Možná si dám skleničku vína, řekl Kodeš k 50. výročí triumfu ve Wimbledonu

5. 7. 2023, 13:34
Téma 36
Legendární Jan Kodeš nemůže uvěřit, že od jeho vítězství ve Wimbledonu uběhne v pátek už 50 let. Výročí oslaví v Londýně sklenkou vína. Sedmasedmdesátiletý rodák z Prahy je letos zvláštním hostem v All England Clubu a zúčastní se i řady slavnostních akcí. V rozhovoru s novináři si přál, aby se dařilo českým zástupcům, zmínil především dvojnásobnou šampionku Petru Kvitovou.
Profily hráčů
Jan Kodeš (© Profimedia)

"Když si člověk uvědomí, že je to už padesát let, tak tomu ani nechce věřit," uvedl Kodeš, který do dějiště Wimbledonu odcestuje ve čtvrtek. "U nás v rodině to ale nijak nepulzuje. Toho 7. července už budu v Londýně. Pravděpodobně si tam dám skleničku vína. Trofej mám jinak ve vitríně. Když jdu do pracovny, pokaždé na ni kouknu a pak tam něco udělám," doplnil.

Trojnásobný grandslamový vítěz si jediný triumf na travnatých dvorcích v Londýně připsal v ročníku, který ovlivnil bojkot řady předních tenistů kvůli sporu mezi světovou federací ITF a nově vzniklou hráčskou asociací ATP. Ve čtvrtfinále porazil Inda Vidžaje Amritraže, v semifinále domácího Rogera Taylora a v rozhodujícím utkání o titul předčil 6:1, 9:8, 6:3 Alexandra Metreveliho ze Sovětského svazu.

"Tam byl rozhodující tie-break ve druhém setu," vzpomínal Kodeš. "S Metrevelim to pro mě byl takový zodpovědný zápas. Měl jsem s ním pasivní skóre, prohrál jsem s ním Davis Cupy v Rusku a v Praze. Mělo to i nádech té politiky. Pořád mi psali: Nesmíš nechat Rusa vyhrát Wimbledon. Rozhodující zápasy byly ale spíše ve čtvrtfinále a semifinále, kde se vždy rozhodlo 7:5 v pátém setu," líčil.

Triumf přisuzuje i štěstí, že ve čtvrtfinále vypadl s Metrevelim Američan Jimmy Connors. "To jsem nikdy nepochopil a také mi to třeba pomohlo," řekl bývalý pátý hráč světa.

Vzpomíná také na organizaci, která vypadala před 50 lety zcela jinak. Hrálo se s bílými míči, na centrálním kurtu nebyla střecha, chyběla řada dalších kurtů, hráči si během výměny stran nesedali. "Atmosféra ale byla stejná, narváno lidmi," uvedl Kodeš. A když začalo pršet, byl to mazec. Během přerušení jsme byli většinou v šatnách. V té době ještě nebyla další místnost, kde bychom se mohli připravovat. Vše to vzalo obrovský vývoj," konstatoval Kodeš.

Do Wimbledonu jezdí každý rok, letos ho díky jubileu pozval předseda All England Clubu jako zvláštního hosta. Vedle hrazeného ubytování a letenek první třídou se může těšit na pozvání do královské lóže. Bude i na schůzi k nominaci do Síně slávy nebo na vyhlášení cen Philippa Chatriera. "Každý den se něco děje. Potkávám se samozřejmě s bývalými hráči, ať už jsou to vítězové nebo nevítězové. Vždy si máme co říct," uvedl Kodeš.

Jako hlavního favorita mužského turnaje vidí Srba Novaka Djokoviče, který útočí na rekordní 24. grandslamový titul a osmý ve Wimbledonu. "Když teď vyhrál Paříž (Roland Garros), znovu se nadechl, dostal sebevědomí a myslím, že bude hrát ve Wimbledonu suverénně. Uvidíme co Carlos Alcaraz, ale pro mě je Djokovič pořád favorit. A jsem zvědavý také na naši Petru Kvitovou. Ona má tu trávu ráda a umí na ní hrát. Kdyby to vyšlo, bylo by to hezké," podotkl.

 

Triumf v bojkotovaném Wimbledonu udělal z Kodeše národního hrdinu

Pouze pěti českým tenistům se za více než 140 let podařilo vyhrát dvouhru ve Wimbledonu, Jaroslav Drobný s Martinou Navrátilovou to navíc dokázali až s cizím pasem. Oficiálně tak jako první Čech ovládl nejslavnější světový turnaj Jan Kodeš, který 7. července 1973 zdolal ve finále Alexandra Metreveliho ze Sovětského svazu. K životnímu triumfu na londýnské trávě mu před půl stoletím pomohl bojkot řady předních tenistů kvůli sporu mezi světovou federací ITF a nově vzniklou hráčskou asociací ATP.

"Vítězstvím ve Wimbledonu se mi splnil životní sen. Vyhrát tento turnaj je přáním každého tenisty," řekl Kodeš. "Pro mě nebylo až tak důležité přemýšlet o tom, kdo bude hrát. Věděl jsem, že to nějak dopadne. Stejně jsem musel vyhrát sedm utkání na tři vítězné sety a nikdo mi nic nedaroval," dodal tehdy sedmadvacetiletý pražský rodák, jehož vítězství na dlouho neoblíbené trávě vyneslo až do pozice národního hrdiny.

Těsně před startem turnaje odstoupilo 81 hráčů v čele s obhájcem titulu Američanem Stanem Smithem, jenž o rok dříve porazil Kodeše v semifinále. Protestovali proti potrestání Jugoslávce Nikiho Piliče národní federací za to, že nenastoupil k Davis Cupu v Jihoafrické republice. V pavouku zůstali například Rumun Ilie Nastase nebo mladíci Američan Jimmy Connors či Švéd Björn Borg.

Druhý nasazený Kodeš postoupil bez větších problémů do čtvrtfinále, v němž v pěti setech vyřadil Inda Vidžaje Armitradže. Další pětisetovou bitvu podstoupil vítěz French Open z let 1970 a 1971 v semifinále, kde po více než třech a půl hodinách zdolal domácí turnajovou trojku Rogera Taylora. Finále s Metrevelim už bylo poměrně jednoznačné, Kodeš vyhrál po 107 minutách 6:1, 9:8, 6:3.

"Ve finále byl nejtěžší ten konec, poslední dvě hry. Až v těchto okamžicích jsem si začal uvědomovat, co se blíží. Měl jsem strašně sucho v ústech, špatně jsem viděl a téměř nic nevnímal. Vidinou blížícího se vítězství jsem úplně ztuhnul," citovalo Rudé právo Kodeše, jenž za triumf dostal pět tisíc liber. Za to koupil otci auto, zbytek použil na stavbu domu. V témž roce si podruhé zahrál finále US Open, v němž nestačil na Australana Johna Newcombea.

Ve Wimbledonu pak nejlepší domácí sportovec roku 1973 startoval ještě sedmkrát, ale dál než do čtvrtfinále se nedostal. Na sklonku hráčské kariéry se podílel na premiérovém vítězství Československa v Davisově poháru, po jejím ukončení si vyzkoušel i role kapitána daviscupového týmu, trenéra či funkcionáře. V roce 1990 byl jako druhý český rodák přijat do Mezinárodní tenisové síně slávy.

Na Kodešovo vítězství ve Wimbledonu navázala až v roce 1998 Jana Novotná, v letech 2011 a 2014 slavila v All England Clubu Petra Kvitová. Naopak Ivan Lendl a naposledy ani Tomáš Berdych v roce 2010 ve finále neuspěli. "On to někdo vyhraje, ale musíme mít trpělivost," prohlásil nyní sedmasedmdesátiletý Kodeš, který je ve Wimbledonu dodnes váženým hostem.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

36
Přidat komentář
IngStavinoha
to je NAŠE tenisová reprezentace jak má být - Lendl, Navrátilová a Korda ať si klidně hrají za nedefinované kosmopolity.

smilesmilesmile
Reagovat
George_Renel
Také se sluší připomenout, že Jan Kodeš hrál od mládí se srdeční vadou, tuším arytmií, což ho omezovalo. Nakonec coby senior musel v roce 2014 absolvovat transplantaci srdce.
Takže mu ke kulatému výročí vítězství Wimbledonu jako pacientovi se stejnou diagnózou přeji především pevné zdraví a ať na tu druhou šanci ještě dlouho žije.smilesmile
Reagovat
IngStavinoha
smilesmilesmile
Reagovat
Liverpool22
smilesmilesmile
Reagovat
turista
Ano. S transplantovaným srdcem dnes lze žít velmi dlouho a kvalitně. Takže se taky přidávám s přáním dlouhých let pro pana inženýra Kodeše.
Reagovat
IngStavinoha
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10364596087-archiv-z/218471294070016/
Reagovat
IngStavinoha
což by se při dnešním počasí ve Wimblu i nad Českem mohlo hodit ;-)

a ještě jednou VELKÝ DÍK, HONZO !!!!!

smilesmilesmile
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Vítězství v setu 9:8?smile Poučí mě někdo nebo to je překlep?
Reagovat
IngStavinoha
to byl dříve TB - zrovna tenhle myslím vůbec první, který se odehrál v tak důležitém zápase
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Díksmile
do 9bodů bez rozdílu 2míčů? No, tak to bylo hodně progresivní řešení...
Reagovat
EllNino
Do 7 míčů za stavu 8:8 a normálně o dva
Reagovat
Tomas_Smid_fan
aha, oksmile
Reagovat
IngStavinoha
za stavu 8:8 na gemy se postupovalo jako dnes při 6:6 - a samotný TB se pak už hrál podle současných pravidel - Honza to zvládl 7:5, a soupeře tak vlastně definitivně zlomil, klíčový moment finále - záznam na YT určitě existuje, resp. na ČT Zárubův archiv Z
Reagovat
Tomas_Smid_fan
no, prohrát set poprvé v TB, to musel být šoksmile Pro některé je i dnes...
Reagovat
IngStavinoha
si vzpomínám, že tehdá ani u tv nikdo pořádně nevěděl, co za stavu 8:8 bude ;-)))
Reagovat
Tomas_Smid_fan
překvápko a napětí, hlavně u nássmile
Reagovat
IngStavinoha
no právě, na podobné věci tady nebyl nikdo moc zvyklý ;-))) i když všichni chápali, že nekonečné sety typu 15:13 nebo 24:22 už jen kvůli tv přenosům nelze nadále trpět, zejména v pracovní dny ;-)))
Reagovat
IngStavinoha
k TB v čase od 1:21:00 v záznamu Archivu Z - dokonce už s původním komentářem Luďka Brábníka
Reagovat
KarelS
Na Jana Kodeše a jeho semi s R.Taylorem jsem se jel podívat na barevnou televizi do obchodu na Václaváku, myslím, že to byl Darex, a jeho finále s Metrevelim jsem viděl již doma černobíle. Byl to neuvěřitelný zážitek, určitě to semi zahrál pan Kodeš nesmírně houževnatě a zaslouženě to vyhrál!Moc mu dodatečně děkuji za krásný zážitek. KS
Reagovat
IngStavinoha
i bez ohledu na "bojkot" - kde šlo jako vždy hlavně o tlak na peníze, a byl to osobní boj každého z těch, kdo se na to tenkrát vyflákli

smilesmilesmile
Reagovat
Kozoroh
To je zásadní nepochopení toho, o čem bojkot Wimbledonu 1973 byl. smilesmile Stávkujícím tenistům šlo o to, vymanit se z vlivu bafuňářů jejich tenisových svazů, kteří měli v rukou jejich nominace na jednotlivé turnaje. Bojkot vedl k vytvoření ATP žebříčku, který dodneška určuje, kdo se dostane do hlavních soutěži tenisových turnajů.
Reagovat
IngStavinoha
vymanit se z vlivu = chtít větší odměny

ve výsledku z toho byla klasická stávka nejzazobanějších profi"odborářů", kteří si to tenkrát mohli finančně dovolit - že k tomu zneužili nejposvátnější místo tenisu jen dokládá, oč jim ve skutečnosti šlo
Reagovat
IngStavinoha
větší individuální odměny hlavně oproti DC, na který měli už tehdy mnozí tendenci prdět
Reagovat
IngStavinoha
a začal s tím Jugoslávec Pilič, kvůli němuž de facto kauza Wimbl73 vznikla
Reagovat
IngStavinoha
když se jako jeden z prvních vzbouřil do té doby samozřejmé povinnosti hrát za svou zemi DC - vlastenectví a hrdost reprezentovat pak už začaly bohužel stále více nahrazovat peníze systémem ber kde ber, což v 80. letech názorně předvedl mj. i Lendl
Reagovat
Kozoroh
Ne, tak to nebylo. Tenisté už zkrátka nechtěli, aby o jejich kariéře rozhodovali činovníci jejich národních tenisových svazů, kteří jim mohli zatrhnout účast na turnajích včetně GS. A to se právě stalo v případě Nikoly Piliče, kterému jugoslávský tenisový svaz zakázal startovat ve Wimbledonu, protože místo Davis Cupu hrál jakousi exhibici. Proto byl Wimbledon objektem bojkotu.
Reagovat
IngStavinoha
tak ono se to navzájem úplně nevylučuje - za DC bylo už tehdy peněz míň než za kdejakou exhibici, takže těch cca 80 hráčů, kteří si to mohli dovolit, prostě zatlačili na pilu a zároveň se formálně zviditelnili jako nová organizace

dneska je situace paradoxně vlastně pořád stejná - top80 si jede svou extraligu včetně potenciálu případně něco ovlivnit silou - a zbytek musí čekat na omrvinky, jakkoliv se jistě může kdokoliv z nich kdykoliv pokochat svou numericky přesnou pozicí v žebříčku - a na tom je ten pokrok krásně vidět ;-)
Reagovat
IngStavinoha
právě sám Kodeš to dobře popisuje u Záruby (odkaz výše)
Reagovat
George_Renel
a pamatuji si to jako by to bylo včera.QF a zejména SF - neskutečné boje o každý míček. Jj, to mi bylo 19 a chystal jsem se na vojnu.smile
Reagovat
hanz
No hlavně, ať nepředpovídá nic našim, to je jak polibek smrti, podobně u Navrátilový.
Reagovat
IngStavinoha
a ČST neměla sebemenší problém přenosy vysílat live - ne jak ta dnešní kavčohorská banda pokryteckých darmožroutů smile
Reagovat
frenkie57
Také ale ty přenosy stály zlomek toho, co dnes.
Reagovat
IngStavinoha
velká vanilková točená stála taky jen 1,40 Kčs, a dneska 40,- Kč... ;-)
Reagovat
turista
Mně bylo tehdy 12 a měl jsem prázdniny. Dva roky zelený pakárny musely být hrůza. Zažil jsem rok té magorarny jako absolvent VKVS v letech 1985-1986 a byl to příšerný rok. Buzerace, zima, špína, plesnivé brambory, plesnivý chleba. Škoda mluvit.
Reagovat
George_Renel
Potvrzuji, tu zásadní operaci jsem absolvoval o 8 let dříve.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist