Murray se dočkal: z US Open si odváží první grandslamový titul!

11. 9. 2012, 03:11
Aktuality 134
US OPEN - Andy Murray na začátku sezony angažoval tenisovou legendu Ivana Lendla a jeho kouzlo zafungovalo: na čtvrtém společném grandslamu pětadvacetiletý Skot proměnil své celkově již páté finále v premiérový titul. V boji o něj na US Open udolal v druhém nejdelším finále historie obhájce loňského prvenství Srba Novaka Djokoviče.
Profily hráčů
Andy Murray

Andy Murray žil dlouho s nálepkou skvělého tenisty, který nezvládá velké zápasy. Ve finále US Open 2008 proti Federerovi a Australian 2010 a 2011 proti Djokovičovi nejenže nevyhrál, ale uhrát nedokázal ani jeden set.

Na začátku letošní sezony proto angažoval legendárního Ivana Lendla, který během své kariéry získal osm grandslamových titulů a zkušeností má na rozdávání. A kouzlo Čechoameričana začalo postupně zabírat. Ve finále Wimbledonu Murray nejprve vyhrál set proti Federerovi, o necelý měsíc později už na stejném místě vybojoval zlatou olympijskou medaili a nyní slaví i premiérový triumf na grandslamovém turnaji. 

Murray tak v 25 letech přetavil v první titul až páté finále, čímž zopakoval snažení svého kouče Ivana Lendla. Ten po čtyřech finálových prohrách vyhrál v roce 1984 ve svých 24 letech French Open a kariéru nakonec ukončil s 8 grandslamovými tituly.

"Pokud tu někdo postoupí osmkrát do finále, tak o tom něco ví. Ivan je velký šampion a jsem rád, že s ním můžu spolupracovat," pochvaloval si Murray po dnešním triumfu.

Skot dnes navíc přesně po 76 let ukončil čekání Britů na grandslamového šampiona. Před ním se naposledy z titulu radoval Frend Perry v New Yorku roku 1936.

Murrayho vítězství ve Flushing Meadows je o to cennější, že musel překonat několik těžkých okamžiků. Už ve 3. kole zvládl tři tie-breaky proti Felicanu Lópezovi, ve čtvrtfinále se dostal ze stavu 3-6 a 1-5 proti Čiličovi a v semifinále s Berdychem mohl částečně poděkovat i neobvykle větrnému počasí, které méně sedělo českému tenistovi. 

Novak Djokovič a Andy MurrayV dnešním finále pak Murray uspěl v dramatickém souboji s dvojnásobným vítězem US Open Novakem Djokovičem. Nad srbským vrstevníkem vedl už 2-0 na sety, nakonec se však souboj změnil v historicky druhé nejdelší grandslamové finále a vůbec nejdelší na US Open. Tenisté na kurtu strávili 4 hodiny a 54 minut, čímž vyrovnali newyorský rekord z roku 1988, kdy Lendl podlehl Wilanderovi. Murray sice náskok dvou setů ztratil, v páté sadě ale dokázal zmobilizovat poslední síly a po velkém boji zvítězil 7-6 7-5 2-6 3-6 6-2.

"Dnes tu byly opět neuvěřitelně náročné podmínky. Po třetím a čtvrtém setu to bylo ještě těžší. Novak vypadal silně a ani nevím, jak jsem se dostal zpátky. Byl to nesmírně těžký zápas," komentoval Murray, který je po Edberdovi a Roddickovi teprve třetím hráčem, který dokázal vyhrát US Open jako junior a později i mezi muži.  Za dnešní vítězství získá odměnu 1,9 milionu dolarů. 

"Gratuluji Andymu k prvnímu titulu, protože si ho jednoznačně zaslouží," blahopřál vítěz letošního Australian Open Djokovič (v Melbourne triumfoval v historicky nejdelším finále) svému přemožiteli. "Dnešní zápas vejde do dějin. O vítězi rozhodovaly detaily a myslím, že si to diváci museli užít," dodal rodák z Bělehradu, v jehož sbírce zůstává pět grandslamových titulů - dva z Melbourne, dva z New Yorku a jeden z Wimbledonu. Letos prohrál ještě finále na Roland Garros.

Letošní sezona má tak poprvé od roku 2003 čtyři různé grandslamové vítěze. Na Australian Open vyhrál Djokovič, v Paříži Rafael Nadal, který mimochodem na US Open kvůli zranění kolen chyběl, ve Wimbledonu triumfoval Roger Federer a poslední turnaj ovládl Murray, který se díky tomu posune v žebříčku ATP ze čtvrtého na třetí místo před Nadala.

Finále nabídlo stupňující se drama
Finále ve Flushing Meadows zpočátku nenabídlo ve větrných podmínkách skvělý tenis, ale drama a boj. Murray se stejně jako proti Berdychovi vypořádal s větrem dobře, ale dva brejky neudržel a první set rozhodl až tie-break. Murray se nakonec radoval poté, co využil šestý setbol v hodinu a 27 minut dlouhé sadě.

Murray vedl ve druhém setu rychle 4-0, ale po vlastních chybách o náskok přišel. V dlouhých výměnách měl ale více trpělivosti. Popáté v utkání prorazil podání druhého hráče světa Djokoviče ve dvanácté hře a získal tak dvousetový náskok. 

Djokovič ale britské fanfáry ještě odložil. V třetí sadě přidal na razanci, dobře returnoval a brejky v třetí a sedmé hře vykřesal naději na obrat v utkání. Ten podpořil ziskem Murrayho podání v první hře čtvrtého setu, a to i díky tomu, že hrál odvážněji. Chodil si i pro body k síti a po čtyřech hodinách srovnal stav setů na 2-2. 



Otočit finále US Open z 0-2 dokázal naposledy Pancho Gonzales z USA v roce 1949, ale Murray bolestivou prohru odmítl. Na hranici vyčerpání začal hrát Brit svůj nejlepší tenis v utkání a spolu s Djokovičem zvedali diváky ze sedadel. 

Murray zaútočil hned v úvodu rozhodujícího setu, dvakrát vzal o sedm dnů mladšímu kamarádovi Djokovičovi podání, vedl 3-0 a byl hodně blízko výhře. Djokovič si stále častěji protahoval unavené nohy, ale bojoval a snížil na 2-3. Více už ale nestihl, v koncovce příliš chyboval. Zkusil ještě před poslední hrou soupeře rozhodit z rytmu, vzal si čas na ošetření a nechal si masírovat stehno, za což si vysloužil nezasloužený pískot diváků, ale zvrat nepřivolal. 

Murray při podání zápas ukončil po čtyřech hodinách a čtyřiapadesáti minutách. Využil druhý mečbol a nevěřícně se chytl za obličej, pak se objal s Djokovičem.

- US OPEN 2012 -
(USA / New York, tv. povrch, 11.777.000 dolarů)
pondělní výsledky mužů (10. 09. 2012)

Dvouhra - finále:
Murray (3-Brit.) - Djokovič (2-Srb.) 7-6(10) 7-5 2-6 3-6 6-2
esa: 5-7
dvojchyby: 4-5
vítězné údery: 31-40
nevynucené chyby: 56-65
využité brejkboly: 8/17 - 9/18
čas: 4 hodiny a 54 minut

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

134
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Mayo
už sa teším na veľký comeback býka a ako vyhrá Aussie, RG a Wimblas...vamos Rafa :)
Reagovat
Heather_Fedex
zapomnel si na us open
Reagovat
smazaný uživatel
Toho sa nezúčastní. Nechá šancu aj ostatným ;)
Reagovat
dadaft
kolik vlastně držitelů grandslamů v současnosti profesionálně hraje na okruhu?
Reagovat
smazaný uživatel
Federer, Djokovič, Murray, Del Potro, Ferrero, Hewitt.
Pod jednou čarou Nadal.
Pod dvěma čarami Roddick.
Reagovat
smazaný uživatel
Co tím myslíš pod jednou čarou?
Reagovat
smazaný uživatel
Pod jednou čarou Nadal.
Pod dvěma čarami Roddick.

Já to chápu jako Nadal toho času zraněný a nehraje.
Roddick ukončil kariéru.
dadaft se ptá jasně: v současnosti..a ani jeden z nich ted nehraje.
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak není bez zajímavosti, že od roku 2008 máme za pět odehraných US OPEN 5 jiných vítězů z toho 4 vyhráli své první a zatím poslední US OPEN, což je v současnosti opravdu velmi unikátní bilance... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Aha dík už sem sa lekl že je to náka urážka.
Reagovat
smazaný uživatel
To áno. Ale zas na druhú stranu, predpokladám že za 5 rokov to budú tí istí víťazi, nikto nový nepribudne..Môj tip.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Andy urve prvni GS kariery a tady nejni ani 100 komentu?
Reagovat
smazaný uživatel
co
Reagovat
smazaný uživatel
to
Reagovat
smazaný uživatel
plácáš
Reagovat
smazaný uživatel
? - pro jistotu
Reagovat
Mayo
a ináč kde je ten najväčší odborník Pe3k ktorý vypisoval pred zápasom ako Novak má už jasný 6. GS ? síce je pravda, že ten toho už popísal :D
Reagovat
smazaný uživatel
A proč by to nepsal? Pokud nikoho neurážel. Naopak ty, místo aby sis užíval vítězství svého favorita, tak máš nutkání ještě někoho popichovat. Ne nadarmo se říká - sláva vítězům, čest opraženým.
Reagovat
Mayo
pozor, ja niesom fanúšik AM...ja som mu len v tomto zápase fandil...a prečo by som nepodpichoval? však to písal ako hotovú vec a ja nemám rád silné reči pred zápasmi...mier
Reagovat
Pe3k
Přesně, ty nejsi fanušik, ty si jen stupid hater...Zalez raději někam.
Reagovat
smazaný uživatel
ok, Pe3k mi to vysvětlil dokonale.
Reagovat
Mayo
čiže asi ako ty :P
Reagovat
smazaný uživatel
Který zápas se Vám na letošním USO líbil nejvíc? Klidně muži nebo ženy, záleží na Vás...
Reagovat
Mayo
ženské finále bolo úžasné a mužské deto...tieto dva zápasy pre mňa
Reagovat
smazaný uživatel
I když osobně preferuju ženské hekání v jiných situacích, tak mě osobně nadchlo ženské finále. Přiznám se, že takhle jsem se u ženského tenisu už hodně dlouho nepobavil. Bylo to famózní!
Reagovat
Jan
Nebudu sám - ženské finále. I semifinále Šarapová - Azarenková a čtrtfinále těchto hráček.
Reagovat
smazaný uživatel
No mužské finále asi 4. set a úvod pátého, tam by to byl super tenis. Hodně napjatý byl zápas Ferrer-Tipsarevič, tam jsem to i prožíval, přál jsem Davidovi.

Z žen asi čtvrtfinále Azarenka-Stosur tenisově, napjatostí ženské finále.
Reagovat
smazaný uživatel
Clijsters-Robson, Errani-Kerber, Berdych-Querry
Reagovat
dadaft
Azarenka - Stosur, Tipsarevič - Ferrer
Reagovat
a.magerova
Ferrer-Tipsarevič
Reagovat
smazaný uživatel
Pro mě mužské finále, Gulbis-Haas a Berdych-Querrey.
Reagovat
smazaný uživatel
Vidíte, málem jsem zapomněl na milovanou Lauru :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Pro mě rozhodně zápas Ferrer-Tipsarevič a Isner-Kohlschreiber a ještě hewitt-ferrer
Reagovat
smazaný uživatel
Pro mě rozhodně zápas Ferrer-Tipsarevič a Isner-Kohlschreiber a ještě hewitt-ferrer
Reagovat
smazaný uživatel
mě teda to mužské finále moc nenadchlo. Dvěma setům vzal kvalitu vítr. Ve třetím dominoval Djokovič, v pátém dominoval Murray. Neviděl jsem zápas Berdych - Querrey, ale všechny ostatní vyjmenované zápasy se mi líbily více než finále. Přidal bych i Kohlschreiber-Isner, Hewitt-Muller.
Reagovat
smazaný uživatel
Už jsem to tady napsal po ženském finále a dám to i sem, když se ptáš. :)

Můžu hodnotit jenom ženy...

Vika - Serena
Vika - Masha
Vika - Sam
Masha - Marion
Masha - Nadia
Laura - Kim
Laura - Na Li
Ana - Sloane
Andrea - Makiri

Řekl bych, že zhruba i v tomhle pořadí... Snad bych jenom přehodil druhý se třetím. :)
Reagovat
smazaný uživatel
kohlschreiber-isner byl jeden z vrcholů škoda že johny neuspěl
Reagovat
smazaný uživatel
souhlas s tím finále. První 2 sety byla břečka. K dalším setům, takový pěkný tenis vidím i u nás na kurtech. Když junioři nedokáží zakončit smečí stejně jako Nole. Když je výměna, kde 10x za sebou oba pálí do stejného místa.
Jako opak tohoto tenisu jsem si vzpomněl, jak Roger prohodil Novaka z doběhnutého lobu prohozem mezi nohama.
Jinak běžecké výkony a starty na míč byly super.
Reagovat
smazaný uživatel
Sammy - Vika byl tenisove suverenne nejlepsi zazitek z zen.. muzskych zapasu jsem nemel moznost moc videt:(
Reagovat
Mayo
tak Andy sa konečne dočkal...som rád, že to vyhral...vidno ako vyspel...naučil sa zvládať ťažké situácie...išiel veľmi hore , Ivan mu prospieva silno...on mal vždy tenisové kvality len v hlave neusporiadané...tak gratulujem
Reagovat
Jan
Škoda, že nepostoupil Berdych, po kontroverzním semifinále hraném za neregulérních podmínek. Šance pro něj by byla taky velká. Djokovičovi nepomohla ani pomoc organizátorů, kteří jeho semifinále ve větru přerušili, když prohrával.
Reagovat
Malda
Počkat jak za neregulérních podmínek? Novak s Andym hráli skoro ve stejném větru. To by zrovna tak šlo říci, že pomohli organizátoři Andymu, když to nechali hrát. Nemyslím, že je v tom nějaká neregulérnost. Davidovi a Novakovi to přerušili kvůli přicházející bouři(rozhodně je to lepší přerušit na začátku zápasu než někdy ve 3/4).
Reagovat
Malda
Vím, že vítr foukal pro oba a na kdyby se nehraje. Ale přeci jenom podle mého pokud by nefoukalo, tak Andy shořel ve 3 setech jako papír.
Reagovat
smazaný uživatel
rozhodně tím snížili Berdychovy šance na poražení Murrayho. Ale pořád si to Skot musel uhrát sám. Ale to je furt ta stejná písničku, třeba vyměnit desku.
Reagovat
Jan
Je to stejná písnička. Berdychovi vítr při jeho vysokém podání škodil víc. Ale už je to pryč. Je třeba se dívat dopředu. USO už je za námi.
Reagovat
smazaný uživatel
Prober se synku zápas si asi nevyděl jinak takový nesmysl ani nevypustíš z huby .Murray a světová jednička ha ha ha ha ha ha ha za co ?? včera většinu zápasu rozhodl vítr což hrálo do karet Murraymu než Djokovičovi a bylo to jasně znát , přestalo foukat Murray nestihal navíc Murray měl o den více pauzy což se projevilo taky na Djokovičovi . Murray nikdy nebude světovou jedničkou maximálně vyhraje ještě jeden či dva G.S za svojí karieru ale to je tak všechno .Kdyby nefoukal silný vítr tak je to jasná záležitost pro Djokoviče ale vítr mu ubíral hodně sil a navíc hrál druhý zápas po sobě a Murray si na vítr už zvykl při zápase s Berdychem tak že je jasný že Murraymu ty to podmínky více vyhovovali než Djokovičovy , stačilo vidět zápas Djokovič Ferrer první set .
Reagovat
Mayo
tak nakoniec to je len náhodné víťazstvo lebo zase vietor a bla bla...keby keby :D...však boli rovnaké podmienky pre oboch...toto má byť akože ospravedlniteľné, že sa taký top hráč ako je Djokovič nevie vysporiadať s podmienkami? však to je na smiech...jakto, že Murray to dokázal? tak tuto ukazuje aký je Andy chytrý tenista on podmienkam dokázal hru prispôsobiť a to je umenie...nikoho nezaujíma, že komu to viac sedelo nesedelo obaja boli vo vetre a navyše, ten viet nebol taký silný ako v sobotu...mne sa zdá, že len keď sa jedná o Andyho tak zrazu sú samé keby keby...konečne vyhral GS a sa tu ide spochybnovať :D vyhral ho zaslúžene...navyše porazil djokoviča na harde ktorý hral vo výbornej forme...trošku objektivity a uznania ku kvalitám AM...
Reagovat
smazaný uživatel
+1..toho se ale od některých fakt nedočkáš.
Reagovat
Mayo
a ešte niečo...história sa nepýta nato čo by bolo ak by ale pamätá si to, že víťaz US Open 2012 je Andy Murray...to je celé...a nikto by nevedel ako by to bolo za úplného bezvetria..toto sú LEN obyčajné špekulácie, ktoré NIKDY nedokážu
Reagovat
Stan_Borowitz
uvidíme...
Reagovat
smazaný uživatel
Manchester United manager Sir Alex Ferguson on fellow Scot Andy Murray's US Open triumph: "I'm really proud for the boy. The hard work and his progress, he's really top player. When he really needed to he showed it. That was a real test of a champion for me.

"It was a privilege [to be at the match]. I love tennis, I love watching tennis and to be involved tonight was a really special moment.

"It was more nerve racking than a Premier League match. I'm usually in control of my own situation but I wasn't in control tonight."
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.bbc.co.uk/sport/0/tennis/19554926

A ještě reakce Lendla.
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa Nadal ?@RafaelNadal

Congrats to @andy_murray to achieve his first Grand Slam! He and Nole has been played a great US Open final, both deserved to win.
Reagovat
Stan_Borowitz
Murray, bravo Lendl. Teď je na čase začít útočit na první místo v žebříčku.
Reagovat
smazaný uživatel
That is the next step,? he shared. ?To do that, you need to be consistent throughout the whole year. That?s something that Novak and Roger and Rafa have done incredibly well the last few years. He made it very, very difficult for guys to get up there. I?m definitely going to try. It?s something I?d love to do, to get to No. 1.?
Reagovat
smazaný uživatel
V každom z nás je trochu narcisa a preto sa musím neskromne pochváliť, že som dokázal uspieť v prestížnom a hviezdami TP nabitom Dream Tennis 2012 :))Veľmi sa teším zo svojho prvého GS, vyhral som ho hneď pri prvom štarte rovnako ako Nadal French Open. Vždy som vedel, že sme prepojení, Rafa by bol na mňa určite hrdý! :)

 

Ďakujem Chazymu za pozvanie, veľmi rád si to zopakujem v Austrálii. Mám tušenie, že na harde budem opäť silný :)Na druhú stranu viem, že vyhrať 2. ročník bude omnoho ťažšie ako vyhrať tak trochu testovací prvý, na to sa však história pýtať nebude! Takže hurá vyhral som, nech žijem! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace vítězi :-)
Reagovat
Bob
dej sem vsechny vysledky, jak jsem dopadl ja? pred 14 dny jsem byl nekde okolo 50. mista :D
Reagovat
smazaný uživatel
gratuluju k výhře. Já jsem s umístěním na bedně taky spokojený. Se třemi hráči, kteří vypadli už v prvním kole, se toho moc víc dosáhnout nedalo.
Reagovat
Bob
nebo ja se potom podivam doma, vubec nestiham :)
Reagovat
SwissMaestro
36. misto taky misto :D Gratulace vitezi, ale Australie je muj nejoblibenejsi turnaj a tak chystam velkou pripravu na turnaj v Melbourne a verim v lepsi umisteni. Tentokrat jsem si s tim spise hral a vynechal hrace jako Djoker, Murray. Kapitan Federer pravdepodobne prijde o kapitanskou pasku po nepresvedcivem vykonu na US Open :|D
Reagovat
dadaft
gratuluji k TP grandslamu/vítězství v Chazyho lize. ))

sám jsem skončil v poli poražených. nicméně je vždy třeba pochválit se i za dílčí úspěchy - třetí nebo čtvrtý den se mi podařilo získat nejvíce bodů za den ze všech hráčů a vyhříval jsem se na třetí příčce žebříčku. )) rozhodně zápis, od kterého se chci pro budoucnost odpíchnout. neboli - na Austrálii se těším....
:-)
Reagovat
rod_laver
Blahopřeji, a to jsi po prvních kolech už ani nedoufal, že pořadí udržíš :) Soutěž se koná pouze o GS? K mému překvapení jsem skončil v TOP10, ačkoliv jsem se pořád držel mezi 25-30. místem. Překvapilo mě, kolik hráčů nade mnou favorizovalo i "nefavority", což mě s pomocí štěstíčka posunulo nahoru. Ty bys měl hlavně vyhrát RG :))
Reagovat
smazaný uživatel
Dakujem vsetkym ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace :)
Reagovat
smazaný uživatel
gratulace, já byl 39. Na to, že jsem na to měl asi 15 minut a rozhodoval jsem se vlastně jen dle sympatií k hráčům, to mohlo dopadnout hůž. těším se na AO
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace Andymu k prvnímu grandslamu a Novakovi ke skvělému turnaji! Sice jsem neviděl ani minutu zápasu, ale nevadí... Měl jsem jiný program. :)

A ještě mám dotaz: Nevíte někdo, při kterém grandslamu se naposledy odehrálo ženské i mužské finále na maximální počet setů?
Reagovat
smazaný uživatel
Jen fakt kvuli tobe:) Mas tu posledni tri pripady:)

WIMBLEDON 2001
Goran Ivanišević vs Patrick Rafter 6?3/3?6/6?3/2?6/9?7
Venus Williams vs Justine Henin 6?1/3?6/6?0

RG 1999
Andre Agassi vs Andrei Medvedev 1?6/2?6/6?4/6?3/6?4
Steffi Graf vs Martina Hingis 4?6/7?5/6?2

RG 1993
Sergi Bruguera vs Jim Courier 6?4/2?6/6?2/3?6/6?3
Steffi Graf vs Mary Joe Fernandez 4?6/6?2/6?4
Reagovat
smazaný uživatel
Díky. Právě jsem po usilovném hledání našel ten Wimbledon 2001 a chtěl jsem to sem dát... Tak teď vím aspoň ještě o dalších dvou. :)

Wimbledon 2001, tak to už je hodně dávno... To jsem rád, že jsem se neztrapnil a že to nebylo třeba někdy předloni. :D Aspoň máme další věc, kterou bylo letošní US Open výjimečné. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Nevíte někdo náhodou kdy si napsoled při grand slamu někdo zlomil nohu?
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.usopen.org/en_US/news/interviews/2012-09-10/201209101347330813188.html

Tak Djoker ukázal svou velikost, pěkné interview, žádné výmluvy jako někdo, fakt velký sportovec, jde vidět, jak moc vyspěl.
Reagovat
a.magerova
Tak to je od Noleho hezké...

Jsem ráno koukla jedním okem (ten spánkový deficit je znát) na ATP a tam taková šupa, hned mě probrala, ale nakonec mozek zapracoval :-)))
http://www.atpworldtour.com/Rankings/YTD-Singles.aspx
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace převeliké pro Andyho! Konečně se dočkal ogar:)
Reagovat
steve79
Zápas jsem teda neviděl a vítězství Murrayho mě převapilo hodně. Vítězství jsem přál Djokovičovi. Murray mi není sympatickej.
Reagovat
smazaný uživatel
Moje oblíbené. Gratuluji, ale vůbec mu to nepřeju.

Ne, ne samo, že mu to přeji. Naštěstí od půlky 3.setu přestal foukat vítr. Murray byl lepší, tvořil hru. A kromě těch 2 setů i Noleho tlačil dozadu. Jenom ta jeho zatracená hlava. Mohl vyhrát ve 3 setech. Určitou pachuť vítězství, ale cítím. Vítr mu hodně pomohl v obou posledních zápasech.
PS: jaká je předpověd počasí na Turnaj Mistrů?
Reagovat
smazaný uživatel
...Billy Connolly, Mary Queen of Scots, Alex Ferguson, Sean Connery, Chris Hoy, Annie Lennox, Alexander Graham Bell, J.K Rowling, Dolly the Sheep, Alexander Fleming, Irn-Bru, haggis, William Wallace, John Logie Baird, James Watt.......And now.....winner of US Open 2012

Andy Murray. One of Scotland's finest. A living legend.
Reagovat
smazaný uživatel
hehe, nektera jemna mi vyvolaly usmev:D
Reagovat
Stan_Borowitz
Isaac Newton, to byl snad největší z Britů...
Reagovat
Stan_Borowitz
asi nebyl Skot...
Reagovat
smazaný uživatel
Nebyl to žid? Pokud jo, tak se určitě nepovažoval za Brita.
Reagovat
Stan_Borowitz
Nebyl, to jen tak mate to jméno.
Reagovat
smazaný uživatel
Od zápasu jsem jako nezávislý čekal co nejdelší bitvu a drama. Povedlo se.

Jinak, on už to tady někdo dříve psal, všimli jste si, že letošní GS vyhráli:
AO - tehdejší jednička Djokovič
RG - tehdejší dvojka Nadal
W - tehdejší trojka Federer
USO - tehdejší čtyřka Murray
Reagovat
smazaný uživatel
A co myslíš, dostane se Berdych před Ferrera do AO?
Reagovat
smazaný uživatel
To si jistý nejsem, na podzim má obhajování titulu z Pekingu a SF v Paříži, zatímco v Šanghaji a v Basileji může jen získat. David, pokud chce všechno obhájit a získat ještě něco navíc, měl by ted´ celý podzim držet stabilní výkonnost a v každém turnaji projít minimálně do SF. V lednu obhajuje titul na NZ. Určitě je to splnitelný cíl, ale ted´ si vážně nejsem jistý.
Reagovat
smazaný uživatel
Byl bych rád, kdyby to dokázal a dostal se do top 5, ale s jeho nestabilní výkonností to vidím tak 30:70.
Reagovat
smazaný uživatel
jdse mi o tu posloupnost.
Reagovat
smazaný uživatel
Jako, že by to čtyřce vyhrála další grandslam pětka, jo? To je pole mě téměř nereálné. Současná trojka Fedex, Andy, Nole má účast v SF jistou z devadesáti procent, pokud se Nadal do AO nevrátí v top formě, mohl by se tam dostat někdo ze čtveřice Berdych-Ferrer-Tsonga-Del Potro, ale titul by z toho nebyl, max. by někdo z něch čtyř porazil někoho z těch tří + možná Nadal a byl by ve finále. Ale ještě uvidíme, co na podzim, takhle dopředu je těžké předvídat a něco slibovat.
Reagovat
rubens
v noci jsem exnul na konci 4. setu, Djok zrovna trhal Andyho na kusy.
Ráno se mi ani nechtělo zapínat počítač. No, ale bylo to tam!
Ten kouzelný, mnohými podceňovaný chlapík vyhrál! Musel být výborně přípravený, bez Lendla by to asi nedokázal.
Stejně občas nechápu, co to hraje za hru, že se nechá tak často
a tak snadno zatlačit a přehrát. Zřejmě hraje mnohem komplikovanější tenis, než někteří. Ten pátý set by měli dávat pořád dokola!
Reagovat
firestarter
Ještě tak před dvěma lety bych nečekal, jak budu šťastnej, až Andy uspěje. Postupem času mi tak nějak přestával vadit a naopak jsem se při jeho zápasech (kromě s Rogerem:))přistihoval, že mu i fandím.
Blahopřeju šampiónovi US Open i všem jeho fandům!
Reagovat
smazaný uživatel
Jak mi ho bylo po Wimblu lito, a pak jsem videl jeho mati, jak ma zatatou pest rve a oslavuje bod, kdyz Novak uklouz a z obou kolenou mu tekla krev, tak jsem si zase rychle vzpomel, proc ho nemam rad...

Jinak gratulace jemu i fandum, musel vsem spadnout kamen ze srdce...
Reagovat
smazaný uživatel
Nj, takže Andy má na US Open momentálně stejně výher jako Rafa s Djokovicem. Zajímalo by mě, kdo z nich na tom bude na konci kariéry nejlíp. Pravděpodobně to vypadá pro Noleho, kterej má už 4. finálovou účast (smutný mít z toho jen 1 GS), naopak Nadal podle mě už USO nevyhraje, Murraymu na jeden další věřím.
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych se fakt divil, kdyby Nadal vyhrál jinde než v Paříži. Maximálně v Melbourne. A souhlasím, že Nole dá možná nejvíc US open z těch tří, Andy druhý a Rafa nic. Řekl bych 2-1-0. Djokovič taky udělá kariérní grandslam a Andy vyhraje všechno krom RG.
Reagovat
smazaný uživatel
Holt, Rafovi bol Djokovič 2011 čert dlžen. Vo všetkých prognózach sa zabúda, aký tenis v tomto roku Nadal predvádzal. Presne taký, s akým by v tomto roku ťukol 3GS, len by sa tak zaprášilo.
Reagovat
smazaný uživatel
Já to beru. Jenže Djokovic je tu dál a letos klidně moh Rafu porazit i na RG, a to byl hodně vzdálen svýmu maximu. Navíc Rafa je ze hry už hodně dlouho, mám velký pochybnosti nad tím, jak se vrátí. Vážně tam čekám zas nějakou změnu v jeho hře, pohybu, postavě. Takže jsem skeptickej. Nepřeju mu nic špatnýho, jen ať se vrátí v top formě a zas Noleho prožene, ale momentálně nad ním silně pochybuju.
Reagovat
smazaný uživatel
Moze byt, ta dlhá prestávka tej teórii výrazne nahráva..Tiež mám obavu o prvé mesiace hernej praxe, no nemám strach z dlhodobého hladiska..Otazka teda neznie či sa Nadal vráti ako víťaz, ale kedy..Moj názor
Reagovat
tito
No spíš než Melbourne bych věřil Rafovi na Wimbledon. Bez ohledu na letošní rok je vypovídající 5x účast ve finále z toho 2 vítězství. Přidá další. :-)
Reagovat
Matti
Hlavně ať se vyléčí a do formy se postupně snad dostane. A nějaké vítězství, pak ještě příjdou. Ten kluk ještě neřekl poslední slovo.
Reagovat
Roger_Federer
Ono je to ješte trochu jinak z Rafaelem..zatim nešel na operaci a delaji všecko možne aby to oddalili nebo nemusel vubec..Chran buh, že mu to vubec nepřeju, ale pokud bude muset a prognozi jsou prej 50/50, tak jeho navrat na kurty a do top formi se o nekolik dalšich mesicu posune.. A pak se vracet po roce a vic bude hodne težke i pro takovyho bohatyra..
Reagovat
tito
My s tím problém nemáme. Jsme věrní a trpěliví. A takový postupný návrat mezi elitu- sakra hned to dostane jiný náboj! :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
The official match statistics have the Murray-Djokovic match at 4 hr, 54 min, tied for the longest men's title match in US Open history.

Andre Agassi ?@AndreAgassi

Well deserved...Congratulations to the #USOPEN Champion Andy Murray!!!

Elena Vesnina ?@EVesnina001

Huge congrats to@andy_murray!Well played and off course well deserved!Enjoyed watching final.Novak is a great champion,now it was Andy turn.

Djordje Djokovic ?@djole_djokovic

Congrats to Andy.. Great match ???? Proud of my bro, he showed one more time how big champion and fighter he is.. Never give up

Boris Becker ?@Becker_Boris

Murray has done it !!!

Rory Mcilroy ?@McIlroyRory

Massive congrats Andy Murray!!!! The first of many and well worth the wait!

Sabine Lisicki ?@sabinelisicki

What an EPIC final!!! Great match from both players! Big congrats to @andy_murray for his 1st Grand slam title!! Happy for him :-)

To by na úvod spamování stačilo ne? :D
Reagovat
smazaný uživatel
Fred Perry (below) was the last British man to win a major, the 1936 US Open, and three years earlier broke his Grand Slam duck at the tournament... on September 10.

The only other British winner of the US Open was Laurence Doherty in 1903 - after winning Olympic gold at the 1900 Paris Games, just as Murray did in London.

Historie a tenisoví boz byli dnes na straně Andyho.
Reagovat
smazaný uživatel
A samozřejmě skvělá podpora od skotských legend Conneryho o Fergusona + od Amíka Spaceyho.
Reagovat
dadaft
jj, Kevin fandil jako divý. ))
Reagovat
smazaný uživatel
Tak potěšil mě Rory a Kevin, moc hezký :-) i další gratulace..
Rory ted získal taky titul z BMW turnaje, rozjíždí se taky pěkně.
Andy mi udělal radost, moc jsem mu to přála, vrátil se skvěle v pátým setu, ten spánkový deficit budu dnes konečně v klidu dohánět :-)

Fanoušci Djokoviče nemusí moc smutnit, protože i díky Novakovi se z toho stalo nakonec drama, se štastným koncem pro Andyho :-)
Reagovat
smazaný uživatel
fanoušci Djokoviče smutní, protože prohrál. Vždycky chceš, aby tvůj favorit vyhrál. A když prohraje v takhle těsné bitvě, bolí to snad víc než nějaký výprask. První dva sety byly vyrovnané, Murray byl v klíčových chvílích o malinko přesnější, možná i o něco agresivnější. Pak byl set a půl jasně lepší Djokovič, Murray na konci čtvrtého setu vyrovnal hru, ale ne skóre. A v posledním Murray jasně lepší, Novak odpadl fyzicky a pak i trošku psychicky.
Reagovat
Fandina
Ema ... vidím to tak nějak podobně. Věřila jsem Nolemu i za těch podmínek vzhledem k větru, obvzlášt za stavu dva dva. Andy v pátém setu předvedl herní um taktiku a touhu po vítězství. Titul mu přeji. Jako vždy myhraje ten momentálně lepší. Při hře venku je i vítr je součást tenisu, tak Nole příště a gratulace Andymu!
Reagovat
smazaný uživatel
Nemám ráda slovíčkaření, ale v tuhle chvíli je na místě, napsala jsem MOC smutnit, já úplně chápu, že jsou smutní, jako jsou po tak těsným a dramatickým finále fanoušci Viky.
Já jsem nakonec i ráda, že ve finále byl Novak, hned to dostalo jiný náboj, ke vší úctě k Davidovi. Zas kdyby Andy vyhrál nad Davidem, říkalo by se, ale nehrál s nikým z té trojky, takhle si myslím, že to byla i pro Andyho speciálnější výhra, porazit Novaka ve finále gs se nepodaří každý den :-)

Fandina- Andy to konečně dokázal, i díky Lendlovi :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Když už je tady řeč o Rorym, tak tuhle jsem o něm četl článek. Nejvíc mě pobavil ten titulek. :D
http://www.sport.cz/ostatni/golf/clanek/433741-golfovy-zabijak-s-detskou-tvari-mcilroy-vladne-vsem-a-saha-po-pohadkove-odmene.html#section-artcl

Jinak jsi to napsala moc hezky, Emičko. Já teda pořád ještě trochu smutný jsem, ale když si píšu s tebou, tak je to lepší. A řekl bych, že o moc. :)
Reagovat
smazaný uživatel
napsal jsem to trošku blbě, bral jsem to především ze svého pohledu
Reagovat
smazaný uživatel
Děkuju za ten článek, z Roryho mám radost :-)
mám to stejně, jsem taky ještě smutná, tak nějak celkově, ale když tě tu vidím, je mi o moc líp :-)

Korek - Ok, v pohodě.
Reagovat
smazaný uživatel
Děkuju, Emičko. To je od tebe moc hezké. :) Já tě chápu. Taky sis během US Open užila své, když Andy končil... Víš, co mě zpětně mrzí? Že jsem se na jeho zápasy taky nedíval častěji. Zabírali tam totiž hodně často Brooklyn. :) Teď už to bohužel nedoženu...

Co se týká toho finále, tak už se na to snažím nemyslet, ale moc mi to zatím nejde. A ještě k tomu se mi dneska stalo, že jsem náhodou projížděl rubriku Tenis na idnesu a tam byla jedna fotka, co mě zase na chvilku dostala do stavu, ve kterém jsem byl bezprostředně po finále. :( Mně je to prostě líto kvůli Vice. Ale snad už teď není tak smutná. Na tiskovce říkala, že pojede do Minsku za rodinou, aby si doma ještě užila léto. To ji spolehlivě nabije, takže se mám ve zbytku sezony na co těšit. :) A taky si říkám, když najedu na stránky WTA, že místo Sereny se na mě teď s pohárem mohla koukat Vika. Co se dá dělat... Důležité je, že mi Vika udělala obrovskou radost a příště třeba přidá i ten kus kovu. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak kde začít, je toho hrozně moc, co bych chtěl napsat, ale asi si v euforii nevzpomenu na všechno. Nemusím psát, jakou mám radost a jakou cítím úlevu, to chápe asi každý. Zároveň obrovské zadostiučinění, obrovská odměna za ty nervy u TV a streamů, za dobu, kdy se ze mě stal kompletní Murrayovec jsem jedinkrát nezapochyboval, že to jednou dokáže, společně s dalšími jsem se bil o jeho čest a neustále ho obhajoval a konejšil se tím, že příště to vyjde. Stejně budou stále pochybovači, kteří budou jeho úspěch znehodnocovat, že porazil Berdycha kvůli větru, Noleho kvůli větru, že jej přehraje kdokoliv (zdravím J.M.)

Konec všem pochybovačům a že jich bylo dost. Andy byl terčem posměchu za svou labilitu (kterou částečně ukázal i dneska občas), neustále dookole se omílala jeho hra a to, jak toho nikdy nedosáhne. A to všude po světě, ale Andy opravdu ukázal, že je nejen obrovský talent a skvělý hráč, ale nyní už i vítěz. Za tohle hrozně moc vděčí Lendlovi, Ivan jej dostal mentálně tam, kam by se bez něj asi nedostal. Nejenže zlepšil jeho hru, o jejímž potenicálu pochyboboval jen blázen, ale hlavně tu mentální stránku. Dřívější Andy by dnes nejenže nevyhrál, ale ani neuhrál ty 2 první sety. V 5. setu ukázal neuvěřitelnou bojovnost a velké srdce, touhu po vítězství, i když byl Djokovič na koni.

Připravte se, že následující den vás zaplavím fotkami, analýzami odborníků a jejich tweety. Gratulace i soukmeníkovi Mutademovi, který se mnou společně nesl skotský prapor. Děkuju za podporu i mým oblíbeným "elegánovcům" a.magerove a Chazymu, kteří dneska tlačili Andyho se mnou.

Ani už nevím, co pořádně dodat, jen, že se mi dnes v noci splnil jeden velký sen, který náležitě oslavím, třeba mi five_pence poradí nějakou skotskou Whisky. V neposlední řadě a co je nejdůležitější, obrovská gratulace a zároveň dík Andymu, že to pro sebe dokázal. Zatím asi vše, stejně na to přes zamlžené brýle nevidím.

COME ON!!!!!!

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2012/09/11/article-2201319-14F334EE000005DC-302_634x379.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak samozžejmě 3. místo v žebříčku o 1055 bodů před Nadalem, v Race za ním o 110 bodů. Prostě úžasná sezona, domácí olympiáda a grandslam, škoda jen Wimbledonu. To bude ale cíl pro příští sezonu. Andy už může být uvolněnšjí a uvidíme, co dokáže. Pár grandslamů by přidat ještě mohl. Hlavně ten Wimbledon a do třetice třeba Melbourne. V Paříž nevěřím.
Reagovat
smazaný uživatel
Pochybobování :)))
Reagovat
smazaný uživatel
To vypadá na několikanásobný orgasmus. U mužů velmi neobvyklé ...
Reagovat
smazaný uživatel
zni to, jako bys to vyhral ty. slovni orgasmus.
Reagovat
smazaný uživatel
takovouhle až úchylnou radost jsem neměl ani když Chicago Bulls vyhráli poprvé NBA - a to mi bylo 10.
Reagovat
smazaný uživatel
nebylo to s Michaelem Jordanem, kdyz vyklepli Phoenix s Burkleym? Burkleyho jsem nemohl vystat..:-)
Reagovat
smazaný uživatel
proti Barkleymu to byl až třetí titul
Reagovat
smazaný uživatel
Tak hotl asi nejsi takový úchyl a fanatik jako já. Každý to máme jinak.
Reagovat
smazaný uživatel
řeknu to takhle, moc takových šílenců ohledně NBA v téhle republice nenajdeš. Jestli vůbec nějakého.
Reagovat
smazaný uživatel
Vidíš a těžo nalezneš takového šíleného fanouška Murraayho :D
Reagovat
smazaný uživatel
to nenajdeš! :D
Reagovat
Mayo
jedine LA Lakers :)
Reagovat
smazaný uživatel
Mimochodom, kde bol po zápase Cilic?..Mal predsa Andymu odovzdávať trofej! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Urazil se, že si z něho Andy udělal srandu a zahodil 2 brejky :D
Reagovat
smazaný uživatel
nema zadnou cenu
Reagovat
a.magerova
Ale má.
Reagovat
smazaný uživatel
častečnou cenu
Reagovat
smazaný uživatel
Andymu je to ale šumaaak!:)On ma radost, že konečně ma titul GS:)Přal jsem mu to a jsem rad, že se konečně dočkal!:)
Reagovat
smazaný uživatel
Nj, takže Andy má na US Open momentálně stejně výher jako Rafa s Djokovicem. Zajímalo by mě, kdo z nich na tom bude na konci kariéry nejlíp. Pravděpodobně to vypadá pro Noleho, kterej má už 4. finálovou účast (smutný mít z toho jen 1 GS), naopak Nadal podle mě už USO nevyhraje, Murraymu na jeden další věřím.
Reagovat
smazaný uživatel
Neměla bejt reakce :)
Reagovat
Roger_Federer
Ja myslim, že všichni kdo ziskali granslam.tituli na turnajich kdy nehral Nadal, by je meli vratit a nejsou to žadni šampioni...1968 počinaje.
Reagovat
smazaný uživatel
Ten klaun se tady mimo jiné masíroval, jakej má odhad a libuje si ve věštění a velkohubých prohlášeních, např. tady:

...

06.09.2012 14:01Od: Nadal-Federer...8-2 fanatik
pomlouvali ste Novaka, ze nehraje top a přitom jen letos bude mít 2 Grandy 2 mastry a turnájek mistrů. Je to snad málo vy šašci ?! a samozrejme zakoncí jednickou
[ Reagovat ]

...

:-))
Úžasnej človíček; chytrej, slušnej, pokornej, objektivní... :D
Jinak ten jeho příspěvek je k nalezení pod tímto článkem, dole v diskusi:
http://www.tenisportal.cz/zpravy/skvely-berdych-porazil-federera-je-v-semifinale-10801/pridat-komentar/?id=146489
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist