Mertensová v Melbourne ukončila dvouleté čekání na svůj šestý titul

7. 2. 2021, 05:16
Aktuality 3
WTA MELBOURNE 1 - Elise Mertensová ve finále generálky Melbourne 1 porazila 6-4 6-1 bývalou světovou patnáctku Kaiu Kanepiovou, která si zahrála své první finále na hlavním okruhu od triumfu v roce 2013 v Bruselu. Pětadvacetiletá Belgičanka tak na svém úvodním letošním turnaji ukončila dvouleté čekání na svůj šestý kariérní titul.
Profily hráčů
Elise Mertensová (© AFP)

Elise Mertensová v Melbourne Parku potvrdila, že má skvělou formu. Od loňského srpnového restartu sezony posbírala 27 výher a již na osmém turnaji v řadě dokázala porazit minimálně dvě soupeřky.

V dějišti Australian Open si bez ztráty setu poradila s Majo Hibiovou a Caroline Garciaovou, ve čtvrtfinále ve třech setech zdolala světovou pětku Elinu Svitolinovou a v semifinále měla po odhlášení Naomi Ósakaové volno.

V dnešním finále proti bývalé světové patnáctce Kaie Kanepiové byla favoritkou a utkání měla od začátku pod kontrolou. Estonskou veteránku nepustila ani jednou do vedení a přestože za stavu 5-3 nedokázala úvodní set dopodávat, ve zbytku zápasu už soupeřce povolila jen jeden game.

"Znamená pro mě moc, že jste tady s námi. Hrály jsme skoro rok bez vás," poděkovala Mertensová fanouškům, kteří se přišli na finále podívat. "Chci také poděkovat Tennis Australia za možnost tady hrát, jsem za ni velmi vděčná. Ještě bych ráda pogratulovala Kaie, máš za sebou úžasný týden a určitě ti dodá sebevědomí pro Australian Open. Na příští týden se těším," dodala vítězka.

Pětadvacetiletá Mertensová si ve druhé půlce loňské sezony zahrála finále na antuce v Praze a v hale v Linci, v obou případech však byla neúspěšná. Na titul čekala dva roky, předloni v únoru na jiné akci WTA 500 v Dauhá získala svůj pátý a nejcennější triumf. Na australské půdě si připsala úspěchy už dříve. Své úvodní dva tituly slavila v Hobartu (2017-18) a na Australian Open 2018 se dostala až do semifinále (její první účast ve druhém týdnu grandslamů).

O deset let starší Kanepiová, přemožitelka vítězky posledních tří turnajů Aryny Sabalenkové, hrála své první finále od prvenství v roce 2013 v Bruselu. Po dnešní porážce má ve finálových bojích negativní bilanci 4-5, na rozdíl od Mertensové (6-3), a přišla o svou sérii 14 vítězství (na konci loňského roku ovládla dva podniky ITF). V Austrálii se jí přitom nikdy nedařilo, na Australian Open při posledních pěti startech čtyřikrát skončila v úvodním kole a v Melbourne Parku nikdy předtím nevyhrála více než dva zápasy v řadě.

Bývalá světová dvanáctka Mertensová by se měla v pondělí v žebříčku WTA posunout z dvacáté na šestnáctou příčku, Kanepiová vyletí o 29 míst a nově bude 65. hráčkou světa.


Čtyřhru ovládly nasazené jedničky Krejčíková se Siniakovou
Šampionky French Open a Wimbledonu z roku 2018 Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou hned na svém prvním letošním turnaji získaly titul. Nasazené jedničky ve finále generálky Melbourne 1 zdolaly 6-3 7-6(4) tchajwanské sestry Chanovy a po roce se dočkaly triumfu, svého celkově šestého.

• WTA 500 MELBOURNE 1 •
Austrálie, tv. povrch, 565.530 dolarů
nedělní výsledky (7. 2. 2021)
• Dvouhra - finále •
Mertensová (7-Belg.) - Kanepiová (Est.) 6-4 6-1
• Čtyřhra - finále •
Krejčíková/Siniaková (1-ČR) - H. Chan/L. Chan (2-Tchaj-wan) 6-3 7-6(4)
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
FulnekUltras
velkouzenářky je tedy škoda, ale parádně shodila smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist