Melicharová: Hrát Fed Cup za USA proti Česku je sen

8. 11. 2018, 13:23
Aktuality 36
Narodila se v Brně, mluví plynně česky, ale ve finále Fed Cupu bude Nicole Melicharová oblékat americký dres. Věří, že ač jsou Češky favoritkami, má s výběrem USA šanci v O2 areně obhájit loňský titul.
Profily hráčů
Nicole Melicharová (© Česká sportovní)

Na tenisové scéně se rozhodla prorazit ve čtyřhře. Letos spojila síly s Češkou Květou Peschkeovou, spolu vyhrály dva tituly, postoupily do finále Wimbledonu a kvalifikovaly se na Turnaj mistryň. A právě v Singapuru se Melicharová dozvěděla, že dostala poprvé v kariéře pozvánku do amerického fedcupového výběru.

"Hrát proti Česku za Státy je fantastický sen, co se povedl," zářila pětadvacetiletá tenistka před víkendovým finále týmové soutěže.

Její rodiče emigrovali z tehdejšího komunistického Československa v roce 1987 do Německa. "Tam se vzali a narodila se ségra," vyprávěla Melicharová. O dva roky později získali rodiče politický azyl v USA. "Mamka ale neměla zdravotní pojištění, proto přiletěla zpátky do Čech, abych se tady narodila," vysvětlila tenistka, proč přišla na svět v červenci 1993 v Brně. "Jakmile to šlo, odletěli jsme zpátky, takže od šesti týdnů žiju ve Státech. Jsem rodačka z Brna Bohunic na papíře."

Aktuálně patnáctá deblistka světa mluví velice dobře česky. Jen výjimečně hledá ztracené slůvko. Doma se totiž s rodiči baví jen česky. "Taťka je velice přísnej. Vždycky, když jsem řekla něco anglicky, hned na mě: 'Ne, mluv česky'," prozradila Melicharová. Česky mluví i s příbuznými a také s Peschkeovou. "Snažím se to udržovat."

Češky jsou všechny fajn
Díky češtině má na turnajích blíž i k ostatní Češkám. Baví se s nimi v šatně, na hráčských párty. "Sedneme si, pokecáme. České holky jsou všechny fajn, vždycky zdraví. Mám k nim stejně blízko jako k Američankám," konstatovala.

Před finále Fed Cupu se od Peschkeové, vítězky soutěže z roku 2011, nesnažila zjišťovat informace. "Ne, to jsem si nedovolila, do toho bych Květu nepletla," řekla. Radu ale dostala. "Říkala, že celý stadion bude fandit Česku, že zažiju jinou atmosféru, abych si to užila. A že to bude jiný tlak: hraješ za svoji zemi, ne za sebe."

Premiéru v soutěži absolvuje hráčka žijící na Floridě rovnou v boji o titul. "Snad překvapíme," přála si Melicharová a k šancím Američanek dodala: "Favoritky nejsme, to určitě ne. Kvitová je v desítce, Siniaková i Strýcová jsou taky výš v žebříčku než naše první hráčka. Na papíře to tak vypadá, ale míček je kulatý, stát se může cokoli," podotkla.

Výběr USA vede kapitánka Kathy Rinaldiová, s kterou se Melicharová zná od dvanácti let. "Vždycky mi radila a podporovala mě. Kdykoli jsme cokoli potřebovali - zápasy, tréninky - tak nám zařizovala. Byla tam pro nás," ocenila Melicharová.

Proti Češkám případně nastoupí do závěrečné čtyřhry. Jen ještě neví, která z trojice Danielle Collinsová, Sofia Keninová a Alison Riskeová by ji v páru doplnila. "Na tréninku vyzkoušíme různé varianty a probereme to," uvedla Melicharová.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

36
Přidat komentář
slacker
co to zvani odpadlice
Reagovat
Krisboy
Migrantka. Trumpovu armádu na ní!
Reagovat
Fransoas
Je otázkou,zda si tento osud přála,ale situace se takto vyvinula.Neni žádný důvod se tímto znepokojovat.Minulý režim zničil hodně lidí,kteří tu nechtěli zůstat.
Reagovat
Fransoas
Nemám pocit,že by to mohla být odpadlice.Těžko bych s tímto mohl souhlasit.
Reagovat
tommr
Melicharová nemůže být žádná "odpadlice", protože se v Česku jen narodila a celý život žije a hraje v USA. Slacker zase jen blbě žvaní ...
Reagovat
slacker
poturcenec horsi turka
Reagovat
Pedronegro
jasně, v 6 týdnech věku se rozhodla zavrhnout vlast a emigrovat :)
Reagovat
gigin
Předčasně zmoudřelé děvče, víš jak.
Reagovat
jirkaS
rozhovor s ní v "Ozvěnách Fedcupu" se mi líbil
Reagovat
slacker
Kdyz mohli jeji rodice odejit, ona se mohla vratit, vask migrovat se da obema smery. Ale vychovali z ni poturcence
Reagovat
Pedronegro
no a teda v čem tkví ta její poturčenost a vlastně i jejích rodičů, v tom, že jako Američanka hraje FC za USA, nebo že debla hraje s Květou, nebo že umí dobře česky narozdíl od jiných? zdůvodnění tvých invektiv by mě zajímalo ...
Reagovat
slacker
Tak to je snad jasne co je poturcenectvi v tomhle pripade, aby Ceska byla hrda ze je Americanka a jeji sen je bojovat proti nam za adoptivni vlast.

Jeji rodice urcite za 2 roku po emigraci nezapustili jinde tolik koreny aby se po zmene pomeru u nas, nemohli kdykoliv vratit. proste nechteli.
Reagovat
Pedronegro
no nezlob se, ale pravý význam slov odpadlík a poturčenec na případ Nicole vůbec nesedí a na její rodiče jen velmi vzdáleně s velkou dávkou zlé vůle ...
Reagovat
slacker
sedi to jak prdel na hrnec
Reagovat
Fandina
Výraz odpadli používají jen totalitní režim, každý jiný propaguje vůli jedince.
Reagovat
slacker
jak to ctu znova, tak do USA se dostali az v onom revulucnimm roce 1989. Ale odskocit si porodit do CR v 1993 ma teda s politickym azylem spolecneho co? Jen vycuranost a odrodilstvi.
Reagovat
Pedronegro
přečti si to znovu, jsi opět vedle :)
Reagovat
lars
a kdo zaplatil nemocnici v CR ten porod a naslednou lekar. peci o novorozene ?
Reagovat
Fandina
Každý sam. Buď prostřednictvím povinného pojištění, pokud jde o občana ČR, nebo jiným způsobem, pokud je to cizinec. Zdarma nikdo nic nemá.
Reagovat
Fandina
Je každého věci, kde chce žít, které země je občanem. To jen komunisti brali lidem občanství a majetek, kdyz odešli jinam. Naštěstí je jim odzvoněno. A každý může rozhodovat o sobě sam.
Reagovat
smazaný uživatel
Fandino, tohle je nejlepsi prispevek, co sem od tebe cetl. V tom je tak
moc pravdy...
Reagovat
Fandina
To bude tím, že člověk v 62 letech už ledacos zažil a viděl.
Reagovat
smazaný uživatel
Nekteri lide to zazili take a stejne voli zlo :-/ holt nekdo je nepoucitelnej a za koblihu klidne da svuj nazor
Reagovat
slacker
duvody k udeleni politickemu azylu pominuly a mohli se vratit
Reagovat
smazaný uživatel
ale moc duvodu se sem vracet neni, to je treba podotknout
Reagovat
gigin
Tak jako ANO je možná aj důvod k úprku.
Reagovat
smazaný uživatel
Bohuzel ne jenom Ano :/
Reagovat
gigin
Pravda. Lež má šikmé oči a další..
Reagovat
smazaný uživatel
Treba Pitomio, to je taky dobrej kumpan
Reagovat
gigin
Však píšu, lež má šikmé oči. Ale tak maminka je z Moravy.
Reagovat
Fandina
Nepochopils. Není povinnost se kamkoli vracet. Člověk má žít tam, kde je mu nejlíp a kde chce a nikdo nemá právo mu to vyčítat nebo branit, jako komunisti nebo sekty.
Reagovat
slacker
no pravda, kdo ma pravo branit africe se prestehovat komplet do evropy
Reagovat
Fandina
Nějak pletes pojmy. Samozřejmě, že má každý právo jit kam chce, pokud ho přijmou.
Reagovat
slacker
ne to ty se pletes, kdyz muzou zakazovat prichod muzou zakazovat i odchod.
Reagovat
Fandina
Tady jde o to, že stát bránil jednotlivci odejít a to je špatně.
Reagovat
Fandina
Tady jde o to, že stát bránil jednotlivci odejít a to je špatně.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist