Murray začal sezonu opět triumfem v Brisbane, ve finále zdolal Dimitrova

6. 1. 2013, 07:28
Aktuality 23
ATP BRISBANE - Andy Murray dokázal i druhou návštěvu Brisbane proměnit v titul. Letošní ročník vyhrál svěřenec Ivana Lendla po finálovém skalpu talentované Bulhara Grigora Dimitrova, který dokázal světovou trojku potrápit, koncovky setů ale zvládl lépe zkušenější Brit.
Profily hráčů
Andy Murray

Loňskou sezonu začal Andy Murray pod vedením nového trenéra Ivana Lendla v Brisbane a triumfem se odpíchl k životní sezoně, ve které poprvé zahrál ve finále Wimbledonu, získal olympijské zlato a na US Open vyválčil i premiérový grandslamový titul. 

Možná i proto se pětadvacetiletý Brit rozhodl nic neměnit a novou sezonou 2013 zahájil znovu v Brisbane. Také letos byl Murray v soutěži jediným hráčem Top 10 a roli favorita přes problémy v úvodním zápase opět potvrdil, byť se svými výkony spokojený být nemůže a před Australian Open ještě musí na formě zapracovat.

Grigor Dimitrov a Andy MurrayV dnešním finále s Grigorem Dimitrovem sice Murray prohrál úvodní tři gamy zápasu, ze stavu 2-5 se ale dokázal dostat, v 12. gamu odvrátil setbol a v tie-breaku neprohrál jediný míček. I ve druhé sadě musel Murray dohánět manko, když v sedmém gamu přišel o podání, jenže nezpanikařil a i přes drobnou ztrátu koncentrace získal poslední tři hry zápasu včetně dvou servisů soupeře na svou stranu a po hodině a 33 minutách zvítězil 7-6 6-4.

Třetí hráč světa Murray, který dnes na přelomu první a druhé sady vyhrál 15 výměn v řadě, získal celkově 25 titul.

"Rád bych toto vítězství věnoval jednomu z mých nejlepších kamarádů," řekl Murray na slavnostním vyhlášení se slzami v očích. "Dostaneš se z toho," vzkázal svému kamarádovi, aniž by o něm dodal více podrobností. "Vrátil se domů na pozorování," doplnil stručně.



Dimitrov - bývalý nejlepší junior světa - hrál v v jednadvaceti letech poprvé ve finále turnaje ATP. Dokázal to hned na prvním turnaji po změně trenérského týmu. Koncem loňského roku se totiž začal připravovat ve stockholmské akademii Good to Great, kterou vedou Magnus Norman, Nicklas Kulit a Mikael Tillström. 

"Potřeboval jsem změnu a teď vidím, že jsem udělal dobře. Mám za sebou skvělý turnaj a dnes jsem získal nové zkušenosti. Andy hrál dobře a vyhrát si zasloužil," řekl sympatický Bulhar, jenž je svým stylem hry přirovnáván k Rogeru Federerovi.

"Bylo to jeho první finále a každý se mnou bude souhlasit, že hrál úžasný tenis. Byl to strašně těžký zápas," uznal Murray. "Vyměnil kouče, začal s novým týmem a jsem si jistý, že spolu dokážou velké věci," předpověděl Dimitrovovi.

- ATP 250 BRISBANE -
(Austrálie, tv. povrch, 436.630 dolarů)
sobotní výsledky (06. 01. 2013)

Dvouhra - finále:
Murray (1-Brit) - Dimitrov (5-Bulh.) 7-6(0) 6-4

Čtyřhra - finále:
Melo/Robredo (Braz./Šp.) - Butorac/Hanley (1-USA/Austr.) 4-6 6-1 10-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

23
Přidat komentář
smazaný uživatel
Gratuluji Andymu:-))
A Grigorovi vše nejlepší do budoucna, je to sympaťák:-))
Reagovat
a.magerova
No asi jsi mě včera špatně pochopil či co?!!!
Ale teda no....gratuluji vám oběma :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Já to Andymu volal, jsi neviděla, jak špatně hrál? Okatěji to už nešlo, Grigor to ale odmítl.
Reagovat
a.magerova
Reagovat
tommr
povinně by si ho měla přečíst zejména Petra Kvitová a některý její zaslepený obhájci ...
Reagovat
smazaný uživatel
Je to škoda, Murray si triumf nezaslúžil, predviedol len svoju tradičnú pasívnu hru, čo mu na týchto pomalých kurtoch stačí.

Ofenzívny a kreatívny hráč ako Dimitrov si mohol pískať, dovolím si tvrdiť, že ak by boli kurty (alebo loptičky) len o niečo málo rýchlejšie, vyhral by bez straty setu. ATP sa mi hnusí čím ďalej tým viac.
Reagovat
smazaný uživatel
No zrovna Brisbane je z těch australských pomalých betonů nejrychlejší řekl bych. A tak troufalý bych nebyl, když Murraymu rychlejší povrchy taky sedí a dosavadní nejlepší výsledky měl Grigor na antuce.
Reagovat
smazaný uživatel
Pomalý betón, resp. pomalý hard je oxymoron. Nič také nemalo v tenise nastať podľa mňa a neviedli by sme takúto debatu.

Murray síce je dobrý na trochu rýchlejších povrchoch (Dubai, Wimbledon) no s dnešnou hrou neviem neviem ...
Reagovat
smazaný uživatel
Však na rychlém by měl i Grigor méně času na přípravu úderů, což mu ělá občas problém. Že hrál Andy špatně je zřejmé.
Reagovat
smazaný uživatel
Nemyslím si, že mu to robí až taký problém. Pamätám si na jeho zápas v Queens Clube ešte asi v roku 2008, dokonca by som povedal, že jeho hra je na rýchly povrch ako šitá.
Reagovat
J.M.
Brisbanský Plexicushion (což není beton) určitě není pomalý. Na okruhu patří mezi tvrdými povrchy k těm rychlejším - z dnešního hlediska rozhodně, ale ani v minulosti nebyly běžně tvrdé povrchy o tolik rychlejší. A ten vedlejší kurt, kde hrál Grigor až do semifinále, byl přímo bleskový, tam to lítalo jak z praku a Grigor v podstatě jenom střlel samá esa (už to tak na turnajích bývá zvykem, že okolní kurty jsou asi starší, vyjetější, a tím mnohem rychlejší).

A tvrdé povrchy tradičně nikdy nebyly rychlé, ale spíš středně rychlé. Což ten brisbanský v pohodě splňuje.

Ale jak to sleduju, tak zatím na všech těch letošních turnajích už od Abú Zabí jsou povrchy dost rychlé. Nevím, jestli to je jenom shoda okolností, nebo bude trend pokračovat. Plexicushion na AO bývá mnohem pomalejší, ale teď před pár dny prý Federer naznačil, že i na AO by ke konci mohl být povrch rychlejší. I když bych se divil, kdyby vyslyšeli jeho volání...

Každopádně Grigor podle mě právě v Brisbane hodně těžil z rychlosti povrchu, řada jeho úderů by na pomalejším povrchu takhle nefungovala. Proto si nejsem jistý, nakolik mu to takhle půjde na AO.
Reagovat
smazaný uživatel
No to o tých vedľajších kurtoch je pravda, Dimitrov tam mal 100% úspešnosť 1.servisu proti Raoničovi, a Istomin tam úplne zničil Kližana.

Ono ale Plexicushion je v tabuľkách uvádzaný ako medium pace, čiže stredne rýchly a dokonca rýchlejší ako kedysi používaný Rebound Ace, čo je absolútna hlúposť.

Federer niečo spomínal o loptičkách, ktoré by mali urýchlovať výmeny, aby sme sa vyhli takému finále, aké nás postretlo minulý rok, čo je len dobre vzhľadom na plynulosť hry. Hardy ale nemajú byť pomalé, to je to, k čomu som referoval.

Napríklad kurt v Dohe je Plexicushion a bol dosť pomalý, Auckland Sydney detto minulé roky. Čo ma však zaráža najviac - US Open, ale to je iná debata.

Uzavrime to na tom, že dúfame, že to ATP napraví, lebo to zašlo príliš ďaleko.
Reagovat
smazaný uživatel
Sice vyhral Andy, ale ja jsem vice sledovala Grigora a myslim, ze sve prvni finale zvladl velice dobre herne i pristupem. Bohuzel novackovska dan v takove situaci se nevyhla ani jemu, TB v prvnim setu velke fiasko, ale nepolozil se a jel naplno i druhy set, i kdyz ten uz tak pohledny nebyl a errory pribyvaly. Ale celkove myslim velka skola a urcite drive nebo pozdeji to vyjde. Za me radeji drive:-]
Reagovat
J.M.
Podle mě má Grigor pořád bídnou kondici, a to rozhodlo. V bodu zlomu ve 2. setu, kdy přicházel o vedení 5:2, už po těch delších výměnách sotva popadal dech, vypadal skoro na umření. S tím jak odešly síly odešel i servis, který ho držel celý turnaj, k bekhendu i forhendu se už nestíhal pořádně stavět a tím kupil chyby, které dělal v minulých letech, tím ho opustilo i nově nabyté sebevědomí, psychicky se zase vrátil někam do minulého roku.

Jsem rád, že v Brisbane ukázal velký posun kupředu herní i psychický. Ale bez pořádné fyzické přípravy to stejně na grandslamu k ničemu nebude.
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem se dnes nějak nedonutil vstát a na zápas se podívám až ze záznamu. Tak nějak jsem si říkal, že to ve finále asi na Andyho stačit nebude. Jsem ale rád, že konečně odešel od Patricka z akademie, a že mu změna týmu snad prospěje. V Brisbane už určitý pokrok vidět byl. Dříve by třeba koncovku třetího setu v semifinále psychicky nezvládl.
Souhlasím, pořádná fyzická příprava je nutnost, ale vše nejde naráz, snad zamakají i na tom. Hlavně aby kondiční příprava byla šita jemu na míru a eliminovali ta jeho enormě častá zranění.
Reagovat
J.M.
Možná že prvním rozumným krokem k té eliminaci by mohlo být odstoupení ze Sydney. Jinak by mohl už 4. GS turnaj v řadě předčasně ukončit kvůli fyzickým potížím. Ale takový Nišikori je na tom snad ještě hůř...

Jinak když odhlédnu od toho vyčerpání ve finále, tak rozhodně po přechodu do Švédska hrál jak vyměněný. Ta úderová jistota, hlavně z bekhendu, je na historickém maximu. Docela hodně změnil forhend, jak větší rotací (hlavně křížem), tak i provedením, které už se od Rogerova vzdaluje. Nejvíc mě ale těší, že mu to konečně začíná ve výměnách pořádně myslet. Ještě loni ho třeba Wilander kritizoval, že i když se na jeho "imitaci Federera" hezky dívá, tak Grigor vůbec nemá ponětí, co má na kurtu dělat. V Brisbane ale předváděl na svoje poměry nevídaně chytrý tenis.
Reagovat
smazaný uživatel
O tom odstoupení ze Sydney si to také myslím. Když tady došel až do finále, byl by to pro jeho tělo velký záběr a on na to fyzičku nemá.

Přesně to jsem si také říkal, když jsem ho viděl na turnaji hrát, že už tam nelítá po kurtu jako vyplašený janek, ale že je jeho konání smysluplnější. Pamatuju si, jak to Wilander loni říkal. A byl bych jenom rád, kdyby nebyl "pouhou" imitací Rogera, ale vnesl do hry i své prvky a změny, které mu budou přímo sedět.

Jinak si myslím, že tenhle rok už musí být pro něho zlomový. Jestli se nedokáže prosadit, jít nahoru a stabilizovat výkonnost, už bych to fakt viděl špatně. Ale myslím, že by se mu to mohlo po přechodu do Švédska podařit, pokud zůstane zdravý.
Reagovat
smazaný uživatel
Takže v úvodu gratulacek prvnímu titulu sezony a obhájení. Koncovky setu rozhodly zkušenosti. Jsem ale rád i za Grigora, první finále mu pomůže, dodá mu sebevědomí a pomůže v dalších turnajích. Měl by se odhlásti ze Sydney, ať je ready na AO. Příště už to dopadne.

Tady ale veškerá chvála končí a začne kritika. Tohle prostě není, co jsem čekal a představoval. Ačkoliv v Abu Dhabi prohrál s Tipsarevičem, byl jsem po zápase celkem plný optimismu. Snažil se útočit nejen z bekhendu častěji, ale hlavně ten forhend, víc plochý, agresivně, hlavně in side out, který tolik potřebuej zlepšit. Čekal jsem tedy, co předvede v Brisbane.

Ale ono ejhle, nejenže nepřišel nový Andy, on nepřišel ani ten upgradovaný Andy z roku 2012, ale jeho poloviční kopie někdy z roku z předešlých let. V ani jednom zápase jsem nebyl spokojený, bylo to prostě špatné a dneska to byla třešnička. Druhý servis byl vždycky slabý a kritizovaný, jde ale vidět, že s tím něco chce dělat, dvojchyby plnynuly i ze snahy o agresivnější pojetí, když kolikrát byl ten 2. servis takový, že by zreturnoval i amatér.

O bekhend se nebojím, ani ten bohužel moc nepsal, ale o něj se fakt nebojím, tam byl Andy vždycky silný a uměl ho najtí ve správné okamžiky, i když mu třeba nepadal. Loni v úvodu sezony, kdy pracoval na forhendu taky občas bekhend zanedbával. Tam rezervy jsou, ale v pohodě.

Ale forhend, to je hrůza. Kde je to nové držení z Abu Dhabi (zdravím sojku)? Kde je nějaký náznak trošku útočnějšího pojetí? Kde je ta změna, posun kupředu, on to totiž je posun ještě zpátky, neuvěřirelně pasivní forhend, často do míst, odkud soupeř nemá problém vrátit, prostě bída bídoucí, jsem z toho až v šoku. Jestli to nezlepší, tak žádný posun nebude a ještě dám Forehandovi za pravdu (taky zdravím). No děs prostě, má do Australian Open co dělat.
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.facebook.com/GrigorDimitrovFanclub?ref=hl

fanclub grigora
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak neví někdo, co se stalo tomu kamarádovi, kterému věnoval vítězství a řekl, že se z toho dostane?
Reagovat
smazaný uživatel
To jsem si taky přesně řikal. Že místo, aby se jeho hra zase posunula o kus dopředu, byl tenhle turnaj spíš skluz někam do roku 2011. Dnešní zápas jen potvrdil to co jsem říkal včera, že s takovou hrou nemá na AO proti nejlepším šanci. Vlastně doteď mi neni moc jasný, jak vyhrál ten 1.set. Jakžtakž dobrý to bylo jen v TB a poslední 3 gemy. Opravdu by bylo dost vhodný sehrát ještě jeden zápas v tom Kooyongu. Zas na druhou stranu je celkem dobrý zjištění, že i s takhle bídnou hrou dokázal zdolat hráče jako je Dimitrov, i když je pravda, že Dimitrov si to dnes prohrál spíš sám. Tak snad se na AO bude prezentovat líp. A na závěr ještě doufám, že si pan velmistr Broz opět najde čas, aby mi opravil moje chyby (určitě tam zas nějaký budou). Jeho poučné řeči mě totiž strašně moc zajímaj a jsou pro mě velkým přínosem do života.
Reagovat
spaniel
Broz si omylem vymazal historii a zalozky a ted si nemuze vzpomenout, kam ze to prispival...takze bud bez obav.
Reagovat
smazaný uživatel
Nehrá Federer, neprispieva ani Mrož ....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist