Murray si polepšil v boji o Turnaj mistrů. Titul z Vídně má po finálové bitvě s Ferrerem

19. 10. 2014, 16:47
Aktuality 29
ATP VÍDEŇ - Souboj o titul z halového turnaje ve Vídni a o osmou příčku v honbě za postupem na Turnaj mistrů vyhrál Andy Murray. Britský tenista ve finále se Španělem Davidem Ferrerem sice prohrával v rozhodujícím setu 3-5, poslední čtyři gamy ale ovládl a nakonec po velkém boji zvítězil.
Profily hráčů
Andy Murray

Andy Murray loni ukončil 77 let dlouhé čekání na britského vítěze Wimbledonu, na podzim ale musel na operaci se zády a další titul přidal až po patnácti měsících před třemi týdny v Shenzhenu. I proto hrozí, že by druhý rok po sobě mohl chybět na Turnaji mistrů, který se koná na jeho domácí půdě v Londýně.

Během léta totiž už ztrácel na osmičku postupových míst několik set bodů, nicméně relativně povedený podzim ho vrátil zpět do hry. Po dnešním triumfu ve Vídni se dokonce posune na 8. místo, o které dnes svedl úspěšný přímý souboj s Davidem Ferrerem

David Ferrer a Andy MurraySedmadvacetiletý Brit vedl ve vzájemné bilanci s o pět let starším Španělem 7-6, před dvěma týdny v Šanghaji však po skvělém výkonu v druhé polovině utkání vyhrál Ferrer. Ten začal lépe i dnešní duel, když získal první set. V druhé sadě ale nevyužil ani jeden z šesti brejkbolů, sám oservis dvakrát přišel a rozhodnutí musel přinést až třetí set.

V něm dva hráči Top 10 předvedli festival ztracených servisů. Ferrer nejprve otočil z 0-2 na 4-2, jenže pak už si neudržel ani jedno ze tří podání. Za stavu 5-3 měl šanci zápas ukončit, jenže v posledních čtyřech hrách získal jen 3 z 19 fiftýnů a nakonec tak po 2 hodinách a 40 minutách padl 7-5 2-6 5-7.

"Byl to nesmírně těžký zápas se spoustou dlouhých výměn a dlouhých gamů. Třetí set byl nahoru dolů. Pro nás oba to bylo psychicky velmi vyčerpávající. Mě se na konci podařilo být více agresivní a hlavně konzistentní," komentoval Murray. "Bylo to opravdu fyzicky a psychicky náročné finále. David se dobře pohybuje a hodně toho vrátí."

BOJ O TURNAJ MISTRŮ K 20. ŘÍJNU:
1. Novak Djokovič (Srb.) 9010 bodů
2. Roger Federer (Švýc.) 8020
3. Rafael Nadal (Šp.) 6745
4. Stan Wawrinka (Švýc.) 4805
5. Kei Nišikori (Jap.) 4265
6. Marin Čilič (Chorv.) 4150
7. Tomáš Berdych (ČR) 4105
8. Andy Murray (Brit.) 3885
9. David Ferrer (Šp.) 3775
10. Milos Raonic (Kan.) 3750
11. Grigor Dimitrov (Bulh.) 3555

Murray tak při svém debutu ve Vídni vybojoval ve svém celkově 44. finále už jubilejní 30. titul. "Jsem pyšný na to, že jsem vyhrál už 30 turnajů. A budu se snažit udělat maximum pro to, abych vyhrál i další."

Naopak Ferrer si svou finálovou bilanci zhoršil na 21 výher a 25 porážek. Za poslední dvě sezony byl ve finále jedenáctkrát, ale vyhrál v něm jen třikrát.

"Postoupil jsem tu do finále a to je pozitivní. Andy byl dnes v klíčových momentech agresivnější než já a vyhrát si zasloužil. Ale samozřejmě jsem teď zklamaný, když jsem ve třetím setu vedl 5-3 a nakonec jsem zápas ztratil," litoval Ferrer.

Murray si díky vítězství polepšil v boji o Turnaj mistrů a na osmém místě má nyní náskok 110 bodů právě na Ferrera, jehož devátá pozice může být teoreticky rovněž postupová, pokud by Rafael Nadal potvrdil, že na Turnaj mistrů neodletí. Španělovi na záda dýchá Kanaďan Raonic, jedenáctý je Bulhar Dimitrov.

"Příští týdny jsou extrémně důležité, protože všichni někde hrajeme. Já už teď potřebuju jen vyhrát co nejvíce zápasů a udržet si osmou pozici, nebo se dostat ještě výš," řekl Murray.

On i Ferrer se nyní přesunou na turnaj ATP 500 do Valencie, kde na sebe mohou narazit už v semifinále. V dalším týdnu je na programu poslední turnaj série Masters 1000 v Paříži, kde se definitivně vyrýsuje finálová osmička pro Londýn.

"Stále mám šanci se kvalifikovat. Jsou ještě dva týdny, které jsou důležité," je odhodlaný Ferrer se porvat o postupové příčky.

- ATP 250 VÍDEŇ -
(Rakousko, tv. povrch / hala, 593.705 eur)
nedělní výsledky (19. 10. 2014)
• Dvouhra - finále •
Murray (2-Brit.) - Ferrer (1-Šp.) 5-7 6-2 7-5
• Čtyřhra - finále •
J. Melzer/Petzschner (Rak./Něm.) - Begemann/Knowle (Něm./Rak.) 7-6(6) 4-6 10-7
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

29
Přidat komentář
Meceon
podle toho co čtu tak cilic už je tam,ačkoliv má méně bodů než nishikori,který tam není...jak je to možné?
Reagovat
mrafe
vítěz GS
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud hráč vyhraje GS a neumístí se hůř než na 20. místě žebříčku ATP, pak se kvalifikuje na TM.
Reagovat
Mayo
Nemáte náhodou z toho zápasu hajlajty ?
Reagovat
Davor1
http://www.atpworldtour.com/Media/Video-Landing/*/Tennis/Media/Videos/Uploaded/2014/10/19/Vienna-2014-Final-Highlights-Murray-Ferrer.aspx
Reagovat
Mayo
Vďaka.
Reagovat
Davor1
ale veľa tam toho nie je, zajtra už budú určite aj nejaké obsiahlejšie...;)
Reagovat
smazaný uživatel
Mura se posledni dobou na kurtu chova jako male rozmazlene dite
Reagovat
smazaný uživatel
To se choval vždycky :D
Reagovat
blixa
Ivan Hrozný už ho nepohlavkuje :D
Reagovat
smazaný uživatel
a na TM mi bude vadit jen Marin, což je únosné.
Reagovat
Mayo
Som veľmi rád, že to Andy zvládol a oplatil mu porážku.
Reagovat
smazaný uživatel
Výborně Andy, jsi můj kůň!!! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Je to tu!!!
Berdych to dal!!
Reagovat
Davor1
Andymu k jubilejnému 30-temu titulu. Tak divoké finále som dávno nevidel, ale zas to nie je až tak nečakané, stretli sa dva z troch najlepších returnov na okruhu. Andy hral chvíľami fantasticky, na druhej strane ho neskutočne zrážajú tie obrovské výkyvy, nielen vrámci zápasu, ale aj vrámci setov. Mal by popracovať na konzistencii, lebo herne je to už výborné.
Som zvedavý, na akom čísle sa zastaví (čo sa titulov týka), prial by som mu, aby prekonal 50tku, ale to sa asi nepodarí, keďže okrem GS a Masters toho veľa nehrá. A aspoň jeden titul z antuky, to ale bude možno ešte ťažšie ako tá päťdesiatka :-)
Reagovat
smazaný uživatel
By musel hrát antukové 250ky. Jenže on hraje furt jenom Masters a RG.
Reagovat
smazaný uživatel
Nie je titul ako titul..Niektorí tenisti majú aj 10titulov, ale z toho 8-9 z 250ky..
Reagovat
Davor1
tak čím dlhšie mu bude trvať dostať sa späť do štvorky, tým viac menších turnajov bude musieť absolvovať, tak možno sa niečo pritrafí... ;)
Reagovat
smazaný uživatel
COME ON! Viděl jsem to až od stavu 4:2 ve 3. setu, za stavu 3:5 jsem mu nevěřil už, ale naštěstí to otočil a konečně vyhrál klíčový zápas. 110 bodů na Davida, 135 na Miloše. Teď to pohlídat ve Valencii a Paříži.
Reagovat
smazaný uživatel
Vo Valencii sa možu stretnúť už v SF..Ten match može byť kľúčový, ak by ho Andy prehral može sa dostať do problémov..
Reagovat
Kozoroh
Dnes si to David prohrál sám - ztratit v dvousetovém zápase 7x servis není dobrá vizitka tenisty TOP 10.
Reagovat
Kozoroh
Myslel jsem v zápase hraném na dva vítězné sety, abych někoho neuvedl v omyl.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak s Andym to vyzerá o niečo nádejnejšie..Sčasti za to može aj indispozícia Raonica, ale každopádne je na ňom vidiet snahu a konečne už aj výsledky, hoci len z 250tok..

Mimochodom, Ferrer to na Andyho vždy vedel, aj v najlepších rokoch..Nehovorím, že ho porážal, ale sety urval celkom pravidelne a mal aj veľké šance na big pointoch, ktoré nevyužil..Památam napr. na SF Australian open, tuším..
Reagovat
smazaný uživatel
Jojo, ono je to tím, že jsou si hodně podobní, dobré BH, dobrá obrana, dlouhé výměny, většinou je to vyrovnané.
Reagovat
smazaný uživatel
Já vím, že už s tím možná prudím, ale vypadá to fakt strašně. To je takový problém si po sobě přečíst aspoň ten nadpis?!
Reagovat
mrafe
čarodějko, jak už jsi určitě zjistila.Musela bys upravovat texty, skoro každého druhého článku, aby tam nebyly chyby a byl tam správný český význam slov
Reagovat
smazaný uživatel
Já vím, to už radši neřeším, ale u těch nadpisů je to fakt do očí bijící.
Reagovat
smazaný uživatel
Murraye bych tam ráda :)
Reagovat
smazaný uživatel
když už jste tu řešili gramatiku, tak já osobně nerada čtu Murraye místo Murrayho ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist