zatiaľ od neho žiadne vyhlásenia ohľadom konca kariéry, preto si nemyslím, že s tým sekne tak zrazu. Myslím, že kým bude mať ranking na hlavné súťaže GS, tak bude hrať, predsa len, stále tak dokáže zarábať pomerne slušné peniaze...
Reagovat
Kozoroh
Medveděv letos bere tituly domácím hráčům - porazil de Minaura v Sydney, Johnsona ve Winston-Salemu a nyní Nišikoriho v Tokiu. Bude hrát i v Basileji, takže pozor na něj, FFF!
Reagovat
Davor1
Medveď hral skvele, nie len dnes, ale celý turnaj. Za posledný rok urobil neskutočný progres, z challengerového borca, ktorý striedal lepšie zápasy s totálne tragickými, keď netrafil kurt sa stal regulérny top20 hráč.

Smutné je, čo vo finále veľkého domáceho turnaja predviedol Nishikori. Jeho výkon bol ultratragický, chýb ako maku, od začiatku do konca celé zle.
Dlho som veril, že z Nishiho môže niečo byť, ale v decembri bude mať 29 a je jasné, že lepší už nebude. Takmer 3 roky už nevyhral turnaj, prehral posledných 8 finále a jeho výkony majú zostupnú tendenciu. Vo výmenách sa výrazne zhoršil v porovnaní s tými jeho najlepšími sezónami 2012-2015, na tak skúseného hráča je jeho psychika komická. Škoda, strašne premárnil tie posledné 3 roky.
Reagovat
dunphy
Já narazil na internetu na úplně šílenou statistiku týkající se Keiových finálových zápasů. Do února 2016 měl finálovou bilanci 11-5 a od té doby prohrál osm finále v řadě a bilance nyní činí 11-13. :/
Reagovat
dunphy
Vím, že o tom už píšeš, ale když se to vyjádří tady v těchto čísel, tak to vypadá fakt děsně. Chudák.
Reagovat
Davor1
No veď práve. Je síce pravda, že polovica z tých finále boli proti Nadalovi a Djokovičovi, ale v zvyšných štyroch vždy prehral z pozície favorita a súperov ako Dolgopolov, Dimitrov či Medvedev by mal zvládať. On ale od toho roku prestal porážať aj top hráčov. Niekedy dokázal aspoň občas vyhrať nad niekym z Big4 a pravidelne porážal Ferrera, Berdycha, Čiliča, Tsongu a jemu kvalitatívne podobných hráčov, s ktorými mal vysoko pozitívnu bilanciu. Dnes prehráva s challengeristami ako Bachinger v semifinále turnajov a ten dnešný debakel, to je škoda reči...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist