Nadal je zpět. Ve Viňa del Mar se rozehřál vítěznou čtyřhrou proti Čechům

5. 2. 2013, 23:27
Aktuality 31
ATP VIŇA DEL MAR - Fanoušci Rafaela Nadala jásají: španělský tenista dnes odehrál první soutěžní zápas od loňského Wimbledonu a ještě k tomu vítězný. Na antuce v chilském Viňa del Mar si na rozehřátí 'střihl' čtyřhru s Argentincem Juanem Mónakem, se kterým vyhráli ve dvou setech nad českou dvojicí František Čermák a Lukáš Dlouhý.
Rafael Nadal

Rafael Nadal hrál naposledy loni koncem června ve Wimbledonu, kde prohrál ve 2. kole s Lukášem Rosolem. Od té doby marodil s kolenem, a jelikož se rozhodl pro léčbu konzervativní a problém neřešil operací, protáhla se jeho pauza na více než sedm měsíců. Plánovaný návrat začátkem sezony navíc oddálily střevní potíže. 

Comeback se tak právě v těchto dnech koná v chilském Viňa del Mar, kam pořadatelé jedenáctinásobného grandslamového šampiona lákali už na podzim startovným ve výši 1,2 milionu dolarů. Za jakých podmínek se nakonec s tenistou domluvili, veřejné není, Nadal však vzhledem k okolnostem na nabídku kývl. Během února totiž v Jižní Americe odehraje ještě turnaje příští týden Sao Paulu a koncem měsíce v Acapulku.

Šestadvacetiletý Španěl do Chile přiletěl koncem minulého týdne a na místních antukových kurtech se věnoval intenzivním tréninkům. Trenér a strýc Toni Nadal si pochvaloval, jak se hraje jeho synovce každým dnem lepší, sám tenista ale před svým návratem upozorňoval, že ho koleno stále pobolívá a že pro něj v současné chvíli nejsou důležité výsledky, ale stav kolena. 

Na rozehřátí se ve Viňa del Mar domluvil s Argentincem Juanem Mónakem i na čtyřhru, ve kterém dnes absolvoval svůj návrat do soutěžního tenisu. Na druhé straně kurtu stáli nesehraní, nicméně debloví specialisté a druzí nasazení František Čermák a Lukáš Dlouhý.

Převahu na kurtu ale měla úderová kvalita světové pětky Nadala a dvanáctky Mónaka před deblovými schopnostmi českých tenistů. Ti v delších výměnách na španělsko-argentinskou dvojici nestačili a především několik zbytečných chyb z rakety Dlouhého je stálo delší setrvání v soutěži. Nadal s Mónakem si zápas před takřka zaplněným hledištěm užívali, odvrátili všech šest brejkbolů, soupeřům vzali servis celkem čtyřikrát a duel ukončil Nadal, jenž hrál se zatejpovaným levým kolenem, po 66 minutách vítězným forhendem.

Ve čtvrtfinále čtyřhry, ve které jsou nejvýše nasazeným párem Ital Bracciali s Brazilcem Melem, se Nadal s Mónakem utkají s francouzsko-italským duem Rufin/Volandri.

Už ve středu Nadala čeká také první zápas ve dvouhře. Po volném losu v prvním kole se poprvé v kariéře utká se 116. hráčem světa Federicem Delbonisem, který dnes zdolal 2-6 7-6 7-6 krajana Guidu Pellu. Dvaadvacetiletý Jihoameričan, hrající jako Nadal levou rukou, ve Viňa del Mar potvrzuje formu z posledních dní; po triumfu na challengeru Bucaramangě prošel v Chile kvalifikací a dnes vyhrál už 9. utkání v řadě,

Nadalovy ohlasy z tiskové konference doplníme v ranních hodinách.

- ATP 250 VIŇA DEL MAR -
(Chile, tv. povrch, 410.200 dolarů)
úterní výsledky (05. 02. 2013)

Dvouhra - 1. kolo:
Berlocq (8-Arg.) - Kuzněcov (Rus.) 6-2 6-1
Garin (Chile) - Lajovič (Srb.) 6-3 6-4
Rufin (Fr.) - Ramirez-Hidalgo (Šp.) 6-3 6-4
Robredo - Riba (oba Šp.) 6-2 6-2
Delbonis - Pella (oba Arg.) 2-6 7-6(4) 7-6(1)

Čtyřhra - 1. kolo:
Mónaco/Nadal (Arg./Šp.) - Čermák/Dlouhý (ČR) 6-3 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

31
Přidat komentář
Mayo
už nech hrá dvojhru dneska :)
Reagovat
smazaný uživatel
Mistni noviny, ktere patri k tem nejvetsim v Chile take samozrejme pisi o navratu Nadala, ovsem vic se komentuje cele deni turnaje, s tim jak si vedou chilsti teniste...hlavne vkladaji nadeje do budoucna do Christiana Garina...a tomu venuji specialne clanek.

Ovsem noviny El Mercurio nezpominaji o vyznamnem deblu, ktery se bude datovat jako navrat Rafy. Clanek se hlavne venuje prubehu zapasu s Cermakem a Dlouhym, zduraznujic, ze to spanelsko-argentinskemu paru nedalo az tak velkou praci je porazit.

Zaver clanku, ktery popisuje prubeh zapasu, jeho posledni odstavec je venovan trochu jine symbolicke udalosti:)

Po zapase Nadal obdrzel od starostky Virginie Reginaty symbolicke oceneni, a to za proslaveni mesta Vina del Mar:D)))!!!
----------

Takze si fanousci Rafy k tem titulum z GS jeste dopisi,
cestne uznani a podekovani za proslaveni chilskeho mesta, kde budou asi skvele vinnice a pekny vyhled na more:)))
Reagovat
smazaný uživatel
Chtěl bych zde reagovat na neustálé narážky týkající se Rafova výrazu. Ve své knize - Rafa můj příběh, se jasně zmiňuje o tom, proč má na hřiští takový výraz v obličeji jaký má. Je to prostě jeho styl, tzv. dobrá tvář. Pod tím jsou schovány veškeré emoce a pocity, které v tu danou chvíli prožívá.Tony ho to učil už od malička. Proto na něm nepoznáte zda má radost z dobře zahraných míčku (kromě legendární zaťaté pěsti) nebo je emočně totálně na dně, když prohrává. Nedává soupeři šanci,aby to rozpoznal. A to je dle mého názoru taky velký přínos pro jeho hru.
Dostal mě Andy při letošním finále AO, to vypadalo, že tam chvílema zahraje Hamleta. Prostě na něm bylo hrozně vidět, jak už to nezvládá.
A proto se taky mohlo některým zdát, že je Rafa na loňském Wimbl. v pohodě, on prostě nikdy nedá nejevo soupeři žádnou svou slabinu, tak aby v něm mohl někdo číst.
Reagovat
pepi
jj a tohle dela i roger
Reagovat
smazaný uživatel
Roger si jednu chvili nezatal ani tu pest, stejnej vyraz po celou dobu zapasu at soupere drtil, ci prohraval.... Emoce dal najevo az po zapase. A Fedex je hodne emotivni clovek....
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa je zpatky, je to az neuveritelny, ale ja z toho mam radost:) Doufam ze se rychle dostane do top formy a bude nas zase bavit tenisem. Bez nej to nebylo ono, a proste to jedno semi v GS postradalo naboj, jeho nikdo proste zastoupit nedokazal...
Reagovat
Pe3k
DJOKáRNA

Novak Djokovic - King of Melbourne (Greatest points) *HD*
http://www.youtube.com/watch?v=oA_FMGhufhM

Btw. vámos Džafa :D
Reagovat
smazaný uživatel
Super, díky!!!
:-)
Reagovat
facom
Kde se dá sledovat večerní zápas s Nadalem? Dík
Reagovat
pepi
asi ne headhunter.eu
Reagovat
pepi
*na
Reagovat
facom
Nádherné Nadalove forehandy :D tak se zakončují výměny :)
Rosol s Berdychem by se měli podívat jak to dělá profesionál :D
Reagovat
smazaný uživatel
Delbonis sa javí ako veľmi zaujímavý súper na úvodné kolo. Mladý šikovný laváčik s bilanciou 9:0 na antuke z tohto roku. Napriek tomu, že hrá len malinké a malé turnaje, tak predstavuje jasný protipól Rafu, čo sa rozohratosti týka.
Reagovat
smazaný uživatel
Je šikovný, v BA prehral už s Čapkovičom, ale to sa dá pripísať koncu sezóny a rýchlejšiemu povrchu.
Viem že uhral SF v Stutgarte predminulé leto, vtedy som si ho všimol prvý raz.
Inak nefandím outsiderom, ale teraz budem, takže Vamos Rafa :)))
Reagovat
smazaný uživatel
Cermak/Dlouhy se zapsali do tenisove historie:) jeste vic, nez kdyby byli v semifinale GS:) a mozna z jisteho pohledu i vic, nez kdyby ho i vyhrali:)

A ted u k Rafovi (HNED UVADIM, ZE MNE ZADNY FANDA...NEJEN RAFY)

Byl jsem zvedavy, co na to El Pais, nejslavnejsi spanelske noviny.

Na titulni strane to musite trosku hledat, to mne prekvapilo, kdyz vyhraje GS, sviti to tam tak, ze se to prehlednout neda...

Titulek je velice zajimavy.

"Udery proti melancholii"

El Pais respektive Juan Jose Mateo zacina clanek silnou retorikou. Ve Spanelsku je pomalu 6 milionu lidi, kteri chteji pracovat a nemohou. Dale je pripomenuti tragedie z And...proc? Nebot to jsou temata, ktere posledni dobou ze sebe vypousti Toni Nadal, jako by chtel poukazat, ze jsou dulezitejsi veci na svete nez koleno Rafy.

Dale se rychle clanek zabyva vcerejsim zapasem, takze je zde pripomenuti prvniho vitezstvi v deblu nad cechy Cermakem s Dlouhym (da se predpokladat, ze kolem tech 6milionu spanelu bez prace se prave dozvidaji, ze nejaci takovi cesi existuji:) Jiste hezke...:)
Reagovat
smazaný uživatel
Jenze spravne Juan Jose pripomina, ze debl je debl, a tam se vse jeste neprojevi. Takze uz laka divactvo na Canal+ na 22:00, kdy se bude vysilat zapas s Delbonisem.

Po zapase hovoril, a hovoril, a Juan z toho vytahl, ze nejen koleno, ale ze Rafa leci i svou mysl.

Toni komentuje z Chile, ze situace je asi tezka, ale narikat se nemuze, to, co se uci, je prijmout realitu takovou jaka je. pripomina Delpa a Moyu, kteri se take museli tezko vracet do top10 po svych zranenich a komplikacich. A opet pripomina, ze toto tragedie neni, a na svete je jich mnohem vice a horsich, a opet pripomina krizi ve Spanelsku.
Dale se dovidame, ze Toni jako spoluautor knihy "Nadal podava, Sokrates prijma) vzdy kladl na srdce Rafovi, ze na svete jsou veci mnohem dulezitejsi, a mohou byt hezkymi priklady jak prekonat tezke okolnosti, a tady se rozpovida o Andach, obetech ETy atd. jako pozitivnich prikladech lidi, kteri prekonali tezke prekazky, aby na nich ukazal, ze ta Rafova je proste "mala:) pohodova:)" v provnani s jinymi.

To jsou myslenky, ktere provazely Rafu zpet na kurty do Chile, kde si vybral sparing s Tommym Robredem a Pablem Andujarem...A kdyz chtel vitezit musel se naucit poslouchat reci tela, respektive, ted ho teprve zacina poznavat...dodava Toni.

Clanek konci tim, ze Toni nevi, co bude, ze nebude prekvapeny, pokud vypadne v 1.kole, ale ani pokud sverenec vyhraje turnaj...
Reagovat
Matti
Díky za ten příspěvek.
Reagovat
smazaný uživatel
Ďakujem Vĺčku, potešil ma tento tvoj pohľad do španielskej tlače ..Kľudne pokračuj..((:
Reagovat
smazaný uživatel
Nazev clanku je: Golpes contra la melancolía.
Ovsem citim v tom novinarskou hricku, nebot golpes, z ohledem na to, co clanek predstavuje, urcite neznamenaji jen udery raketou:)
Nebot slovo ma vyznam uderit jako nekoho uderit, ale nejen to, jasne...Takze novinar si tu hezky pohral se slovem, nebot jde nejen o udery jako takove, ale take o myslenkove udery - silne priklady - ktere maji hraci pomoci:) se porvat s tou melancholii.

Dodavam to, nebot jak jsem to psal ve spechu.., znate to:)
Takze za pripadne chyby - predem omluva:)

Jestli si to nekdo chce projit ve Spanelstine:
Zde odkaz: cele se mne to nechce uplne rozvijet...:)

http://deportes.elpais.com/deportes/2013/02/05/actualidad/1360090308_589614.html
Reagovat
smazaný uživatel
Díky moc, taky mě to potěšilo, pěkný příspěvek :-) Mně se Rafa jevil dobře, často se usmíval a užíval si to. Ale ještě je brzy na nějaké soudy ohledně jeho hry. Já mu věřím, že se dá brzy do formy, on by se jinak nevracel.
Reagovat
dadaft
super!
ve Španělsku se teď skutečně nežije nejlíp, po šíleném investičním boomu přišla těžká kocovina (stejně jako v Irsku, kde se bourají celé čtvrti novostaveb).
doufám Rafo, že už brzy zvedneš Novaku s Andym perka. ))
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych řekl že se určitě nestane že byl Rafa nějakým způsobem výrazně horší než jak ho známe. Slabší porážet bude. Mě ale zajímá jestli bude schopný konkurovat momentální dejme tomu top8. Bude taky zajímavé jestli zasáhne do bojů o turnaj mistrů. Určitě ale nikdo nemůže čekat že např. přijede do Indian Wells a porazí Djokovice.
Reagovat
Gracias_Mendoza
Dávalo to bet365? Já šel spát s tím, že to nikde není :-(
Reagovat
Faddova
já jsem to nakonec našla...
Reagovat
J.M.
No, tenis hrát nezapomněl, to snad ani nejde. Viděl jsem něco z 2. setu a snad jediné, v čem se změnil, byla absence rituálů před podáním. Ale možná to bylo jen tou čtyřhrou, jsem zvědavý na dvouhru... Taky mi přišlo, že je celou dobu nějaký zachmuřený. A že když se po zápase převlékal, že mu za tu dobu docela povyrostly ty špíčky na břiše. Ale jak začne zase hrát, tak to zase zmizí. Hlavně ale byli všichni hrozně rádi, že ho tam mají. :-) Takové ceremonie kvůli vyhranému 1. kolu debla na turnaji snad ještě nikdy nikde nebyly.
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace;-)
Musím se přiznat, že u deblů usínám, takže jsem to po pár gamech vypla:-D...ale singla určitě zkouknu:-)
Reagovat
facom
Kde se dá vidět večerní zápas s Nadalem? Dík
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.facebook.com/RafaNadalSKCZ
Reagovat
smazaný uživatel
Dlouhý hodil dvojchybu a byl z toho MB!! JInak to místama nebylo tak špatný od českýho páru
Reagovat
smazaný uživatel
Solidní hra a pořád silná a přesná levačka.. dobré znamení pro dny budoucí ..
Reagovat
smazaný uživatel
Prebehlo to všetko v štýle piánko. Ako som písal, moc sme nezmúdreli. To sa však od štvorhry dalo očakávať..

Ak nerátam servis a voleje, Rafa si ťukol snáď 10krát do loptičky za set. Taký počet uhrá väčšinou behom jednej výmeny, takže ťažko hodnotiť jeho tenis. Teším sa na dvojhru, ktorá Nadala preverí aj po pohybovej stránke. Dnes sa preakticky nedostal k backhandom, či úderom pod tlakom. Ukázal však pár svížných forehandov.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist