Mladá generace v něm probouzí bestii. Padouch Djokovič sleduje soupeře i při výměně stran

11. 12. 2023, 13:00
Rozhovory 51
Novak Djokovič (36) má za sebou jednu z nejpovedenějších sezon. Vyhrál tři ze čtyř grandslamů, posedmé ovládl Turnaj mistrů a rok zakončil už poosmé jako světová jednička. Přestože čelí o generaci mladším soupeřům hladových po jeho skalpu, dál překonává rekordy. V pořadu 60 Minutes zpravodajství CBS News se zeširoka a otevřeně rozpovídal o bitvě nervů během zápasů, (ne)oblíbenosti u fanoušků či své motivaci v konkurenci o generaci mladších soupeřů. "Probouzejí ve mě bestii," říká zkušený srbský tenista, jenž se během koronavirové pandemie cítil být největším padouchem na světě.
Profily hráčů
Novak Djokovič (© Profimedia)

Oční kontakt a hledání slabin

Novak Djokovič se snaží se soupeřem navázat oční kontakt a přes síť hledat jeho slabiny. Sleduje jeho chování, i když třeba jen sedí na lavičce při výměně stran. Vše vyhodnotí a zpracuje, aby mohl využít slabin v jeho hře.

"V tenisu nedochází k fyzickému kontaktu, ale je tam hodně očního kontaktu. Když sedíme na lavičce, velkoplošná obrazovka mi ukáže, jak pije, jestli se potí víc než obvykle, jak dýchá... Dýchá zhluboka? Nedýchá zhluboka? A jak komunikuje se svým týmem? Během zápasu pracujete s různými prvky, které ovlivňují hru," nechává Djokovič nakouknout do nitra své mysli během tenisových soubojů.

"Nedostanete to zadarmo. Je to něco, co přichází s prací. Už nemusím být tak rychlý jako dří, ale jsem moudřejší a přesnější. Na kurtu se soustředím na důležitost malých detailů. V trénincích se nezaměřuju jen na přesnost, ale také na psychickou odolnost. Když jste na kurtu pod tlakem, hraje obrovskou roli práce s dechem," vysvětluje Djokovič v rozhovoru, který vznikl v listopadu v jeho rodném Bělehradu mezi triumfy na Masters 1000 v Paříži a na Turnaji mistrů.

Mladí probouzejí bestii

V uplynulé sezoně šestatřicetiletý rodák z Bělehradu ovládl tři ze čtyř grandslamů. Neuspěl pouze ve finále Wimbledonu, kde nestačil na dvacetiletého Carlose Alcaraze ze Španělska. Na cestě za triumfem v Davis Cupu ho zastavil dvaadvacetiletý Ital Jannik Sinner, s nímž prohrál i jeden ze dvou zápasů v předchozím týdnu na Turnaji mistrů. Nástup nové generace ale kvituje, výrazně mladší soupeři ho prý motivují k dalším úspěchům.

"Jsou hladoví a nabuzení podat proti mně maximální výkon, takže pro mě je to motivace navíc. Dalo by se říct, že ve mně probudili bestii," směje se Djokovič, jenž považuje za největší hrozbu o 16 let mladšího Alcaraze.

"Tak kompletního hráče jsem roky neviděl Je to pro mě motivace se dál vyvíjet a dřít ještě víc než kdykoliv předtím," řekl Djokovič, který proti španělskému talentu nastoupil dosud pětkrát a třikrát zvítězil.

Djokoviče motivují k další práci nejen soupeři, ale i jeho děti Tara (6) a Stefan (9). "Před lety jsem měl sen, že mě děti budou sledovat při triumfu ve Wimbledonu. Několikrát se to povedlo. Měl jsem štěstí, že jsem to zažil," říká pyšný táta, jenž loni ovládl Wimbledon posedmé v kariéře.

Schopnost se rychle resetovat

I když majitel rekordních 24 grandslamových trofejí Djokovič překonal své největší rivaly Rafaela Nadala (22) a Rogera Federera (20) ve spoustě tenisových milníků, v soutěži o nejoblíbenějšího tenistu by byl v poli poražených. Fanoušci mu mimo jiného vyčítají emotivní chování kurtu, nejednou totiž v emocích zničil své rakety nebo křičel na rozhodčí.

"Nejsem na to pyšný a stydím se sám za sebe, když to udělám. Zároveň přijímám fakt, že také nejsem člověk bez chyb. Ale myslím, že rozdíl mezi největšími šampiony a těmi, kteří se snaží dostat na nejvyšší úroveň, je schopnost nezůstat v těchto emocích příliš dlouho. Jakmile nějakou zkušenost zažiju, přijmu ji a jdu dál. Někdy na kurtu bouchnu, ale jsem schopný se odrazit a resetovat se," uvědomuje si.

Podle mnohých ho však právě nenávist části fanoušků dělá ještě lepším. "Množství stresu a tlaku je mnohem vyšší, když je publikum proti vám. Ale zároveň si užívám prostředí, kde cítím hezkou podporu," přiznává.

Největší padouch

Ještě více odpůrců si Djokovič udělal v době koronavirové pandemie. Zřejmě jako jediný ze širší světové špičky se odmítnul naočkovat proti nemoci Covid-19 a přišel kvůli tomu o spoustu velkých turnajů v Austrálii a Severní Americe včetně grandslamů. Před Australian Open 2022 byl ze země dokonce deportován, přestože od úřadů obdržel výjimku.

"V té době jsem dostal nálepku největšího padoucha na světě. V podstatě proti mě stál celý svět. Měl jsem spoustu podobných zkušeností z kurtů, kde proti mě byla velká část publika, ale tohle jsem nikdy v životě nezažil. Nejsem antivaxer, nejsem pro vakcínu. Jsem jen pro svobodu výběru," přesvědčuje Djokovič.

Zastrašování před zápasem

Djokovič v rozhovoru vzpomíná také na začátky kariéry, kdy se před velkými zápasy cítil být zastrašovaný už v šatně. Pamatuje si, jak Nadal kolem něj před soubojem na French Open skákal a sprintoval.

"Hraju s Nadalem na Roland Garros a skříňky máme vedle sebe. Navzájem se snažíme dát si prostor, ale ta šatna není dost velká. Než jdeme na kurtu, začne kolem mě skákat, sprintovat. Dokonce jsem slyšel hudbu, kterou v sluchátkách poslouchal. Docela mě to štvalo. Brzy na začátku své kariéry jsem si uvědomil, že je to součást scénáře. Byl jsem zastrašován, ale motivovalo mě to ukázat, že jsme připravený. Že jsem připravený na bitvu, na válku," dodává srbský tenista.


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

51
Přidat komentář
Pavol
Tak ťa ukameňujú. smile
Reagovat
baba
když už jsme u odsouzení Djokera kvůli té Austrálii, dodneška jsem já ani další neočkovaní neslyšeli ani malinkou omluvu za tu dnes již prokázanou nesmyslnou buzeraci neočkovaných. A opravdu nechápu, jak ještě dnes jsou někteří přesvědčeni o správnosti těch nesmyslných rozhodnutí ...to mně prostě hlava nebere...
a ať je Djoko kdokoliv, za tu odvahu a rozhodnutí se nedat má u mě navždy velké a významné plus.
Reagovat
Pavol
Ja sa ti ospravedlňujem že ťa buzerovali. Keď dajú ľuďom do rúk moc akúkoľvek tak sa často prejaví ich skryté horšie ja. smile
Reagovat
Pe3k
Lidé jsou ovce, které si nedokážou představit, že jim média hlavního proudu lžou.
Reagovat
Fandina
Mně fascinují tyhle řeči. Ovce, hlavní proud atd.. Hlavně, když existuje nehlavní proud, který nelže.
Reagovat
Fandina
Reagovat
Pe3k
Ne, existují lidé, pro které je pravda důležitá a nespokojí se jen s neustálým lhaním a proto vyhledávají alternativní média. To se ovšem tebe netýká frndino, ty si ovce jak vyšitá.
Reagovat
d@ve
Djok si žádnou omluvu za tu jeho fabulaci a aroganci nezaslouží. Já zase třeba nechápu jak někdo může dneska sobecky zpochybňovat potřebná protipandemická opatření, když Covid přispěl k tolika úmrtím. Mně samotnému zemřel kamarád, který byl jinak zdravý sportovec, a několik mých dalších známých. To, že vy jste měli to štěstí a nikoho z vašich blízkých to nepostihlo, tak přece neznamená, že to byl výmysl.
Reagovat
annah
Mně zemřeli dva příbuzní. Pravda, nebyli to žádní mladíci, ale covid je poslal na druhý břeh v předstihu. Ještě tu pár let mohli být.
Reagovat
Fandina
Mně zemřel na covid soused. Mám na tu nemoc vztek, byl to jinak zdravý člověk.
Reagovat
baba
řada věcí byla nutných, to ano, ale hodit vše na neočkované, přitom se vědělo, že i očkovaní to roznáší, dokonce nás NUTIT, to byla ta buzerace, o které mluvím...já neodsuzuji vše, co se tehdy dělo, dokonce v té první vlně bylo vše správně, jen potom ten tlak na očkování byl nesmyslný....
Reagovat
smazaný uživatel
Očkovanie malo viest ku tomu, aby nakazení mali lahši priebeh a nezatažili sa aj tak už vtedy extremne pretažene nemocnice.Tym padom aby mali aj lekari volne ruky na liečenie inych chorob a nielen covidu...nikto nehovoril nič o tom, že to nemožu očkovaní ludia prenašat...ak si to doteraz nepochopil, tak to je fakt umenie...
Reagovat
Pe3k
Jak to může někdo tvrdit? Třeba proto, že se ukázalo, že tyto opatření byla k ničemu a jen poškodila ekonomiku a zdravý vývoj dětí...V populaci je tolik ovcí, co jen konzumují cokoliv jim média naservírují, to je na blití
Reagovat
Pe3k
Tady je klasická ukázka člověka, který už není ani schopen racionální úvahy. Zemřeli ti blízcí na kovid a si naštvaný na DJokovice?
Probuď se ty trumpeto. V současné chvíli už zcela převažuje vědecký názor, že byl kovid uměle vyroben v laboratoři, takže každý komu funguje mozek má být naštvaný na ty, co za to mohou (laboratoř je placena USA a Čínou).
Reagovat
enfee
Skvely hrac, skvely clovek. Verim, ze 2024 pro nej bude jeste uspesnejsi.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Poslední den dobrého TP. TP s vnitřní poštou, statistikami, které jsou super přehledné. Byly to krásné časy. Je na čase najít jinou, zahraniční platformu.
Reagovat
Nola
smile

presne tak, ten novy TP mi nereze, tuna kliknes na hraca a vyroluju sa ti vsetky clanky, v ktorych je spomenuty, vidis, kto je prihlaseny, mozes si posielat sukromne spravy, stary a dobry TP bol plne funkcny a hlavne prehladnysmile
Reagovat
Pe3k
Reagovat
dorsch2
za novym TP by som logiku ci zmysel nehladal, budo to skôr politicke rozhodnutie:)
Reagovat
GaelM
smile
Reagovat
McBorg
Idemo NOLE,sezóna 2024 ,2GS,tri 1000 a jedna zlatá z OH,a môže to zabaliť
Reagovat
turista
Zabalit ještě ne. Pokusí se dolepit a překonat toho Connorse. Zmínil se o tom. Je taky mladší než Nadal. Přece to Djoko nebude balit spolu s Nadalem.
Reagovat
arvncr
Nejdřív dá Connorsových 109. Pak zacílí na Big Maca a jeho 155 titulů celkově (singl + debl + mix). Další na řadě bude Laver - 198 titulů v singlu (včetně těch před začátkem Open éry). Pak už asi jedině ty menší rekordy jako 52 turnajů v řadě s finálovou účastí (Tilden), 1811 výher (Rosewall), 23 titulů v sezóně (Wilding), 17 titulů ze stejného turnaje (Barrett), nejstarší světová jednička (Tilden) atd.
Reagovat
turista
Laver, Rosewall a další rekordmani z předopen éry jsou už mimo Djokerovy možnosti.
Reagovat
Nola
ty si nalep konecne Novakov plagat na celo, lebo s tym lepenim nie a nie prestat smile
Reagovat
Pe3k
Reagovat
McBorg
To je pravda,už aj Býk otáča že ešte nevie atď....takže Djoko nech hra do OH 2028,ako tvrdí Goran
Reagovat
Krisboy
Šmírák, no...smile
Reagovat
Tenista
podstatné je, že zfalšoval certifikát o očkování při cestě do Austrálie, po tomhle jsou jakákoliv slova zbytečná
Reagovat
wojtop
Podstatne je, ze dostal (ako niekolko dalsich tenistov/tenistiek) vynimku (posudzovali 2 nezavisle komisie anonymne) a cestoval na zaklade udelenej vynimky. Nepresne vyplneny formular mala cca polovica hracov, ak si falsovanim mal na mysli toto (vychadzam z obsiahleho rozhovoru s Dominikom Hrbatym). Podstatne tiez je, ze v predvolebnom boji stracal vtedajsi AU premier prudko na popularite a nevahal "vyuzit" situaciu na to, aby ju znova ziskal (nepomohlo mu to) tym, ze ukazal, ze je tvrdy aj na svetove hviezdy, nielen na vlastnych volicov. A aby to prilis neklalo oci, ze im islo iba o velku rybu, tak domov poslali aj jednu cesku tenistku, ktora mimochodom predtym pokojne odohrala v AU turnaj a az potom jej papiere prestali byt v poriadku. Je lepsie sa drzat faktov, nez fabulovat, IMO. Inak su akekolvek slova zbytocne.
Reagovat
GaelM
smile
Reagovat
sojka1
tenkrat me ta causa velmi zajimala a dost si z ni jeste pamatuju... :-) a podnes me neprestava udivovat az fascinovat, jak i ti rozumnejsi fanousci (blaboly me nezajimaji) celkem racionalne posuzuji vsechno a vsechny okolo, jen ne Djokovice samotneho. I ty vis presne, jake kdo mel politicke ambice a co zvorali s Voracovou (nerozporuju), ale nepresne vyplneny formular je proste jen takova drobnustka, kterou mel kazdy. Proboha, po tom skoci imigracni vsude, za kazdych okolnosti a kazdemu! U Djokovice to navic melo dve linie. Jednak vstupni vizum udelene na zaklade vyjimky z ocko, covid prodelal. Vyplnil vsak formular pro lidi bez vyjimky, proste ten pro ockovane. Navic predkladal chybný priletovy formular, kde zatajil (neuvedl) svuj pobyt ve Spanelsku a tam prece trenoval. Uplne pominu jeho hloupe priletove fotky a jsme u prvniho soudu. :-) Imigracni procesne pochybilo, byl mu vraceny pas. (Nejak slo o neposkytnuti casu na reakci k situaci pravni cestou.) V poradku. Protoze ale take vyplynuly pochybnosti o rozhodnuti udeleni vyjimky z ocko, byl druhy soud, imigracni jednalo v souladu se zakonem, takze to deportacni zarizeni... ;-) Ta druha linie byla vubec zajimava, Djokovic mel udajne negativni PCR test z nejakeho data, ale udelovat vyjimka z ocka se mohla pouze k datu, ktere jeho test o tyden predchazelo. Nejen zjimave, ale proste pro uredniho simla neakceptovatelne a slo tedy o Djokovicovo pochybeni a nesplneni podminky. Nebo o uplny vymysl, ze. Jo a jeste si bokem vzpominam na to propirane Djokovicovo setkani s detmi v akademii a jeho rozhovor pro nejaky casak z doby, kdy byl na covid pozitivni. Zajimalo me to, protoze na to byly tehdy zakony i v Srbsku.... No nic, no, tak jsem se rozepsala a urcite to tak nebylo... :-))
Reagovat
Nola
bavi ta to stale vysvetlovat veci, ktore su nad slnko jasne....

aj keby si do oci bijuce skutocnosti vtaci spievali na elektrickych drotoch a stebotali sojky na streche, tak si nefandovia, neprajnici a sklamani fandovia inych tenistov vzdy nieco najdu, budu hladat cokolvek, strbinku, skulinku, len aby im to zapadlo do obrazu toho padoucha, ktoreho sa snazia z neho uz cele roky media, ktorym nezapadol do ich programu vyrobit..... nikdy som nebola obhjacom rekordov, ani ma to nejak netrapilo, ale oni si snad nikdy nepriznaju, ze je proste lepsim tenistom ako ich idol a to prave kraci..... o nic ine neide, tu sa lame chleba, ak mi mal na konte par titulov, nikto by ho z Australie nedeportova, nikoho by ani nezaujimal jeho status ockovania, presne ako status ockovania Voracovej a jej vynimka :DDDDD

nakoniec aj mna nastartuju, kedze si stale nedaju pokoja a nedokazu prestat sirit nenavist a zacnem sa menit na turistu :D
Reagovat
makro99
čistě hypoteticky, myslíš, že by mohl existovat i nějaký Djokovičův fanoušek - přejícník, který by si moh myslet, že ta nešťastná situace v Austrálii nebyla černobílá a že nešťastné kroky tam prostě byly ze všech zúčastněných stran?
Reagovat
woody
Jako velký Djokofan, byla za mě v roce 2022 hlavně nezvladnuta situace ze strany Djokovice a jeho týmu. Ale na druhou stranu se poučil, do Ameriky pak už proste nejel.
Reagovat
smazaný uživatel
Sojka nikde nepíše , že by Djokovic nebol vyborny hrač, len poznamenala ,že podvadzal, čo je fakt...
Reagovat
turista
Nic nezfalšoval. Prostě neměl včeličku.
Reagovat
Patik
Niekde som čítal ze Nadal bude na AO 8. Nasadeny.. je to pekná blbosť keď taky Nadal co rok nehral bude vyššie nasadeny ako trebárs taky Hurkac co hral konzistentne a mal super výsledky po celú sezónu.
Reagovat
Kozoroh
To si špatně pochopil, Nadal bude mít 9. pozici na vstupním seznamu, ne mezi nasazenými. Podobně Čilič má 21. pozici a Shapovalov 27., ale ani jeden nasazený nebude. Všichni využijí PR.
Reagovat
Patik
Tak som to asi zle pochopil teda a co to teda znamená ze na zozname.. Aký zoznam? K čomu to je.
Reagovat
Carter
S chráneným rankingom sa hráč dostane na turnaj bez toho aby musel požiadať o divokú kartu. Na nasadzovanie to však nemá žiadny vplyv, tam sa ráta súčasný rebríček v čase žrebovania pavúka
Reagovat
Patik
No to viem len nejaký vstupný zoznam som riešil ze k čomu to je vlastne dobre.
Reagovat
makro99
"vstupní" seznam - se dělá cca 5 týdnů předem, se podle něj uzavře počet hráčů, kteří se vejdou do startovního pole..
seznam nasazených se dělá až v tom týdnu před začátkem turnaje, aby odpovídal aktuálnímu stavu...
Reagovat
GaelM
Doufám že to není pravda, takový protekční hnus. Protected ranking nebo divoká karta v pořádku, ale nasazení určuje žebříček a ten Nadal prostě aktuálně nemá.

Na druhou stranu, stejně mu to imho nepomůže. Aspoň se nebude moct vymlouvat, že vyletěl kvůli nenasazení. smile
Reagovat
Pe3k
" Hurkac co hral konzistentne a mal super výsledky po celú sezónu" to nevím jakou sezonu máš na mysli, tu letošní určitě ne.
Reagovat
Patik
Ved len pred nedávnom vyhral Šanghaj Masters a k tomu ešte hral tuším párkrát finále niekde..ci sa mýlim?
Reagovat
Pe3k
jo
Reagovat
Patik
Oprav ma teda prosím.
Reagovat
Pe3k
Polovinu sezony hrál guvno.
Reagovat
FedError
Reagovat
makro99
takže stačí tu druhou úspěšnou půlku sezóny (0,5) zaokrouhlit..:) a v kontextu porovnání s letošní sezónou Nadala byl konzistentní až až...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist