Murray zastavil rozjetého Nalbandiana, čeká ho Nadal

13. 8. 2010, 20:54
Aktuality 6
ATP TORONTO - Kanadský Rogers Cup se po roce může těšit znovu na semifinále mezi světovou jedničkou Rafaelem Nadalem a Andym Murraym. Vítězové posledních dvou ročníků dnes potvrdili roli favoritů: Brit smetl unaveného Nalbandiana, Španěl ve třech setech zdolal Němce Kohlschreibera.
Andy Murray

Davidu Nalbandianovi po sérii vítězných zápasů došly síly. Chyběly mu ve čtvrtfinále podniku Masters 1000 v Torontu, kde rozjetého vítěze z Washingtonu zastavil Brit Andy Murray. 

Nalbandian se po sérii zranění, které ho na tři měsíce vyřadily ze hry, okamžitě dostal do skvělé formy. V červenci nejprve dovedl Argentinu k postupu do semifinále Davisova poháru na horké půdě v Rusku a minulý týden nečekaně vyhrál turnaj ve Washingtonu. Dařilo se mu i v Torontu, kde vyřadil Ferrera, Robreda a Söderlinga.

Po devíti vyhraných zápasech během jedenácti dnů ho čekal čtvrtý hráč světa Murray. A až právě v britském tenistovi našel prvního přemožitele. Osmadvacetiletý Argentinec měl od úvodu utkání problémy s defenzivními údery soupeře, po kterých kupil jednu chybu za druhou a po 69 minutách hry jich měl po na kontě přes třicet. Bez jediného brejku prohrál hladce 2-6 2-6. 

"Byl to jeden z nejlepších zápasů, které jsem letos odehrál," komentoval Murray. "Čekal jsem mnohem náročnější boj," přiznal. 

Nalbandian si i přes porážku v žebříčku znovu polepší, z 45. příčky se posune zhruba o deset míst vzhůru. Vylepšovat svou pozici může bez velkého tlaku až do konce sezony, neboť neobhajuje žádné body. Loni totiž pauzíroval po operaci kyčle.

"Dnes jsem byl unavený. Za poslední dva týdny jsem toho odehrál opravdu hodně," přiznal Nalbandian. "Nicméně jsem spokojený, jak jsem se po zranění vrátil. Dnes jsem dělal chyby, ale už se těším na další turnaje."

Třiadvacetiletý Murray se v semifinále utká stejně jako předloni s Rafaelem Nadalem. Světová jednička se dnes na postup nadřela mnohem více. Nadal porazil Philippa Kohlschreibera až ve třech setech.

Španělský tenista doslova zaspal začátek utkání. Z úvodních sedmi výměn nezískal jediný fiftýn, a byť dva brejkboly odvrátil, hrozbu ztráty servisu nezažehnal. Pak už si oba tenisté svá podání bez problémů udrželi a pokud chtěl Nadal odvrátit překvapivé vyřazení, nesměl v následných dvou sadách zaváhat. 

Druhý set měl naprosto shodný scénář jako ten předchozí. Tenisté si jen prohodili role. Prvních sedm fiftýnů vyhrál Nadal, a také on německému soupeři sebral servis. Další brejkboly už opět k vidění nebyly. 

Nejdramatičtější bylo až rozhodující dějství. Čtyřiadvacetiletý rodák z Mallorky nejprve neproměnil čtyři příležitosti jít do brejku a sám pak musel jeden brejkbol odvrátit. Rozhodnutí přišlo v sedmém 'Tildenově' gamu, ve kterém Nadal podruhé v utkání soupeři sebral podání a náskok pak už udržel. 

"Každý zápas je těžký a Phlipp je dobrý tenista. Je obtížné ho porazit," řekl Nadal. "Já dnes začal příšerně. Ale je to dobré vítězství, protože na konci jsem hrál už mnohem lépe."

"Rafa hrál velmi agresivně od základní čáry a držel si mě vzadu. Bylo to náročné, protože jsem byl neustále pod tlakem. Navíc se mi nedařilo na servisu. On se naopak neustále zlepšoval," uvedl Kohlschreiber.

Španělský hráč Kohlschreibera porazil i v sedmém vzájemném souboji, ale ani ve čtvrtém střetnutí na betonu nedokázal uspět bez ztráty setu.

Sobotní duel Nadala s Murrayem bude reprízou předloňského semifinále a soubojem dvou posledních vítězů Rogers Cupu. Loni v Montrealu triumfoval Murray, v roce 2008 v Torontu Nadal. Španěl tento turnaj série Masters vyhrál i v sezoně 2005.

"On (Murray) tu dnes zahrál výborně, nebude to vůbec snadné. Hrát proti Andymu je vždy výzva, ale jestli chci vyhrát, musím se hrát lépe," uvědomuje si Nadal.

- ATP 1000 TORONTO (Kanada, tv. povrch, 2.430.000 dolarů) -
páteční výsledky (13. 08. 2010)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Murray (4-Brit.) - Nalbandian (Arg.) 6-2 6-2
Nadal (1-Šp.) - Kohlschreiber (Něm.) 3-6 6-3 6-4 

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Čermák/Mertiňák (ČR/SR) - Nestor/Zimonjič (1-Kan./Srb.) 6-3 7-6(5)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
Davide, i tak super. Asi opravdu na hrace takoveho kalibru na tvrdem povrchu jsi byl byl uz moc unaveny,A pak Tva horka hlava a uz to neslo, Chyb bylo strasne moc, Proste nemel nervy vydrzet ty jeho dlouhe vymeny. Ale i tak postoupi a doufam, ze u neho tradicne konec sezony bude skvely.
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych ''ztratil'' vyhraný zápas. Ve třetím setu vedl nad Rožérem 5-3, podával, ale i přesto prohrál v tie-breaku.
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda Berdycha, mohl ho znova porazit..
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.atpworldtour.com/posting/2010/422/mds.pdf
Reagovat
smazaný uživatel
Menší chybička, Nadal loni vypadl už ve čtvrtfinále s Del Potrem, takže semi nehrál. Semi bylo Murray-Tsonga a Del Potro-Roddick.
Reagovat
smazaný uživatel
Paráda, sice jsem neviděl první set, ale Andy by konečně mohl navázat na loňské výkony a výsledky. Nalbovi jsem to taky přál, ale Murray je prostě Murray. Doufám, že projde až do finále, kdyby Kohlschreiber udržel současné tempo, mohlo by to být nadějné. Dneska ještě Novak a Berdych no, chci odvetu za Wimbledon.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist