Nadal je v Chile už v semifinále

8. 2. 2013, 23:44
Aktuality 18
ATP VIŇA DEL MAR - Rafael Nadal zvládá turnaj ve Viňa del Mar navzdory dlouhé době bez tenisu podle očekávání bez problémů. Dnes si v Chile poradil s krajanem Gimenem-Traverem a postoupil už do semifinále.
Rafael Nadal

Rafael Nadal na antuce v chilském Viňa del Mar startuje na prvním turnaji po 222 dnech bez soutěžního zápasu, sedmiměsíční pauza zaviněná zraněním kolena na něm ale zatím nijak znát není. Na první návštěvě Jižní Ameriky od roku 2005 zatím ještě neztratil set, přičemž včetně čtyřhry odehrál čtyři zápasy.

Šestadvacetiletého Španěla sice zatím neprověřil žádný z elitních hráčů, pro pátého hráče světa je ale nyni mnohem důležitější získávání zápasového rytmu. Do něj se pomalu dostával ve středu proti 128. hráč světa Federicu Delbonisovi, s nímž zaspal začátek zápasu, dnes už ale proti světovému hráči číslo 64 Danielu Gimenu-Traverovi špatný vstup do utkání řešit nemusel a vyhrál hladce 6-1 6-4.

Rafael NadalNadal dnes oproti prvnímu zápasu předvedl zlepšený pohyb i vyšší úderovou jistotu. Jeho krajan Gimeno-Traver mu dokázal vzdorovat až ve druhém setu, jehož závěr přinesl nejlepší tenis. Nadal šel po brejku podávat za stavu 5-4 na vítězství, v desátém gamu ale soupeři nabídl první brejkboly. Všechny tři smazal, Gimeno-Traver se ale nevzdal ani při mečbolech. První odvrátil velkou bojovností, když Nadalovu smeč vrátil lobem a následně výměnu ukončil skvělým 'kraťasem'. Druhý mečbol smazal nechytatelným returnem, při čtvrtém už ale tolik štěstí neměl, neboť míček trefil rámem a zápas tak po 85 minutách skončil.

"Je to velmi uspokojivý výsledek proti silnému soupeři," komentoval Nadal. "Všechno šlo dobře a semifinále je dobrý začátek po sedmi měsících bez tenisu. Mám tu z toho dobrý pocit od chvíle, co jsem tu, protože fanoušci mě tu neuvěřitelně podporují," dodal.

Závěr posledního gamu:


"Dnes jsem se cítil jsem lépe než v prvním zápase a to je dobře. Dává mi to jistotu, že návrat je na správné cestě. Teď mě koleno sice nebolí, ale po tak dlouhé pauze je člověk přece jen pomalejší a unavenější. Pořád potřebuju čas, abych se dostal zpět. Občas totiž cítím bolest, což doufám bude týden od týdne lepší," dodal vítěz bsedmi ročníku Roland Garros. 

O finále si nejvýše nasazený Nadal zahraje s turnajovou trojkou Jerémym Chardym z Francie, se kterým se dosud neutkal. Francouz dnes porazil hladce 6-2 6-3 Itala Paola Lorenziho

Jedenáctinásobný grandslamový vítěz Nadal je navíc ve hře i ve čtyřhře, ve které po boku Argentince Juana Mónaka postoupili už do finále.

Nadala tak v sobotu budou čekat další dva zápasy, celkem jich během pěti dnů odehraje sedm, v neděli pak může přidat ještě jeden. Levé koleno, s nímž od loňského Wimbledonu marodil, tak podstupuje důkladný zátežový test.

Navíc už příští týden na nejlepšího antukáře v historii open éry čeká další turnaj v brazilském Sao Paulu, po týdnu pauzy by se pak měl koncem února představit v mexickém Acapulku. V Brazílii už může narazit na Almagra, v Maxiku navíc i na Ferrera.

O pravděpodobné vyzvání Nadala v nedělním finále dvouhry si v sobotu zahrají Argentinci Carlos Berlocq a Horacio Zeballos.

Loňský finalista Berlocq, pro kterého je výsledek z loňského roku maximem na okruhu ATP, postoupil do semfinále bez boje přes Francouze Guillauma Rufina, Zeballos během dvou dnů vyřadil dva nasazené Španěly: po turnajové čtyřce Andújarovi dnes udolal 6-1 5-7 7-6 i pátého nasazeného Španěla Alberta Ramose a bude tak usilovat stejně jako Berlocq o své teprve druhé finále na turnajích ATP.

- ATP 250 VIŇA DEL MAR -
(Chile, tv. povrch, 410.200 dolarů)
páteční výsledky (08. 02. 2013)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Nadal (1-Šp.) - Gimeno-Traver (7-Šp.) 6-1 6-4
Chardy (3-Fr.) - Lorenzi (6-It.) 6-2 6-3
Zeballos (Arg.) - Ramos (5-Šp.) 6-1 5-7 7-6(6)
Berlocq (8-Arg.) - Rufin (Fr.) bez boje

Semifinálové dvojice: Nadal - Chardy, Zeballos (Arg.) - Berlocq (8-Arg.).

Čtyřhra - semifinále:
Mónaco/Nadal (Arg./Šp.) - Berlocq/Mayer (Arg.) 6-3 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

18
Přidat komentář
smazaný uživatel
Mne osobne sa viac pozdával stredajší výkon..Chardy bude prvou previerkou, tie skutocné vsak pridu az na masters..Nadal si bude moct povedat, ze je definitivne pripravený až ked porazí Ferrera..To je prototyp antukovej štátnice :)
Reagovat
tito
Pár měsíců to zabere. Nemyslím nutnost porazit Ferrera, ale dostat se do původní formy.
Reagovat
gigin
původní forma = porazit Ferrera
Reagovat
tito
Noleho. Když se zadaří. :-)
Reagovat
gigin
V MC, proč ne :)))
Reagovat
Stan_Borowitz
Nadala porazil na antuce jednou jedinkrát kdysi před deseti lety, na začátku jeho kariéry. Takže je to podle mne podmínka nutná, nikoli však postačující k tomu, aby se dalo prohlásit, že je Nadal v původní formě...
Reagovat
Roger_Federer
Same spekulace.. Nad jeho hrou za 3 mesice na rg... Nadalovo koleno neni vubec ve 100% poradku, coz pred turnajem sam upozornoval. omezeni a strach na to poradne pritlacit je z jeho projevu jasne citelny...navic na betone to ted bude daleko horsi..teprve zde se ukaze jak velke omezeni ma nebo ne.
Reagovat
smazaný uživatel
Ludia v diskusiach prirodzene spekulujú..+ Ale súhlasím, že z pohybu je citelná nedoraznost, Rafa do toho nechodi naplno..To vsak ale neznamená, ze to nepríde..
Reagovat
smazaný uživatel
Takže v semi proti Chardymu...to bude první těžší prověrka:-)
Reagovat
Bob
Jojo, ale Rafa to snad zvládne :))
Reagovat
smazaný uživatel
No, já chci hlavně vidět zajímavý zápas, což by se mi mělo splnit...:-)
Reagovat
hatatytla
Druhej set bych nazval drobnějšími problémy, ale ještě v klidu.
Zítra pravděpodobně s Chardym by to mohlo zaskřípat poněkud
více. Ale na dalších turnajích si na něm zchladí žáhu tenisté jako Ferrer či Almagro, tedy tenisté, kteří na podobnou situaci
čekají již pár let. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to přejme i Berdychovi :D
Reagovat
Stan_Borowitz
Almagro určitě ne, ten se sesype psychicky. Ferrer možná, ale to nebude žádná ostuda. Stejně si ale myslím, že na antuce mají i po té pauze šanci víceméně jen Djokovič, Federer a Del Potro.
Reagovat
smazaný uživatel
Stane, jakous šanci budou mít na antuce proti němu zase jen Djokovič a jakous takous už jen Del a Federer..za dva měsíce v Monte Carlu už bude Rafa vyhranej, ve své top formě, takže opět na antuce nebude mít skoro žádného soupeře..samozřejmě, že v Acapulcu ještě bude mít Ferrer šanci, ale jak říkám za dva tři měsíce už ne. Jinak Almagro a Ferrer ho dokázali na antuce potrápit vždycky, takže žádná novinka..dá se říct, že Almagro mu dělal vždycky větší potíže než třeba Federer, třebaže ho nakonec nikdy neporazil. Jeho styl Rafovi nesedí, ale nepochybuji, že si s ním znovu poradí..každopádně hned v prvních dvou zápasech tady dal jasně najevo, jak na tom je a že ti, kteří mu prorokovali potíže se slabšími hráči,byli úplně vedle, on je prostě superextra klasa a něteří to ne a ne pochopit..
Reagovat
hatatytla
samozřejmě jsem měl na mysli Golden swing, to jak bude vypadat
za 3 měsíce na evropský antuce nikdo nemůže vědět. Taky si osobně
myslím, že bude v top formě a všechny porazí, ale na Djokovice to
stačit nebude ani na FO. A nevim jak z tohodle může někdo vydedukvat nějaký zpochybnovaní Rafovy super extra třídy.
To ne a ne dokážu pochopit.
Reagovat
Mayo
Rafa king of clay :) vamos
Reagovat
Roger_Federer
Gratulace
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist