Na třetí pokus to vyšlo. Sinner v Miami deklasoval Dimitrova a získal druhou trofej z Masters

31. 3., 22:46
Aktuality 53
Jannik Sinner (22) se už potřetí probojoval do finále podniku Masters v Miami, ale poprvé ho zvládl až v letošním roce. Rozjetý šampion lednového Australian Open deklasoval v souboji o titul 6:3, 6:1 Grigora Dimitrova (32), který na turnaji vyřadil jeho kolegy z TOP 5 pořadí Carlose Alcaraze a Alexandera Zvereva. Ital získal svou druhou trofej z prestižních tisícovek a v žebříčku se poprvé posune na post světové dvojky.
Profily hráčů
Sinner uspěl ve finále na Miami Open až na třetí pokus (© AFP)

Dimitrov – Sinner 3:6, 1:6

Jannik Sinner možná v úvodních třech zápasech na letošním Miami Open nepůsobil úplně přesvědčivě, dokonce musel otáčet souboj s Tallonem Griekspoorem, nicméně na závěrečná kola si připravil svou nejlepší formu. Ve čtvrtfinále nedal šanci Tomášovi Macháčovi, v repríze loňského finále smetl obhájce titulu Daniila Medveděva a ve finále si suverénně poradil s rozjetým Grigorem Dimitrovem.

Šampion lednového Australian Open čelil ve čtvrtém gamu brejkbolu a po jeho likvidaci už na kurtu dominoval. Hned v následující hře prorazil parádním prohozem servis bulharské jedničky a dva brejkboly si vypracoval i v následujících dvou gamech na příjmu. Úvodní dějství zakončil dalším brejkem.

Aktéři nakonec bavili diváky pouhou hodinu a čtvrt. Také druhý set byl kompletně v režii favorizovaného Sinnera a trval jen 31 minut. Ital v něm ztratil pouhé tři body na vlastním podání a využil obě brejkbolové příležitosti.

Sinner vyhrál 22 z 23 letošních duelů a zvládl i své třetí finále v sezoně, po zisku premiérového grandslamového titulu ovládl také halovou pětistovku v Rotterdamu a nyní podnik Masters v Miami. Po skončení loňského US Open hraje v životní formě a zvládl 42 z 45 zápasů, porážku zaznamenal pouze proti Benovi Sheltonovi na Masters v Šanghaji, Novakovi Djokovičovi ve finále Turnaje mistrů a Carlosovi Alcarazovi na Masters v Indian Wells.

V historii Miami Open je prvním italským šampionem. Finále v tomto dějišti si zahrál už potřetí, v roce 2021 v něm nestačil na Huberta Hurkacze a loni podlehl Medveděvovi. Z Masters má nyní dva vavříny, poprvé se radoval loni v srpnu v Torontu. Svou vynikající finálovou bilanci na nejvyšším okruhu vylepšil na 13:4. V pondělí se poprvé posune na post světové dvojky a vylepší své žebříčkové maximum.

"Grigore, je skvělé, že hraješ zase na tak vysoké úrovni. Tvrdě jsi dřel, občas spolu trénujeme v Monaku. Je mi potěšením nejen s tebou hrát, ale i se od tebe učit. Za všechno ti moc děkuju. Máš za sebou neuvěřitelný tým a i díky tomu ses tu dostal do finále," řekl Sinner. "Dnes jsem předvedl velmi dobrý výkon. Jsem pyšný, jak jsem finále zvládl."

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Dimitrov loni po několikaletém trápení znovu nastartoval svou kariéru a v lednu v Brisbane slavil svůj první titul od Turnaje mistrů 2017. Před pár dny zkompletoval čtvrtfinálové účasti na všech devíti podnicích série Masters, do kompletní sbírky postupů do semifinále na těchto akcích mu chybí už jen antukový Madrid.

V Miami vyřadil bývalé šampiony Hurkacze a Alcaraze a finalistu ročníku 2018 Alexandera Zvereva. Postupem do svého třetího finále na Masters si zajistil návrat do TOP 10 žebříčku, v níž naposledy figuroval v roce 2018. Finálovou bilanci si zhoršil na 9:11 (letos 1:2), na Masters dosud kraloval pouze v Cincinnati 2017.

"Chci nejprve pogratulovat Jannikovi a jeho týmu, letos excelujete. Tvůj tenis je radost sledovat, ovšem hrát proti tobě už taková zábava není," vtipkoval Dimitrov během slavnostního ceremoniálu. "Na tomhle turnaji se mi nikdy nedařilo, letos se mi ale povedl možná až moc. Když se podívám do svého boxu, cítím se jako vítěz."


Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Miami

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

53
Přidat komentář
Ondra979
no tak bez prekvapeni, Janek je letosni nr 1 naprosto zaslouzene, nektere momenty z finale co predvedl jsou naprosto top. antukova sezona bude pro nej vyzva, tam zatim vetsi uspechy nema, ale urcite bude letos silny, jestli to bude stacit na vetsi tituly se uvidi ale klidne muze a bude to vyzva i pro Carlose, aby se mu tam minimalne vyrovnal a dalsi...
Reagovat
annah
Paráda! Špagetka mi udělal velkou radost.
Bohužel jsem neviděla ani míček. Pěkně Dimu smázl. Dle očekávání...
Reagovat
Walda58
smile
Reagovat
elsky
No jestli on ten Dima není tak trochu Rusák
Reagovat
Patik
To ani nehovor lebo ho annah začne nenávidieť
Reagovat
elsky
No Dima je domácky Dimitrij. V Rusku teda
Reagovat
Tomas_Smid_fan
a nepleteš si takhle příjmení a křestní jméno?
Reagovat
elsky
Já?
Reagovat
annah
Jakej Rusak? Bulhar, ne?
Reagovat
baba
tak koukám, že nakonec ten Tomáš proti Sinnerovi nehrál tak špatně !!!
Reagovat
Mony
Jo, měl by mít stříbrnou medaili
Reagovat
George_Renel
Spíše bronzovou, stříbrnou Griekspor.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
nejnekompromisnější servis
Reagovat
Krisboy
Tak překvapení se nekonalo. Jankovi gratuluji, nr.1 už je na dohled.
Grigor skvělej turnaj, prohrál jen s tím momentálně nejlepším, takže taky gratuluju!
Reagovat
mamina
Finále v Miami bylo letos z říše tenisových lahůdek. Oba hráči se vytasili s řadou neskutečných a krásných úderů a bylo se skutečně nač dívat. Není třeba dehonestovat big4, jejich hra byla hodna elegance tohoto sportu, která nespočívala jen v silové podobě hry. A ten jednoruční bh k té eleganci zcela jistě patřil. Vývoj v tenisu, tak jako ve všech činnostech, jde dál cestou změny a pokud se nezmění v pouhé jednoduché mlácení do míčku od bl a nevhodné chování diváků, tak bude stále v popředí zájmu právě pro tu jeho krásu.
Reagovat
elsky
Jednoruč BH bych asi i ve světle včerejšího zápasu pomalu odepsal. Je krásný, ale i včera ho Dimi dost často obíhal a na obrazovce v jednom momentě svítilo BH UE Dimitrov 11, Sinner 0.
Djokera ale určitě ne. A to nejsem jeho fanoušek
Reagovat
Krisboy
Dimitrovův backhand nikdy nebyl úplně top, spíše průměr na úrovni třeba Tsitsipase. Jednoručák v podání Federera, Wawrinky nebo třeba Justine Henin rozhodně konkurenceschopný byl i proti těm nejlepším. Ale holt se musí umět.
Reagovat
Krisboy
Kde jsou ty časy, kdy si Wawrinka obíhal forehand
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile A Dom, dokud si neoddělal zápěstí. Zajímalo by mě, jaký na tom měl podíl právě jednoručák.
Reagovat
Krisboy
Samozřejmě, Dominic!!! Jak jsem na něj mohl zapomenout! Holt sejde z očí, sejde z mysli
Reagovat
australan.tenis
Gratulace Jan! Tohle nebylo jenom technické a fyzické zlomení soupeře, Sinner zlomil Dimitrova i mentálně a spirituálně. Nedivil bych se, kdyby si Grišánek už na Masters ani neškrtnul. Nicméně i tak předvedl v Miami skvělé výkony, které ovšem nestačí na nejlepšího hráče současnosti. Výhry nad Carlitos Vamos a Sašou jsou však velice cenné.

Mimochodem naprostá klasika, přesně se do posledního slova potvrdila moje prognóza k finále z mého příspěvku z předchozího článku. Sinnerovic easy. Ve všech ohledech hry kvalitnější hráč a krásně obnažil slabiny jednoručáku Dimitrova (obzvláště v kontextu dnešního brutálního rychlého fyzického tenisu).

Jednoruční bh je zkrátka přežitek. Všichni inkontinentní důchodci pošetile si myslící, že je Laver GOAT, se probudili s mokrou rukou v plenkách. :)) Kdyby Federer věděl, co se bude dít, tak by si kdysi taky vybral obouruč. Nadal by proti němu neměl jako levák absolutně šanci. I když na druhou stranu by to hrálo více do karet Nolemu, jelikož bez jednoručáku by Roger nemohl hrát tak účinné čopy, jednoruč BH navíc praváka Noleho více zraňova velkými úhly.

Btw. ... Kde jsou Nadalovci? xD Největší fanoušci tenisu. Asi se jenom potvrzuje, že většina z nich byla fake fans tenisu a nejspíš se jednalo o jednu nebo dvě osoby s více uživatelskými účty. Hihi. Tenis je očividně nezajímá.
Reagovat
paddy
Sinner, po RG nová světová jednička, už má třetí titul, pokulhávající Alcaraz jeden titul.
A Djokovič stále nic. Na GS ho letos dva mladí hřebci nepustí ke žlabu, takže na konci roku tam bude svítit nula. Proto je čas zvážit cestu do Astany. Jak by řekl turista, každý titul se počítá, i 250.
Konec kariéry klepe na dveře a jak řekl držitel nejvíce vyhraných titulů Connors:
"Věk je něco, co nemůžete porazit. Ať se snažíte bojovat, jak chcete, ať se ho snažíte obelhat skrze stravu, trénink nebo regeneraci, to číslo v občance vás stejně dožene,"
"Když hrajete proti hráčům, kteří jsou o patnáct let mladší, zkušenosti jsou vám k ničemu. Se zkušenostmi je to tak, že než je člověk získá, je už příliš starý na to, aby je využil,"

Dominance Big3, kdy sbírali jeden GS za druhým, je u konce. Otěže tenisových dějin přebrala opravdová nextgen a ne předchozí napodobeniny označované v odborných kruzích jako zerogen.

Tenisová karavana jede dál bez ohledu na to, jestli nějací Djokovičovi psi dingo štěkají nebo falešné vyjí

https://www.youtube.com/watch?si=V9ag8cYEwqgvSAp9&v=XI8S_gEG2Qo
Reagovat
frenkie57
Ty dva citáty Connorse do kamene tesat, neboť je to hluboká pravda.
Reagovat
Krisboy
Neřekl bych. Ten první je hodně sporný a hlavně relativní.
Reagovat
alcaraz.dva
Mění se nejen pohyby těla, ale i rychlost rozhodování... Tento proces můžeme zpomalit, zastavit nikoliv
Reagovat
frenkie57
Reagovat
Krisboy
Ano, proto říkám, že je to sporné. Podle Connorse to vypadá, že je jedno, jak se o sebe staráš, stejně jednou tak jako tak skončíš. Ale správnou přípravou/tréninkem/regenerací/životosprávou můžeš kariéru prodloužit o mnoho let. Kdyby se Djokovič o sebe nestaral tak, jak se celý život stará, rozhodně by ještě dnes nebyl na špičce.
Takže znovu - něco pravdy na tom samozřejmě je, ale do kamene bych to rozhodně netesal.
Reagovat
victim
Věk tě jednou dožene.Co je na tom nepochopitelný?
Reagovat
Krisboy
Tak pro ty nejnatvrdlejší potřetí a naposledy. Ano, věk jednou dožene každého. Ale každý si může do značné míry sám určit, kdy to bude.
Je to stejné, jako bys řekl: stejně všichni jednou umřeme, tak proč se o cokoliv snažit? Proč jíst, spát, pracovat, vydělávat, budovat vztahy, budovat domov, milovat, sportovat, když stejně jednou všichni umřeme?
Reagovat
victim
Ty se buď rád hádáš nebo neumíš pochopit psaný text.To že jednoho věk dožene ve 33ti a jiného v 38ti nic nemění na podstatě věci.A tvůj příklad je mimo.
Reagovat
Kozoroh
33 a 38 je v tenise velký rozdíl. 5 let je v profesionálním tenise čtvrtina či dokonce půlka kariéry.
Reagovat
Pe3k
Mě by třeba zajímala ta odpověď na tu poslední otázku...
Reagovat
victim
Tak si přečti Camuse.
Reagovat
Amputace
No zrovna ten moc pozitivní východiska pro život nenabízí...
Reagovat
victim
Tak možná nějaké náboženství???
Reagovat
alcaraz.dva
Connors řekl, že "nemůžete vyhrát"... A měl pravdu...Ty más pravdu také. Myšlenka není inspirativní Do kamene nepatří
Reagovat
Krisboy
Reagovat
Kozoroh
Zrovna Big 3 navzdory Connorsovu tvrzení dokázali nabyté zkušenosti zužitkovat. Djokovič půlku svých grandslamů vyhrál po 30ce. Od Connorse je to nedůvtipná paušalizace.
Reagovat
Krisboy
Reagovat
frenkie57
Ale on to myslel jen na svojí osobu, jeho osobní zkušenosti a pocity. Nikde není slovo o tom, že to platí i pro ostatní stejně. Jsem si jistý, že když už to řekl, tak přesně věděl, o čem mluví. A do kamene(žuly) tesat ne kvůli inspiraci, ale kvůli pravdě.
Reagovat
paddy
ten komentář vznikl po prohře s Nardim a týkal se Djokoviče

nutno vidět celý kontext
Connorsův syn Brett má Apple podcast - Advantage Connors, kde využívá tatínka ke komentování aktuálního dění za nějaký drobák, takže každý týden Connors něco řekne
výhoda mít slavného tatínka

po AO říkal, finále bez Big3, ale Djo se nemá odepisovat
nyní říká, že by ho těšilo, kdyby byl v okruhu kandidátů na trenéra Djo

každý týden oba mluví hodinu

vypadá, že to lze pustit zadarmo
https://podcasts.apple.com/us/podcast/advantage-connors/id1472886394
Reagovat
frenkie57
Už mlčím...
Reagovat
Kozoroh
Ten první Connorsův výrok mi v zásadě nevadí, ale ten druhý je vedle. Connors patrně spal, když Djokovič či Nadal hluboko po 30ce porazili v GS finále Medveděva/Tsitsipase/Ruuda.
Reagovat
ivecka
Bravo Janniku, jsi nejlepší
Reagovat
Kandinsky1
Čekal jsem, že se Dima víc vytáhne
Reagovat
Tomas_Smid_fan
V prvním setu se snažil, ale Janek byl jak stěna. Ve druhém už ho to hlodalo v hlavě. Janek tam hrál neskutečné balóny, všechno vrátil a ještě jak...

V prvním setu měl Gríša skoro lepší statistiky W10/UE8 vs 8:6 I o 10% více 1.servisů, jenže... Janek 100%úspěšnost při 1.servu!
Reagovat
Krisboy
Janek je prostě momentálně nejlepší.
Reagovat
Patik
A najnudnejsi.
Reagovat
vavrinec
Nejzábavnější !
Reagovat
Patik
A s najhorsim účesom.
Reagovat
Pe3k
To zas jo, s těma jeho vlasama bych mezi lidi nešel.
Reagovat
Krisboy
Proto asi nosí čepici.
Reagovat
Patik
Dobre robi
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist