Murrayho semlely náročné zápasy. Kvůli bolesti kyčle se z Dubaje odhlásil

27. 2. 2023, 12:19
Aktuality 13
Andymu Murraymu se po sérii náročných a intenzivních zápasů ozvaly bolesti pravé kyčle, ve které má už čtyři roky kovovou náhradu kloubu. Dva dny po porážce ve finále v Dauhá se 35letý Brit odhlásil z turnaje ATP 500 v Dubaji.
Profily hráčů
Andy Murray (© AFP)

Trojnásobný grandslamový šampion a bývalá světová jednička Murray v roce 2019 kvůli nesnesitelným bolestem kyčle málem ukončil kariéru. Ale podstoupil operaci, po náročné půlroční rehabilitaci se na kurty vrátil a nyní už čtvrtým rokem hraje jako první singlista na okruhu ATP s kovovou kyčelní náhradou.

O to víc pak 35letý Skot trpí po vyčerpávajících zápasech, kterých odehrál v této sezoně už několik. Šest z devíti letošních soupeřů dokázal porazit, pokaždé však musel o vítězství bojovat v plném počtu setů, polovinu výher vydřel až po odvrácení minimálně jednoho mečbolu a v dalších dvou nakonec vítězných duelech byl jen dva míčky od porážky.

V lednu na Australian Open zvládl dvě pětisetové bitvy, jednu dokonce po svém nejdelším zápase kariéry (5 hodin a 45 minut). Další náročný turnaj absolvoval minulý týden v Dauhá, kde vyhrál čtyři třísetové zápasy, přičemž proti Lorenzu Sonegovi a v pátek proti Jiřímu Lehečkovi odvracel dohromady čtyři mečboly.

A právě vysilující program v katarské metropoli, kde odehrál pět utkání během šesti dnů a prohrál až v sobotním finále s Daniilem Medveděvem, se výrazně podepsal na jeho zdraví a musí si dát pauzu. Dnes se kvůli bolestem pravé kyčle odhlásil z turnaje ATP 500 v Dubaji, kde před šesti lety slavil svůj předposlední ze 46 titulů.

"V mém věku a s ohledem na některé problémy musím být na své tělo opatrnější. Nemohu pokračovat dál, pokud se něco nestane. Musím být v tomto chytřejší," tušil Murray už v sobotu v Dauhá, že další turnaj asi nezvládne. To dnes pořadatelé potvrdili.


Od poslední operace Murray vyhrál pouze jeden turnaj v hale v Antverpách 2019. Od té doby si zahrál tři finále, ale před čerstvým nezdarem v Dauhá na triumf nedosáhl ani loni v Sydney proti Aslanu Karacevovi a na trávě ve Stuttgartu proti Matteu Berrettinimu. Další zápasy by měl absolvovat v březnu na podnicích Masters 1000 v Indian Wells a Miami.

V Dubaji si tento týden místo Brita zahraje lucky loser Alexander Ševčenko, jenž v prvním kole vyzve čerstvého šampiona halové akce v Marseille Huberta Hurkacze.

V Dubaji se nepředstaví ani poražený finalista z Marseille Francouz Benjamin Bonzi, jenž se omluvil kvůli zranění přitahovače.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
Stan_Borowitz
Docela by mne zajímalo, co si o tom, co sir Andrew předvádí, myslí doktoři, kteří mu tam tu náhradu do stehenní kosti nabouchali a případně zacementovali...smile
Reagovat
turista
Nevím. Ale zatím hraje a bude mu letos 36 let. Předvádí kvalitní tenis. Tak až to zabalí tak se dá říct, že na vzdory zdravotním potížím měl plnotučnou tenisovou kariéru. Endoprotéza se mění obvykle po 20 letech. Jistě tam má tu nejkvalitnější.
Reagovat
Stan_Borowitz
Mně když bylo 36, taky jsem si spoustu věcí nepřipouštěl a myslel si, že zvládnu vše. Dnes už vím, že je někdy třeba ubrat, aby si člověk zbytečně neponičil zdraví tak, že to půjde napravit jen obtížně nebo vůbec ne.

Jde o to, aby si tu kost neponičil tak, že v ní už další endoprotéza třeba nebude vůbec upevnitelná. I to se může stát při tom, jak to tělo namáhá. Ale jako správný lord snad ví, co dělá...
Reagovat
elsky
On ale nemá endoprotézu..
Reagovat
turista
Pak to patrně drtit může aniž by mu hrozily závažné komplikace. Ale měl by být opatrný.
Reagovat
Stan_Borowitz
Aha, už jsem si to dohledal. Dík za info, na Tenisovém světě totiž psali, že to byla endoprotéza.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Všichni čekali až ho Nole vystřílí z kurtu. Takže po Madridu se opakuje stejný scénář.

Murray se nesmyslně přetěžuje. Měl vynechat Katar a mít pauzu mezi turnaji.
Reagovat
ladinec
Sportem k trvalé invaliditě...sire
Reagovat
Krisboy
JoKo je na mateřské, s tou hrát jistě nebude.
Reagovat
Krisboy
Sorry, patřilo níže pod babu.
Reagovat
baba
sorry, asi jsi chtěl mít napsané Djoko
Reagovat
Krisboy
Ne, nechtěl.
Reagovat
baba
jen ten chudák Machač si bude muset jako vítěz kvaldy zahrát s Joko a tak se hned v 1. kole rozloučit...drsné....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist