Monte Carlo: Shrnutí

22. 4. 2019, 11:18
Aktuality 18
Co přinesl letošní ročník Rolex Monte-Carlo Masters? Kdo posbíral jednotlivé trofeje? Jak si v Monackém knížectví vedli nasazení hráči? Kdo se postaral o největší překvapení?

Překvapivé finále mezi Dušanem Lajovičem a Fabiem Fogninim dopadlo dle očekávání. Fognini, přemožitel antukového krále Rafaela Nadala a světové trojky Alexandera Zvereva, potvrdil roli favorita, stal se prvním italským vítězem turnajů Masters a získal svůj nejcennější a celkově devátý titul, poosmé se radoval na antuce. 31letý Fognini i Lajovič, který si v 28 letech zahrál své první finále na okruhu ATP, v dnešním vydání žebříčku ATP vylepšili svá maxima.

Také čtyřhra měla překvapivé vítěze. Titul si odvezli 30letý Nikola Mektič a o rok starší Franko Škugor. Chorvaté ve finále po odvráceném mečbolu porazili nenasazené Nizozemce Robina Haaseho a Wesleyho Koolhofa. Zatímco Mektič se na Masters radoval potřetí, pro Škugora se jedná o nejcennější triumf. Mektič rozšířil svou sbírku trofejí o sedmý kousek, Škugor slavil popáté.

Největší překvapení (turnaj)
Největším překvapením letošního ročníku byl triumf Fabia Fogniniho, který na předchozích šesti turnajích vyhrál jediný zápas, a na antuce dokonce prohrál všechna čtyři utkání. Překvapivá byla také finálová účast Dušana Lajoviče. Srb ani trochu nepatřil mezi favority, přesto po mizerných výsledcích v letošním roce odehrál životní turnaj a po cestě do svého premiérového finále na ATP porazil Davida Goffina, Dominica Thiema či Daniila Medveděva.


Největší překvapení (zápas)
Největším zápasovým překvapením letošního ročníku bylo vyřazení Rafaela Nadala. Vítěz předchozích tří ročníků a 11násobný šampion byl po vypadnutí Novaka Djokoviče horkým favoritem na titul, ovšem v semifinále překvapivě jasně nestačil na pozdějšího vítěze Fogniniho.


Nejdelší zápas (bez skreče)
Čorič (9-Chorv.) - Munar (Šp.) 6-7(3) 7-6(7) 6-4 | 3h 28min / 2. kolo


Nejkratší zápas (bez skreče)
Medveděv (10-Rus.) - J. Sousa (Portug.) 6-1 6-1 | 0h 54min / 1. kolo


Jednotlivá shrnutí
1. kolo
2. kolo
Osmifinále
Čtvrtfinále
Semifinále

• ROLEX MONTE-CARLO MASTERS 2019 •
• Dvouhra - finále •
Fognini (13-It.) - Lajovič (Srb.) 6-3 6-4
• Čtyřhra - finále •
Mektič/Škugor (7-Chorv.) - Haase/Koolhof (Niz.) 6-7(3) 7-6(3) 11-9
Vyřazení nasazení hráči
1. kolo (3): Basilašvili (12-Gruz.), Shapovalov (15-Kan.), Edmund (17-Brit.)
2. kolo (4): Nišikori (5-Jap.), Čilič (7-Chorv.), Chačanov (8-Rus.), Goffin (16-Belg.)
Osmifinále (4): A. Zverev (3-Něm.), Thiem (4-Rak.), Tsitsipas (6-Řec.), Cecchinato (11-It.)
Čtvrtfinále (2): Djokovič (1-Srb.), Čorič (9-Chorv.)
Semifinále (2): Nadal (2-Šp.), Medveděv (10-Rus.)
Finále (0)
Neporažený: Fognini (13-It.)
Los dvouhry | Los čtyřhry
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

18
Přidat komentář
woody
Az na Rogera, ac ho nemam rad, ta aura kolem nej mi je nesympaticka, musim uznat ze ve svych letech hraje opravdu super tenis! Jako velky fanousek Novaka mam opet pocit, ze tenis hraje jen tak pro zabavu a raketu do ruky vezme par dni pred turnajem aby se nereklo a jeho vykony jsou priserne! Nejvetsi bojovnik na okruhu, vecne zraneny Nadal hraje co mu zdravi dovoli, pro me je to nejlepsi hrac ktery kdy vzal raketu do ruky, nicmene momentalne to neni ono, ac se bude zlepsovat a muj tip je ze ho na RG nikdo neporazi! Roger se nam predstavi v Madridu a v mometalnim rozpolozeni bude velky kandidat na titul. Jako fanousek ND si preju vice treninku a lepsi pripravu jinak N1 bude velmi brzy pryc... Na RG bude hrat o dalsi zapis do historie a to za trch par tydnu driny stoji. Drzim palce!
Reagovat
SwissMaestro
Djokovič prakticky jednozančně přiznal, že Masters neřeší a jde mu jen o GS :)
Reagovat
woody
Kde? To muze byt vylky problem kdyz bude dostavat nakladacku na masters...
Reagovat
SwissMaestro
Tiskovka po vypadnutí v MC. Hodím sem odkaz až budu doma :)
Reagovat
Marduch
Press conference Monte Carlo na Youtube. "Ultimate goal is RG". Jasně, stručně..
A ještě k Pepe Hlinomazovi "Yes, he is with me as he has always been as my friend".
Reagovat
Kozoroh
Do Wimbledonu moc bodů neobhajuje, zato Nadal jich obhajuje fůru. I dnes se rozdíl mezi nimi zvýšil.
Reagovat
Nola
a? Rafa si tie body moze v pohode obhajit, ale Novak, ak bude pokracovat v tychto vykonoch ich v 2.polke sezony nemusi vobec obhajit, co je dost realne, hra otrasne, vypadnutia s Kohlim, Autistom a Medvedom by ti mali zlozit klapky z oci
Reagovat
woody
Naprosto nepodstatne kolik obhajuje bodu ted, kdyz si muze udelat bodovy polstar a misto toho prohrava jeden zapas za druhym s horsim a jeste horsim vykonem...
Reagovat
Marduch
Chceš tim jako říct Kozorohu, že jseš úplně v klidu, když teď moc neobhajuje? Tuhle logiku nechápu.. Chceš teda jako říct, že počítáš s tím, že min. 90% v druhý půlce obhájí?
Reagovat
Kozoroh
Lol, vy jste neporozuměli smyslu mémo komentáře, který přitom nebyl nijak tajnůstkářský. Já nemluvím o tom, co bude v 2. půlce sezóny, ale że Djoker má do Wimbledonu 1. místo garantované. Ikdyby začal vypadávat v 1. kolech a Nadal sbíral titul za titulem, během Wimbledodnu bude na 1. místě nadále Djoker. Co bude dál už je v rovině spekulací, kterou ovlivní výsledky Djokera a Nadala v následujících týdnech. Může přijít o 1. místo po W, nebo svůj náskok rozšířit, to nevíme. Výsledky z posledních tří turnajů byly zklamáním, ale propadat kvůli tomu hysterii nemusíme, ne?
Před SD a MC víceméně hřešil na trénink, což teď doufám napraví, protože jestli vážně uvažuje o RG, měl by v Madridu/Římě dobře zapůsobit, tedy postoupit daleko.
Reagovat
Marduch
no.1 nepřetržitě až do W2020, to je oč tu běží :-p
Reagovat
smazaný uživatel
Teoreticky se mohou na N.1 vystřídat všichni členové BIG3. Do Wimbledonu je Federer jasná n.3, Zverev poztrácí všechny body téměř jistě. Federer na antuce může jenom získat a Nadal udržet, nebo ztratit. Za určitých okolností může být Federer n.2 už před Wimbledonem. Nole neobhájí Wimby, Fedex ho vyhraje a situace je úplně otevřená. Možné je cokoliv.
Reagovat
Marduch
pro RF je to takové dvojsečné, jestli se mu na antuce zadaří uhrát nějaké slušné body, tak to znamená i slušnou porci zápasů, pak vzápětí tráva, Wimblas.. nejen z pohledu fyz. náročnosti, ale i odlišnosti návyků pro hru na antuce x na trávě..
Reagovat
smazaný uživatel
No jo, ale kolik toho v reálu odehraje? I kdyby došel v Madridu do finále a na RG do semi, tak to máš 10 zápasů za měsíc + nějaký ten týden pauza před trávou.

Taková porce to zase není.
Reagovat
George_Renel
U Djokoviče stačí, když si do boxu sedne ten náboženský fanatik a jehomysl i energie je odsáta kamsi do háje.
Reagovat
smazaný uživatel
No kdybychom to brali k dnešnímu dni, tak je sitauce asi následující.

Djokovič získal AO a od té doby je klasicky v lese, může vypadnout s kýmkoliv, kdekoliv a tenis ho nezajímá a asi ani nebaví.

Nadal dře, ale zdraví ho na hardu limituje a navíc dostal náklad i v MC na antuce, což je jeden z jeho nejoblíbenějších turnajů. Obhahuje totální šupu bodů.

Federer je v úplném klídku a má z BIG3 jediný 2 tituly v roce 2019, má nejlepší formu a do konce roku neobhajuje žádné výrazné množství bodů. Z BIG3 je na tom asi nejlépe herně i bodově. Na antuce může jenom získat, QF Wimbledonu, 4R na USO nic neznamenají, je to pár bodů.

Samozřejmě se vše výše uvedené může změnit během jednoho týdne úplně naopak, ale teď je realita taková. No a Zverev tímto stylem bude na konci roku rád za TOP10. Je v tom žebříčku tak trošku navíc. Většinu bodů ztratí.
Reagovat
smazaný uživatel
To je podívaná. :-)
Reagovat
SwissMaestro
Dnesk zajímavý zápas veteránů Lopez-Verdasco :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist