Montaňes zvládl divoké finále a v Estorilu obhájil titul

9. 5. 2010, 21:59
Aktuality 3
ATP ESTORIL - Turnaj v Estorilu měl být snadnou kořistí Rogera Federera. Světovou jedničku však v semifinále zastavil Albert Montaňes a španělský tenista dotáhl skvělý týden až k obhájení titulu. Ve finále zdolal domácí naději Frederica Gila.
Profily hráčů
Albert Montaňes

Albert Montaňes do turnaje vstupoval jako obhájce titulu, oproti loňsku však měl v soutěži těžkého konkurenta. Nicméně nejlepšího hráče světa Federera nečekaně snadno porazil už v semifinále.

Čtvrtý nasazený Španěl tak bez ztráty setu postoupil poosmé v kariéře do finále, v němž na něj čekala domácí naděje Frederico Gil. Pětadvacetiletý Portugalec se do finále dostal vůbec poprvé a nezkušenost na něm v prvních minutách byla znát.

O čtyři roky starší Montaňes vyhrál první set pohodlně 6-2 a ve druhém měl za stavu 5-3 dva mečboly. Jenže Gil hnaný domácím pětitisícovým publikem se nevzdal a v tie-breaku vyrovnal. "Měl jsem utkání pod kontrolou, ale on po odvrácení mečbolů začal hrát mnohem lépe," všiml si Montaňes. 

Návrat do zápasu Gila nakopnul a když se portugalskému tenistovi v úvodu rozhodujícího dějství povedli dva brejky, zdálo se být rozhodnuto o překvapivém vítězi.

Došlo však k dalšímu zvratu. 34. hráč světa Montaňes získal sedm z následných devíti her a poprvé v kariéře obhájil titul. Podnik ATP vyhrál celkově počtvrté, znovu na nejoblíbenější antuce.

"Cítím se fantasticky, obhájil jsem titul," radoval se Montaňes. "Je to pro mě zvláštní místo a jsem rád, že jsem tu znovu vyhrál."

"Hraju teď nejlepší tenis mé kariéry a myslím, že se můžu dostat i do první světové dvacítky," věří si devětadvacetiletý Španěl. 

Poražený Gil bral porážku sportovně. "Tohle je můj největší úspěch. Navíc jsem ho dosáhl na domácí půdě a za to jsem ještě radši," řekl portugalský tenista po prohraném finále. "Ve třetím setu jsme vedl už 3-0, ale nedokázal jsem ve skvělé hře pokračovat. Ale jsem šťastný, že jsem prvním portugalským finalistou turnaje ATP," připomněl statistickou vsuvku. 

Soutěž deblistů nečekaně vyhráli nenasazení Španělé David Marrero a Marc Lopez, kteří získali první společný titul. Ve finále zaskočili turnajové jedničky Cuevase s Granollersem.

Marc Lopez má na kontě už tituly po boku Nadala (naposledy triumfovali letos na Masters v Indian Wells), Marrero se raduje poprvé. "Jsem šťastný, že jsem konečně získal první trofej na turnaji ATP. Je to pro mě jako sen," radoval se třicetiletý Španěl. "Děkuju Markovi, že se mnou tento týden hrál a doufám, že si spolu v budoucnu ještě zahrajeme."

- ATP ESTORIL (Portugalsko, antuka, 450.000 dolarů) -
nedělní výsledky (09. 05. 2010)

Dvouhra - finále:
Montaňés (4-Šp.) - Gil (Portug.) 6-2 6-7(4) 7-5

Čtyřhra - finále:
Lopez/Marrero (Šp.) - Cuevas/Granollers (1-Urug./Šp.) 6-7(1) 6-4 10-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ale!
Gaston Gaudio muj nejoblibenějši hrač mě opravdu překvapil, vim, že už nikdy nebude takovy jako dřiv,ale tento tyden vyhral chalenger v Italii a udělal mi obrovskou radost,prni kola se trapil,ale pak už to bylo něco co mi oravdu připominalo El Gata:) Snad si ještě přepiše nějaky uspěch protože tenis je pro něj to nejduležitějši v životě jak sam přiznal.Snad ho uvidim v TV na RG jako loni se Štěpcem. Nejkrasnějši backhandjednoruč.Vamos Gato!
Reagovat
smazaný uživatel
No a ty jeho dropshoty - citovky, patřily k nejlepším na okruhu.
Reagovat
smazaný uživatel
Nejlepší dropshoty na světě a možná i v historii tenisu má Španělka Martinez - Sanchez...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist