Nadal a Murray přes domácí tenisty do semifinále US Open

10. 9. 2011, 00:25
Aktuality 30
US OPEN muži - Podruhé v této sezoně se do semifinále grandslamového turnaje dostalo kompletní kvarteto nejlepších tenistů současnosti. Na Djokoviče s Federerem dnes navázali také obhájce titulu Rafael Nadal a Brit Andy Murray, kteří si poradili s domácími tenisty Roddickem, respektive Isnerem.
Andy Murray

Stejně jako na French Open jsou v semifinále i na US Open ti samí tenisté. O finále si to rozdají nejjlepší hráč současnosti Novak Djokovič s Rogerem Federerem, kteří postoupili již včera, a potřetí v řadě na sebe v grandslamovém semifinále narazí Rafael Nadal a Andy Murray.

Obhájce titulu Rafael Nadal měl nejvíce problémů hned v úvodním kole, kdy s Golubjovem hned šestkrát ztratil podání a marně hledal ideální rytmus své hry. Nyní je už ale v semifinále a na cestě do něj neztratil ani set.

V dnešním čtvrtfinále čelil Andymu Roddickovi, který sice po zranění během přípravy na poslední grandslam sezony nevyhrál jediný zápas, ale v New Yorku hrál v dobré formě. Ta mu ale byla málo platná proti dnes skvěle hrajícímu Nadalovi. Pokud zrovna sám nechyboval, pětadvacetiletý rodák z Malorky parádně prohazoval Roddickovy náběhy na síť a po 68 minutách vedl už 2-0 na sety.

V úvodu třetího dějství se devětadvacetiletý Američan zmohl na čtyři brejkboly, jenže žádný neproměnil a hra pokračovala podle scénáře předchozích setů. Roddick marně hledal účinné údery a místo na kurtu, kde by soupeře překvapil. Nadal zápas jednoznačně ovládl a zvítězil suverénně 6-2 6-1 6-3. 

O průběhu zápasu výmluvně vypovídají následující statistiky: zatímco Nadal zahrál 35 vítězných úderů a jen 13 nevynucených chyb, bezradný Roddick předvedl jen 15 winnerů a zbytečně zkazil 25 úderů. Důležitým ukazatelem je také Američanova 'úspěšnost' hry na síti, na které bodoval pouze dvanáctkrát z 32 pokusů. 

"Myslím, že od druhého kola hraju dobře. Už teď jsem po složitém létě s tímto US Open spokojený," řekl Nadal, který letos přišel o post světové jedničky.  

"Důležitý byl hlavně začátek zápasu, který se mi povedlo zachytit. Andy včera odehrál těžký zápas a je škoda, že dnes nemohl hrát na sto procent," poukázal Nadal na Roddickovy problémy se stehenním svalem. 

Roddick hrál v grandslamovém čtvrtfinále poprvé od loňského Australian Open a poté, co po deseti letech vypadl z Top 20, se tak znovu mezi dvacítku nejlepších tenistů světa vrátí.

Nadal se již ve třetím grandslamovém semifinále v řadě utká s Andym Murraym, kterého porazil na antuce v Paříži i na trávě ve Wimbledonu. V celkové vzájemné bilanci vede Španěl 12-4, poslední dva souboje na grandslamech konaných na rychlém povrchu - US Open 2008 a Australian Open 2010 - ale vyhrál o rok mladší Brit.

Murray dnes postoupil do semifinále jako první, s Johnem Isnerem však ztratil mnohem více sil. Domácího tenistu porazil až po třech a půl hodinách 7-5 6-4 3-6 7-6.

Čtyřiadvacetiletý Brit tak postoupil i na čtvrtém grandslamu sezony minimálně do semifinále, do finále ale prošel jen v lednu na Australian Open. Na první grandslamový titul zatím marně čeká.

Aktuálně má na kontě sérii deseti vítězných zápasů, kterou zahájil před US Open na úspěšném turnaji Masters v Cincinnati.

Murray má šanci stát se prvním britským vítězem US Open od roku 1936, kdy americký grandslam vyhrál legendární Fred Perry.

Naopak pro 206 cm vysokého "ranaře" Isnera podobná vítězná šňůra skončila, na triumf z generálky ve Winston-Salemu už nenaváže. V grandslamovém čtvrtfinále byl 28. nasazený Američan vůbec poprvé.

Semifinálové duely Federer - Djokovič a Nadal - Murray se odehrají už v sobotu a Španěla s Britem tak čeká už třetí zápas během tří dnů. Finále se bude hrát až v pondělí.

"Je to těžké hrát tak téžké zápasy rychle po sobě, ale v semifinále na tom budeme oba stejně," řekl Murray. "Nepřemýšlel jsem o tom, jestli to bude krátké čtvrtfinále, myslel jsem jen na to, jak vyhrát, a snažil se ze sebe dostat to nejlepší," doplnil Nadal s tím, že se proti Roddickovi nesnažil utkání rychle ukončit kvůli tomu, aby ušetřil síly na semifinále.

- GRANDSLAM US OPEN MUŽI -
(USA / New York, tv. povrch, 23.700.000 dolarů)
páteční výsledky (09. 09. 2011)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Murray (4-Brit.) - Isner (28-USA) 7-5 6-4 3-6 7-6(2)
Nadal (2-Šp.) - Roddick (21-USA) 6-2 6-1 6-3

Semifinálové dvojice: Nadal - Murray, Djokovič - Federer (3-Švýc.). 

Čtyřhra mužů - semifinále:
Fyrstenberg/Matkowski (6-Pol.) - Bopanna/Qureshi (5-Indie/Pák.) 6-2 7-6(4)
Melzer/Petzschner (9-Rak./Něm.) - Bolelli/Fognini (It.) 6-4 6-7(3) 6-1

Čtyřhra žen - semifinále:
Huberová/Raymondová (4-USA) - Hantuchová/A. Radwaňská (SR/Pol.) 6-2 6-4
Kingová/Švedovová (3-USA/Kaz.) - Kirilenková/Petrovová (5-Rus.) 7-6(7) 2-6 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

30
Přidat komentář
smazaný uživatel
Omg, Roddickov zápas bol snáď najjednoznačnejší z celého US Open..Poor Performance..Pôsobil ako žiačik, tie jeho naivné prechody na sieť a podpriemerné voleje akurát dali vyniknúť tomu, v čom je Rafa najlepší na svete..Pre Rafu každopádne skvelý zápas, v ťažkej dobe, kde sa hrajú zápasy za sebou je krátky match to najlepšie, čo ho mohlo postihnúť...+ Dnes paradoxná situácia, šance na výhru turnaja R+R sú závislé od výsledku semifinálového zápasu v ktorom sami nebudú hrať...Rafa Murrayho porazil v dvoch semi na GS za sebou, niečo mi navráva, že v tom treťom uspeje Murray..Možno aj preto nebudem fandiť v prvom semifinále Federerovi, ale Djokerovi keďže Nadalova účasť vo finále sa otriasa v základoch..
Reagovat
Pe3k
S první částí souhlas, ale že Murray vyhraje je čiré sci-fi. Andy je bez šance a dostane 3:0 a tím pádem je i Nadal favoritem celého US Open, protože Djokovic už toho má plné kecky. Nadalovi přejí všichni svatí. Co grand slam to má Rafa zdaleka nejlehčí los. Zůstává mi nad tém rozum stát, ať už je Nadal 1,2 nebo 3 hráč světa, pavou je uspůsobem přímo pro něj. Jediný kdo jej porazí je Djokovic, ten ale bude mít problémy vůbec porazit Federera.
Reagovat
Pe3k
Sorry za chyby, sekám tůjky.
Reagovat
tito
Souhlasím prakticky se vším, až na to, jak se Rafova účast ve finále otřásá v základech. Proč? Rafa v posledních dvou zápasech / neviděl jsem utkání s Nalbandianem/ předvádí nejlepší formu v posledním roce. Skvěle returnuje, podání na úrovni USO 2011, údery k základní lajně, konečně obstojný timing na bekhendu, neskutečné prohozy, o pohybu nemluvě.S takovou gradující formou je adept na titul včetně utkání s Djokovičem. Murraymu bych přál grandslamový titul ale včera nic nepředvedl a s takovou na aktuálně hrajícího Rafu nemá. Možná jsem velký optimista ale jinak to nyní nevidím. :)
Reagovat
tito
Tak oni tři / Djokovič, , R + R/ mají většinou lehký los, dokud nenarazí na sebe.:) To neplatí jen pro Rafu. Samo až na nějaké vyjímky /Tsonga/. Jinak- jak sekám tůjky? To jako thuje? Ony se sekají? Nebo zastřihávají? Omlouvám se, že odbočuji ale nedalo mi to- jsem zvědavý.
Reagovat
Pe3k
No sekáme i zastřiháváme :D vypadá to teď fuckt hezky.
Reagovat
smazaný uživatel
Možno som prirodzene skôr pesimista, mám to v náture, človek, ktorý ma veľké očakávania býva potom sklamaný...Murrayho naozaj považujem na betóne za najhoršiu semifinálovú možnosť, vyhral Cincinnati, udrží sa vo výmenách a je to "prevít"..:)..+ Pe3k, nemyslím si, že Rafa mal najlahší los..Skôr Djokovič..Už len fakt, že sú v časti pavúka, ktorý skomplikoval dážď značí, že to majú ťažšie...A nemyslím si ani vo všeobecnosti, že by mal Rafa ľahký žreb...Federer je v rovnakej pozícii ako Nadal..jediný, kto ho porazí je Nadal, ten však bude mať problém prejsť cez Murrayho..
Reagovat
smazaný uživatel
Querreyho taky muzu, kdyz ma formu je to dobrej tenista a dobre se na nej diva, bavi me urcite vic nez Isner. At zije Sam Qurrey.
Reagovat
smazaný uživatel
No na to jak tady opěvujete Isnera teda nic moc. Andy hrál průměrně místy až dokonce podprůměrně a stejně to na Isnera stačilo. Je jasné, že jestli bude Andy hrát takhle i proti Nadalovi nemusí na kurt vůbec chodit, ale já pevně věřím, že se předvede v daleko lepším světle.
A ještě k tomu Isnerovi. Jeho tenis se mi prostě nějak nelíbí a už vůbec se mi nelíbí, když odejde fyzicky (viz Davis Cup proti Capdevillemu). Třeba takový Querrey, když je ve formě je o třídu lepší. Už aby se vrátil, na okruhu mi dost chybí.
Reagovat
smazaný uživatel
Querrey? Ten, který odehrál v životě půl sezony? Vždyť je naprosto podprůměrný a navíc extrémně nesympatický. Navíc má výhodu ve výšce, když je oproti Isnerovo cca o deset čísel nižší.
Reagovat
smazaný uživatel
Že je nesympatický s tím musím souhlasit, ale na jeho hru se na rozdíl od Isnerovi hry dá koukat.
Reagovat
smazaný uživatel
J8 tam nevidím žádný větší rozdíl. Isner má lepší servis i forhend než Querrey, je lepší na síti a Querrey má lepší akorát bekhend. A zatímco Isner se dokázal prosadit na delší dobu, Querrey po pár měsících odpadl.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to věc vkusu no. Já ti to nenutím. Já mám takový celkem zvláštní vkus (co se oblíbenosti her tenistů týče). Jinak máš pravdu v tom, že Querrey se nikdy nedokázál prosadit na delší dobu, ale je mu 23 tak snad se ještě zvedne.
Reagovat
smazaný uživatel
Uvidíme, je dlouho mimo, takže to bude mít obtížné. Tak mi taky říká mnoho lidí, že mám zvláštní vkus, když přeju Murraymu nebo Isnerovi.
Reagovat
Chandler
To je právě ono, Kvéry vypadá tak na 35, plus ta jeho hra. Ten mi opravdu nechybí.
Reagovat
smazaný uživatel
To co tam předvedl Roddick, bylo dost smutný. Každej zápas je sice jinej, ale nechápu jak s nim mohl prohrát Ferrer prostě.
Reagovat
SwissMaestro
Roddickovi jsem vítězství hodně přál, ale bohužel tady neměl vůbec žádný nároky něco uhrát. Myslím si, že po těch zraněních kterýma si poslední dobou prošel je pro něj čtvrtfinále poměrně slušným výsledkem. Ted už jen aby bylo finále Federer- Murray a není co řešit. Kdyby se Rogerovi v nejhorším nepovedlo Brita udolat tak by trofej získal aspon sympatak. Na ten Nadalův kovovej usměv už se nedá dívat .
Reagovat
smazaný uživatel
libi se mi, s jakou lehkosti jsi presel pres Noleho :-)) Hlavne doufam, ze se ten husarsky kousek podari i Fedexovi!!!
Reagovat
smazaný uživatel
a sympaťák, to mi hlava nebere. Buď se rozčiluje nebo předstírá zranění. Pro mě teda jasně nejnesympatičtější (možná jedinej nesympatickej) hráč.
Reagovat
smazaný uživatel
''předstírá zranění''

Nespletl sis ho s Djokovičem?
Reagovat
SwissMaestro
Spíše s Nadalem, ne? :D
Reagovat
smazaný uživatel
nebo s Tipsarevicem?
Reagovat
smazaný uživatel
Vždyť jo. Djokovič a Tipsarevič = naprosto stejná povaha a charakter.
Reagovat
smazaný uživatel
Nespletl. Neviděl jsem ještě zápas, kde by se aspoň dvakrát nechytil za stehno nebo za rameno a nevím, že by někdy skrečoval.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Nadal suverénní výkon, ty jeho prohozy po celý turnaj to sem ještě neviděl, snad bude Murray chodit hodně na síť...
Reagovat
smazaný uživatel
Mě tedy Roddicka líto nebylo. Je jasné, že když tito servismani narazí na skutečné tenisty, jednoduše prostě končí.
Někteří mě mohou donekonečna přesvědčovat, jaký že není Isner úžasný hráč. Ano handicap výšky, špatně se mu hraje mnoho úderů. Jedině bych mohl souhlasit s tím, že relativně možná to při jeho výšce mohlo být ještě horší než to je. :( Mě se taková hra prostě absolutně nelíbí.
Nic ve zlém... Ale se měl věnovat raději třeba basketbalu.
Reagovat
smazaný uživatel
slo jen o povzdech, rozhodne zadne presvedcovani! Rozdilnost nazoru prece zivi diskusi, ale podle me zas prave rozdilnost hracu ozivuje okruh. Mit vsichni stejne a idealni dispozice, techniku, taktiku.... dokonala nuda, ne? Mam rada kontrasty, proto ta slabost pro Johna...... neco malo o trnite ceste nevhodneho somatotypu vim, me zas z kurtu posilali na gymnastiku... ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že vzhľadom na to, že Isner je v TOP 20 a zarába miliony si vybral veľmi dobre ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Ale jo, i když basketbalem se taky vydělávají pěkné peníze.
I proti té pestrosti se nic nedá namítnout. Jen já mám prostě averzi vůči "servismanům" už od dob Borise Beckera. A té už se nezbavím... :(
Reagovat
tito
Rafa dnes bezchybně, až mi bylo Roddicka líto. Zítra ještě druhý Andy a vzhůru do finále :).
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist