Murray letos poprvé slaví, z Dubaje si odváží premiérovou trofej

4. 3. 2017, 17:30
Aktuality 22
ATP DUBAJ - Andy Murray rozšířil svou sbírku úspěchů o 45. titul a první trofej z Dubaje. Čekání na letošní triumf ukončil po finálové výhře nad Španělem Fernandem Verdaskem, proti kterému zvýšil vedení ve vzájemné bilanci na 13-2. Soutěží prošel se ztrátou jediného setu, když ve čtvrtfinále přežil sedm mečbolů.
Profily hráčů
Andy Murray

Andy Murray po loňské životní sezoně, kterou zakončil triumfem na Turnaji mistrů a jako nejlepší hráč světa, čekal na první triumf v roce 2017 do března. Po finálové porážce s Novakem Djokovičem v Dauhá a osmifinálovém zaváhání s Mischou Zverevem na Australian Open prošel bez porážky turnajem ATP 500 v Dubaji, kde se na kurty vrátil po 37 dnech.

Statistiky zápasu
Murray - Verdasco
2 esa 4
4 dvojchyby 0
56 %
1. podání 'in' 79 %
80 %
úsp. 1. podání 41 %
60 %
úsp. 2. podání 45 %
14 winnery 11
14 nevyn. chyby 24
8/8 hra na síti 3/10
5/8 brejkboly 2/3
čas: 1:12

Ve svém 67. finále si Murray poradil až nečekaně snadno s Fernandem Veradaskem. Devětadvacetiletý Brit sice na začátku zápasu přišel dvakrát o servis a prohrával 1-3, ale víc starostí si během zápasu nepřidělal. O čtyři roky staršího Španěla porazil 6-3 6-2 a vyhrál tak už třináctý z patnácti vzájemných soubojů.

"V průběhu zápasu jsem hrál čím dál lépe. Začal jsem vlažně, ale byl jsem klidný. Nebál jsem se útočit do jeho forhendu. Sice má jeden z nejlepších forhendů na okruhu, ale já se snažil pohybovat po celém kurtu. Dobře jsem se pohyboval a dařilo se mi se bránit," komentoval Murray.

Skotský tenista získal svůj celkově 45. titul, v Dubaji finalista z roku 2012 triumfoval poprvé. "Dnes jem byl asi trochu nervózní, ve finále se cítíte být víc pod tlakem než obvykle. Hrajete o něco a někdy chcete začít rychleji, než je to možné."



Murray v Dubaji málem neuspěl ani letos, ve čtvrtfinále proti Philippu Kohlschreiberovi totiž v dramatickém tie-breaku čelil celkem sedmi mečbolům.

"V tom zápase jsem měl štěstí. Ale často, když projdete zápasem, jako byl tenhle, uklidní vás to do zbytku turnaje. Dnes už to bylo dobré a cítím se silný," pochvaloval si lídr světového žebříčku, který vyhrál už čtvrtý podnik kategorie ATP 500 v řadě.

Verdaskovi se dnes ani na dvanáctý pokus nepovedlo zaznamenat první skalp světové jedničky. Před Murraym prohrál čtyřikrát s Rogerem Federerem, čtyřikrát s Rafaelem Nadalem a třikrát s Novakem Djokovičem.

Andy Murray a Fernando Verdasco"Dnes jsem ve finále čelil jednomu z nejtěžších, ne-li nejtěžšímu soupeři, kterého jsem mohl mít. Je teď první na světě a proti takovým hráčům je to vždy těžké. Ale snažil jsem dát do toho všechno," řekl Verdasco, který ve svém 22. finále marně bojoval o osmou trofej. Tu nejcennější získal už před sedmi lety na turnaji ATP 500 v Barceloně. 

"Od toho titulu uplynula už spousta času. Tento týden ale musím brát pozitivně, hrál jsem dobrý tenis a ve finále jsem prohrál se skvělým soupeřem," dodal Španěl.

Oba finalisté se nyní přesunou na první letošní turnaj Masters 1000 do Indian Wells, kde Murray ještě nikdy netriumfoval. "Jde o to, že podmínky jsou tam úplně jiné. V Indian Wells je velmi pomalý kurt a míčky jsou rychlé. Naopak tady byl rychlý kurt a míčky pomalé. Takže se tam do toho musím dostat a přizpůsobit se. Ale zdejší titul je fantastický, vyhranými zápasy si budujete sebevědomí."

 

• ATP 500 DUBAJ •
Spojené arabské emiráty, tv. povrch, 2.858.530 dolarů
sobotní výsledky (04. 03. 2017)
• Dvouhra - finále •
Murray (1-Brit.) - Verdasco (Šp.) 6-3 6-2
• Čtyřhra - finále •
Rojer/Tecau (4-Niz./Rum.) - Bopanna/Matkowski (Indie/Pol.) 4-6 6-3 10-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

22
Přidat komentář
steve79
Rafo, Rafo
Reagovat
gigin
https://twitter.com/IrinaFalconi/status/838099235778129920
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
VlS
To musí Petru potěšit. Pěkný.
Reagovat
smazaný uživatel
dobry turnaj pro neho, ale skoda Fedy! Vlastne uz Kohliho, ale tak zas, pokud vitezi svetova jednicka, prijde mi svet v poradku.. :-)) Kdyz uz to ten Fedex tak poondil!
Reagovat
smazaný uživatel
skoda Ferdy, jeeee
Reagovat
VlS
No, nemyslelas doopravdy, že Nando vyhraje, že ne?
Reagovat
smazaný uživatel
vlastne ne.. :-) Ale docela uprimne jsem si to prala. A kdyby Ferda dokazal hrat bez nervu a vsechno, co umi... jenze nedokazal. Toz tak.
Reagovat
smazaný uživatel
Je tím postižena hlavně atletika, v německých, švéských, britských, holandských, belgických a francouzských reprezentacích budete bělochy hodně těžko hledat. Hlavně v Turecku tam můžete dostat občanství za měsíc, takže Turecko reprezentují Etiopané a Keňané, navíc Turecko nemá na HME co dělat když Turecko není v Evropě (ani mentálně, ani kulturně, ani politicky, ani geograficky. Bělošky a běloši jsou v bězích slabší, takže pro evropské běžce je vždycky cíl hlavně ME a HME, protože na světových akcí nemají proti Američanům, Etiopanům a Keňanům šanci, teď ale černoši ovládají i evropské šampionáty a tak čistě evropští běžci nemají už ani na Evropě šanci a můžou si hodit mašli protože migranti a potomci migrantů je prostě předeženou, to není rasismus ale realita. Z toho se snad ani nedá radovat, třeba když za Holandsko má bronz na 400 m kluk co ještě před deseti lety pěstoval cukrovou třinu v Trinidadu. Já jsem ráda že nás nemusí reprezentovat afričani ani běžci z Karibiku. Nejsem rasistka já vím dneska si člověk musí dávat pozor na to co říká jako za komunistů, ale je to prostě pravda. Třeba běžkyně z Polska nebo Rumunska (třeba) celej rok maká a pak nějaká Etiopanka dostane švédské občanství a vyhraje o 2 sekundy. Jasně chápu potomci imigrantů co se třeba narodili v Německu tak Německo musí reprezentovat, ale když pak Británii reprezenzuje Mohammed Farah, Švédsko Sulayman Bah a Německo Aleixo-Platini Menga....
Reagovat
kada.tom
aby si se z toho nepo ... :-)
Reagovat
Pedronegro
no a pak zvítězí nějakej Maslák, co si dovoluje :)
Reagovat
FulnekUltras
všeho moc škodí - a o e(i)migraci to platí dvojnásob - ušáci jsou v klidu, doma svou černou hned zastřelí, sotva sundá ruce pod volant, ale nás budou poučovat, co máme dělat s tím, co nám sem svým věčným vrtáním do celého světa sami nahnali - přišel čas vrátit se k hodnotám, které se historicky osvědčily, ať si oficiální média, vlády a jejich poskoci vytrubují co chtějí
Reagovat
Franky
Prezil 7 mecbolov ale turnaj vyhral bez straty setu? :D :D
Reagovat
Franky
aha oprava so stratou 1 setu pardon oprava :D
Reagovat
svetova.dvojka
Čtvrtý nejlepší hráč historie, to je Andy Murray.
Reagovat
kada.tom
http://as01.epimg.net/en/imagenes/2017/03/04/other_sports/1488648388_855372_1488649223_sumario_normal.jpg
Reagovat
Davor1
Good job Andy. Dubaj sa počíta.
Do konca roka by mohol dať 50-tku titulov, ďalší by bolo ideálne pridať hneď v IW, ktoré ešte nemá, ale tam ho zrejme už tradične vyklepne nejaký týpek z druhej päťdesiatky v druhom kole. Ale tak kedy by ho už mal vyhrať ak nie teraz. Som fakt zvedavý na tie turnaje, Djoko to snáď zase nedá obidve. Vyzerá to fakt zaujímavo, kto bude po sezóne na nr1?
Reagovat
Krisboy
J1rka.
Reagovat
Kozoroh
K tvé otázce - zatím má k tomu nejlíp nakročeno Roger, má 2045 bodů. Andy potřebuje obhájit Wimbledon a aspoň přidat jedno finále, aby 1. místo uhájil.
Reagovat
Mayo
IW vyhrať Murray??? To je vtip, sak tam absolutne nevie. Myslím, ze Djokovic skôr ci neskor zase vyfacka na turnajoch.
Reagovat
Marduch
Andy nebo Rafouš
Reagovat
kada.tom
Až na ten zvláštní začátek ze stran obou tenistů to byla one man show. I když ... Andy hrál dobře, dokonce byl i docela agresivní a nutil Verdasca k chybám. Po celý 2. set nebylo pochyb o tom, jak zápas dopadne, Verdasco totiž kazil i nezkazitelné. Verdasco tohle finále vůbec, ale vůbec nezvládl.

Andy parádní turnaj, přežil katastrofální problémy s Kohlschreiberem a od toho intergalaktického TB 2. setu s Kohlschreiberem už byl prakticky nehratelný! I Andy tak už má svoji dubajskou lodičku :-)))

Navíc krom trofeje z tohoto cenného turnaje má i 410 bodů k dobru v porovnání s Novakem, který ztroskotal už v acapulském QF. No, před slunečním dvojbojem v Kalifornii a na Floridě má vynikající výchozí pozici :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist