Nadal po třech letech nezvládl úvodní zápas, padl s Dodigem!

11. 8. 2011, 07:14
Aktuality 56
ATP MONTREAL - Tohle se Rafaelu Nadalovi stalo naposledy na jaře roku 2008. Španělský tenista nezvládá úvodní zápas turnaje ATP a se soutěží se loučí. O senzaci se na podniku série Masters 1000 v Montrealu postaral Chorvat Ivan Dodig.
Rafael Nadal a Ivan Dodig

Přitom na začátku zápasu to vypadalo na běžnou výhru favorita. Rafael Nadal vedl 6-1 a 3-1 a jeho první duel od Wimbledonu směřoval k hladkému postupu. Jenže Ivan Dodig se nedal a dramatický zápas po 3 hodinách a 9 minutách vyhrál 1-6 7-6 7-6. Favorizovaný Španěl ve třetím setu neudržel ani vedení 3-0 a posléze 5-3.

Rafael Nadal"Zápas jsem měl za stavu 5-3 ve třetím setu ukončit. To samé ve druhém, kdy jsem vedl 6-1 a 3-1 a hrál jsem tenis na vysoké úrovni," uvědomoval si klíčové okamžiky Nadal, který prohrál v úvodním zápase turnaje ATP naposledy v roce 2008 na antuce v Římě s krajanem Juanem Carlosem Ferrerem.

"O tom tenis je. Vyhráváte bez větších problémů, pak uděláte jednu chybu, soupeř začne dobře podávat, hrát agresivně a vše se otočí," přemýšlel dvojnásobný vítěz Rogers Cupu nad porážkou s 41. hráčem světa Dodigem.

Prohru v žebříčku s hůře postaveným hráčem Nadal utrpěl naposledy loni v Bangkoku, kde nestačil na tehdy 53. tenistu světa Guillerma Garcíu-Lópeze. Až na šestém letošním podniku Masters 1000 se Nadal nedostane do finále.

Ivan DodigŠestadvacetiletý Chorvat Dodig, kterého trénuje Čech Martin Štěpánek, se za poslední rok v žebříčku vyhoupl o více než 100 míst. V únoru vyhrál domácí halový turnaj v Záhřebu, na antuce v Barceloně se i přes Söderlinga dostal senzačně do semifinále, v němž prohrál až právě s Nadalem. Na trávě Hertogenboschi si pak zahrál ve svém druhém finále, mezi ním a Montrealem ale prohrál čtyři zápasy v řadě. Sérii ukončil až v Kanadě proti Chardymu a nyní slaví premiérový triumf nad hráčem Top 3.

"Ve druhém setu jsem neustále bojoval, i když jsem prohrával 1-3. Myslím, že jsem začal hrát více uvolněně a začalo se mi dařit na servisu. Obzvlášť poté, co jsem ho poprvé brejknul. Ve výměnách jsem se uklidnil a svou hru dostal na vysokou úroveň" komentoval Dodig, který si pomohl 19 esy.

"Myslím, že je důležité, když proti takovým soupeřům hrajete agresivně. Někdy vám to neumožní, ale dnes jsem dostal nějaké šance a ty jsem využil. Zápas jsem ukončil sám, nechtěl jsem čekat na jeho chybu," dodal Dodig, který proměnil mečbol vítězným úderem.

"Hrál opravdu velmi dobře, velmi útočně. V důležitých výměnách nebyl vůbec pod tlakem. Na konci jsem měl i trochu smůly, cítil jsem se dobře, mohl jsem vyhrát. Ale je to tenis, musím soupeři pogratulovat a připravit se na Cincinnati," uzavřel Nadal, který tak v žebříčku přijde o 360 bodů za loňské semifinále.

Nadalovo zaváhání dává větší šanci na úspěch Tomáši Berdychovio, který se měl se Španělem teoreticky utkat ve čtvrtfinále. Včera už vypadl i Andy Muray, který byl potencionálním soupeřem pro semifinále. Nejtěžšími soupeři v Berdychově polovině tak jsou Verdasco, Fish a Wawrinka, nyní je ale jeho největším soupeřem zůstává příští sok Ivo Karlovič.

Ne všichni favorité ve středu zaváhali. Roger Federer nečelil žádnému brejkbolu a s domácím jednadvacetiletým Vaskem Pospisilem si poradil 7-5 6-3. Kanaďan, syn československých emigrantů, hrál ve druhém kole turnaje ATP poprvé v kariéře poté, co si poradil s Chelou. 

"Dobře měnil svůj servis. Bylo těžké ho číst," přiznal čerstvý třicátník Federer, vítěz Roger Cupu z let 2004 a 2006. Loni prohrál až ve finále s Murraym.

Pospisil přiznal, že to pro něj bylo jako ve snu. "Přišel jsem na ten velký kurt a lidé kolem tleskali. A na druhé straně kurtu stál můj tenisový idol. Při zápase jsem se snažil zapomenout na to, že hraju proti Federerovi, a soustředil se na svou hru."

Když uslšel, co o něm Federer řekl, hodně ho to potěšilo. "Slyšet něco takového od Rogera, to je neuvěřitelné. Přes osm let je to můj oblíbený tenista, každý týden ho sleduju v televizi. A teď o mě mluví."

Začátek prvního zápasu v nové roli světové jedničky zaspal Novak Djokovič, jenž v duelu s Nikolajem Davyděnkem dvakrát ztratil podání a prohrával 1-4. Oba brejky si ale vzal zpět duel s trápícím se Rusem nakonec jednoznačně ovládl.

"Chvíli mi trvalo, než jsem našel svůj rytmus. Ale postupně jsem se zlepšoval a druhý set už byl opravdu povedený," komentoval Srb. "Být světovou jedničkou je velká odpovědnost, na kurtu, ale i mimo něj. Ale snažím se, aby byl můj život stále jednoduchý, tak jako předtím," svěřil se s novými zkušenostmi Djokovič.

- ATP MASTERS 1000 MONTREAL (Kanada, tv. povrch, 2.430.000 dolarů) -
středeční výsledky (10. 08. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
López (Šp.) - Štěpánek (ČR) 6-4 4-6 6-4
Verdasco (15-Šp.) - Kamke (Něm.) 5-7 6-3 6-3
Isner (USA) - Baghdatis (Kypr) 6-3 6-4

Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (7-ČR) - Dolgopolov (Ukr.) 4-6 6-2 6-3
Djokovič (1-Srb.) - Davyděnko (Rus.) 7-5 6-1
Dodig (Chorv.) - Nadal (2-Šp.) 1-6 7-6(5) 7-6(5)
Federer (3-Švýc.) - Pospisil (Kan.) 7-5 6-3
Monfils (5-Fr.) - Bogomolov (USA) 6-2 7-6(5)
Fish (6-USA) - López (Šp.) 6-2 6-3
Almagro (8-Šp.) - Stachovskij (Ukr.) 6-2 7-6(5)
Gasquet (10-Fr.) - Bellucci (Braz.) 6-1 6-4
Troicki (12-Srb.) - Isner (USA) 6-4 3-6 6-2
Tsonga (13-Fr.) - Tomic (Austr.) 6-3 7-6(1) 
Wawrinka (14-Švýc.) - Russell (USA) 6-3 6-2
Tipsarevič (Srb.) - Verdasco (15-Šp.) 6-4 6-7(5) 6-3
Čilič (Chorv.) - Del Potro (16-Arg.) 6-3 6-4
Karlovič (Chorv.) - Petzschner (Něm.) 6-7(0) 7-6(2) 7-6(6)
Gulbis (Lot.) - Llodra (Fr.) 6-4 1-0 skreč L.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

56
Přidat komentář
smazaný uživatel
Dodig byl dost dobrej (i když jsem viděl jen sestřih na youtube). Spolelivý servis, odzadu to taky šlo (hlavně backhand), return solidní a hlavně ta hlava - hrál úplně bez nervů - kamikadze přístup. Toronto se vyvíjí dost zajímavě.
Reagovat
EllNino
Hele zalez chtel bych videt tebe ne jejim miste po mesici druhej zapas, mohla jenom prekvapit....:)
Reagovat
BooOoo
to je úplně ubohá hra co předvádí, nesmyslné a zbytečné chyby, vůbec neútočí, nejde jí podání ... prostě DĚS .. A TEĎ UŽ PROHRÁLA
Reagovat
smazaný uživatel
souhlas, dneska hrála fakt hrozně
Reagovat
smazaný uživatel
Ale domnívám se, že jedna prohra z ní nedělá špatnou hráčku, nebo takovou jako jí líčíš. To co předvádí od FO je nádhera, a ten WIMBLEDON. Možná jsi úplně hloupej člověk, že tohle o napíšeš o Kvitové
Reagovat
duhove_hovinko
Kde se dá sledovat Roger's cup na netu? Díky za info
Reagovat
smazaný uživatel
Mutademusi, ten Jugoš ti toho tveho Špenělička dojebal nadobro ! Bude tě pronasledovat do konce života
Reagovat
smazaný uživatel
Kolikrát tu mám pořád dokola psát, že Nadalovi fandim jen proti Federerovi a Djokovičovi? V tomhle zápase jsem fandil Dodigovi, protože na rozdíl od Nadala patří mezi šestku mých oblíbených hráčů.
Reagovat
smazaný uživatel
škoda že Berdych neumí takových situací využít. Kdyby nebyl losser takuž má letos 2 účasti v semifinale turnaje Masters1000(Belluci, Gasquet)! a ted by měl 3! a možná i finale kdžy by dal Fisha.
Reagovat
frufru77
"Wozňaky" nepřekvapila, to spíš Roberta, hrála velmi pečlivě a soustředěně a ... prostě velmi dobře (ovšem neskutečné byly 10. a 11. game ve 2. setu - po intervenci fotříka tyto 2 hry "jednička" doslova vyházela, skoro to vypadalo, že naschvál, vzteky byla bez sebe, servis do sítě nebo metr "za").
Zlepšuje se Goerges, 2. set proti Sereně hrála výborně (a dotáhnout TB právě proti Sereně z 2:6 na 6:6, hmm...)
Reagovat
smazaný uživatel
I když je teda pravda, že tři z těch 4 mečbolů v tiebreaku zabila spíš sama Serena: jedna dvojchyba, agresivní return kousek do autu a opět nevynucená chyba při pokus ukončit výměnu z relativně výhodné pozice. :-)

Já koncvku Vinci vs. Wozniacki neviděl, to tam s fotříkem měly nějakou drsnější diskusi, nebo co, že Woz takhle reagovala? :-))
Reagovat
a.magerova
Tak Caroline vedla ve druhém setu 5 : 1 a podávala, přišla o servis stav, tedy 5 : 2 a nástup tatínka, ona mlčela on rozdával taktické rady svým osobitým způsobem ... no a výsledek 5 : 7 :-((
Reagovat
smazaný uživatel
Každopádně bylo fascinující pozorvat, jak Vinci systematicky "ničí" světovou jedničku svými čopy po lajně do forhendu soupeřky. :-)))))
Reagovat
smazaný uživatel
ten s tim nikem Pe3k je dokonalej komouš
Reagovat
smazaný uživatel
No tak, dalo by se říci, že tento zápas si Rafa prohrál sám, ale v žádnem případě nechci zpochybňovat skvělý výkon Dodiga od poloviny 2. setu.
Reagovat
frufru77
Přestože Nadala nemám v oblibě (i když hráč je to excelentní, o tom "žádná") a Dodiga naopak ano, tak vzhledem k výše uvedenému průběhu se zřejmě jednalo spíše o nesoustředěnost a i mírné podcenění soupeře po 1. setu.. Jinak mě překvapil Berdych, za stavu 0:4 jsem ho odepsal....
Reagovat
smazaný uživatel
No jo měsíc sedí na kulách doma tak se není čemu divit že prohraje první zápas , pak že se tenisté mají špatně .Co já bych zato dal sedět měsíc doma na koulích a válet se a mít bankovní konta napráskané a po měsíci jít teprv na šichtu .
Reagovat
a.magerova
od pěti let denně ve volném čase trénovat, i když se Ti vůbec nechce... prostě musíš (obdivuji i výdrž rodičů) !!!
Takhle žít-dřít 20 let. Žádné vepřo-knedlo-zelo-pivo.
Se divím, že se takhle "neválíme" všichni?! :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Co ? si myslíš že jí jen zdravě ? žádné vepřo knedlo zelo ? se podívej na WTA jak jsou ty baby tam vyžrané se divím občas že se unesou a to jsou profesionálky tak tu neříkej bláboly .
Reagovat
a.magerova
No to taky nechápu, že některé ty baby jsou takové macaté, protože i při nezdravé stravě a přežírání by musely ta přebytečná kila v trénincích a zápasech zlikvidovat.
Reagovat
smazaný uživatel
Hmmm, takový jugoslávský pavouk :-))).
Reagovat
smazaný uživatel
a na Berdu nalet jak vosy na bonbon, moc bych se nesmala..... teda.....
Reagovat
smazaný uživatel
..a na strážné větvi máme už opět naši stálou zpravodajku..:-)..

No..teď to bude spíš přerostlý sršeň :-))..ale vážně, mám docela obavy, snad to Ivo nebude trefovat, aby nám Tomáše neotrávil..

A z téhle části pavouka se ještě chystám zafandit Dodigovi, pózéra Tipsareviče fakt těžko zkousávám :-).
Reagovat
smazaný uživatel
Tak v téhle části pavouka je to bída. Pro mě ani jeden sympatický hráč krom Fishe, který si snad odpočinul a udělá třeba i to finále, aby si příští týden nepohoršil po Cincinnati, kde těžko finále obhájí. Škoda, že to včera nedotáhl Dolgopolov, ten by na to finále měl.
Reagovat
smazaný uživatel
z tehlete poloviny by tam mohl jit Ernie, pokud dneska porazi prave zminovaneho fishe, tomu bych moc fandil:)
Reagovat
smazaný uživatel
Jenom ten ne, to už radši Karlovič.
Reagovat
smazaný uživatel
Nakonec tam půjde Anderson :-))), sojčí pírko na to :-))).
Reagovat
smazaný uživatel
Proč se ti nelíbí Ernie tome?:D
Reagovat
smazaný uživatel
Nemám ho rád delší dobu, je mi nesympatický. Je to rozmazlený zbohatlický jouza, který plýtvá svým talentem a chová se jak mistr světa, ačkoliv odehrál dobře jediný velký turnaj(loňský Řím).
Reagovat
smazaný uživatel
Čtvrfinále FO 08??
Reagovat
smazaný uživatel
Tak dva turnaje. Sám musí každý vidět, jak pak hrál po tom úspěšném FO. Byl sice mladý, ale trvalo mu 2 roky, než odehrál další dobrý turnaj a po něm zase nic.
Reagovat
smazaný uživatel
Já se ho nezastávám..při lepším přístupu mohl být jinde, o tom žádná. I ten Caňas je podle mě z dlouhodobého hlediska krok vedle..i když se mu teď začalo dařit.
Reagovat
smazaný uživatel
Mám dotaz, hrál marinovanej Čilič včera tak dobře nebo Del Potro nic moc. Mám totiž strach o Novaka, protože tohle je bláznivý turnaj. Tady si člověk nemůže být jistý ničím. Jinak Nole včera dělal dost chyb, ale snad to bude jen lepší.
Reagovat
Pe3k
Němej strach, Novak ho roseká. Davydenko hrál taky dobře, hlavně v prvním setu a i tak mu Djoker dal 2:0. Člič nehrál nic extra, spíš Del Po špatně.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Del Potra jsem neviděl, ale ten nehrál nci extra ani 1. s Nieminenem. Navíc, jak jsem již psal, mi přijde, že od Wimbledonu dost kilo přibral.
Reagovat
Pe3k
Federer - Pospisil. Vasek hrál sympaticky, škoda, že to není mladý nadějný čech, ale kanaďan. Roger si uhrál svoje.

Murray - Anderson. Pobavilo mě týden staré video na youtube kde Andy mluví o tom jak vyhraje potřetí v řadě :D

Del Potro - Čilič. Zklamání. Juan se ještě potřebuje rozehrát a dostat se do své dřívější formy.

Nadal - Dodig. Potěšení. Nadalové neustálé prohry mají jako vedlejší efekt ( hlavní je propad v žebříčku ) kultivaci a celkové zkulturnění zdejší diskuze. Díky absenci jeho fanoušků se zde dá normálně diskutovat. Taky chci zdůraznit, že nikdo z Federorových fanoušků zde nepíše posměvačné argumenty na Rafu, i když k tomu mají ideální příležitost. To je obrovský rozdíl mezi fanoušky těchto dvou tenistů.

Celkově - díky vypadnutí několika vaforitů velice zajímavý turnaj.
Reagovat
Matti
od tebe, který se do Rafy navážel, po jeho prohrách nesčetněkrát, ten komentař o rozdílných fanoušcích opravdu sedí.
Reagovat
Pe3k
Ano, navážel, ale jen proto, že se zde nikdo Federera nezastal a slušně to vám, fanouškům Rafy vysvětlit nešlo.
Reagovat
Matti
hm a pod nickem Armstrong to nešlo, tam si chtěl vystupovat jako inteligent, tak sis dal nový nick.
Reagovat
Pe3k
Jelikož ti stále ještě nedošlo, že Armstrong je někdo jiný, tak jsi na tom s inteligencí velice špatně, ty sám.
Reagovat
smazaný uživatel
Fakt úžasný turnaj. Už tak jsem si říkal, že má Rafa lehký los a porazit ho může jenom Murray. Jenže oba selhali a my se dočkáme snad nejslabšího článku ve finále Rogers Cupu za poslední dobu. Opravdu neuvěřitelné zklamání, když v 2. kole vypadnou hráči Jako Del Potro, Nadal či Murray. Navíc vypadl i oblíbenec Isner s Troickim, kterého fakt moc nemusím. Zatím nejhorší letošní Masters z pohledu výsledků.
Reagovat
smazaný uživatel
z pohledu absurdity zapletek se ale turnaj vyviji nadejne.. :-)
Ale vazne, tomu povzdechu rozumim, hlavne se bez vyhrad ztotoznuju s postojem k vysledku Isner - Troicky, pro me teda velke zklamani.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, velké. Ve Washingtonu jej John proazil, čekal jsem, ež vyhraje i teď. Hrál sice dva zápasy za den, ale s Baghdatisem měl hotovo ani ne za půl hodiny a ani se zas tak nenadřel. Proto mě to dost mrzí ta porážka, doufal jsem v oplatu proti Monfilsovi.
Reagovat
smazaný uživatel
samozrejme. Pro me se ted tahle cast pavouka emocionalne totalne zaslepila :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Jooooooooooo! Super Ivane!
Reagovat
Jiri
Zazrak! Rafa je taky jenom clovek, ktery muze prohrat i v prvnim kole. Myslel jsem, ze se toho nikdy nedockam a ze bude hrat pouze finale nebo vyhravat tituly. Ale doufam, ze ho tesna prohra nijak nesrazi a na dalsich turnajich bude predvadet zas ten nej tenis.
Reagovat
smazaný uživatel
Videla jsem cely zapas live, spravny maraton do 5ti do rana. Bohuzel dvakrat neprijemne preruseni pro dest. Kanada zacina konkurovat Wimbledonu. Pro nas je to neprijemne, natoz tak pro samotne hrace. Velice zajimave momenty. Ivan zaslouzi samou chvalu, jak toto tezke utkani zvladl psychicky. Dovedlo se mu dvakrat vratit do zapasu ve tretim setu. Rafu dosti trapilo podani, ale presto velka pochvala a me podekovani, mela jsem na Ivana vsazeno.
Reagovat
smazaný uživatel
Sybilo! To bych asi neriskla. :-) Jinak mi ranni prekvapeni vubec nevadi, mne jsou vsichni Chorvate na okruhu sympaticti. Ale na nozickach pavouka u Berdi na to rada rychle zapomenu!
Reagovat
smazaný uživatel
No, potěšující na tom dešti je aspoň to, že prší střídavě buď v Torontu, nebo Montrealu, tj. zatím se vždy aspoň na jeden turnaj dá dívat. :-))
Reagovat
Teo
Třeba si Rafa řek, že než aby se lopitil až do finále, kde by dostal nakládačku od Novaka, zabalí to rovnou. Holt král je mrtev, ať žije král!
Reagovat
steve79
Jinak Djokovič zase vyhrál. Jeho hra je v letošním roce opravdu neuvěřitelná. Jsem zvědavej jestli ho někdo porazí. Přál bych si zase semifinále Federer-Djokovič.
Reagovat
smazaný uživatel
a ja finale Federer - Berdych :-)
Reagovat
gocii
taky sem nad takovym finale přemyšlel, no berdych má tady hodně velkou šanci projítt aspon do semifinale pokud to nedá tak už snad nikdy
Reagovat
smazaný uživatel
tak. Vic uz to umest zatim snad ani neslo.....
Reagovat
steve79
Je to velký překvapení to souhlasím, ale nedělal bych žádnou vědu. Na tomto turnaji mnoho bodů neobhajuje, takže se nic závratného nestane. To u Murraho to je jiná, ten ztratí myslím 1 000 bodů, což je mnoho. Dneska se hodně těším na odvetu za Wimbledon Tsonga-Federer. Federer bude muset podat mnohem lepší výkon, než včera. Hlavně na returnu.
Reagovat
smazaný uživatel
Jejdanánku člověk se ráno probudí a zjistí co se to neděje:))...Nadal vypadl v prvním kole (prvním kole co hrál) no tedy... to se stát Berdychovi tak už je tu milión příspěvků že tam nemá co dělat a jakej je to looser a že je nemyslitelné aby hrač Top 10 vypadl s takovýmto hráčem jako je Dodig hned v úvodu:))..
Že by konec Nadalovi kariéry, protože podle Lopatu už nikdy nikoho neporazí:))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist