Murray zvládl i 10. letošní duel na trávě. Po Surbitonu ovládl také Nottingham

18. 6. 2023, 14:28
Aktuality 20
Andy Murray (36) pokračuje v letošní neporazitelnosti na travnatých dvorcích. Bývalý lídr žebříčku a dvojnásobný šampion Wimbledonu ovládl po Surbitonu i další domácí podnik v Nottinghamu, kde dokonce za celý týden neztratil set. Ve finále si poradil 6:4, 6:4 s Arthurem Cazauxem (20) a už potřetí v aktuální sezoně triumfoval na challengerech.
Profily hráčů
Andy Murray (© AFP)

Andy Murray vyhrál na začátku května antukový challenger ve Francii, ale na dalších čtyřech akcích na nejpomalejším povrchu ztroskotal hned na prvním soupeři. Následně se rozhodl vynechat grandslamové French Open, aby se mohl připravit na domácí Wimbledon, kde má větší šanci uspět a v minulosti získal dvě ze svých tří grandslamových trofejí.

A na travnatých dvorcích je v tomto roce stále neporažen. Po týden starém prvenství v Surbitonu se představil na dalším domácím challengeru v Nottinghamu a set nepovolil Jorisovi de Looremu, Hugovi Grenierovi, Dominicovi Strickerovi, Nunovi Borgesovi (jediný protivník z TOP 100) ani ve finále kvalifikantovi Arthurovi Cazauxovi.

V utkání s mladým Francouzem pouze jednou zaváhal na vlastním servisu. Mrzet ho to však nemuselo, jelikož si vypracoval náskok 5:1 se dvěma brejky a set dopodával čistou hrou. Ve druhé sadě slavil brejk až v závěrečném gamu na returnu a i toto dějství završil hrou bez ztráty fiftýnu.

Bývalý lídr žebříčku, který hraje už několik let s kovovou náhradou kyčle a sbírá své první tituly od podzimu 2019, se v pondělí vrátí do nejlepší čtyřicítky pořadí. Konkrétně na 38. pozici a bude na svém nejlepším umístění po více než pěti letech.

V přípravě na domácí major bude pokračovat v následujícím týdnu. V prvním kole na ATP 500 v londýnském Queen's Clubu, kde pětkrát zvedl nad hlavu trofej pro šampiona, vyzve nasazenou sedmičku Alexe de Minaura. I jedna výhra by mu mohla stačit pro nasazení ve Wimbledonu. "Byl to vážně dobrý týden. Moc jsem si to tady užil. Hrál jsem dobře a v průběhu týdne se zlepšoval. Těším se do Queen's."

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

20
Přidat komentář
turista
Proč hraje challengery? To je tak nízko na žebříčku?
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Andy si docela věří ve W letos, klidně na výhru. No, já budu nadšen za osmifinále a za takový W budu považovat titul z Queensu.
Reagovat
turista
Když je na 44. místě žebříčku tak nemusí hrát challengery.
Reagovat
Holahej
Zápas je nejlepší trénink.., proč by nehrál, nemusí daleko cestovat, získává praxi na trávě.
Reagovat
turista
To ano. Ale za Stuttgart, Hertogenbosch nebo Halle by měl víc bodů, peněz a výher do statistik okruhu ATP.
Reagovat
Holahej
On ví, že ve svém stavu nemůže zdravé špičce TOP10 výsledkově konkurovat, je rád, že může hrát na okruhu, miluje tenis, zahraje si vyrovnané bitvy před diváckou kulisou /má plno/, nehoní body, žebříček, hraje doma, dcerky se přišly podívat..., je už v jiné pozici, což třeba někteří jednodušší na TP, viz jejich jízlivé komentáře, nechápou...
Reagovat
turista
Má můj obdiv. Nedivil bych se tomu, kdyby na trávě vyhrál svůj 47.titul na hlavních turnajích okruhu. Zasloužil by si to.
Reagovat
Patik
A na Wimbledone bude hrať prvý zápas hneď desaťhodinovy maratón päť setov proti antitravarovi.
Reagovat
hanz
Na jeho zápasy je děs se dívat, vždy jsou dlouhý a nezáživný, jen pinkačka o ničem, čekání na chybu soupeře, hrozně nudný tenista.
Reagovat
Patik
Úplne súhlas..nudná výmena do stredu kurtu a keď trafí out ci sieť len nadáva..
Reagovat
hanz
Tak tak, tohodle aroganta už jsem odboural dávno.
Reagovat
annah
To jeho neustálé brblání a postekavani mi šlo vždycky na nervy. Pokud nebyl na druhé straně kurtu někdo zajímavý, tak jsem se na jeho zápasy nedívala.
Reagovat
Pe3k
smile

No, ale na trávě se na to dívat dalo.
Reagovat
Holahej
Nesouhlasím. Na jeho zápasy bývá plno diváků. Hraje pestře, chytře, kraťasy, loby, čopy, ven z kurtu, na síťi, potřeboval by lepší podání, je to první úder a dělá výsledky, hranice výhry a prohry je tenká. Nepinká nikdo, stačí být u kurtu naživo, ne na gauči.
Reagovat
turista
Nevím jak teď podává. Ale kdysi mu první podání lítalo často přes 210km/h, i kolem 215.
Reagovat
Holahej
Podání musí být konzistentní po celý zápas, často má nízkou úspěšnost prvního podání, má gamy, kdy nedá ani jedno první podání, k tomu dá debl, na druhé soupeř zariskuje, uhraje brejk a v dnešním tenise, kdy hráči podáním dělají převážnou většinu bodů a řada setů končí TB, má problém pak vyhrát, i když ve hře hraje výborně.
Reagovat
Holahej
Byla utkání v minulosti, třeba zrovna finále s Nolem, kde šel podávat na vítězství v zápase, turnaji a podání "nikde", vrátil soupeře do hry a po hře jen na druhé podání prohrál těsně v TB.

Dnes se zdravotním handicapem, nárustem vysokých hráčů, jejich fyzické zdatnosti, kdy pálí jeden přímý bod za druhým, je téměř nemožné jim se slabinou na servise konkurovat.
Reagovat
Patik
Nepinka nikto len Murray..a ešte jedného času Simon.
Reagovat
Marduch
A ještě Kameron Norek. Placka-topspin-placka-topsin, to si soupeř vždycky pošmákne:))
Reagovat
com
Porazi hrace z druhe stovky a zas se tu opevuje smile Uvidime, jestli potvrdi formu proti hraci top 20 smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist