Medveděv porazil Djokoviče i v Cincinnati. S Goffinem svedou souboj o první titul z Masters

18. 8. 2019, 07:22
Aktuality 51
ATP CINCINNATI - Daniil Medveděv podruhé v sezoně porazil světovou jedničku Novaka Djokoviče a také na třetím turnaji před US Open postoupil do finále. V Cincinnati se po skalpu srbského obhájce titulu dostal podruhé do finále turnaje Masters, ve kterém bude útočit na nejcennější titul proti Davidu Goffinovi. Belgičan je ve finále Masters dokonce poprvé.
Daniil Medveděv (© AFP)

Daniil Medveděv za poslední dva měsíce odehrál 22 zápasů se skvělou bilancí 18-4 a před US Open je v parádní formě. Zahraje si totiž třetí finále během tří týdnů, po Washingtonu a Montréalu se do něj dostal i v Cincinnati.  

Třiadvacetiletý Rus po Britu Edmundovi, Francouzi Pairem, Němci Struffovi a krajanu Rubljovovi neztroskotal ani na raketě světové jedničky Novaka Djokoviče. O devět let staršího Srba v semifinále porazil po obratu 3-6 6-3 6-3 a vzájemnou bilanci upravil na 2-3, když vyhrál i předchozí střetnutí letos na antuce v Monte Carlu.

Djokovič držel zápas ve svých rukou do stavu 6-3 a 2-2. Pak nevyužil klíčový brejkbol a Medveděv ho od té doby přehrával. Na turnajích Masters ztratil Djokovič semifinálový zápas, i když po prvním setu vedl, poprvé po 16 letech.

"Abych byl upřímný, ani nevím, jak se mi to povedlo. V první sadě jsem byl tak unavený a nevěřil jsem, že s Novakem vydržím hrát s takovým nasazením. Ve druhé sadě se to v jednu chvíli otočilo a diváci mi dodali hrozně moc energie," řekl Medveděv, jenž odehrál 15. zápas (včetně čtyřhry 17.) během 19 dnů.



Medveděv zaznamenal v sezoně 2019 celkem už 43 výher, což je nejvíce ze všech. Druhý Rafael Nadal má na kontě o dvě vítězství méně. 

Otočit zápas proti Djokovičovi ze stavu 0-1 na sety Medveděv dokázal jako teprve pátý tenista za poslední čtyři roky (Roberto Bautista to v této sezoně dokázal dokonce dvakrát). Ostatních 199 zápasů od června 2015 Djokovič po získaném prvním setu dotáhl do vítězného konce.

Djokovič utrpěl první porážku po sérii deseti výher, které mu před měsícem pomohly k triumfu ve Wimbledonu. V Cincinnati neobhájí loňský titul, kterým před rokem zkompletoval sbírku trofejí z turnajů Masters.

Medveděv se do finále dostal podesáté v kariéře a podruhé na podniku ATP Masters 1000. Všechny čtyři dosavadní tituly slavil na tvrdém povrchu - loni v Sydney, Winston-Salemu a Tokiu a letos v hale v Sofii.

Po dvou čerstvých finálových nezdarech ve Washingtonu a Montrélu bude moskevský rodák v Cincinnati bojovat o nejcennější titul proti Davidu Goffinovi (h2h 1-1). Belgičana letos porazil 3-0 na sety na Australian Open, ale podlehl mu 2-3 na sety na trávě ve Wimbledonu.

Osmadvacetiletý Goffin v prvním semifinále porazil 6-3 6-4 Francouze Richarda Gasqueta a do finále turnaje Masters 1000 postoupil poprvé v kariéře. V neděli bude finalista Turnaje mistrů z roku 2017 usilovat o životní triumf.

• ATP MASTERS 1000 CINCINNATI •
USA / Ohio, tv. povrch, 6.735.690 dolarů
sobotní výsledky (17. 08. 2019)
• Dvouhra - semifinále •
Medveděv (9-Rus.) - Djokovič (1-Srb.) 3-6 6-3 6-3
Goffin (16-Belg.) - Gasquet (Fr.) 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

51
Přidat komentář
MarcelPersch
No, moc to nevidím pro Danilla, nejspíš je hodně unavený, některé údery hraje opravdu z divných pozic a hlavně jeho selekce úderu je taky velmi diskutabilní.
Reagovat
NoletheBest
No, zdá se že toho má DG taky plný brýle a Medvěd se zbrchl. David hrál v semi dva sety s Gasquetem a předtím W/o, tak by měl být fyzicky ok, ale je fakt chabr. Takových šancí na Master z takového draw už mít moc nebude.
Reagovat
Patik
Atmosféra na štadióne v celku slabá..občas nejaký ten potlesk hráči sa musia naozaj snažiť aby sa ozvalo publikum..príde mi to ako keď prídete na koncert veľkej kapely a musíte tam stáť alebo sedieť kým nedohrá málo známa predkapela..občas jej zatlieskate aby sa nepovedalo ale stále čakáte na hviezdy večera..alebo ako keď majú boxovať veľký boxeri ale musíte pretrpieť nejaké amatérske predzápasy..bohužiaľ Big3 alebo Big2 nastolili vo finále laťku tak vysoko že akékoľvek iné finále sa zdá byť málo atraktívne..

Myšlienka hry a stratégia trénera Daniila Medvedeva je jasná a pozostáva z dvoch hlavných bodov..využij svoju výšku na servis..čo sa mu podarilo..servis má neskutočný ..druhý servis taktiež..a všetci ti budú útočiť do backhandu natrénuj backhand..Daniil si veľa úderov obieha na backhand a slabinu má na forehande.
Reagovat
MarcelPersch
Jestli to Medvedev nezvládne ani napotřetí, tak už to dost vypovídá o jeho mentální stránce.
Reagovat
NoletheBest
Myslím, že to DG dá a i mu to přeji. DM toho má po včerejšku plný brýle už teď.
Reagovat
MarcelPersch
No motivaci vyhrát má každopádně velkou.
Reagovat
NoletheBest
Tak to určitě a zaloužil by si to víc. Jsem zvědavý jestli to DG přes výměny urve. Ale je fakt, že vzhledem k výšce DM, má koordinaci pohybu skvělou.
Reagovat
NoletheBest
Chtěl jsem tedy říct, že DM by si to zasloužil víc.
Reagovat
MarcelPersch
Já vím, já to pochopil :) ale David se tady po utrapenych měsících na turnaji taky skvěle rozjel.
Reagovat
NoletheBest
David hraje hezký inteligentní tenis. Kdyby měl lepší servis a nebyl takový chabrák tak by byl v TOP10 už nějaký rok.
Reagovat
smazaný uživatel
Na jedné straně týpek, 28 let. Na druhé straně borec ve věku 23 let. Dobrej throwback do tenisové jeskyně.
Reagovat
smazaný uživatel
Snad konečně někdo z nextgen letos vyhraje významnější titul.

Jenom doufám, ze nebude následovat blackout na další sezonu - Khachanov, Zverev atd. Navíc medvěd ještě nevyhrál.

Dva sety jsou tricky, tam to začne nekomu padat a je po prdeli, GS je úplně jiná soutěž, Nole na USO bude opět top favorit.
Reagovat
paddy
Dá se někde najít stats W/UE? livesport to často nemá
Reagovat
Kozoroh
Byl to jeden z těch zápasů, kdy No1e hrál dobře, ale jeho protivník podal na své poměry nadstandartní výkon a Novaka přehrál. Zpočatku se utkání vyvíjelo dle Djokerových not, svůj servis si v prvním setu bedlivě střežil, nepustil Medvěda ani k shodě, naproti tomu využil šanci na příjmu a to rozhodlo o rozuzlení prvního setu. V půlce druhého setu Medvěd zariskoval, zahrál druhé servisy jako první, tedy tvrdě a agresivně, tento risk mu vyšel a to mu dodalo hybnou sílu, kterou využil k prolomení Djokerova podání a k zisku druhého setu. No1emu se nepodařilo zvrátit hybnou sílu zpět na svou stranu, Medvěd byl v třetím setu dravější a nakonec zvítězil.

I přes tento nezdar Serbinátor zamíří na USO pozitivně naladěn, jeho hra v Cinci fungovala, narazil na soupeře ve velké formě, jejich konfrontaci rozhodly detaily. Ohledně lokte, No1e v tomto rozhovoru uvedl, že bolest už necítí - https://youtu.be/KDOhy-zJEOg. Nemusíme tedy propadat panice.

Nedá se v této fázi kariéry čekat, že No1e zopakuje roky 2011 & 2015 na počet turnajových titulů, kdy jich získal 10 & 11 ve zmíněných rocích, v čem je však může napodobit, je počet získaných GS triumfů. Ultron ve formátu na tři vítězné sety bude ještě těžším protivníkem, než ve formátu na dva vítězné!
Reagovat
annah
Mám dotaz: Proč se Djokovičovo jméno vyslovuje Džokovič? I v jeho rodné řeči ho tak vyslovují, anebo je ta výslovnost poplatná angličtině?
Reagovat
Jon61
Srbština používá v psaném projevu cyriliku, znak pro dž se v latince píše dj a vyslovuje se dž. Běžně se jména například ruských tenistů přepisují do podoby anglické výslovnosti, docela nechápu proč se to přejímá i u nás, když můžeme napsat Kuzněcova místo Kuznetsova.
Reagovat
Jon61
Ještě malé doplnění. Přepis do angličtiny z azbuky je často nepřesný. Ruský hokejista se jmenoval Sjomin (znak azbuky Ë se čte jo), ale psali ho Semin.
Reagovat
annah
Díky za vysvětlení...
Reagovat
Jon61
Opravdu není zač, rád pomůžu. Pořád je lepší psát užitečné informace, než urážky.
Reagovat
paddy
V dnešní době je už velká volnost, takže klidně...

Čokovič, Cycypas, Conga, Fryc, Tsibulková, Mac (Wilander) atd.
Reagovat
Jon61
Trochu jste to přehnal, jména by se měla psát, aby co nejvíc odpovídala originálu, nebo výslovnosti u těch, která nepoužívají v písmu latinku (například čínština, arabština).
Reagovat
paddy
Je to tak. Může dojít k nedorozumění.
Když mi někdo řekne, že nás příští neděli navštíví "Čok", tak nevím, jestli Novak nebo Vilda. Mám tedy připravit bezlepkové jídlo nebo nemusím? :)
Reagovat
spaniel
Wtf
Reagovat
dako
Ako si zistil, že Nole pôjde na USO pozitívne naladený? Volal ti?
Reagovat
woody
Ano,po každém zápase nám volá
Reagovat
stefankelner
Ja myslim, že mu ide len a len o počet GS a rodinu! Aj RG odflakol s Dominicom,vedel že bude vyšťavený/neodýchnutý vo finále a tak aj dopadol Dominic! S Fedexom sa doslova 'hral' vo finále WI. Ako sa vratil Vajda, ciel je neunaviť/nezranit sa a získať postupne viac GS ako Nadal/Fedex... a potom môže vyhrať ročne aj 10 Masters!
Reagovat
smazaný uživatel
:D
Reagovat
Marduch
hned jsem víc v klidu..
Reagovat
Patik
áno každý sa chce Doslova hrať na kurte 5 hodín s Federerom a čeliť matchballom :D aj s Thiemom to Nole doslova vypustil lebo má z Rafu blok. :D
Reagovat
Cico93
No to sú dristy...
Reagovat
NoletheBest
Viděl jsem celý zápas. No, nebylo to ono, snad bude loket ok. Šetřil ho. Těch příznaků, že není ok, tam bylo trochu víc. Navíc trošku mentálně nebyl taky 100 pro. Ve 3. setu ustupoval z kurtu, po jednom špatném náběhu už tam nešel.Jsem si jistý, že Marián Vajda je pro něj opravdu nejlepší coach a bez něj to na kurtu není pravý Novak. Těžko říct jak moc ho to limitovalo. Ve druhém setu za stavu 3:4, 30:30 dropshot úplně zbytečný, pak break a už se to vezlo. Medved by s Nadalem vyhučel 2x 3-6, Fed by ho dal taky. Snad bude NOle ok na USO.
Reagovat
smazaný uživatel
Srovnavas nesrovnatelné.

Medvedev má na Djokovice strasne účinný tenis. Porazil ho 2x po sobě v jednom roce, to není nahoda, loket, čakry.

Když se mu to sejde, tak má s nim Nole problem. Federer nebo Nadal to je úplný jiný styl tenisu, který Medvedovi zase tak nevoní.

Federer prohrává s lucky shooterama, kterým padá do kurtu ten den všechno, Nadal je na tom podobne a Nole rupne s hrací kteří vrátí ten den všechno, což byl Medvedev.
Reagovat
NoletheBest
To jsem já konstatoval, nesrovnával jsem nic. Novak nebyl ok, to bylo prostě vidět. Od druhého setu nehrál očividně na 100. Bylo to vidět i na jeho servisu od druhého setu. Nemyslím si, že se dostal ze své standardní zóny jenom proto, že Medvedovi vyšlo pár druhých servisů. Já jsem viděl, že si protřepával ruku, forehand tahal (což tedy dělá i normálně), ale tam od konce druhého setu už hrál FH trochu pozdě a přeliftovával ho. Nestandardně se moc potil, mimika těla a obličeje nebyla dobrá, a to i v prvním setu.
To, že jsem napsal že by ho Nadal a Fed sundali nebylo srovnání s ND, to jsem napsal proto, že Medved nehrál zase tak skvěle a zase Novak nehrál tak dobře. Jasně, DM šel servis, ale já jdu do mezihry. Je příliš vysoký, příliš dlouhé ruce. Body servis, náběh s kratším nízkým čopem a trefí tribunu. V 1. setu měl ND na síti bilanci 8/9, z toho ho Medved cca ze 4 pokusů ani jednou nepřeloboval. Medved byl dobrý na servisu a na BL. Má dlouhý rozsah, hraje zadržované údery z obou stran, zejména z BH, což je hodně nepříjemný. Dokáže se přerotovat tělem i s šíleným nápřahem. Medved je nepříjemný hráč pro hráče, kteří nechodí na síť, jak se dostává pod tlak, tak ten svůj šílený nápřah není schopný v rychlosti už změnit a kazí. V 1. setu hit position na return měl Medvěd o 4 metry z kurtu oproti Novakovi. Na to jak je vysoký tak je ale hodně rychlý na nohách a má i dobré reakce na síti. Ale tady už je limit dlouhých rukou. Novak v pohodě nebyl.
Reagovat
NoletheBest
To jsem já konstatoval, nesrovnával jsem nic. Novak nebyl ok, to bylo prostě vidět. Od druhého setu nehrál očividně na 100. Bylo to vidět i na jeho servisu od druhého setu. Nemyslím si, že se dostal ze své standardní zóny jenom proto, že Medvedovi vyšlo pár druhých servisů. Já jsem viděl, že si protřepával ruku, forehand tahal (což tedy dělá i normálně), ale tam od konce druhého setu už hrál FH trochu pozdě a přeliftovával ho. Nestandardně se moc potil, mimika těla a obličeje nebyla dobrá, a to i v prvním setu.
To, že jsem napsal že by ho Nadal a Fed sundali nebylo srovnání s ND, to jsem napsal proto, že Medved nehrál zase tak skvěle a zase Novak nehrál tak dobře. Jasně, DM šel servis, ale já jdu do mezihry. Je příliš vysoký, příliš dlouhé ruce. Body servis, náběh s kratším nízkým čopem a trefí tribunu. V 1. setu měl ND na síti bilanci 8/9, z toho ho Medved cca ze 4 pokusů ani jednou nepřeloboval. Medved byl dobrý na servisu a na BL. Má dlouhý rozsah, hraje zadržované údery z obou stran, zejména z BH, což je hodně nepříjemný. Dokáže se přerotovat tělem i s šíleným nápřahem. Medved je nepříjemný hráč pro hráče, kteří nechodí na síť, jak se dostává pod tlak, tak ten svůj šílený nápřah není schopný v rychlosti už změnit a kazí. V 1. setu hit position na return měl Medvěd o 4 metry z kurtu oproti Novakovi. Na to jak je vysoký tak je ale hodně rychlý na nohách a má i dobré reakce na síti. Ale tady už je limit dlouhých rukou. Novak v pohodě nebyl.
Reagovat
spaniel
Dekujeme za dojmy, ale budu verit spis Novakovi, ktery rekl ze byl fit a loket dobry.
Reagovat
peggy
Pánové,Dnomovic,Nadále o třetí nehovořil,ale mladí se dere vpřed!
Reagovat
smazaný uživatel
Že je peggy bokovka nějakého zdejšího srandisty?
Reagovat
annah
Spíš v nějakém ústavu chorosmyslných občas personál pustí chovance k internetu... :-)
Reagovat
annah
Teda oprava: choromyslnych...
Reagovat
smazaný uživatel
Já chci taky někoho odhalit!
Reagovat
spaniel
Myslim ze jo...ale za me bida. Byly tady uz lepsi bokovky.
Reagovat
Krisboy
Nemyslím. peggy je podle mě celkem normální, jenom prostě k smrti nesnáší pana Frdera, slečny Kvitovou a Strýcovou a neumí moc česky, proto její příspěvky vypadají jak vypadají. A navíc si dělá prdel :)
Reagovat
smazaný uživatel
Je to real. Ja som videla aj jej Facebook.
Reagovat
smazaný uživatel
Morpheus to Neo: Show me!
Reagovat
Pe3k
Peggy? Průměrný fanda Nadala, sem tam pobaví.
Reagovat
paddy
Faktem je, že Djokovičovi se zde nikdy nedařilo. Má jen jediný titul. :)
Reagovat
No-le
Jsem zklamaný a to hodně. Novak ztratil zápas ve druhém setu, kdy to už vypadalo, že se Rus nakonec vyhází sám a tak nějak polevil a ztratil koncentraci. Ale Medvěd se pochlapil, začal trefovat podání, vzal mu servis a nesmírně se zvedl. A Novak naopak začal upadat,úderově strádat, když viděl, že promarnil svoji šanci a vítězství se mu vzdaluje. Hrozná škoda,belgičana by dal.
Reagovat
woody
Viděl jsi utkání?Co loket?
Reagovat
No-le
Nic. Byl v pohodě.
Reagovat
woody
Aspon ze tak
Reagovat
turista
Ano. Bohužel další Novakova promarněná příležitost.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist