Murray v Pekingu získal jubilejní 40. titul

9. 10. 2016, 15:42
Aktuality 12
ATP PEKING - Andy Murray přidal do své dosavadní sbírky 39 titulů také první trofej z Pekingu. Britský tenista v čínské metropoli potvrdil roli největšího favorita, když ve finále zdolal Bulhara Grigora Dimitrova a získal maximální počet bodů v boji o post světové jedničky.
Andy Murray

Andy Murray v létě ve Wimbledonu získal třetí grandslamový titul a jako první v historii obhájil olympijské zlato. Po šňůře tří vyhraných turnajů a 22 zápasů v řadě prohrál až ve finále turnaje Masters 1000 v Cincinnati. Na US Open pak vypadl ve čtvrtfinále a v Davis Cupu nedovedl britské obhájce titulu do finále, když prohrál zřejmě klíčovou bitvu s Juanem Martínem Del Potrem. 

Na podzim však teoreticky může zaútočit na post světové jedničky a hned na první akci vybojoval maximální počet 500 bodů. V Pekingu porazil všech pět soupeřů, a byť nepředváděl žádné suverénní výkony, neztratil s nimi ani jeden set.

V dnešním finále, devátém letošním a celkově 61. na okruhu ATP, si poradil s Grigorem Dimitrovem. I když za stavu 6-4 a 5-4 poprvé v zápase neudržel servis, druhý set získal v tie-breaku a po dvou hodinách mohl slavit pátý letošní triumf. V Pekingu triumfoval poprvé a zaznamenal svůj jubilejní 40. titul.



"Byl to pro mě skvělý týden. Dnešní zápas měl vysokou úroveň, Grigor bojoval až do posledního míče a vůbec mi to neusnadnil. Jsem moc rád, že jsem zvládl všechny zápasy a dobře se rozehrál před Šanghají," řekl Murray. "Tohle je můj nejvyrovnanější rok," dodal devětadvacetiletý Brit.

V hodnocení letošní sezony Murray stáhne ztrátu na vedoucího Djokoviče na 1555 bodů, do konce roku přitom může uhrát ještě až čtyři tisíce bodů. Příští týden bude startovat na Masters 1000 v Šanghaji, kde se po zranění vrací už i Djokovič. Brit začne proti Martinu Kližanovi, nebo Stevu Johnsonovi.

Pětadvacetiletý Bulhar Dimitrov prohrál i třetí letošní finále, v nichž má po dnešku bilanci 4-5. Naposledy triumfoval v červnu 2014 na trávě v londýnském Queens Clubu. V úterý ho v Šanghaji čeká duel s Francouzem Richardem Gasquetem.

Čtyřhru vyhráli Španělé Nadal a Carreño
Ve čtyřhře zvítězil Rafael Nadal, který získal svůj 11. deblový titul na okruhu ATP. Vybojoval ho už s šestým různým partnerem, když v Pekingu triumfoval s krajanem Pablem Carreñem. Španělé ve finále udolali 6-7 6-2 10-8 americko-australský tandem Jack Sock a Bernard Tomic.

• ATP 500 PEKING•
Čína, tv. povrch, 4.164.780 dolarů
nedělní výsledky (09. 10. 2016)
• Dvouhra - finále •
Murray (1-Brit.) - Dimitrov (Bulh.) 6-4 7-6(2)
• Čtyřhra - finále •
Carreňo/Nadal (Šp.) - Sock/Tomic (USA/Austr.) 6-7(6) 6-2 10-8
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
Fandina
Andy hrál líp než Gríša. V prvním setu si to pohlídal, Gríša přšel o podání a pak Andy dopodával. Ve druhém setu Gríša ze začátlu prohrával a pak vedle 6:5. Já už jsem se radovala, že by to mohlo jít do třetího, protože Gríša když hrál celodvorcově dobře prohazoval nebo hrál u sítě, tak to vypadalo, že by mohl otočit. Ale v TB byl zase lepší Andy.
Reagovat
mahycek
No 1 už letos nevyhraje turnaj ATP 1000.
Reagovat
turista
Novak Djokovič vyhraje tisícovku v Šanghaji, v Paříži a nakonec Masters v Londýně.
Reagovat
Kozoroh
Gratulace Murraymu, vyhrál turnaj bez ztráty setu, jenom krajan Edmund ve ČF mu dokázal zatopit. Díky dnešnímu triumfu se stal 16. hráčem v historii ATP okruhu, který vyhrál 40. turnaj. Pro zajímavost dodávám, že tohoto čísla nedosáhli tak skvělí hráči jako Mats Wilander, John Newcombe nebo Gustavo Kuerten. Všichni tři jmenovaní jsou několikanásobnými GS vítězi ve dvouhře a světovými jedničkami.
Murray ziskem 500 bodů stáhl ztrátu na No1eho v race-žebříčku na 1555 bodů. Pokud Novak nebude chtít připustit výrazné ohrožení své 1. pozice, bude muset Andyho útok na 1. místo odvrátit již v Šanghaji.
Reagovat
misa
To je skvělá sbírka. Byl vůbec v historii nějaký jiný tenista, který získal aspoň 40 turnajových výher a zároveň nikdy nebyl světovou jedničkou?
Reagovat
Kozoroh
Guillermo Vilas vyhrál 62 turnajů ATP a z toho čtyři grandslamy, na 1. místo mu to však stejně nestačilo. Ikdyž v roce 1977 vyhrál 16 turnajů (z grandslamů RG a USO), byl přesto druhý za Connorsem. V minulosti požadoval po ATP, aby přepočítala body a zjistila, jestli v žebříčcích 70. let nedošlo k chybě a pokud ano, aby byla napravena (tj. aby byl zpětně prohlášen jedničkou), ale ATP ho nevyslyšela.
Reagovat
brixner
A ještě John McEnroe
Reagovat
Kozoroh
Kdepak, McEnroe pobýval na 1. místě 170 týdnů, což je 6. nejvyšší číslo v historii ATP žebříčku. McEnroe se na 1. příčce objevoval v letech 1980-1985.
Reagovat
brixner
A ještě John McEnroe..."se mi líbil" - jsem chtěl napsat! Ale utekla mi klávesnice :-)
Reagovat
Kozoroh
Dalším slavným hráčem, který nedosáhl na 1. místo ATP byl Rod Laver, vítěz 46 turnajů ATP, ale u něho je to jiné kvůli samotnému vzniku žebříčku ATP - Laver už byl za zenitem, když se ATP žebříček začal vydávat (poprvé 23. 8. 1973).
Reagovat
svetova.dvojka
Výborně Murray zakončí rok jako světová jednička, je přihlášený i do Vídně, zatímco Djokovič zase nebude hrát Basilej, Murray to má ve svých rukou...
Reagovat
kada.tom
to těžko, musel by vyhrát všechno a to asi není reálné, reálnější je to směrem k IW a Miami, tam by měl Andy Novaka atakovat ... do té doby obhajuje zejména Novak, od té doby zejména Andy :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist