Mezi favoritky Australian Open patří opět i dvě Češky. Navrátilová věří nejvíce Sereně

17. 1. 2020, 11:30
Previews 14
Na Australian Open v Melbourne v pondělí začne další grandslamová sezona a české tenistky jsou znovu mezi kandidátkami na titul. Pět se jich letos vešlo mezi nasazené a největší naděje na úspěch se dávají čekatelce na titul ze čtyř největších turnajů Karolíně Plíškové a dvojnásobné wimbledonské vítězce Petře Kvitové.

Titul obhajuje Japonka Naomi Ósakaová, která před rokem zdolala v semifinále Plíškovou a ve finále Kvitovou. Mezi muži bude na osmý triumf útočit Srb Novak Djokovič. Turnaj startuje v pondělí s dotací 71 milionů australských dolarů, z které vítězové dvouher dostanou 4,12 milionu dolarů (asi 65 milionů korun).

Z grandslamového titulu se z Češek naposledy radovala Kvitová na londýnské trávě v roce 2014. Loni byly Češky dvakrát blízko, ale Kvitová právě na Australian Open ani Markéta Vondroušová na pařížské antuce ve finále neuspěly.

"Nemůžete nepočítat s Kvitovou a s dobrým pocitem po titulu v Brisbane tady je další ranařka Karolína Plíšková," napsala legendární Martina Navrátilová ve svém sloupku na webu WTA. Za hlavní favoritku ale označila Serenu Williamsovou.

Největší pozornost bude z Češek upřena na Plíškovou. Světová dvojka má novou trenérskou dvojici, s kterou chce naplnit svoji touhu po velké trofeji.

V Brisbane se dobře naladila výhrou z mečbolu v semifinále nad Ósakaovou a poprvé v kariéře obhájila titul. Už posedmé v kariéře vyhrála před grandslamem přípravný turnaj, zatím nejdále došla do finále US Open 2016.

"Možná není úplně ideální takhle začínat," uvažovala Plíšková v rozhoru pro WTA. "Soupeřky si pak řeknou, že hraju skvěle a jdou proti mě uvolněné, zatímco já jsem pod tlakem. Na druhou stranu je pro sebevědomí dobré vyhrávat."

Plíšková má na grandslamech problém, že se hraje obden. Nejraději by hrála každý den a využila energie z výher. Letos zkusí novou taktiku. "Jsem tenisový fanatik, ale teď mám v plánu nesledovat tenis tolik a dělat jiné věci. Třeba si číst."

S Plíškovou, Kvitovou, Ósakaovou a Serenou Williamsovou má pavouk mnoho dalších favoritek. Mezi ně patří domácí hvězda a světová jednička Ashleigh Bartová nebo Rumunka Simona Halepová. Vyrovnanost ženského tenisu ukazuje, že posledních dvanáct grandslamových turnajů mělo deset různých šampionek.

Naruší někdo nadvládu mužské Big3?
Mezi muži je očekávání opačné. Dál vládne elitní trojice Srb Novak Djokovič, Španěl Rafael Nadal a Švýcar Roger Federer. Uplynulé tři sezony vyhrávali grandslamy jen oni a od roku 2003 získali dohromady 55 titulů z turnajů velké čtyřky.

Mladíci se ale stále více prosazují. K Rakušanovi Dominicu Thiemovi a Němci Alexanderu Zverevovi se přidali Rus Daniil Medveděv a Řek Stefanos Tsitsipas. "Klepají na dveře, ale doufáme, že letos ještě neprorazí," řekl Djokovič, který se na Australian Open naladil vítězstvím Srbska v premiérovém ročníku ATP Cupu.

V pavouku mužské dvouhry budou po ukončení kariéry Tomáše Berdycha neúčasti Jiřího Veselého chybět čeští zástupci. Pokud se Lukáš Rosol po porážce v posledním kole kvalifikace nedostane do hlavní soutěže jako takzvaný lucky loser, zopakuje se absence českých mužů na grandslamech z US Open 2018. Na Australian Open chyběli čeští tenisté naposledy v roce 1982.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

14
Přidat komentář
Petr_Fisk
Polibek smrti od Martiny. Díky Martino...:)
Reagovat
FulnekUltras
snad to klapne
Reagovat
lvicek
"Výhra z mečbolu" to je opravdu takový trochu nešťastný obrat bych řekla...
Reagovat
brixner
Letos si absolutně netroufám na nějaké prognózy! Mezi ženami to je, myslím, velice vyrovnané, tam může "ulítnout" kdejaká, docela mě mrzí, že asi nenastoupí Bianca a Petra s Kájou...na to může vsadit fakt asi jen masochista:-) Srba fakt rád nemám, ale myslím, že to asi zase vyhraje, kdo by ho mohl zastavit - Rafa? Možná...Mladé pušky asi ještě ne a Roger? Vlastně ani nevím, jak na tom je s formou, ale fandit mu budu, jako celých cca 16 let.
Reagovat
gigin
https://www.instagram.com/p/B7bSOZWAHNx/?igshid=e3qko71p8i97
Reagovat
Krisboy
Kterej seš ty? Nějak tě tam nevidím...
Reagovat
gigin
Jsem to fotil.
Reagovat
Krisboy
Aha, sorry.
Reagovat
gigin
V poho.
Reagovat
sojka1
:-)) je to Genius! ;-)
Reagovat
Andrew89
já jsem na titul věřil nejvíc Sereně...ted si jí můžeme všichni škrtnout...Petra a Karolína jsou už jednou nohou z turnaje..naštěstí Martina ortel neřekla uplně...takže si můžeme oddychnout. Ještě uvidíme co řekne Mats
Reagovat
smazaný uživatel
Taky verim nejvic letos SW. Auckland ji dodal sebeveodmi, aby uz vyrovnala Court.
Reagovat
Grape
Super, takže Serena nevyhraje :D
Reagovat
Aussie
Prognózy Navrátilové vycházejí opravdu jen málokdy.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist