Muži ze železa! Ebden s Purcellem ve Wimbledonu slaví první grandslamový triumf po pěti pětisetových bitvách

9. 7. 2022, 21:55
Aktuality 4
WIMBLEDON - Matthew Ebden a Max Purcell ve Wimbledonu slaví premiérový triumf na grandslamu ve čtyřhře mužů. Cestou za ním Australané vyhráli pět ze šesti duelů až po pětisetové bitvě, ve dvou z nich odvrátili celkem osm mečbolů. V dnešním finále udolali po více než čtyřech hodinách boje 7-6 6-7 4-6 6-4 7-6(10-2) chorvatské obhájce titulu Nikolu Mektiče a Matem Pavičem.
Matthew Ebden a Max Purcell (© AFP)

Matthew Ebden a Max Purcell si finále grandslamu zahráli už v lednu na domácím Australian Open, v Melbourne nestačili až na krajany Thanasiho Kokkinakise s Nickem Kyrgiosem. 

Nyní ve Wimbledonu už uspěli, opakovaně však museli prokázat fyzickou i psychickou odolnost.

Namále měli už v prvním kole, s párem Goransson/McLachlan prohrávali 0-2 na sety a v rozhodujícím pátém setu 4-5 a 0-40. Všechny tři mečboly ale přežili a odšpuntovali triumfální jízdu.

Australané nakonec vyhráli všech šest kol, pět z nich po pětisetové bitvě. Z 0-2 na sety a dokonce z pěti mečbolů utekli ještě ve čtvrtečním semifinále nejvýše nasazenému páru Rajeev Ram a Joe Salisbury.

A snadné to neměli ani v dnešním finále proti Nikolovi Mektičovi a Matemu Pavičovi. Prohrávali 1-2 na sety, v rozhodujícím pátém setu ztráceli 2-4 a za stavu 4-4 odvraceli dva brejkboly. Opět však kritické okamžiky ustáli a nakonec po 4 hodinách a 11 minutách boje rozhodli o životním úspěchu v super tie-breaku hraném do 10 bodů.



"Klidně jsme mohli vypadnout už v prvním kole. Prohrávali jsme 0-40 a čelili třem mečbolům. No a nakonec jsme vyhráli Wimbledon," zářil šťastný 24letý Purcell, který hrál finále potřetí a poprvé uspěl. Poprvé v něm prohrál předloni na domácím Australian Open po boku krajana Luka Savilleho.

34letý Ebden už měl ve sbírce jednu trofej z mixu, získal ji v roce 2013 'doma' v Melbourne po boku Jarmily Gajdošové. Smíšenou čtyřhru mohl vyhrát i letos ve Wimbledonu, ale ve čtvrtečním finále - krátce po předchozí pětisetové bitvě v semifinále čtyřhry mužů - se Samanthou Stosurovou na triumf nedosáhli.

"Ve čtvrtek jsem tu hrál poprvé na Centrálním kurtu. Byl jsem za to rád, ale teď sem si to zopakoval ještě jednou i se šťastným koncem. S Maxem jsme se navzájem prodrali k této trofeji," řekl Ebden.



Ebden s Purcellem si cestu za triumfem oddřeli. V šesti zápasech na kurtu strávili dohromady přes 20 hodin a stali se prvním čistě australským párem od roku 2000, který ve Wimbledonu vyhrál čtyřhru mužů. Naposledy to dokázali Todd Woodbridge a Mark Woodforde.

Mektič s Pavičem za poslední dva měísce prohráli teprve druhý z posledních 26 zápasů. Od začátku loňské sezony, kdy zahájili spolupráci, vyhráli 13 turnajů, na grandslamech ale triumfovali jen loni právě v All England Clubu.

• WIMBLEDON 2022 •
Velká Británie / Londýn, tráva, 40.350.000 liber
sobotní výsledky (09. 07. 2022)
• Dvouhra žen - finále •
Rybakinová (17-Kaz.) - Džabúrová (3-Tun.) 3-6 6-2 6-2
• Čtyřhra mužů - finále •
Ebden/Purcell (14-Austr.) - Mektič/Pavič (2-Chorv.) 7-6(5) 6-7(3) 4-6 6-4 7-6(10-2)
• Dvouhra juniorek - finále •
Hovdeová (1-USA) - Udvardyová (7-Maď.) 6-3 6-4
• Čtyřhra juniorek - finále •
Nijkampová/Okutoyiová (Niz./Keňa) - Crossová/Mboková (4-Kan.) 3-6 6-4 11-9
• Čtyřhra juniorů - finále •
Gorzny/Michelsen (USA) - Debru/Inchauspe (5-Fr.) 7-6(5) 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
smile
https://www.youtube.com/watch?v=CgWNLOGJiOY

Radost po semifinále, ve kterém odvrátili 5 mb:https://www.youtube.com/watch?v=kO9yFLwIY3w

Škoda, že finále mixu bylo bezprostředně po semifinále deblu.
Reagovat
Liverpool22
smile Aussie, Aussie dobrý, ale na svoje kámoše z Nového Zélandu nemajísmile
https://www.youtube.com/watch?v=vnvI6V-TtLs
Reagovat
JohnB
Ten stb byl 10-2 a ne 10-7
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist