Murray finále neobhájí. Nadal je ve čtvrtfinále a bude dvojkou

9. 9. 2009, 05:26
Aktuality 36
US OPEN - Druhý tenista světa Andy Murray na US Open nezopakuje loňský postup do finále. Jeden z hlavních aspirantů na titul prohrál ve 4. kole s Marinem Čiličem 5-7 2-6 2-6 a po závěrečném grandslamu sezony přijde o post světové dvojky. Na ten se vrátí Nadal, který postoupil přes Monfilse.
Andy Murray

Andy Murray po antukové sezoně prohrál jen dva zápasy z dvaceti a před US Open byl pasován mezi nejžhavější adepty na vítězství. Loni prohrál až ve finále s Federerem, ale letos, byť znovu v dobré formě, selhal už ve 4. kole.

Na cestě za prvním grandslamovým titulem zastavil dvaadvacetiletého Brita o rok a půl mladší Chorvat Marin Čilič. Tedy tenista, který v přípravě vyhrál jediné utkání ze čtyř a v New Yorku prohrával ve druhém kole s domácím Levinem už 0-2 na sety.

Jenže Čilič v duelu s druhým hráčem světa dobře servíroval a především odvrátil všech sedm brejkbolů. Naopak Murraymu nevycházelo téměř nic.

Chorvatský tenista porazil Murrayho poprvé v kariéře a ukázal, že má před blížícím se semifinále Davisova poháru s Českou republikou skvělou formu. Čilič se ve svém premiérovém grandslamovém čtvrtfinále utká s Argentincem Juanem Martínem del Potrem, který si snadno poradil se Španělem Juanem Carlosem Ferrerem.

Del Potro tak zopakoval loňský výsledek a dokonce mohl o semifinále hrát i se stejným soupeřem, odvetu proti Murraymu mu ale překazil Čilič. S tím se Jihoameričan utkal letos na Australian Open a vyhrál ve čtyřech setech.

Nadal bude světovou dvojkou. A dostal pusu
Murray byl v 'laufu' a věřil si, že zaútočí na post světové jedničky. Ale nečekanou porážkou se připravil o možnost vůbec setrvat na druhém místě světového žebříčku i po US Open. Světovou dvojkou bude Rafael Nadal, který se na druhé místo vrátí po čtyřech týdnech.

Nadalovi však žebříčkový posun sám do klínu nespadl. Musel vyhrát minimálně ještě jedno utkání. S Francouzem Gaelem Monfilsem ztratil první set 6-7, v dalším ale byl už lepším hráčem na kurtu a po zásluze postoupil do čtvrtfinále grandslamu, který ještě jako jediný nikdy nevyhrál.

Od zkompletování kariérního Grand Slamu ho dělí ještě tři vítězství.

Na konci utkání proti Monfilsovi se na kurt dostal jeden z fanoušků, který doběhl k Nadalovi a než ho zneškodnila ochranka, bývalou světovou jedničku objal a políbil na tvář. Nadal celý incident přešel s úsměvem. "Nebyl to žádný problém. Ten chlapík byl velmi příjemný. Řekl mi, že mě miluje a pak mi dal pusu," uvedl třiadvacetiletý rodák z Mallorky.

Ve čtvrtfinále se utká s Chilanem Fernandem Gonzalezem, jenž rovněž otočil utkání se sedmým nasazeným Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou.

Nadal má s útočně laděným Jihoameričanem bilanci šesti výher a tří porážek, v posledních pěti soubojích ale neztratil ani set. Letos vyhrál hladce jak v Melbourne, tak na antuce v Římě.

Dlouhý s Paesem jsou v semifinále
Loni na US Open prohráli až ve finále, letos získali první velký titul na Roland Garros. Český tenista Lukáš Dlouhý vytvořil se zkušeným Indem Leanderem Paesem údernou deblovou dvojici a i letos se jim na posledním grandslamu sezony daří.

Sice spolu od pařížského triumfu odehráli jen tři zápasy, které všechny prohráli, ale na kurtech ve Flushing Meadows se znovu chytli. Ve čtvrtfinále porazili duo Moodie/Norman, tedy finálové soupeře z French Open.

Nyní je čekají lonští fináloví přemožitelé z New Yorku, bratři Bryani. Americké duo Dlouhý s Paesem ještě ani jednou neporazili, nyní budou mít čtvrtý pokus nejlepší pár světa překvapit.

- US OPEN MUŽI (USA - New York, tv. povrch) -
úterní výsledky (8. 9. 2009)

Dvouhra - osmifinále:
Čilič (16-Chorv.) - A. Murray (2-Brit.) 7-5 6-2 6-2
Nadal (3-Šp.) - Monfils (13-Fr.) 6-7(3) 6-3 6-1 6-3
Del Potro (6-Arg.) - Ferrero (24-Šp.) 6-3 6-3 6-3
Gonzalez (11-Chile) - Tsonga (7-Fr.) 3-6 6-3 7-6(3) 6-4

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Dlouhý/Paes (4-ČR/Ind.) - Moodie/Norman (7-JAR/Belg.) 6-3 5-7 6-4
Bhúpathí/Knowles (3-Ind./Bah.) - Ljubičič/Llodra (Chorv./Fr.) 6-4 4-6 7-6(4)
B. Bryan/M. Bryan (1-USA) - Ball/Guccione (Austr.) 6-4 7-6(2)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

36
Přidat komentář
skott
Pise se o tom jako o hotove veci, ale neni tomu tak.Nadal stale jeste musi porazit Gonzu.Kdyby se mu to nepodarilo a nejakym zazrakem vyhral US Open Djokovic, tak by se dvojkou stal on.
Reagovat
smazaný uživatel
Murray, na co sáhl, to zkazil a Čilič naopak. Ale hlavně, Murray byl odevzdaný, bez šťávy, bez elánu, byl to na něj tragickej pohled, takhle už jsem ho dlouho neviděl.
Reagovat
smazaný uživatel
Cilic je mi čím ďalej sympatickejší :))
Reagovat
smazaný uživatel
Samuráj by mohol opustiť aj tú trojku...
Reagovat
smazaný uživatel
Tady máš tých svojich "len pár zápasov" Máry! Dobre mu tak... predstavoval si to ako hračku.
Reagovat
smazaný uživatel
Presne tak, uz aby si to zase vymenil aj s Novakom. Prave som citala o Samuraaajovi, zevraj ma poranene zapastie, preto vcera prehral.
Inak dnes sa mas na co tesit, caka ta zapas snov :)
Reagovat
smazaný uživatel
Hej, dám si popcorn a pivo a idem na to :))
Reagovat
smazaný uživatel
Jen nevím, proč tu všichni tak chválí Čiliče, já měl štěstí, že jsem důležité části zápasu viděl a nemohu se zbavit dojmu, že prohra Andyho byla způsobena tím, že v důležitých míčích si dokázal výměnu zkazit sám. Marin hrál řekněme svůj průměr, nebyl ve výměnách moc dominantní, akorát mu šel výborně servis a slušně forhend a to je asi tak vše. Myslím, že i Berdych ve formě (australské) by dnes Andyho vypráskl, ukazuje se nespravedlivé bodování v žebříčku, teď se to snad opět vrátí do straých kolejí (z počátku letošního roku).
Reagovat
smazaný uživatel
Konečně návrat právoplatné, dnes zatím světové dvojky, na místa, kam patří. Pokud vydrží zdravíčko a štěstíčko, může se opět Rafa za rok slunit na místě nejvyšší.
PS:Doufám, že problémy s břišními svaly nejsou vážné a že půjde i s nimi veclku vpoklidu hrát.
Reagovat
smazaný uživatel
jsem taky ráda že už není Murray 2...včera jeho hra stála za nic.Naproti tomu Čilič hrál hodně dobře.Murray prostě neměl svůj den.Bude muset ještě herně vyspět,aby se někdy dostal na pozici světové 1.Rafa se podle mě na 1.místo v žebříčku brzo vrátí :)
Reagovat
smazaný uživatel
"Brzo" ? V žiadnom prípade :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Murray hral vcera slabo,returny na druhe podanie mu nesli vobec,kopa nevynutenych chyb atd.Inak normalne je Murray asi takticky najlepsi hrac na okruhu,mam ale pocit ze sa vcera vobec nesnazil zmenit svoju hru v priebehu zapasu,aj ked videl ze mu to nejde,aj ked on zatial agresivne asi ozaj hrat nevie a nezacne,to neustale vracanie lopticky na druhu stranu mu vcera nemohlo vyjst,Cilic hral super zapas a udrzal uroven po cele 3 sety,podobne ako napr. Soderling proti Nadalovi...
Reagovat
majjkaa
Gonzales bol vcera hned zo zaciatku dost nervozny, maskoval to tym ze ako robi sou!! Zabavne no :) A som rada ze murray uz nie je 2. !!!
Reagovat
majjkaa
teda ze nebude svetovou 2 :)
Reagovat
a.magerova
Řeknu to asi takto, jsem ráda, že bude Rafa 2. :-))
Aby nás tu někdo nenařkl, že jsme nepřející.
Reagovat
smazaný uživatel
presne tak, at jde murray zpet kam patří
Reagovat
smazaný uživatel
Jak jsem psal včera, Gonzalez ? lišák :-D. Ten mač s Tsongou bylo zatím to nejlepší, co jsem viděl letos na USO, byl to nářez servisů, forhendů.. podle mýho gusta. Gonza se nejdřív vydováděl..v prvním se tu udělal pár vopiček pro diváky a pak začal hrát, dostal se do úderů a přebíral iniciativu.Tsongovi ta jeho taktika vytloukání Gonzova bekhendu vzala v průběhu mače za svý. Frantík ztratil dost lacinejch míčků na síti a hlavně..proměnil jeden ze snad 15 brejkbolů, to fakt asi není náhoda.. Pro mě se včera znovu potrvdilo, že Tsonga je není tak spolehlivej a trochu přeceňovanej. Tenis umí skvěle, ale dělá se z něj příliš velkej bojovník. A poslední gam zápasu..kdy Frantík dal dvě dvojchyby..a jednou se totálně vyhodil..to byl dárek pro Gonzu..s tím by se Tsonga neztratil ani ve WTA :-D.
Reagovat
smazaný uživatel
Vyšlo ti to dobře, já bych prohrál kalhoty s mým tipem na Tsongu :), jinak nejlepší zápas dne byl v noci, ale to si asi neviděl. Jinak myslim, že pro nadalovce je Gonza lepší varianta než Tsonga nebo myslíš, že přes Nadala přejde?
Reagovat
smazaný uživatel
Něco z nočního mače jsem viděl, ale přeci jen dám přednost dvojnásobku winnerů :-) Gonza:Tsonga byl pro mě mač snů, když to lehce přeženu. Asi jo, Gonzalez se zdá přijatelnější soupeř..ale Tsonga pokud by se nevyhnul kiksům na síti (jako včera) tak by Nadala nějak na krev nepotrápil. Těžko soudit, každej zápas jinej..
Reagovat
smazaný uživatel
Ale jo, Gonza - Tsonga byl dobrej mač, jenom se trošku musím zastat toho počtu winnerů, obzvláště u Rafy, bylo by jich asi víc, ale co ten frantík dobíhal a vracel (první - druhej set), to už jsem neviděl hodně dlouho. 192 cm výšky, ale pohyb neuvěřitlnej, on je jak ten gumovej míček - hopík :).

U Gonza - Nadal se spoléhám na jednoručný bekhend versus levák, přiznávám. Ale forhend má nááádnernej a jestli mu půjde i servis.. no bude to zajímavé. Já si pamatuju ten jejich finálový mač na OH a tam s ním měl Rafa docela práci a to měl formu, možná v tom hrála i roli jiná psychika u OH než je tomu na individuálních turnajích.
Reagovat
skott
sorry, ze vam do toho vstupuju;-)
Za sebe teda musim rict, ze vcerejsi zapas Tsongy a Gonzalese pro me byl take prozatimnim vrcholem US Open.Sice jsem ocekaval trochu vyrovnanejsi skore, ale kvalitou to bylo porad to nejlepsi az dosud.Gonza me hodne prekvapil, jeho backhand byl klicem k uspechu vcera, predevsim diky nemu vyhral tie-break.Tsongovi to tam pekne posilal po lajne...pokud si udrzi podobnou jistotu prave z backhandove strany i v zapase s Nadalem, davam mu slusne sance.Olfess sice vzpomina olympiadu, ale ja bych spis pripomnel AO pred dvema lety.Tam jsem videl zatim nejtezsi porazku Nadala, jakou snad kdy utrpel.Gonza si ho tehdy vodil jako skolaka...kez by to ted zopakoval;-)

nepofata:
Tsongovi hry na siti si posledni dobou vsimam casteji, prijde mi, ze jeho voleje jsou uz ponekud pruhledne.Podle me by neskodilo, kdyby hral vice dlouhe balony az na zakladni caru, misto tech jeho stop voleju.Jakoby ho uz ostatni prokoukli...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to je Monfils no :-) von je šťastnej, když se může proběhnout pět metrů za bejslajnou..a před velkym publikem se rád předvede :-).

Tak je jasný, kam půjde Gonzovi 90% míčků od Nadala :-D...taktika jasná. Skotte, taky jsem vzpomněl na AO 07, tam hrál Gonza podle mě nejstabilnější bekhend jeho kariéry. Nadal mu i tehdy hrál furt do bekhendu, ale Gonza to skvěle mixoval, tři slajzy a pak útočná rána, nebo slajzama získal pozici, pak oběhl na forhend a bylo vymalováno. Tehdy ho trénoval Stefanki, kterej mu s tím bekhendem hodně pomohl, totéž je dnes vidět i na Roddickovi.

Samozřejmě máš recht, bude to znova o Gonzově bekhendu, včera od druhýho setu lítal slušně..ale přesto mu nějak tak podvědomě nevěřím..i když bych rád :-D. I Nadal je od 07 trochu jinde.
Reagovat
smazaný uživatel
nechapu jak tenhle typek skotskej mohl byt na druhym miste a nechapu jak ho nekdo muze povazovat za budouci number one,videl sem vcera jak staci jen trochu zatlacit a on si nevi rady
Reagovat
Jose
včera neodehrál typickej zápas, to je jak kdybys viděl zápas Nadala s Djokovičem nedávno, z toho bych taky neusuzoval.....
Reagovat
smazaný uživatel
já vím, že to nelze usuzovat podle jednoho zápasu,ale já ho sleduju delší dobu a on jako jedinej z té velké 4 nemá pořádně vitězný úder, většinou těží z chyb soupeřů a když nepřicházejí,tak dopadává zle a navíc to předvádí na grandslamech,no nevim nevim
Reagovat
smazaný uživatel
Má vítězný údery, to zase ano, jenom je chlapec občas bez šťávy a nervy zatím taky nemá vždy.
Reagovat
smazaný uživatel
Nechcem znervóznovať, ale pripomenul by som niektorým diskutujúcim tip Matsa Wilandera, ktorý znosili pod čiernu zem. Už sa trafil v Djokovi, Tsongovi, Márym, aj Sodorlingovi. Naopak, podľa predpokladu, McEnroe a jeho pseudoanalýzy stoja za ....
Reagovat
smazaný uživatel
No já teda nevim :
nevyhraje prý - Nadal a Murray
šanci má Roger (takhle chytrý jsme všichni), Roddick ???, Soderling (uvidíme), Tsonga (když nebude hrát na malých kurtech bez obecenstva, včera bylo dost velké na druhém největším dvorci)

A poznámka, že Del Potro a Djokovič se zlepšují. (to bych zatím nechal otevřené). Zatím jsme v druhé části turnaje a už teď je ta úspěšnost 50%... ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Ať žije Andy! Myslím, že by mu měl někdo připomenout, jak se nedávno chvástal, že bude v brzké době jedničkou. Třeba by se potom kluk trochu "sebral" a dokázal vyhrát grandslam..
Reagovat
smazaný uživatel
tak trochu škodolibá radost se mě zmocnila když prohrál, protože kdyby se nadal nezranil, těžko by se stal 2.hráčem světa , teda aspon v tomto období a považovat se za brzkého adepta na no.1 je od něj nehorázná arogance, myslím že no.4 je akorát jeho post.
Reagovat
a.magerova
Tak to má být tandem Federer-Nadal se vracííííí :-))
Reagovat
smazaný uživatel
:)
Áno,ať se Murray vrátí tam,kam patří..
Reagovat
smazaný uživatel
přesně tak a zrovna tak i elegán (2) a Rafaaa (1) .))))
Reagovat
smazaný uživatel
Barney, neboj, jestli bude takhle hrát tak se vratí kam patří velmi brzo.
Reagovat
smazaný uživatel
nevydžel jsem se dívat, za stavu 2:5 pro Monfilse jsem šel spát a ted lituju....
Reagovat
smazaný uživatel
juchů :o))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist