Na začátku jsem to nebyl já, řekl Berdych po prohře s Nadalem

20. 1. 2019, 18:55
Aktuality 45
Čekala se velká bitva, výkony z předchozích kol dávaly i naději na možnou výhru Tomáše Berdycha nad Rafaelem Nadalem, ale vyhlídky českého hráče se rychle rozplynuly. Berdych prohrál v osmifinále Australian Open se světovou dvojkou prvních devět her a po dvou hodinách a pěti minutách odešel poražen.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

Berdych se v novém roce vrátil k turnajům po šestiměsíční pauze, ale v Dauhá hrál finále a v Melbourne porazil dva nasazené soupeře. Zdálo se, že by mohl být Nadalovi vyrovnaným soupeřem. Jenže prohrával game za gamem.

"Na začátku jsem to nebyl já," posteskl si Berdych na tiskové konferenci. "Není za tím žádná magie. Prostě jsem se s tou situací nevypořádal. Je to zkušenost," řekl tenista.

Ve srovnání s předešlými zápasy v turnaji měl bývalý čtvrtý hráč světa malou úspěšnost prvního podání. "Můžeme najít hodně detailů, ale jak jsem řekl, hrál jsem jako před šesti měsíci. Tak to je. Je to jednoduché," konstatoval Berdych.

V prvním setu schytal "kanára", což se mu na grandslamových turnajích stalo teprve popáté v kariéře, ale už počtvrté právě na Australian Open. Ve druhé sadě pokračovalo jeho trápení a až v desáté hře se radoval z gamu.

"Rafa začal výborně, a když mu dovolíte rozehrát zápas dobře, tak hráč jeho kalibru nemá problém hrát dobrý tenis. Je pak pochopitelné, jak se za daných okolností zápas vyvíjel. Můžu si z toho vzít alespoň ponaučení, že jsem se zlepšil a alespoň ve třetí sadě našel cestu, jak si vytvářet šance. To je pozitivní," řekl Berdych.

Ve třetím setu už zápas nabídl vyrovnanou podívanou. Nechybělo mnoho a český hráč si mohl vynutit čtvrtý set, při setbolu za stavu 6-5 ale Nadal poslal na jeho stranu forhend, který Berdych jen tečoval. "Ve třetí sadě už to byl z mé strany dobrý tenis. Možná jsem měl ke konci trochu smůlu, ale to je v pohodě," řekl.

Třiatřicetiletý Berdych narazil na hráče světové desítky po roce. Naposledy právě loni na Australian Open prohrál se světovou dvojkou Rogerem Federerem. "To už je nějaká doba a je to velký rozdíl ve srovnání s ostatními," podotkl Berdych.

Přes prohru s Nadalem odjede domů s dobrým pocitem. Má za sebou dva turnaje po zranění a bilanci sedmi výher a dvou porážek. "Jak jsem říkal, bylo správné, že jsem se rozhodl udělat si pauzu na šest měsíců. Měl jsem čas dát tělo do kupy a začal s novými věcmi, které fungují. Zase vyhrávám zápasy," konstatoval Berdych.

Po Australian Open by se mohl poprvé objevit ve Francii na halovém turnaji v Montpellier začátkem února, do hlavní soutěže se dostal poté v Marseille. "Uvidím. Mám dost času. Musím si to promyslet a dobře se rozhodnout, abych to nepřehnal. Sezona je ještě velice dlouhá. Není potřeba se hnát všude," uvedl Berdych.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

45
Přidat komentář
peggy
Ve tretim setu si Rafa zahral,ale ty prvni dva to bylo jako s nejhorsim kvalifikantem.
Reagovat
Fandina
Berďulko, ale i tak dobré. Mě naštval jeho los, když z osmi možností na něj ve čtvrtém kole vyšel jeden z největší trojky. Rafu na AO už porazil, takže jsem doufala, že by to i mohlo vyjít, když po návratu Berďa jel jako pila. Ale Rafa je Rafa. Na Berďu byl hodně připravený a ten na úvod zaspal a pak už se to vezlo. Škoda asi dvou chyb v TB, protože ten třetí byl dobrý a mohlo se ještě jít dál.
Takže moc držím palce do Francie a doufám a těším se na další výhry. Pojď!!!
Reagovat
FulnekUltras
Rafa je borec, který evidentně nikdy nedostal nic zadarmo - a podle toho se rve taky na kurtu. Berďa je bohužel spíš typem, který častěji spoléhá, že "ono to třeba nějak vyjde" - a to na absolutní světovou špičku prostě nestačí. Předposranost z mediálně přifouklých "velkých jmen" je u něj navíc už tradicí - a starého psa novým kouskům nenaučíš. Speciálně u Rafy ho dodnes straší hlavně prohraný Wimbl 2010 - a to je pak těžké pořízení.
Reagovat
Fandina
Já bych řekla, že je to jednoduché, Berďa na něj nemá. Rafa je lepší. A ostatně, na Rafu nemají ani ostatní, kromě Rogera a Noleho. Takže není divu, že s ním Berďa prohrává.
Odůvodňovat to mediálními tlaky je nesmysl. Tak to prostě je, že někteří jsou lepší a jiní horší. V čem to už nemá cenu pitvat, důkazem je výhra.
Jinak Berďa je ale snad jediným současným tenistou, který dokázal porazit ty tři současně nejlepší na GS. Myslím, že ještě Tsonga. A to všechno znamená, že Berďa je top, ale jsou jiní, lepší.
Na mediální tlaky bych se neodvolávala. To je nessmysl.
Reagovat
FulnekUltras
Asi nebudu originální - na různých fórech už to padlo mockrát - ale kdyby Rafa včera nastoupil v masce např. Andersona, tak hra vypadala úplně jinak. Celkově samozřejmě Berďu uznávám jako v našich podmínkách opravdu výraznou osobnost tenisové historie, která se dosaženými výsledky právem řadí hned za Kodeše a Lendla. Moc bych mu ještě ten GS přál, ale poslední zápas mě znovu přesvědčil, že to by se teď už musel stát skoro zázrak.
Reagovat
Fandina
Jak jsem řekla, je to nesmysl. Tenista jde na kurt vyhrát a ne se skládat. To je různá fora podceňují, nebo je to spíš narážka na to, že někdo s někým prohrává a vyhrává a nemusí to být proto, že se ho bojí nebo klaní.
Reagovat
Fandina
Každý má nějaký strop. A vyhrává ten nejlepší.

Jinak Berďa je i tak po Kodešovi a Lendlovi naší topkou. A je jedno, jestli má nebo nemá GS, od roku 2010 nebo jedenáct byl nepřetržitě do loňska v osmě a to mluví samo o sobě. Na všech GS byl v SF finále Wimbledonu, dvakrát lví podíl na DC. Vyhrát GS ještě může a i kdyby ne, tak je to fuk. Je to naše tenisová topka.
Reagovat
FulnekUltras
jj, s tímto plně souhlasím - strop v éře "Big3-4" bylo velmi těžké byť jednou jedinkrát prorazit
Reagovat
Fandina
Já psala o stropu, který má každý z nás. Někam dojdeš a víc ani ťuk. A když narazíš v tenise na někoho, kdo ho má výš než ty, tak prohraješ. Je to jako ve škole, jsou tam jedničkáři a pětkaři. Každý má nějaký strop a může to mít genetické, vydřené, kombinací obojího, ale je to tak.
Reagovat
FulnekUltras
osobní strop dokáží občas prorazit - někdy třeba i s trochou štěstí - jen skuteční bojovníci, a to při nejlepší vůli Berďa nebyl
Reagovat
Fandina
Tak to je vidět, že ses včera nedíval. Berďa ve třetím dělal co mohl, ale nic.
Reagovat
Fandina
Pořád je to o tom, že někdo je lepší než ty.
Reagovat
Fandina
Tím ale neříkám, že příště nemůže Berďa Rafu porazit. Samozřejmě, že může, porazil ho pětkrát nebo kolikrát. Ale mockrát s ním prohrál.
Reagovat
FulnekUltras
co to je jeden opožděně zabraný set proti většině dalších s "Big3-4" - ale zdůrazňuju, že Berďu nijak neodepisuju - třeba zrovna ve Wimblu je při troše štěstí na soupeře možné leccos... na druhé straně střízlivá realita ATP je tvrdá a čas neúprosný...
Reagovat
Fandina
Já rozporuji to, že Berďa na kurtu nebojuje. Podle mě je to klišé. Jiná varianta toho, že jde na kurt předem poražený. To, že prohraje, neznamená, že se nesnaží vyhrát.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Rafa neni zrovna chlapec z chudobnej spanielskej rodiny z periférie Malorky :)

Myslim, ze v detsve mal skvelé podmienky a treningy s Tonim urcite zadarmo :)
Reagovat
spaniel
Mel si dat Snickers.
Reagovat
D@nny
Kde mas dopala? Sasku?
Reagovat
spaniel
Promin, ale nemas dostatecnou vypocetni kapacitu na to, abys me mohl urazit. Ve skutecnem svete bysme spolu ani nemluvili. Pravdepodobne bys mne cistil hajzl.
Reagovat
moser
Ta úroveň komunikace tedy za tebe hovoří jasně. Pokud ale vím, tak hajzl se hajzlům nečistí. Už bys si to jednou mohl pamatovat... A laskavě už zmlkni.
Reagovat
FulnekUltras
Navíc všichni lepší lidi už dneska mají hajzly aspoň dva. ;-)))
Reagovat
spaniel
Tebe neznam. A ani nebudu :)
Reagovat
George_Renel
Před pár týdny kdy ještě nebylo vůbec jisté zda se Tomáš vrátí na okruh všichni naříkali nad naším mužským tenisem. Vrátil se, udělal finále, pak uhraje OF na AO kde vypadne se světovou dvojkou a všichni řeší jak je špatnej.
Tak raději koukejte na vaše zahraniční idoly nebo naše Veselé a Pavlásky a buďte spokojeni....
Mě Berdych hodně potěšil.
Reagovat
smazaný uživatel
Tady nejde o hru, o vysledek, ale o ty jeho kecy zas... :D
Reagovat
Kytka
Je fakt, že tyhle kecy vedou všichni. Jen ti nejlepší, třeba Roger, Rafa, Nole dovedou říct - byl lepší než já a dál to nerozvádí.
Reagovat
Kytka
Před tímhle utkáním tady byli všichni u vytržení z toho jak Tom hraje a stačí jeden nepovedený zápas a vše je o 360 stupňů jinak. Já jsem ani takový návrat nečekala. A jsem ráda, že se Tomáš vrátil. Opravdu na české scéně není nikdo lepší. Je to prostě tak. Má velice dobrou kariéru a pokud nebude mít GS, tak nebude ani první ani poslední z těch co byli takhle dobří jako Tomáš.
Reagovat
Krisboy
Ti tři to ale říkat můžou, protože všichni vědí, že to není pravda :)
Reagovat
ipko
tak už je to jasné, namiesto Berdycha hral Jyrka Veselý
Reagovat
Pe3k
Nebyl jsemmto já :D originální výmluva, asi hrála za něj Ester.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale prd! Tys nepoznal Huberta Schmidta v masce mladíka?
Reagovat
smazaný uživatel
"Ve třetí sadě už to byl z mé strany dobrý tenis. Možná jsem měl ke konci trochu smůlu, ale to je v pohodě," řekl.

To podle mě smůla nebyla, to byla jeho celá kariéra v kostce... Měl šanci a zazdil ji.
Reagovat
Frantz
od začátku a hlavně na konci (hodiny) si to byl celý ty ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
To jsi právě byl celý ty.
Reagovat
Krisboy
Přesně tak, první, co mě napadlo, když jsem si přečetl titulek :(
Připosránek.
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím, podle mě by potřeboval někoho, kdo by se mu ohledně Nadala a vůbec těchhle mačů podíval trochu do hlavy. Říkat, že je připosránek... Kdyby byl připosranej, tak fejkuje zranění a na kurt vůbec nevyleze. Má spíš nějaký blok a měl by s tím něco dělat. Jenže když ho v Kristových letech odstraní, bude ho pěkně mrzet, že to neudělal dřív.
Reagovat
Krisboy
Kdyby fejkoval zranění, byl by šmejd a podvodník, nikoliv připosránek. Jinak s tebou souhlasím, vždyť říkáme v podstatě totéž jinými slovy.
Reagovat
smazaný uživatel
V důsledku jo, ale příčinou by byla zbabělost.

Nemyslím si, že by příčinou té reálné zakřiknutosti proti Nadalovi byla zbabělost. Je dost starý na to, aby věděl, že jestli se bude bát a v důsledku toho hrát takhle blbě, dosáhne přesně toho, čeho se bojí.

Musí jít o něco, co si sám vůbec neuvědomuje. Potřeboval by nějakého Guru. Tak by se aspoň v něčem přiblížil Novakovi :)
Reagovat
Krisboy
Zakřiknutost = připosranost
Fejkování zranění = zbabělost

Zbabělý nikdy nebyl, naopak. Nikdy si nevybíral menší, hůře obsazené turnaje, aby se vyhnul Big3. Na rozdíl od jiných. Vždycky hrál ty největší, nejlépe obsazené.
Reagovat
EllNino
přesně ... proto jich má taky jen 13 těch titulů ... Tomáš vypadá možná výsledkově jako zbabělec, ale určitě ne svými volbami
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to pak ano. Já říkám zbabělost připosranosti. Zakřiknutost pro mě má spíš význam jakési stísněnosti a nepohody, a ta může, ale nemusí být důsledkem strachu.
Reagovat
Krisboy
Já myslím, že si jenom tak trochu hrajeme se slovíčky, ale myslíme to v podstatě stejně :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jojo, ale už jsme se dorozuměli, takže zkáza světa je úspěšně oddálena.
Reagovat
smazaný uživatel
Akorát je blbé, že ty lebky dneska vypadaly strašně příznačně. Úplně podepsaly Tomášův ortel.
Reagovat
smazaný uživatel
Práve naopak. Od začiatku si to bol úplny ty.
Reagovat
Ereinion
tak tvrdej bych na něj nebyl :D typickej Berdych byl hlavně 3. set, myšleno v dobrým i špatným...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist