Meldonium sportovní výkon nezlepšuje, tvrdí jeho tvůrce i český lékárník

8. 3. 2016, 21:50
Aktuality 66
Lotyšský tvůrce látky meldonium, která stojí za sérií dopingových případů z posledních týdnů, je připraven podat svědectví v případě, že zařazení preparátu mezi zakázané bude soudně napadeno. Rižský profesor Ivars Kalvinš to dnes prohlásil v rozhovoru pro moskevský rozhlas.
Profily hráčů

Meldonium s platností od 1. ledna 2016 zařadila na seznam zakázaných látek Světová antidopingová agentura (WADA). Látka se nejvíce prodává v postsovětských zemích, v USA například její prodej nebyl schválen. A v poslední době přibývá sportovců, kteří měli pozitivní test na meldonium.

Poprask způsobilo především provinění ruské tenistky Marie Šarapovové, která se přiznala během včerejší tiskové konference. Přistiženi už byli také její krajané pětinásobný rychlobruslařský mistr světa ve sprintu Pavel Kuližnikov, olympijský vítěz v shorttracku Semjon Jelistratov, krasobruslařka Jekatěrina Bobrovová, cyklista Eduard Vorganov, ukrajinští biatlonisté Olga Abramovová a Artěm Tyščenko či atleté Etiopan Endeshaw Negesse, Turek Gamze Bulut a Etiopanka reprezentující Švédsko Abeba Aregawiová.

Co je meldonium:
Meldonium (někdy též mildronate) je antiischemický lék, který se primárně používá na zlepšení krevního oběhu u lidí se srdečními problémy a s nedokrevností
Vyrábí ho lotyšská farmaceutická společnost Grindeks, lék se dá sehnat i volně přes internet.
Světová antidopingová agentura (WADA) zkoumala jeho účinky a v září loňského roku schválila, že meldonium od 1. ledna 2016 zařadí na seznam zakázaných látek.

Není pochyb o jejich vině. V těle měli látku, která je na černé listině a nově je povážována za doping. Její tvůrce Ivars Kalvinš ale tvrdí, že meldonium sportovní výkon nezvyšuje.

Kalvinš rádiu Echo Moskvy řekl, že jeho preparát nebyl vyvinut kvůli dopingu. Umožňuje sice buňkám kompenzovat nedostatek kyslíku při fyzickém zatížení, parametry sportovního výkonu ale prý nijak nezlepšuje. V případě, že bude zařazení meldonia mezi zakázané látky soudně napadeno, je ochoten svědčit.
Podobný názor má i bývalý šéf ruské antidopingové agentury Nikolaj Durmanov. V Moskvě novinářům řekl, že meldonium bylo do seznamu zapovězených preparátů zařazeno chybně. "Ten prostředek nijak nezvyšuje sílu sportovce ani jiné parametry jeho výkonu. Neexistují žádné lékařské výzkumy, které by dovolovaly zařadit látku mezi dopingové prostředky," prohlásil Durmanov.

Staněk: Látka může mít na výkon i negativní vliv
Český doktor farmacie Martin Staněk si dokonce myslí, že meldonium může výkony sportovců ovlivnit negativně. Zejméně, když je užíván dlouhodobě.

"Negativní dopad to může mít zejména u vytrvalostních sportů, a pokud je přípravek užíván každodenně, musí to mít negativní dopady na jakýkoliv sportovní výkon, kde není možné aktuální potřebu energie pokrýt zvýšeným příjmem sacharidů," řekl Staněk v rozhovoru pro server iDnes.cz.

"Zařazení této látky mezi zakázané ze sportovního hlediska chápu, ale silně pochybuji, že tato látka může dlouhodoběji pozitivně působit na sportovní výkon," doplnil Staněk.

V případě Šarapovové se výrobce meldonia pozastavil nad tím, že ruská tenistka lék užívala 10 let. Lotyšská společnost, která preparát vyrábí, ale tvrdí, že obvyklá délka podávání léku je mnohem kratší a pohybuje se od čtyř do šesti týdnů. "Léčebná kůra se může dvakrát až třikrát za rok zopakovat," uvedla firma Grindeks ve vyjádření pro AP. Dodala, že na delší užívání látky musí dohlížet lékař.

Ke kauze Šarapovové se dnes znovu vyjádřil místopředseda Ruské tenisové federace Jevgenij Kafelnikov. Agentuře TASS řekl, že týmový lékař ruské tenisové reprezentace Sergej Jasnickij nevěděl nic o tom, že ruská tenisová jednička meldonium užívá.

Kafelnikov skutek Šarapovové tvrdě zkritizoval a její vysvětlení o tom, že meldonium užívala jako prevenci před cukrovkou, nekompromisně odmítl. "Užívala to deset let jako lék, co to tedy měla za nemoc? Jen nám to, páni lékaři, řekněte," napsal ironicky na twitteru. "Jakmile se kterýkoli sportovec vydá touto cestou, přestávám si ho jakkoli vážit," dodal.

Britský deník The Sun dnes napsal, že pokud Šarapovová za užívání meldonia dostane čtyřletý distanc, přijde zhruba o sto milionů liber (3,5 miliardy korun). Podstatnou část jejích výdělků tvoří příjmy z reklamy, honoráře z tenisových turnajů reprezentují jen zlomek. Po přiznání z užívání dopingu se už od Šarapové řada velkých reklamních sponzorů odvrátila.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

66
Přidat komentář
fretek
Meldonium vyvolává při kosení trávy a tenise hlasité hekání
Reagovat
smazaný uživatel
Pápa šarapov, kogda ja byla jiščo malenkaja miňja skazal. Kogda my vojevali protiv Avgáncom,my pobirali preparat Meldonium. Eto byl očeň chorošoj preparat i my chotěli vojnu vyigrať. No potom tovaryšč Gorbačov nam uničtožil etu vajnu.Burak! No ja těbje peredaju etot preparat i ty buděš samaja lučšaja v tenise poka ty buděš jevo pobirať minimalno děsať godov!(poka ty nepogibněš...., no u těbja geny Meresjeva!)
Reagovat
janek_da
Prej Burak :D
Reagovat
VlS
No, ono i pobirali mě zní hodně nerusky :-)
Reagovat
smazaný uživatel
prinimali jsem si vyguglila.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Díky,a sorry! A doufám, že je to konec vysílání v ruském jazyce!
Reagovat
smazaný uživatel
:-))) se sem divam az ted.. :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
No mně nešlo ani tak o formu, ale spíše o obsah, jeslis to nepochopil! Kakája kultura, takája nátura, kakája nátura, takyj narod sovjetskyj.....!
Reagovat
gigin
Podle dnešního vydání britských The Times Maria Šarapovová věděla, že meldonium bude od 1. ledna 2016 na seznamu zakázaných látek. Hráčky byly podle deníku o nových regulích informovány jen v prosinci minimálně pětkrát a navíc různými způsoby komunikace.
Reagovat
Krisboy
Ta krabička na tom obrázku nahoře vypadá trochu jako krabka Marlborek
Reagovat
smazaný uživatel
To abych si ho teď nějakou dobu zase nekupoval...
https://www.facebook.com/deniksport/posts/10153987272824921
Reagovat
themimone
Malá fotečka na titulce. Nic přehnaného tam fakt nevidím a vzhledem k tomu ,jaké je to teď ve světě téma, až směšně malá..... A rozhovor s antidopingovým komisařem mi přijde ok, taky s kým jiným, lepší než názor nějakého novináře...
Reagovat
smazaný uživatel
Mně nejde o fotečku, ale zase ten titulek PÁD KRÁLOVNY. Bych blil...
Reagovat
themimone
Musí prodávat, naopak mě u nich docela překvapilo, že to pojali docela slušně, na to, jaká je to ve světě bomba. Částečně je to i dané tím, že co se sportovních událostí týče (pro české čtenáře), je to docela plodné období....
Reagovat
smazaný uživatel
Já to chápu, ale ty zase pochop, proč si to nějakou dobu nechci kupovat... :D
Reagovat
themimone
tak já nechápu, že si to vůbec kupuješ :D Osobně DS nemám rád, ale tady bych je za přílišnou bulvárnost nehanil, umí být mnohem mnohem horší...
Reagovat
smazaný uživatel
DS je sportovní verze Blesku, tak co se divíte? :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Já tam většinu redaktorů taky nemusím, ale když je tam třeba v pátečním magazínu zajímavý rozhovor (např. nedávno Jarda Jágr a fotbalový trenér Páník), tak si to vždycky koupím. Taky si dělám takové album výstřižků z novin, takže při mimořádných událostech mých sportovních oblíbenců/kyň si to taky kupuju. Třeba když baskeťačky USK vyhrály Euroligu, tak jsem v jeden den koupil troje noviny. :D A tady vyvstává problém: Když USK v pátek postoupí do Final Four, tak si určitě budu chtít koupit sobotní Sport. Tak snad už v sobotu dají s Mashou pokoj...
Reagovat
smazaný uživatel
http://sport.aktualne.cz/sarapovova-slo-spise-o-administrativni-chybu-trestal-bych-mi/r~9260a8bae54111e59045002590604f2e/

http://isport.blesk.cz/clanek/tenis/262476/expert-na-doping-sarapovova-ma-obri-problem-trest-bude-tvrdy.html

Jako jestli dostane 4 roky, tak se pro mě tenis stává okrajovým sportem...
Reagovat
Krisboy
Každý to má jinak. Pro jiné bude naopak přitažlivější. O jednu vřískající megeru méně :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jak to bude pro jiné, to je mi s odpuštěním u prdele...
Reagovat
janek_da
V klidu. Expert ví ho..o o všem. ... narozdíl od specialisty, který ví všechno o ho..u
Reagovat
smazaný uživatel
Taky si říkám, Sport a jejich "experti"...
Reagovat
janek_da
Expert: "Ten lék je vyráběný v Lotyšsku a není povolený ani v Americe."

FDA kdysi měla zásluhy na nepovolení Conterganu a od té doby povolit jakýkoliv lék je neskutečný opruz. V tomhle pro mě povolení léku pro USA není vůbec směroplatné ;-)
Reagovat
janek_da
https://www.google.cz/search?q=fda+drugs+bureaucracy
Reagovat
misa
monty25 je absurdně vysoké číslo... dej si 12, max. 15 :)
Reagovat
smazaný uživatel
Nějaká souvislost?
Reagovat
misa
25 je tvůj věk, ne?
Reagovat
smazaný uživatel
Až za tři dny. :D
Reagovat
misa
Tak jo, hlavně se toho ve zdraví dožij :)
Reagovat
smazaný uživatel
Musím, v pátek večer jdu na basket. Ledaže bych se potom moc vožral, ale nemám s kým... :D
Reagovat
smazaný uživatel
Stačí vysvětlit těch 10 let a ze 3 let bude 1 rok
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
VlS
Monty, a to považuješ za argument? Proč to teda sakra brala? Cukrovka je blbost - vyvráceno lékaři i tvůrcem. Má ischmemickou poruchu srdeční, nebo anginu pectoris? Asi těžko, viď? Co tak přestat zesměšňovat kde koho kolem? Takhle si fakt můžeš pidat ruku s Iqem, jste stejní.
Tak udělala průser, není ani první, ani poslední, tak si to teď musí vyžrat, to tak je.
Reagovat
smazaný uživatel
Mně jde o to, že rodiny Mashy a Kafelnikova jsou spřáteleny a on se do ní takhle naváží. Prostě mi připadá jako bezpáteřní hajzl...

Co se týče tvých otázek, tak ty musí zodpovědět Masha. Tenhle článek mě jenom utvrdil v tom, že to nezvyšuje výkon, ale spíš začínám mít obavy, aby teda Masha neměla nějaké zdravotní následky. Nevím, jestli můžu mít důvěru v ty ruské doktory, protože teď jsem si zase vzpomněl na knížku Rusko, země neomezených možností od hokejového brankáře Bernda Brücklera, který tam v kapitole Doktoři a pilulky popisuje, kolik berou hokejisté v Rusku různých pilulek na srdce, imunitní systém atd. Klidně ti to můžu naskenovat, jestli chceš...

Ale jestli to nějak souvisí s případem Mashy, to samozřejmě nevím. Zatím jenom uvedla, že to brala po dobu 10 let, ale jak často a další věci, to se asi dozvíme až příště.
Reagovat
VlS
WADA mě sice se.., ale zas úplně padlí na hlavu nejsou. Existuje spousta látek, který jsou zakázaný a normální doktor ti řekne, že nic nemůžou uvlivnit . Víš, a ta historka s rodinným lékařem - ten v rusku ji viděl naposled, když jí bylo 7, ten v Amice jí to těžko předepíše, když to v Amice není na trhu. Řek bych, že tu a tam platí mlčeti zlato.
Náhodou vím, jak tyhle věci fungují. Nikdo ze sportovců si nedovolí nic vzít bez konzultace s nějakým odborníkem ( acylpirin jo). Fakt, nevytvářejme příběhy, příběh tu je i bez nás, tak jen tiše sleduj e cvrkot.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak snad Masha ví, co říká... Jak často se viděla s jejich rodinným doktorem, to vůbec netuším a zase bychom jenom spekulovali (klidně za ním mohla jednou ročně dojíždět do Ruska). Dneska řekl její někdejší trenér Jeff Tarango, že Masha byla dřív k lékům hodně obezřetná, že se bála vzít i aspirin... Prostě mi nezbývá než věřit, že to vysvětlí. Třeba nějaké věci ještě upřesní, ale podle mě nemá zapotřebí nějak mlžit. Jak říkám: Tady jde hlavně o její zdraví, protože s tím dopingem je to hodně na vodě.
Reagovat
Roger_Federer
sem se nechtel vubec vyjadrovat, bylo tady napsano za 2dny moc.
Ale Monty25 FAKT! (V dobrem) ti zavidi tvoji naivitu.
Reagovat
smazaný uživatel
Tos mi toho moc neřekl...
Reagovat
smazaný uživatel
a nemá to žiadny vplyv :)
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.tennis-arena.cz/meldonium-v-rusku-acirc-raquo-frci-acirc-laquo-sarapovove-hrozi-ctyrlety-distanc-11416cz/
Reagovat
horska.kraslice
A proč teda tolik vrcholových sportovců lék Meldonium užívalo? To jich je tolik nemocných se srdcem? :-(((
Reagovat
smazaný uživatel
jiste ne, jen si prikradalo kyslik, jako si my snazime prikradat lepsi pamet, spanek, hubnuti, podporu cinnosti organu, oddalit nefunkcnost pohyboveho aparatu... atp.. napr... ;-)
Reagovat
gigin
Sojči, teď jsem volal Erniemu, ať si čekuje veškeré jídlo, drinky a maily. Takže cajk.
Reagovat
smazaný uživatel
at se radej zameri na ten FH a zlepsi signalizaci... :-)))
Reagovat
gigin
Tak udělám ještě jeden call teda.
Reagovat
smazaný uživatel
ho neplas, ne.. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
jasno ma, zda se, pouze TP.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
ten ti řekne to, a ten zas tohle. A všichni dohromady neřeknou ti nic.
Reagovat
blixa
Já už jsem to konzultoval se třemi lékaři - všichni internisté - a všichni si ťukali na čelo, že považovat meldonium za doping je úplný nesmysl. Na druhé straně se všichni divili, že by snad někdo ho užíval 10 let, to by prý mohlo mít pro jeho zdraví i fatální následky. Tak teda nevím. Bejt Marií tak to zařazení rozhodně soudně napadnu, i když ten soud by byl asi hodně komický. 5 expertů WADA potvrdí že je to doping a 5 expertů Marie potvrdí, že pánové jsou nebezpeční šílenci :D
Reagovat
George_Renel
A neměli to ti její lékaři a experti napadnout dopředu, když už je to přes tři roky šetřeno?
Reagovat
blixa
Jo, to se mě moc ptáš. To asi nejde, dokud to není zařazeno. Tak informovanej zase nejsem. Spíš mě zaráží těch 10 let. Ale to bude asi chybná interpretace, ona to sice asi brala v průběhu 10ti let, ale jen občas. Jinak si to moc neumí vysvětlit.
Reagovat
VlS
Nevymejšlej příběhy, nech to na ní, ona řekla, že to bere 10 let.
Reagovat
smazaný uživatel
tech 10 let je pro me asi nejzarazejici skutecnost... v souvislosti s lekem...
Reagovat
Fandina
třeba to užívala jen občas
Reagovat
George_Renel
Člověk do toho úplně nevidí. Zda byla pod dohledem kardiologa, zda pravidelně provadena echokardiografie, zda koronografie kvůli arytmiím, zda byly brány i jiné léky ne srdíčko. Je těch otázek hodně a nemyslím si, že na ně bude chtít odpovědět. Alespoň tedy podle toho jak oznámení přijala.
Reagovat
smazaný uživatel
Prý jí to předepisoval rodinný lékař.
Reagovat
smazaný uživatel
samo, ze do toho nevidim, jen se snazim upozornit na skutecnost, ze si vsichni pro neco behame do tech lekaren a proc by snad sportovec nemel. (Neslo o zakazanou latku... doposud.)
Reagovat
George_Renel
O nemocech srdce toho, bohužel, vím poměrně dost. Většinu léků si jen tak v lékárně nekoupíš. Je taky divné si je nechat posílat z Ruska do USA. Určitě existuje lék se stejnou léčivou látkou.
Reagovat
smazaný uživatel
rozumim, ale tohle musi vysvetlit MaSha, ja si tu uz cintat pentli neminim.. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Experti WADA na to zdá se mají jiný názor.
Reagovat
turista
Experti Wada jsou školometští magoři. Většinou jde o doktory, kteří nemají šanci léčit opravdu nemocné lidi tak se realizují buzerací sportovců.
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych řekl, že svojí práci rozumějí dobře.
Reagovat
FulnekUltras
jak kdy a jak u koho
Reagovat
blixa
Ty zmetku, tak ty toho nenecháš ? Fakt poslední varování, sám víš co ti je hodně nepříjemné a věz, že informace o tvém soukromí můžu ještě hodně vystupňovat. Ne že bych něco takového dělal rád, ale mám jen jedny nervy a tvoje žvásty mě neskutečně vytáčí !!! Takže naposled - zapomeň že existuju a vyvaruj se jakýchkoliv reakcí na moje příspěvky. Jinak se pekelně naseru a dám si fakt s tebou prácičku.
Reagovat
slacker
jen do toho modry bolseviku,
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist