Nadal premiéru na modré antuce suverénně zvládl, Federer měl namále

9. 5. 2012, 22:28
Aktuality 25
ATP MADRID - Rafael Nadal má za sebou první zápas na kritizované modré antuce. A zvládl ho bez problémů. Španělský tenista v Madridu smetl Rusa Davyděnka a s krajanem Verdaskem si tak zahraje o postup do čtvrtfinále.
Rafael Nadal

Rafael Nadal modrou antuku kritizoval dávno předtím, než měl možnost si na ní zahrát. Po trénincích už kritizoval konkrétně - kurty jsou měkké a kluzké, zařadil se španělský tenista do zástupu odpůrců netradičního povrchu.

V prvním soutěžním zápase ale antukový král problémy neměl. Domácí turnaj Masters 1000 v Madridu odstartoval velmi slušným výkonem a přesvědčivým vítězstvím 6-2 6-2 nad Rusem Nikolajem Davyděnkem, kterého porazil poprvé po třech letech a čtyřech porážkách v řadě.

"Hrál jsem mnohem lépe, než jsem očekával," byl Nadal spokojený se svým výkonem. Netradiční povrch okomentoval jen okrajově. "Modrá antuka... necítil jsem se pohodlně, je to obtížné. Je těžké zaútočit a pak se vrátit do obrany. Musíme se snažit přizpůsobit."

O postup do čtvrtfinále si Nadal, vítěz turnaje z let 2005 (tehdy se turnaj konal ještě na rychlém povrchu v hale) a 2010, zahraje s krajanem Fernadem Verdaskem, se kterým vyhrál všech 14 vzájemných zápasů. Madridský rodák Verdasco dnes otočil duel s Kolumbijcem Santiagem Giraldem.

Federera potrápil Raonic
Mnohem více se na postup nadřel Roger Federer, který nebyl v prvním zápase na modré antuce v souboji s Milosem Raonicem daleko od vyřazení. Švýcar, který během zápasu několikrát kroutil hlavou nad nečekanými odskoky míčku, za stavu 4-6 a 5-5 čelil brejkbolu, nakonec ale utkání s jednadvacetiletým Kanaďanem stejně jako před dvěma měsíci v Indian Wells, kde nakonec triumfoval, otočil. 

Roger FedererFederer v prvním zápase po sedmi týdnech čelil skvělému servisu. Raonic totiž navázal na výkon z úvodního kola, ve kterém po prvním podání neztratil jediný míček a dnes sérii vyhraných fiftýnů po prvním servisu protáhl na 44. Především právě díky podání a agresivní hře vyvíjel na světovou trojku tlak a když v závěru první sady vyhrál 12 fiftýnů v řadě, ujal se vedení 1-0 na sety.

Za stavu 6-4 a 5-5 ale neproměnil klíčový - v druhém dějství už čtvrtý - brejkbol. A v následném gamu na to doplatil - teprve podruhé, a pak i potřetí a počtvrté v utkání nevyhrál výměnu po prvním servisu a Švýcarovi nabídl první brejkboly, které znamenaly  zároveň i setboly. Jeden odvrátil z defenzívy parádním prohozem, druhý už ale aktivně hrající Federer proměnil chytrým zkrácením hry. 

I v průběhu rozhodujícího dějství byl Raonic více než vyrovnaným soupeřem, jenže za stavu 2-2 a 3-3 zůstaly neproměněny další tři brejkboly. První zahodil sám neúspěšným pokusem o winner, který skončil v síti, další smazal sám Federer útokem na síť a 6. esem. Rozhodnout tak musel tie-break, v jehož závěru Raonic neudržel nervy a Federer proměnil vítězným returnem hned první mečbol.



"Myslel jsem, že bych ho mohl zaskočit hrou servis-volej a celkem to fungovalo," komentoval Federer změnu taktiky, kte které přistoupil během druhého setu. ""Začal jsem lépe číst jeho servis a dostal jsem se tak častěji do výměn od základní čáry."

Raonic v zápase plném krátkých výměn vyhrál o čtyři fiftýny více, v konečném zúčtování mu to však nebylo nic platné.  "Myslím, že jsem hrál po celý zápas dobře. Hrál jsem to, co jsem chtěl. Dnes to bylo o jednom míčku, je těžké nebýt zklamaný."

Federer tak stejně jako loni, kdy utekl z mečbolu proti Lópezovi, vstoupil do turnaje ve španělské metropoli vydřenou výhrou. Ve 3. kole se utká s Francouzem Richardem Gasquetem, se kterým má sice výrazně aktivní bilanci 9-2, obě porážky ale utrpěl na antuce - tu poslední loni v Římě. 

Osmý nasazený John Isner dnes nezvládl dva tie-breaky a prohrál souboj s Chorvatem Marinem Čiličem. "S kurtem to (prohra) nemá nic společného, jen jsem nehrál dobře," komentoval dvoumetrový Američan. "(Čilič) hrál lépe a vyhrát si zasloužil."

Čilič se v osmifinále střetne s rozjetým Juanem Martínem Del Potrem. Argentinský tenista dnes sice v druhé sadě souboje s Rusem Michajlem Južným dvakrát neudržel náskok brejku, zvítězil však 6-3 7-6 a ani v osmém letošním zápase na antuce neztratil set.

S turnajem se už rozloučil Radek Štěpánek, který nestačil na domácí světovou šestku Davida Ferrera.

- ATP MASTERS 1000 MADRID -
(Španělsko, tv. povrch, 3,090,150 eur)
středeční výsledky (09. 05. 2012)

Dvouhra - 2. kolo:
Ferrer (5-Šp.) - Štěpánek (ČR) 7-6(4) 6-2
Nadal (2-Šp.) - Davyděnko (Rus.) 6-2 6-2
Federer (3-Švýc.) - Raonic (Kan.) 4-6 7-5 7-6(4)
Tsonga (4-Fr.) - Harrison (USA) 6-2 7-6(4)
Čilič (Chorv.) - Isner (8-USA) 7-6(4) 7-6(3)
Simon (9-Fr.) - García-López (Šp.) 6-4 6-3 
Almagro (11-Šp.) - Granollers (Šp.) 6-3 7-6(3)
Monfils (12-Fr.) - Andrejev (Rus.) 6-3 1-0 skreč A.
Gasquet (14-Fr.) - Troicki (Srb.) 7-5 6-3
Verdasco (15-Šp.) - Falla (Kol.) 6-7(4) 6-4 6-4
Wawrinka (Švýc.) - Melzer (Rak.) 6-1 6-4
Dolgopolov (16-Ukr.) - Seppi (It.) 6-7(5) 7-6(5) 6-3
Tipsarevič (7-Srb.) - Delbonis (Arg.) 7-6(5) 6-7(6) 6-3
Del Potro (10-Arg.) - Južnyj (Rus.) 6-4 7-6(1)

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

25
Přidat komentář
Pe3k
Ryby v tom vedru moc nebraly, tak sem se těšil na večerní zápas mých oblíbených hráčů. Tenis to byl parádní. Raonic byl na podání skvostný a Roger měl co dělat, aby ten zápas vyhrál. Zasílám highlights v HD (snad Brož promine).

http://www.youtube.com/watch?v=-bmw5bhgr1I&feature=g-all-u
Reagovat
Heather_Fedex
ted jsem zhledla highligts, protoze jsem to nemohla sledovat zive. no ale co to ten kluk vyvadel, to bylo neco neskutecneho. voleje i smashe od rogera vracel na 2. stranu site, jako nikdo. mel velice dobry pomer winneru a nevynucenych chyb (mnohem lepsi nez rog). dobre cetl hru. co mu chybelo k vitezstvi?? napisu tu expresivnejc: fedex mel tento krat z prdele kliku. ale rika se, ze: co te nezabije, to te posilni. aneb kdo: prezije na turnaji klinickou smrt, tak ten i turnaj vyhraje ;)))
Reagovat
smazaný uživatel
Bola by škoda, ak by bol turnaj už v tejto rannej fáze bez Federera...Predpokladám, že Gasquet ani Ferrer nie sú zrovna z tých, ktorí ho zastavia..Tešíme sa na SF, či F..
Reagovat
taffer
No, některý ty smeče od Rogera byly zahraný trochu laxně. Hlavně počítal, že Raonic poběží do nějakého rohu a dal to doprostřed a Kanaďan tam stál ...
Ale první ostrý zápas po 5 nedělích - to mu jistě všichni odpustíme:-)
Reagovat
steve79
Fedex měl fakt namále, Raonic opravdu hrál výborně. Nevyužil asi šest brakballů. Dneska s Gasquetem to bude uplně jiný zápas, ale pokud bude hrát Federer jako včera tak by měl postoupit.
Reagovat
smazaný uživatel
Pekný zápas. Znova sa ukázalo aký je tenis krásny šport. Nie sú totiž fiftíny, ako fiftíny. Miloš mal niekoľko šancí zápas definitívne rozhodnúť, chýbalo mu v nich viac skúseností, tenisového umu a štipka šťastia. Roger si skúsene počkal na svoje príležitosti a zakročil. V TB vygradoval svoj výkon na príjme, lepšie zvládol kľúčové momenty a preto zaslúžene vyhral. Čo sa Raonica týka, je to sympatický hráč, mám rád jeho servis a mohutný forehand. Budem ho určite pozorne sledovať a v budúcnosti sa z neho môže vyprofilovať jeden z mojich favoritov..
Reagovat
smazaný uživatel
"S kurtem to (prohra) nemá nic společného, jen jsem nehrál dobře," komentoval dvoumetrový Američan. "(Čilič) hrál lépe a vyhrát si zasloužil."

Izzy... chválabohu za podobnej komentář od někoho :)
Reagovat
smazaný uživatel
hlavne doufam, ze Johnovo prohlaseni nikoho neprekvapuje - inteligentni lide s kritikou prece zacinaji u sebe. :-) Pritom jestli to tam klouze, tak jemu nejvic..
Reagovat
gigin
Můžeš mi prosím vysvětlit blíže, na co narážíš? Konkrétně na koho narážíš ??!! Když někdo drží hubu a krok, to je známka inteligence? Kritika se nepřipouští? A vůbec proč pod článkem o Rafovi rozebíráte Isnera??!! Málo inteligence ?? :-o :-) :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Prostě VELKÝ sympaťák :-).
Reagovat
Heather_Fedex
nebrozuj!!!!!! ;)))))
Reagovat
gigin
Ty mne taky neštvi !! :-)))))))
Reagovat
smazaný uživatel
nenarazim na nikoho, ale na neco. :-) Snaha prekonat prekazku vubec neni o "drzeni huby a kroku", ale o kvalitach cloveka. Tu pusu je dokonce nutne v pripade potreby otevrit, pri hodnoceni, hledani cest atd. Ale volat hned fuj? K smichu. Teda k placi, mam okolo sebe spousty lidi, kteri vynalozi neuveritelne energie na dokazovani, ze neco nejde, aniz by se predem o vec jen pokusili. (Srabi.) A modra antuka je modra pro vsechny stejne (i kdyz nejsou stejni, chapu!!!), ale je potreba ji prijit na kloub, neni to asi snadny, ale konec koncu, Rafa se vyjadril podobne....
Reagovat
gigin
Děkuji za vysvětlení ! Lidi, kteří si hledají důvod, proč to nejde taky nemám v oblibě. Ale když se mi něco nelíbí, tak to řeknu na plnou "pusu" ! Ale já jsem vlastně zapomněl, že je lepší být inteligentí, elegantní a držet se zpět, nejlépe neříkat nic !!
Reagovat
a.magerova
Jsem si v třetím setu za stavu 4:4 měřila tlak a teda 188/128 ... mě fakt jednou trefí šlak :-((
Reagovat
Heather_Fedex
ja taky!!!! proste nervy neskutecny....ale asi to nejhorsi mame pro zatim za sebou ;)
a dej si cesnek, psovi to pomaha na znizeni tlaku ;)))
Reagovat
smazaný uživatel
Já to měla přesně také tak, ten Roger mi dává zabrat. Naštěstí to dopadlo dobře. Raonič servíroval neskutečně a vůbec nehrál špatně. Ještě, že Rogerovi podání také chodilo. Ze začátku mi připadal Fedex takový nejistý, pak chválabohu přišlo zlepšení. Přiznám se, že jsem se i tiše modlila, vypadá to u mě na cvokárnu.:-)
Reagovat
smazaný uživatel
to teda, ale v tiebreaku, me ani nenapadlo, ze by to mohlo dopadnout jinak:)
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem to jen někde četl ;-), hlavně, že vypjaté mače zatím zvládáte ve zdraví..klop - klop o drevo :-)).
Reagovat
a.magerova
česnek mám ráda, takže dnes vyzkouším :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Videl som len uryvky,ale Rafa mal tak o triedu lepsí pohyb,nez Nole den predtym..Nadstandardne podával,zapas drzal pohodlne pod kontrolou..Pripadne duely s Berdychom,ci Del Potrom mozu byt ozdobou..
Reagovat
tito
No zatím bez napětí. Tak doufejme, že nám to vydrží až do finále. Ale je tam Tsonga, DelPo, Berdych...Nejvíc jsem se obával Isnera. Jeho vyřazení je pro mne překvapením.
Reagovat
smazaný uživatel
John dlho nehral,dnes evidentne nebol vo svojej kozi.+.Zajtra by to malo byt este relativne v klude,kazdy z dalsich superov už može byt kritický..Mimochodom,dnes mi Rafa prisiel,akoby sa na modrej antuke narodiL..:)
Reagovat
Heather_Fedex
ja videla ten tie- break 2. setu a opravdu mi bylo izzyho lito....zpravili to 2 johnove dvojchyby (do te doby nedal v celym zapase jedinou) a cilic si udrzel bez kompromisu podani a bylo vymalovano....jedineho zdatneho soupere pro rafaela vidim letos v delpovi...novak je nejak bez chute a rog se musi otrast z toho extremniho zapasu s milosem... ale proti koljovi hral opravdu bez kompromisu a sice, chudak nikolaj se i vyhazoval sam...
Reagovat
Heather_Fedex
chtela jsem napsat: jedineho zdatneho soupere NA TOMHLE TURAJI (resp. na antuce) ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist