Nadal je ze hry! Už v osmifinále prohrál s devatenáctiletým Kyrgiosem

1. 7. 2014, 20:39
Aktuality 47
WIMBLEDON MUŽI - Rafael Nadal bude třetí rok v řadě chybět ve čtvrtfinále Wimbledonu. Dvojnásobný šampion a nejlepší tenista světa letos ztroskotal ve 4. kole na raketě devatenáctiletého australana Nicka Kyrgiose, který startuje díky divoké kartě.
Nick Kyrgios a Rafael Nadal

V letech 2006 a 2007 byl ve finále, další dva starty proměnil v tituly a v sezoně 2011 byl znovu ve finále. Poslední tři ročníky se ale Rafaelu Nadalovi již nepovedly. Před dvěma lety skončil ve druhém kole na Lukáši Rosolovi, loni vypadl po úvodním vystoupení s Belgičanem Darcisem a letos osmadvacetiletého Španěla zastavil ve 4. kole devatenáctiletý Australan Nick Kyrgios.

Nadal měl od začátku turnaje problémy se vstupy do utkání. První set prohrál s Kližanem, Rosolem, Kukuškinem a dnes i s Kyrgiosem. Ten se stejně jako v předchozím kole proti Jiřímu Veselému opíral o skvělý servis a účelnou agresivní hru. V úvodní sadě sice ve třech gamech nevyužil šanci na brejk, tie-break však zvládl lépe a ujal se vedení.

Nick KyrgiosTaké druhý set směřoval do zkrácené hry, Nadal se však za stavu 6-5 dostal ke svému prvnímu brejkbolu, proměnil ho a vývoj utkání vyrovnal. Třetí set kopíroval ten předchozí, jenže Nadal za stavu 6-5 svůj druhý brejkbol v zápase nevyužil a naopak Kyrgios pak podruhé zvládl lépe tie-break.

Australský mladík se přibližoval životnímu vítězství, ale nervozita na něm znát nebyla. Ve čtvrté sadě proměnil svůj jediný brejkbol, sám žádnému nečelil a nakonec zvítězil po třech hodinách boje 7-6 5-7 7-6 6-3. Kyrgios zasypal španělského favorita 70 vítěznými údery včetně 37 es.

"Myslím, že mi ještě úplně nedošlo, co se tam odehrálo. Předváděl jsem mimořádný tenis. Musíte si už od začátku věřit, že ten zápas vyhrajete, a to byl i můj případ. A teď si to užívám," uvedl Kyrgios, jenž letos před Wimbledonem vyhrál na okruhu ATP jediné utkání.



"Snažil jsem se a prohrál. Takhle jednoduché to je. Nedělal bych z toho drama. Není to nic mimořádného," řekl Nadal. "Ve druhém a třetím setu jsem byl lepší, ale nebyl jsem schopen proměňovat své příležitosti. A ve zbytku zápasu hrál lépe on," dodal čtrnáctinásobný grandslamový šampion.

Dvojnásobný wimbledonský vítěz Nadal sice vylepšil svůj výsledek z loňska a v žebříčku si bodově polepší, o post světové jedničky přesto může přijít. Dostat se před něj má šanci Novak Djokovič, který v Londýně potřebuje navázat na svůj triumf z roku 2011.

Bývalý nejlepší světový junior světa Kyrgios vstupoval do svého prvního Wimbledonu jako 144. hráč světového žebříčku a v turnaji startuje díky divoké kartě od pořadatelů. Namále měl v druhém kole, kdy prohrával s Francouzem Richardem Gasquetem 0:2 na sety a před postupem musel odvrátit devět mečbolů.

Posledním hráčem mimo elitní stovku žebříčku, jenž na grandslamu vyřadil světovou jedničku, byl Rus Andrej Olchovskij, který ve Wimbledonu 1992 porazil Američana Jima Couriera.



O postup do semifinále se Kyrgios utká už zítra s Milosem Raonicem, který se měsíc po Roland Garros dostal do čtvrtfinále na druhém grandslamu v řadě. Kanadský tenista dnes porazil 4-6 6-1 7-6 6-3 Japonce Keie Nišikoriho a zahraje si o překonání svého grandslamového maxima.

Vítěz zápasu Raonic - Kyrgios se v pátečním semifinále utká s lepším ze švýcarského souboje Roger Federer a Stanislas Wawrinka.

- WIMBLEDON 2014 -
(Velká Británie / Londýn, tráva, 25.000.000 liber)
úterní výsledky mužů (01. 07. 2014)
• Dvouhra - osmifinále •
Kyrgios (Austr.) - Nadal (2-Šp.) 7:6 (7:5), 5:7, 7:6 (7:5), 6:3
Federer (4-Švýc.) - Robredo (23-Šp.) 6:1, 6:4, 6:4
Wawrinka (5-Švýc.) - F. López (19-Šp.) 7:6 (7:5), 7:6 (9:7), 6:3
Raonic (8-Kan.) - Nišikori (10-Jap.) 4:6, 6:1, 7:6 (7:4), 6:3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

47
Přidat komentář
Mayo
Jedno je však isté, ja sa toho finále Nadal - Murray naozaj nedožijem :/
Reagovat
jackiec
tak takového nudného finále se taky nechci dožít, dva odpinkávači neboli uspávači hadů
Reagovat
smazaný uživatel
Nevite o cem chlapci rozpravovali behem podavani rukou po zapase?
Reagovat
smazaný uživatel
Ten závěr mě dostal. Rafa asi bude relaxovat s lehkou děvou :D
https://www.youtube.com/watch?v=eqh7Tc0Cm5w
Reagovat
smazaný uživatel
ostravak z mallorky
Reagovat
Denis92
on myslel beach..len jeho vyslovnost je dost zla..
Reagovat
Larsson
Co to měl Kyrgios na pravý ruce za ornamenty? :) To měl takovej tape?
Reagovat
spaniel
Myslim ze jo, ale nejdriv jsem hleděl ze tam ma hadí kerku :)
Reagovat
smazaný uživatel
Je to kérka.
Reagovat
smazaný uživatel
https://www.youtube.com/watch?v=K2g2_b_akC4

Super, ani nepůsobí vymletě, i když to možná dělá to, že má angličtinu za úřední jazyk... t
rád bych ho vídal pravidělně...
Reagovat
smazaný uživatel
Fantasticky vykon Nicku. Absolutni kontrola na servisu a vyborne agresivni udery. Konecne nekdo, kdo Nadala porazil. Gratulace
Jinak Nadal by uz vazne mel trochu omezit ty ritualy.
Reagovat
smazaný uživatel
prostě tenisová evoluce. Přicházejí (slovy Jardy Jágra) "mladé pušky" které se začínají pomalu projevovat.
Kyrgios, Jirka Veselý, Thiem, Dimitrov, Raonic apod.

Nadal, Djokovič, Federer a Murray jsou na vrcholu už strašně dlouho. Já osobně se budu s jejich postupným odpadáváním dlouho vyrovnávat, nicméně nemůže to trvat věčně. 10 let je dostatečně velká nadvláda.

Hlavním rozdílem je pohyb hráčů Roger i Rafa už se zdaleka nehýbou tak dobře jako před pár lety, na Novaka to už taky sem tam padá, přicházejí častější zranění a taky delší regenerace po zápasech.

Takový Kyrgios by byl schopný dneska zahrát další pětiseťák bez problémů, pro starší hráče už by to byl problém. Je to pouze srovnání, ale je to tak.

Na US open se objeví další nějaký talent a do dvou let se to přehoupne na mladší generaci ročníků 1994 a výše.
Reagovat
mayday
Nevím, ale tvrdit, že na Novaka to v 27 letech sem tam padá taky, to je si myslím trošku přestřelený... V 27 by před sebou měl mít minimálně 2-3 roky na fyzickým vrcholu podle mě ještě, po třicítce neřeknu, ale do 30 to takovej špičkovej sportovec musí mít fyzicky dobrý...
Reagovat
smazaný uživatel
No to je sice fakt u Djokiho možná, jsem zvědavý jak dlouho mu vydrží ty rozštěpy.

Ale Rafa ten musí brát na regeneraci půlku lékárny, není možné, aby to tělo vydrželo.

Roger to je pohádka sama o sobě, ten snad není ani unavený když dohraje. Spoceného jsem ho viděl naposledy na AO když bylo 50 stupňů.
Reagovat
mayday
Rafa a Roger, to je jasný, Roger má 34 nebo kolik a ten už těm nejlepším fyzicky asi tak dlouho stačit nebude, Španěl na tom nebude fyzicky (jakože s dechem) asi taky zatím špatně, ale co se týče zranění, tam je to jiná... Novak by nás snad měl oblažovat ještě dlouho, ten snad zatím neodpadne.
Reagovat
mayday
Ale co píšeš o Fedexovi s tím potem a tak, to máš teda recht:-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Zase Roger je typicka ukazka tenisove elegance on muze byt v top 4 do 35ti protoze jeho tenis neni vubec narocny oproti Rafy, nebo Noleho.
Reagovat
spaniel
Tak jsme se zasnili a zase z oblacku opatrne dolu.

Jisteze je to pro nej náročné. Na olympiade, kde byl o 2 roky mladsi, byl po bitvě v semi ve finale poloviční. 2013 se pul roku kvuli zadum hýbal jak lemra a podani pres 200kmh mel az ke konci roku.
Reagovat
J.M.
Myslím, že tohle není ten důvod. Jeho tenis je velmi náročný. Kdyby nebyl, předváděli by ho ostatní a nenadřeli by se tolik. Nadal říkal, že kdyby uměl hrát jako Roger, hrál by tak. Rogerova hra je celou dobu, kdy je ve špičce, založena ve vynikající fyzické přípravě. Z toho jeho styl hry přímo vychází. Jeho práce nohou, pohyb po kurtu, jeho údery, to všechno vychází z roků tvrdého, precizního kondičního tréninku. Stejně tak jako jeho veliká výdrž, to, že málokdy odpadá fyzicky. To je cíl, který si dal už v počátcích kariéry. Aby nikdy neprohrál zápas kvůli fyzičce. A dodnes to tak je - pokud někdy nezvládá fyzicky, tak jako následek předchozího maratónu, tedy že už se nestihne do dalšího zápasu zregenerovat jako zamlada. To je znak stárnutí. Za poslední dva roky pár zápasů takto prohrál, že byl po předchozím náročném zápase úplně herně mimo.

To, že se nepotí, tedy pravda není, v posledním roce se potí docela dost a často, a zdaleka ne jen v Austrálii. I jinak už je na něm bohužeol věk znát, už není tak rychlý jak býval, v obraně se hodně zhoršil, a i tady ve Wimbledonu je to vidět. Nedobíhá a nevybírá to co dřív. Zatím ale nenarazil na soupeře, u kterého by to byl problém.
Reagovat
mayday
Tak samozřejmě se potí, není možný, aby se nepotil, to bylo braný spíš v nadsázce... každopádně si pamatuju dost bitev, kdy šel Španěl k síti po zápase zmáčenej jak po bouřce a Fedex téměř suchej:-)
Reagovat
smazaný uživatel
tak to je dane geneticky, z niekoho sa leje aj ked nic nerobi a niekto moze behat po horucavach a nie je to tak vidiet...
Reagovat
J.M.
Nemyslím si, že to je u něj primárně genetika. Zamlada se taky potil jako prase. Jsou záběry z RG, kde byl jak ze sprchy. A občas tak už vypadá i dnes. Ale v nejlepších letech, a pár let po nich, kdy byl na tom fyzicky i psychicky výborně, to hodně omezil. :-)
Reagovat
J.M.
(Myslím tím staré záběry z RG, někdy ze začátku století.)
Reagovat
J.M.
Nemyslím, že je to u Novaka přestřelené. Ve 27 letech už to na něj opravdu padá. Když si člověk vzpomene na to, co zvládal v roce 2011, a ještě na AO 2012, kdy zvládal odehrát několik maratónů po sobě a vůbec to na něm a úrovni jeho hry nebylo znát, je to sešup. Už loni ve Wimbledonu prohrál ve finále hlavně proto, že byl zničený po předchozím zápase.

27, to už je u tenistů často začátek úpadku. Který je samozřejmě velmi pozvolný. U Rogera trval léta, Rafa zdá se taky začíná uvadat, Andy sice hraje zase výborně, ale taky mi přijde, že malinko ze své hbitosti přece jen ztratil (ale může v tom být i ta operace), Berdych už taky letos není co býval, ne jen výsledkově, ale i pohybově a herně už to není co to bývalo... Konzistendce se ztrácí (kvůli pomalejší regeneraci, obtížnější psychické koncentraci...) U hráčů je fyzický vrchol 23-25, možná 23-26, u některých speciálních případů ještě dřív (možná u Nadala), pak už to začíná pozvolna upadat. Tělo postupně ztrácí mrštnost, ohebnost, výbušnost, schopnost rychlých trhaných pohybů, rychlých změn směru... I psychické opotřebení tam je. A hlavně u tenistů jsou v tom ty stovky zápasů, které jejich tělo poznamenaly. Ono se to s lety střádá. Do nějakých 23 let můžou hrát bez bolestí, pak už skoro nejde hrát bez bolesti.

Čili tolik i k těm "mladým puškám" - Raonic a Dimitrov právě teď vstupují do nejlepšího věku. Teď už musí něco opravdu dokázat, mají k tomu nejlepší předpoklady. Mladá puška je Kyrgios, ještě i Thiem a Veselý. Ti ještě můžou i fyzicky vyrůst.
Reagovat
smazaný uživatel
A pak je tu speciální případ: David Ferrer.
Reagovat
J.M.
Jinak je to samozřejmě i hodně individuální a jsou tam "zázraky přírody" jako Štěpnek, který v pětatřiceti zvládá celé dlouhé hodiny úžasně sprintovat po kurtu. Ale jednak odehraje tak 1-2 zápasy za turnaj, čili není zdaleka tak opotřebovaný jako špičkoví, i mnohem mladší hráči, jednak má vynikajícího kondičního trenéra Všetíčka.
Reagovat
J.M.
Oprava: Štěpánek
Reagovat
woody
Nesouhlasim!Vse je otazkou individualni pripravy,pristupu,strave a regeneraci,Djoker v 27 muze mit mnohem lepsi fyzicku nez Dimitrov nebo kdokoli jiny ve 23!Djokerovy rozstepy jsou dany jeho gymnastickou prupravou,na kterou ostatni hraci tolik nedavaji!Ze Kyrgios porazi Nadala ve Wimbledonu,kde je hra zalozena hlavne na servisu z nej jeste nedela budouciho sampiona!
Reagovat
J.M.
Uf...

No, radši nic.
Reagovat
smazaný uživatel
Pro nektere je evidentne slozite srovnat se s fakty...:)

Jinac souhlas s predchozimi prispevky dnesni tenis je extremne narocny na fyzicku a proto jsou hraci opotrebeni mnohem drive.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale tenis je hlavne o servisu. Pro me je urcite prijemnejsi divat se na servisovou hru, nez na 5ti hodinove zapasy na antuce.
Reagovat
Fandina
hrál super. Odpustila jsem mu porážku Veselky. A vzhledem k tomu, že je to mladý kluk, tak mu věřím i do budoucna. Je agresivní a nebojí se. To se mi líbí. Držím palce Nicku ... go go go
Reagovat
Fandina
A také jsem už zapomněla, že mi vyřadil Ríšu. Chápu to. Nicku go!
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle překvapení není, normálně ho smáznul, Kyrgios je nastavajici hvězdou:ú
Reagovat
jackiec
parádní den dneska, orgastická marfuša a el řiťuál balí kufry, jak se daří tak se daří!
Reagovat
smazaný uživatel
Rafan mě mrzí,ale Nick hrál famozne a jmenuje se jak můj syn,takže do toho, přeji mu titul:-) to by byl mazec. Nicméně zůstávám věrná a doufám,že Rafa nezklame na hardech.
Reagovat
Mayo
na hardech sa cíti lepšie ako na trávičke, takže by to horšie nemalo byť (:
Reagovat
smazaný uživatel
No má co obhajovat, bude to těžký,ale já mu věřím. Ti noví kluci taky můžou překvapit, uvidíme.
Reagovat
smazaný uživatel
Musím říci, ze ten mladíček hrál famozne a jsem rad ze zaslouženě vyhrál a jak hrál bylo super. Uvidíme jak mu půjdou tiebreaky s raonicem. Pěkný zápas. To co dal mezi nohama....tleskam!
Reagovat
smazaný uživatel
Hodně odvážný výkon, možna je načase navázat na teenagerovské vítězství B.B. Další zápas si určitě nenechám ujít.
Reagovat
Alois_Mlok
Nadal prohrává už i s juniorama...
Reagovat
smazaný uživatel
Ty si ale idi-ot, keby si pozeral zápas, by si videl, ze Kyrgios hral na ůrovni Federera na tráve, tak netrep somariny !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Když na sobě Australan nepřestane makat, mohl by něco dokázat. Trochu mi připomíná Samprase.
Reagovat
mihate
Teraz som si prečítala po zápasový rozhovor s Nadalom. Zase sa ukázal, že nedokáže prehrať. Znegoval výkon víťaza, ako by to bola náhoda.Mal by sa konečne viac venovať hre a nie stále pridávať nové rituály na znervozňovanie súperov. Najnovšie si vymyslel odchod do šatne po prvom prehratom sete a neustále zdržiavanie hry.Keby všetci tenisti robili na kurte to čo on, určite by som prestala tenis sledovať.Mal by si raz pozrieť svoj zápas a zamyslieť sa nad svojimi ritualmi, je to odporné, neetické a urážajúce ľudí, kotrí sa na to musia pozerať.Gratulujem mladému Nickovi, len ďalej do práce a konečne budeme vidieť zase poriadny tenis a nie odpútavacie manévre od Nadala.
Reagovat
Mayo
tak obaja sú Gréci no :D p.s. ale nesmie zaspať na vavrínoch
Reagovat
smazaný uživatel
Fakt je, že Nadal se spíš než jako člověk chová jako zvíře. Navíc jeho muskulatura možná nevznikla přirozenou cestou. Kyrgios působil mnohem sympatičtěji a lidštěji.
Reagovat
smazaný uživatel
Rozhodně nejsem Rafův fanda. Ale nezdá se mi, že by řekl něco přes čáru. Někdo si všímá jeho rituálů, já sleduju spíš hru - a tu nemá vůbec špatnou. Včera prohrál, protože Nick Kyrgios byl hodně dobrý. Rafa taky, ale Nicky byl zejména v posledním setu lepší. A to je asi tak celé.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist