Nadal: Stejné peníze? Přitáhneme víc diváků, zasloužíme si vyšší odměny

13. 6. 2018, 10:26
Aktuality 288
Otázka rovnosti prize money pro muže a ženy se řeší již několik desítek let. K nekončícímu problému se po 11. triumfu na French Open vyjádřil Rafael Nadal. Podle španělského tenisty by neměli muži a ženy dostávat stejné finanční odměny. A důvod? "Přitáhneme víc diváků, zasloužíme si víc peněz," říká světová jednička.
Profily hráčů

Rafael Nadal v neděli na French Open získal rekordní 11. titul z pařížské antuky a rozšířil svou sbírku grandslamových trofejí o 17. trofej. Nejednomu z jeho fanoušků však oslavy narušilo jeho vyjádření k otázce rovnosti prize money. Nadal je totiž striktně proti tomu, aby muži a ženy dostávali stejné odměny na turnajích.

"Tohle bychom správně ani neměli srovnávat," řekl v rozhovoru pro italský magazín. "Například modelky dostávají více než modelové a nikdo o tom nemluví. Proč? Protože mají větší sledovanost. V tenise je to stejné. Přitáhneme víc diváků, zasloužíme si víc peněz," dodal.

Jeho vyjádření se k nekončícímu problému zklamalo nejednoho tenisového fanouška, včetně těch z řad podporujících právě Nadala. "Zklamání, ale od Nadala mě to nepřekvapilo," napsal na sociální sítě tenisový expert Ben Rothenberg.

"Jsem obrovským fanouškem Nadala. Musím však přiznat, že tohle přehnal. Jeho vyjádření stojí za ho*no," napsal jeden z fanoušků antukového krále. "Jsem nesmírně zklamaná, nemůžu uvěřit tomu, že tohle řekl," uvedla jedna z Nadalových fanynek. "Rafo, zbožňuju tě, ale radši nemluv," píše se v další reakci.

Jeden z tenisových příznivců se vyjádřil přímo k Nadalovu zdůvodnění. "Rafa mi může políbit zadek. Moc dobře ví, že Serena a Venus nebo třeba Šarapovová přitáhnou stejný počet diváků jako on nebo Federer."

Nadal se v tom, že ATP sleduje více diváků než WTA, nemýlí. Například v roce 2015 dle statistik BBC zápasy ATP přilákaly 973 milionů diváků a WTA "pouze" 395 milionů. Zda je to však opravdu ten správný důvod, proč by muži měli dostávat více peněz, je otázkou, na kterou nejspíše vždy dostaneme rozdílné odpovědi.

Otázka rovnosti finančních odměn se řeší už od roku 1973, kdy byla založena WTA (Ženská tenisová asociace). Její zakladatelka Billie Jean Kingová už tehdy vybojovala stejné peníze pro ženy na US Open. K závěrečnému grandslamu sezony se postupně přidaly i další tři akce velké čtyřky. Jinde zatím pravidlo stejných odměn neplatí.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

288
Přidat komentář
peek
Přátelé, muži a ženy jsou si rovni přece. Tohle zpátečnické dělení je nutno odmítnout, je nehodné 21. století. Zrušme konečně ty ponižující pohlavní kategorie ve sportu a pojďme spravedlivě a férově soutěžit společně, za stejné peníze. Jo a WC taky dohromady!
Reagovat
Stan_Borowitz
A co ostatní pohlaví? Ani ta přece nebudeme diskriminovat, takže jediným rozumným východiskem je soutěže genderově nerozlišovat. Jeden pavouk pro všechny. Problém odměn je tím samozřejmě vyřešen z definice.
Reagovat
peek
Přesně tak. A ať mi sem nechodí Fandina s odlišnými fyzickými těmahletentononc. Brečí snad bílí sprinteři, že jsou znevýhodněni proti černejm?
Reagovat
Fandina
Jenže lidi se dělí na muže a ženy a jsou odlišní. Vzhledem k zachování populace je to jedna polovina lidstva. To je velký rozdíl. A jsou jiní, s tím nic neuděláš.
Reagovat
peek
Takhle krásně nekorektní prohlášení jsem naposled čet ještě ve školním katechismu, ty jedna sexistko. Jestli se to domákne evropská komise pro Gender equality, pošle na tebe nějakou výživnou feministku a ta ti to už vysvětlí.
:-)
Reagovat
Fandina
Nekorektní jsi ty, protože nebereš v úvahu, že fyzično žen, co se týká síly a rychlosti nemůže mužům konkurovat.
Reagovat
peek
Doufám, že si nemyslíš, že je tohle vlákno myšleno vážně?
:-)
Reagovat
Roger_Federer
Všichni zapomínáme na jeden podstatny fakt, dane plati vsichni teniste(muzi i zeny stejne, v miste kde je granslem. turnaj)..
A naklady na tenisovou sezonu(letenky, treneri, doktori, ubytovani, maser...) maji taky stejne(nebo velmi podobne)..
Chceme li zensky okruh, musi ty baby neco vydělat.
Reagovat
Fandina
A také, když chceme, aby i ženy hrály tenis, musíme něco přetrpět.
Reagovat
peRFect
Jsi si jistý,že hráči platí daně v místě konání GS a ne v místě trvalého bydliště?
Ty náklady nejsou vůbec stejné.Naopak, čím jsi lepší,tím jsou nižší.Ať už sponzoring,či startovné,hotel,vlastní roomy v útrobách kurtů atd...jen ten svůj tým je třeba platit.
Reagovat
Fandina
Ano, tenisté dostavají PM po zdanění v té příslušné zemi.
Reagovat
slacker
a neni to nejak urban legenda? je divne ze by vsechny staty mely stejnou legislativu. dale je divne ze se dani "stejne" bez ohledu kdo je platce a o kdo je prijemce. "Dani" se pak podle selske logiky stejne kazda platba mezi 2 subbjekty?
Reagovat
Fandina
Je to uzus. Dohoda mezi zeměmi, které pořádají turnaje. Jestli je to upraveno v rámci ITF, ATP nebo WTA, to nevím, ale dělá se to tak. Pořadatelská země vyplatí tenistům PM až po zdanění v té příslušné zemi.
Reagovat
slacker
ITF, ATP nebo WTA nema co kecat do toho jak se v kterem state konkretne co a kdo dani
Reagovat
Fandina
Proč myslíš, pokud je to uvedeno v podmínkách pořádání turnaje, tak to tak musí dělat. Nemusíš se čílit. Je to tak. Tenisti dostávají peníze z turnaje až po zdanění v té příslušné zemi.
Reagovat
Fandina
Respektive pořadatel vyplatí tenistům PM až po zdanění v té příslušné zemi.
Reagovat
smazaný uživatel
v principe s Rafom suhlasim,je jeden z mala ludi na svete,ktoremu by som si nedovolil oponovat:),na tuto temu bolo uz mnoho diskusii,riesenie by bolo asi len GS rozdelit aby ich neorganizovala rovnaka spolocnost,alebo aby sa konala v rôznych terminoch,co su nerealne veci,ak je to spolocny turnaj,tak by som odmeny nechal rovnake,môze sa stat,ze finale bude Serena-Maria,oproti Cilic-Anderson a sledovanost je vybavena,dlhodobo tenisti-muzi tahaju sledovanost,to je jasne,ak by vsak prerozdelili prize money podla sledovanosti,tak deblisti si nezarobia ani na reziu,muzi si zarobia ovela viac oproti zenam na beznych turnajoch+sponzoring
Reagovat
peRFect
Omg, to jsou názory, zejména obhájců rovnoprizovství (krásné slovo :-) ).
Pojďme to udělat spravedlivě. Pro všechny stejný základ (něco jako minimální mzda) a zbytek dle výkonnosti. Tedy odměny poměrově dle počtu diváků platících za místo na daný zápas, sledujících u TV apod.
Nechápu, jak ženský můžou na GS brát za 2/3 práce toho co chlapi, stejné peníze, ještě když jejich produkt nekoupí tolik lidí. Někteří zde to asi dost zvrácenou logikou chápu, já ale ne. Nemám problém s tím, aby moje zaměstnankyně měla stejnou mzdu, jako můj zaměstnanec, když odvede totožnou práci...
Reagovat
Fandina
Já to chápu, že ženy berou stejně jako chlapi, protože se tak na tom dohodly s pořadateli. Důvodů může být víc, třeba ten, že když je společný turnaj, tak je to výhodnější pro pořadatele i pro diváka. Koupí si lístky na den a jde si tu na toho a tu na toho.
Reagovat
fazil
Jdete uz s tou politickou korektnosti, feminismem, genderovou a rasovou rovnosti, podporou vsech obskurnich mensin oproti vetsine do PRDE.E!!!
Samozrejme maji mit tenistky mene penez. Nechapu, jak okolo toho muze vubec byt nejaka debata. Nabidka x poptavka.
Reagovat
aape
já na tom nic samozřejmého nevidím..
Reagovat
fazil
Tak s tim Vam nepomohu...
Reagovat
aape
spíš jděte Vy ... se svými názory
Ženy byly po staletí vychovávány tak, že jejich povinností je starat se o rodinu,včetně v podstatě zákazu vycházení do společnosti,
volnočasové aktivity a zábava byly výsadou mužů, v některých společnostech je to tak i dnes.. tam ostatně zapadáte i vy včetně názvu nicku tady..
Je tedy jasné, že muži jsou v tomto směru napřed, ženy se vlastně stále sžívají s tím, že zajímat se o sport je přijatelné i pro ně, že na to mají právo a spoustě mužů se navíc ten posun směrem k rovným podmínkám nelíbí
Reagovat
spaniel
Pro pobaveni dobre. Same argumentacni fauly poskladane do vet.
Reagovat
fazil
Mate trosku zcestne nazory bohuzel...
Dnes je temer absolutni svoboda(diky bohu). Kazdy si muze delat co chce, pokud tim neomezuje nekoho druheho. Cili zeny se mohou zajimat o sport, mohou sportovat, pripadne se mohou zivit sportem jako profesionalove.
To ale neznamena, ze by mely byt financne zvyhodnovany na ukor muzu. Vsichni lide by meli mit stejna prava a povinnosti, nezavisle na tom, jakeho jsou pohlavi, vyznani ci rasy. To je samozrejme. Zde se ale nebavime o pravech ci povinnostech. Tenis je sport. Zivit se sportem je svobdne rozhodnuti kazdeho jedince. Za praci je stanovena odmena(hodnota-cislo), ktera je vypocitavana na zaklade mnoha faktoru(hodnot-cisel) - v pripade sportu jsou tyto hodnoty vesmes meritelne (oproti napr. umeni). A matematiku neosalite. Hodnoty, ze kterych je odvozovana odmena pro tenistky jsou radove nizsi, tudiz i odmena ma byt nizsi. Proto je pozadavek na stejne odmeny vlastne pozadavek na to, aby tenistky byly lepe placeny nez muzi. Vam to pripada fer?? Presne jak rekl Nadal, jsou jine odvetvi a je jich mnoho, kde zase ty nizsi hodnoty tvori muzi a proto maji nizsi odmeny. Kazdy proste nemuze byt bohaty, slavny a uspesny. Na to neni automaticky narok. Je to jako bych si stezoval, ze za nedelni fotbalek s kamarady nedostavam zaplaceno jako Messi.
Reagovat
Fandina
A proč by nemohly být ženy finančně zvýhodňovány, když hrají tenis? To je něco tak hrozného, že se o tom pořád tak mluví. Ženy mají jiné fyzícké dispozice, jsou jiné. Například když vezmu rekordy v běhu, v alletice, tak muži mají časy u všech kategorií menší, než ženy. A přesto nikdo rekordy nezpochybňuje a nepočítají se podle toho PM.
Reagovat
spaniel
Protože když někoho zvýhodníš, tak předtím musíš někomu jinému vzít.
Neliší se to od socialistických experimentů.
Reagovat
Fandina
Tady se ale pořád bavíme, že ženy jsou jiné než muži. Jsou to dvě skupiny, hlavně ve sportu, kde je rozhodující fyzično, je to patrné. Je to tak od přírody. Silnější ve smečce třeba chrání slabší. Nejedná se o to, že jsou si všichni rovni. Nejsou.
Reagovat
fazil
A z jakeho titulu tedy maji narok mit za stejnou praci vyssi odmenu. Popravde Vam moc nerozumim. Ja chci take mit vyplatu jako reditel Microsoftu, mam na to narok. Co na tom, ze nejsem tak dobry na matiku nebo informatiku. To mam od prirody. Ale ja tu vyplatu chci a hotovo. Tak at mi pulku da:-)
Reagovat
Fandina
Pokud vám někdo dá plat, jako má ředitel M., tak ho berte. Na tom není nic špatného. Tady jde o to, že práce, tenis u žen je trochu jiný než u muže. A pokud se dohodnou, že se o zisk budou dělit napůl, tak budou. A to se stalo tady na GS.
Reagovat
LukasH
Jenze by se to v tom pripade muselo propocitat u jednotlivcu a jednotlivych zapadu. Je to stejny, pokud by se zobecnilo, ze v nektery firme odvedou vic prace muzi (statisticky). Presto by se tam vyskytovaly zeny, ktere odvedou stejne nebo vic prace. A presto by mely nizsi mzdu. Jak uz se tu psalo...napr. finale Serena-Maria. Nechaly by si spocitat, ze na jejich zapasy cestou do finale prislo vic divaku nez na finalisty-muze (coz by bylo realny, pokud by ti dotycni muzi nebyli z top 5 napriklad). Serena nebo Maria jsou typickym prikladem, protoze jejich popularita je s muzskymi tenisty srovnatelna. Uvedly by jako argument jednak ten pocet divaku a jednak, ze se prave v ty popularite dokazaly muzum vyrovnat. Tudiz by to zase skoncilo tak, ze maji jen tu nevyhodu, ze jsou zeny.
Reagovat
Fandina
Třeba teď na finále FO bylo úplně vyprodáno jak na kluky, tak na holky a nehrála tam ani Serena, ani Mária. Samozřejmě, pokud se v článku uvádí, že BBC v roce 2015 na zápasy ATP přilákala 2,4 x víc diváků, tak to je silný argument, s tím těžko něco uděláš. Ale zase otázka je, kolik zápasů se vysílalo u kluků a u holek a v jakých časech. To se tam neuvádí.
Reagovat
fazil
Napiste mi 20 tenistek ze soucasne vetove spicky, na jejichz zapas byste si koupili listek za cca 80-100eur. Napr. ja u muzu: Roger, Rafa, Novak, Andy, Del Potro, Zverev, Dimitrov, Wawrinka, Kyrgios, Monfils, Tsonga, Cilic, Raonic, Nishikori, Shapovalov, Thiem, Gasquet, Isner, Ferrer a protoze jsem vlastenec tak Berdych(samozrejme pokud jsou vsichni zdravi). A ted tenistky: Serena, Halep, Kerber, mozna Sharapka a protoze jsem vlastenec tak Lucka nebo Bara... Tim asi koncim. Takze asi tak
Reagovat
George_Renel
Takže Lucka nebo Bára jsou pro coby vlastenku asi atraktivnější než Petra a Karolína.... To stačí. :-b
Reagovat
fazil
Presne tak. Na hru Pliskove se neda divat a na Kvitovou bych sel podle pocasi, protoze podle nej hraje i ona.. Ale kazdy ma jine preference
Reagovat
Stan_Borowitz
to je jeho svaté právo. Dá se s ním souhlasit, nebo nesouhlasit, toť vše. Co se týče rovných odměn v tenise, existuje spousta argumentů pro a spousta proti, jsou zde ostatně v diskusi snad všechny uvedeny. Rafa dává větší váhu těm, které jsou proti. Proč ho za to všelijaké nuly počínaje tím "tenisový expertem" Benem Rothenbergem mají potřebu urážet? Oni si snad myslí, že mají patent na pravdu? Nebo že vedou nějakou svatou válku, džihád, což jim dává právo chovat se jako hovada?

S Rafou sympatizuji v tom, že se nebál otevřeně vyslovit svůj názor, i když ten lynč musel tušit. Pokud ještě chvíli takhle půjde proti proudu, osobně bych se v dnešním světě vůbec nedivil tomu, kdyby se najednou "objevila" nějaká pozitivní dopingová kontrola. "Genderový fašista" přece nemůže být tenisovou legendou, že...

K tomu viz citát odjinud: "Nesouhlas rovná se nepřítel. Nepřítel je méně než člověk. S podlidmi není možné debatovat. Proto humanitní fakulty anglosaských univerzit, jež téměř bez výjimky propadly dnešnímu (levicovému) světonázoru, neumožňují intelektuální diskusi, dávnou akademickou svobodu a privilegium zrušily, neboť konzervativním ("primitivním") názorům nelze dát veřejný prostor, platformu (no platforming) a "nacionalisty, fašisty, rasisty, homofoby a islamofoby" je zapotřebí eliminovat. A když už to nejde fyzicky, nutno je alespoň umlčet."

Jinak díky Ondřeji, že jste ty pitomce pouze citoval a nedával sem screenshoty s rozzlobenými smajlíky.
Reagovat
Fandina
Mně se líbí, jak se tu zveličuje, že někdo řekl svůj názor. Rafa říká svoje názory pořád. Pamatuji, jak řekl, že nechce v Madridu modrou antuku a na modré antuce se nehraje.

Takže nechápu to tvoje nadšení kvůli názoru na peníze pro tenistky, že za něj může být popotahován. To se mi zdá úsměvné.
Reagovat
Stan_Borowitz
No tak tam to bylo trochu jinak, Rafa doslova řekl, že pokud bude modrá antuka, do Madridu už nepřijede. Takže asi něco jako kdyby teď řekl, že pokud nebude dostávat víc peněz než ženský, že na turnaji XXX nebude hrát. Což je jistě něco jiného, než do řekl, řekl bych.

Nevidím ve svém příspěvku ani tak nadšení nad Rafovým názorem, ale znechucení nad tím, jakým způsobem se k tomu vyjadřují nýmandi zmínění v článku. Jak Rafu urážejí za to, že si myslí něco jiného než oni. A od urážek je už jen krok k perzekucím, to dobře známe z historie a bohužel už i z dnešní doby.

Mně je upřímně jedno, kolik si kdo vydělá, pro mne je podstatné, abych si já dokázal vyjednat takovou cenu své práce, s níž jsem spokojený. Lidi by obecně byli daleko spokojenější, kdyby uvažovali taky nějak tak.
Reagovat
Fandina
V článku se píše, že stejné odměny pro ženy s muži na GS byly vybojovány v roce 1973 dohodou, takže dohoda to byla a týkala se USO a později bylo dosaženo i u ostatních GS. Někde jsem četla, že stejné PM mají ženy s muži na GS od roku 2007. Jaké byly argumenty pro stejné odměny nevím, nicméně to byla dohoda, jak píšeš v posledním článku.

Jinak co se týká prostředního odstavce, myslím, že to přeháníš s tvou reakcí na názory uvedené v článku. Ano, Rafa hraje tenis, sledují to miliony lidí a také si to sledování hry tenistů nějakým způsobem zaplatí. Tak se nediv, že se k tomu vyjadřují.
Reagovat
Stan_Borowitz
Však jo, já to nezpochybňuju, prostě vyjednávací pozice obou stran byly takové, že se dohodly, jak se dohodly. Dnes se to nelíbí Rafovi a možná i dalším hráčům, třeba si myslí, že dosáhnou pro ně výhodnější dohody, jinak z jejich pohledu nevidím smysl v tom něco takového říkat. Každý prostě prosazuje svoje zájmy, je to byznys.

Jinak ale souhlasím s tím, že součástí té odměny je i jakási nepsaná povinnost snášet i stinné stránky slávy. I za to jsou placeni. V tom prostředním odstavci mi šlo spíš o obecnější situaci ve společnosti, kdy určité názory nějaká vlivová skupina prohlašuje za nežádoucí, nepřípustné.
Reagovat
Fandina
Jenže tady nejde o prohlášení nějaké vlivové skupiny. To by se dalo říci, že to udělal Rafa, v zájmu mužů tenistů. Na jeho vyjádření reagovali jednotlivci, internetový tenisový komentátor, fanoušci. To nebylo žádné prohlášení něčeho nežádoucího, šlo o reakci na Rafu.
Reagovat
Stan_Borowitz
Vlivové skupiny ovlivňují jednotlivce a ti zase zpětně posilují vlivové skupiny.
Abychom si rozuměli, mně by nevadilo, kdyby napsali "Ok, Rafo, ty si myslíš tohle, ale já něco jiného, s tvým názorem se neztotožňuji". Jenže ty vlivové skupiny lidem vtloukají do hlav, co jsou správné a pokrokové názory a že ty ostatní jsou prostě špatné a jejich hlasatele je třeba odsoudit. A to je to, co mi vadí, protože to je cesta do pekel, z nichž jsme už jednou unikli. Já se do nich vrátit nechci... FulnekUltras možná jo, ale já ne...
Reagovat
Fandina
Nevím, jestli fanynky, které vyjádřily zklamání nad tím, že Rafa se postavil proti stejným odměnám žen jsou nějaká vlivová skupina. Napsaly svůj názor na jeho vyjádření, stejně tak, jako Ro...., nevím, co tak vyvádíš. Cítí se zklamáni jeho postojem. Spousta lidí zase s jeho názorem na plat tenistek souhlasí. Je to názor na názor.
Reagovat
Stan_Borowitz
...Což je jistě něco jiného, než co řekl, aspoň podle mne...
Reagovat
Fandina
Tady jde o to, že dosáhl svého. Dal podmínku a bylo to. Žádné linčování nenastalo, naopak. A třeba svou poznámkou o odměnách tenistek dosahne jejich snížení.
Reagovat
Stan_Borowitz
Nemyslím si, že by mu šlo o snížení odměn tenistek, jemu jde spíš o zvýšení odměn tenistů...
Reagovat
Fandina
Tak to může říct rovnou a ne tak, že to vypadá, že jde proti ženám.
Reagovat
annah
Já víceméně souhlasím s Nadalem. Mužský tenis je o dost zajímavější a asi i sledovanější, na GS hrají chlapi delší utkání, tak by mohli dostávat i víc peněz.
Reagovat
Fandina
:-)) jj, na GS musí hrát na tři vítězné a tím pádem se na ně stihne podívat víc lidí ... úsměv
Reagovat
mahycek
Díky, vím vím, že Stuttgart, dává Sport 1, nebo Sport 2.
Reagovat
smazaný uživatel
Lol, rozhovor Rafa poskytol davnejsie nejakemu talianskemu magazínu. A tu niekto pise o jeho premotivovanosti a dolezitosti po zisku RG. :)

Stara téma, v kuse o tom isto. Clanok nasilu prelozeny do cestiny s umyslom vyvolat emócie.

Bulvar TP.
Reagovat
spaniel
Vyslo to i na zahranicnich serverech. Neni to akce TP.
Reagovat
smazaný uživatel
Ved áno, vyslo.

Ja som sa s tým prvykrat stretol este pocas RG.

A Nadal to nepovedal len tak sam od seba, lebo chcel vyvolat diskusiu, tato otazka mu bola konkretne položená.
Reagovat
spaniel
Vzdyt to je jedno. Bod ma za uprimnou odpoved.
Reagovat
smazaný uživatel
No vyborne. A kolko bodov este potrebuje, aby si sa na neho vedel pozerat objektívne?
Reagovat
spaniel
Porad jsem mu dal o bod vic nez ty Rogerovi ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Zrejme si Rog nezaslúžil :)
Reagovat
mahycek
Taky se nyní dívám na 3 set Rogera, ( mám to v záznamu) a je to pekelně rychlé. Nevím, nevím, ale Kyrgi bude těžký oříšek. Aspoň se Fedex rozehraje na Halle a doufám, že
Wimbledon nebude moc pomalý.
Která TV má letos práva na Wimbledon ??? To mi docela
ušlo. To je tím, že už 2 rok nevysílá Nova sport ATP 1000
a ATP 500.
Reagovat
Fandina
Wimbl dává Nova, nevím ještě kolik let to má nasmlouvané, ale letos je to určitě. Jinak Stuttgart, kde hraje Roger, dává Sport 1 a také SuperTennis na satelitu.
Reagovat
Holahej
Nelze takhle demagogicky vystoupit?, také jsou tyto věci, sledovanost, popularita ohodnoceny hlavně v příjmech mimo prize money, v Anglii v sportovním tisku byly uvedeny tyto příjmy, nejvyšší byly u RF, pak Nadal, s odstupem Nole, byly to desítky miliónů, dívky nejvíce Wozniacki, Maria, Serena, ale to byly proti nim jednotky, mnohonásobně nižší částky?.Peníze, které mimo kurty, ale v závislosti na tenise, vydělává ročně Nadal, jsou tak obrovské a prize money jsou vzhledem k nim pro něj ?drobné?, že ta nepřejícnost nepůsobí dobře?..

Jsou dané přírodní zákonitosti, mimo jiné tam patří i ty fyzické rozdíly mezi mužem a ženou, znamenající možnosti lepšího sportovního výkonu, není třeba toho využívat, zneužívat, jak se mi to hodí, je tam přece i mnoho dalších aspektů, aby cirkus ATP a WTA tenisu fungoval dobře jako byznys a hobby pro fanoušky a bez ?válek?.

Třeba dítě vzniká spojením spermie a vajíčka, zygota se dále vyvíjí v těle ženy, živí ho, zajišťuje podmínky k vývoji ve svém těle, je omezena v řadě činností, stráví tak s ním skoro rok, po porodu se dává zdrav. dohromady, kojí, má taky náklady, životospráva, oblečení??pro ženy to značí tolik námahy, starostí, vlivu, tolik času na vývoj?, Rafo znamená to, že dítě má být z 99% ženy?..?
Reagovat
Nola
pekne napisane, ja by som sa v tom nevrtala, mlcat je zlato, Novak sa musel ospravedlnovat za podobny vyrok, Serena mu uviedla ako priklad vychovu maleho tenistu - tenistky - viacmenej rovnake naklady
Reagovat
spaniel
Omg. Prijmy z reklamy jsou individualni a vubec s prize money nesouvisi.
Ano, fyzicke rozdily jsou. A zeny prece nikdo nenuti, aby delaly sport. Rafa spravne uvedl modeling.
Ten treti odsek je ciste silenstvi, na ktere nema smysl reagovat.
Reagovat
W.G.M.
Myslim, ze nemate pravdu, pletete do toho zase nesouvisejici veci jako poceti potomka a osobni reklamni kontrakty toho ktereho hrace. Ale to je celkem bezna argumentace rovnopravnich aktivistu, ze se snazi ostatni umluvit nesouvisejimi a nesrovnatelnymi tezemi spise na ideologicke bazi, nikoliv bazi faktu. Debatuje se o grandslamech a debatuje se o celkove popularite muzskeho a zenskeho tenisu. Ne o tom, jak kdo zplodi dite a stara se o nej. Zensky tenis je statisticky mene zajimavy, mene atraktivni, prinasi mene penez. Tecka. Proc by muzi meli na zeny doplacet?
Reagovat
Fandina
Já myslím, že ta poslední věta byla ta nejpodstatnější. Proč třeba ženy doplácí na to, že když nosí potomka, tak mají určitá omezení, co se týká práce, výkonu a podobně pak, když se o něj starají a vychovávají ho.

Pořád se tady jedná o to, že muži i ženy tvoří společnost, jsou lidmi, dvě skupiny, bez kterých lidstvo nemůže existovat. Takže porovnávat tyhle dvě skupiny není na místě. Každá je totiž jiná a bez sebe nejsou nic.
Reagovat
W.G.M.
No ja myslela, ze tady se mluvi o profesionalnim sportu, konkretne o tenise. V tenise take zeny na neco doplaceji (zrovna zde je tomu evidentne uplne naopak)? Kazdy sveho stesti strujcem. Kdyz se nekdo rozhodne pro nejakou cinnost, s niz souvseji nejaka omezeni (napr. rodicovstvi), tak s tim musi pocitat a nefnukat, ze chlapi (zde napr. tenisti) nemuseji odchazet na materskou a nemuseji si projit tehotenstvim. Bud jdu do toho navzdory tomu, nebo proste svou aktivni karieru zacnu co nejdrive, abych pak mohla po ukonceni jeste stihnout to rodicovstvi. Nebo si vyberu uplne jiny obor. Copak hrat tenis je povinne (lze dosadit cokoliv dalsiho)?
Reagovat
Fandina
Já jen chci naznačit, že v otázce muži ženy, vždycky bude možnost říkat, že jeden doplácí na druhého, protože jsou to dvě rozdílné skupiny, fyzicky, psychicky. Takže ano, občas jedna doplácí na druhou.
Reagovat
Fandina
A ještě dodatek. Hrát tenis není povinné, pro nikoho. Ani pro ženu, ani pro muže.
Reagovat
W.G.M.
To jiste neni, ale nebyli to muzi, kdo zacal fnukat, ze ma malo penez. To zeny porad tlacily, aby mely stejne odmeny, protoze medved. Stejne tak se snazi skrz kvoty protlacit do vedoucich pozic ve firmach do politiky apod. (bez ohledu na skutecne schopnosti). Jsem sice take zena, ale smer, kterym se dnes ubira feminismus a rovnostarstvi, je mi vylozene protivny.
Reagovat
Fandina
Jenže ženy jsou a vyždycky budou fyzicky slabší, takže není divu, že se cítí v nevýhodě. Ale tak je to od přírody. Muž je silnější, rychlejší, žena rodí děti a stará se o pohodu v rodině. Otázkou je, proč je tedy muž hodnocen, oceňován víc. Asi platí, že silnější vyhrává. Ale je to spravedlivé, určitě ne. Na společnosti mají podíl stejný, jedni bez druhých se neobejdou.
Reagovat
Fandina
A když se někdo dohodne, že bude platit mužům a ženám stejně, tak se zase najde někdo, kdo to zpochybní.
Reagovat
spaniel
Bravo.
Vetsina priznivcu sportu jsou muzi a pokud davaji prednost muzum, meli by vic vydelavat. Zeny jsou vetsi fanatici do mody, proto je vetsi poptavka po medelkach nez po modelich-vydelavaji vic. Zadny problem.

Zensky tenis je dost mozna top zensky sport. Fotbalistky, hokejistky atd, taky miluji svuj sport a drou, ale lidi to netahne. Takze vydelavaji 1000x mene nez muzi. A nikdo tam nasilim nenuti, aby sli z muzskeho fotbalu penize na zeny. A nikoho to zda se netrapi. Tenis kde jsou nejrovnejsi podminky, tak tam je to problem. To je na hlavu. I kdyby delili penize 3:1, porad to bude nej zensky sport.
Reagovat
Fandina
S tím dělením se ale bavíme jen o GS, protože jinak jsou muži i ženy financovány zvlášť, sponzoři atd..

A jinak ten poměr sledovanosti, který se uvádí nahoře v článku není 3:1, ale 2,5 respektive 2,4 ku 1. Ale to je detail. Já to samozřejmě zpochybňovat nemohu, ale zase, kolik turnajů ATP a kolik WTA se v BBS vysílalo. Ale to je detail. Číslo je potřeba brát tak, jak je napsané.
Reagovat
LukasH
Jenze u tenisu je to jinak nez u zenskyho fotbalu atd. Tam to neni pod stenou asociaci, tzn. neco jako ATP a WTA. Kdyby tenistky dostavaly na turnajich WTA maly prize money, nikdo my nemohl ani zblebtnout, protoze tam kopou za sebe a proste by ty penize kvuli nizsi popularite nemeli. GS jsou sjednoceny, je tam vitez dvouhry (tenista i tenistka) a porada to jedna asociace. Statisticky ma muzsky tenis vetsi sledovanost to jo. Ale nedovedu si predstavit, ze se bude vyse odmen menit, zvysi se pro muze a pak se stane, ze hracka jako Maria nebo Serena bude mit vetsi sledovanost nez hrac-muz, ktery treba vypadne ve stejnym kole. Ted nemluvim o situaci celkovych vitezu (Serena vs. Federer, na Fedu jich prijde urcite vic),.ale treba Serena vs.niz postaveny hrac ktery se dostane treba do 4. kola nebo do QF a Serena vypadne ve stejne fazi turnaje. Byly by to rozepre, tudiz je ta zmena nerealna.
Reagovat
Fandina
Podle mě se odměny mohou změnit, je to věc dohody, samozřejmě. Když čtu nahoře v článku, že k rovnosti výplaty došlo po dojednání J.B.King s pořadatelem USO a později se přidaly další GS, tak když bude vůle u těch, kdo o tom rozhodují, tak klidně může být odměna žen menší. Podle mě to záleží na tom, kdo platí.
Reagovat
spaniel
Souhlasim ze zmena je nerealna. Nadal taky jen vyjadril nazor. Nerekl ze se s tim musi neco udelat. A stejne si to pekelne slizne nejspis. Taky nemyslim ze je to realne. A ani mne to zily netrha.

Nejspis mas pravdu, ze Serena jim vydela vic nez nejaky 50ty chlap a mela by mit vic. Ale to by mela i tak. Jen tem rozdil by byl o neco mensi.
Reagovat
turista
Holahej, nikdo nemeškej. Dobrý příspěvek celkem. Tzv. prize money tvoří jen malou část příjmů lidí z absolutní špičky. Pro Federera, Nadala a Djokoviče jsou to drobné. Třeba zrovna Rafa Nadal vydělal minulý rok asi 50 miliónů USD, z toho jen 1/5 tvořily prize money. Všichni z tzv.velké trojky patrně mít k dispozici majetky přesahují 1 miliardu USD. Rafa Nadal to oproti těm druhým dvěma, kteří mají rodiny má pouze pro sebe. Takže tenisté absolutní špičky opravdu nejsou chudí. Budiž. Ti na 100. místě světového žebříčku už nejsou patrně nijak bohatí a hráči kolem 300. místa mohou být i relativně chudí protože na prize money berou prd a z reklamy taky skoro nic.
Reagovat
spaniel
Rafa ma naprostou pravdu a feministky jako Nenela tady (ktera komentuje jen tyto veci), se muzou klidne na hlavu postavit. Na pravde se nic nezmeni. Pravda bude vzdy pravdou, byt je nepopularni.

Pocet setu ma maly vliv, jen v poctu prodanych reklam. Jinak verim ze 3 sety jsou pro zeny stejne narocne jako 5 pro muze. Popravde by je v patem nejspis odvazeli.

Rozhodujici je presne jak rika Rafa, kolik pritece penez do tenisu diky muzum a kolik diky zenam. Pokud je pomer 3:1 jak se udava, neni o cem. Chtel bych videt, jak by se vam libilo, kdybyste byli dva obchodaci, vy prodate za 15 milionu, kolega za 5 milionu a dostanete stejnou provizi.

Ono by se zo asi velice rychle napravilo, kdyby byly GS muzu a zen oddelene. Takhle je to majitelum samozrejme jedno. Vydelaji jeden balik, z nej cast jde hracum a zbytek je jejich. Nebudou se hadat s feministkami, stejne by jim zbylo stejne a zbytecne problemy.
Reagovat
Fandina
Ale vždyť to tak je, že ATP jede po svém a WTA také. Jsou každý jinak financovaný. Jen u GS je to stejné. A dělá se kvůli tomu humbuk, jako kdyby nevím co se dělo.
Reagovat
spaniel
Vzdyt mluvim o GS.
Reagovat
turista
Je jasný, že mimo GS WTA a ATP vyplácejí prize money z oddělených zdrojů tak je to věcí pořadatelů kolik platí.
Reagovat
Nola
celkom to nie je pravda, su aj spolocne turnaje mimo GS , kde su vyplacani z jedneho balika
Reagovat
W.G.M.
No, Rafa si docela troufnul pichnout do vosiho hnizda... Dnesni rovnostarska media a aktiviste za rovnopravnost ho za to sezerou zaziva. Ja s nim vsak souhlasim. Za ruznou praci nemuze byt stejna odmena. Stacilo se podivat behem FO, jak tribuny na zenskych zapasech zely prazdnotou...
Reagovat
Nola
Djokovic si podobne kopol, ked bol na vrchole a dostal to poriadne vyzrat, nielen od Sereny a Navratilovej, ale aj od Andyho Murrayho....
Reagovat
W.G.M.
Mne to prijde hrozne, takovy medialni lync. Clovek aby se pomalu bal rici nejaky svuj nazor, ktery zrovna nekonvenuje momentalnimu spolecenskemu klimatu a nastaveni. Ja chapu, kdyz se vuci nemu nekdo ohradi a bude protiargumentovat. Problem je, ze u techto temat (rovnopravnost zen, migrace, metoo apod.) vetsinou slusna protiargumetnace neprichazi, jen urazky, rypani a snizovani urovne intelektu toho ktereho chudaka...
Reagovat
Stan_Borowitz
to je jeho svaté právo. Dá se s ním souhlasit, nebo nesouhlasit, toť vše. Co se týče rovných odměn v tenise, existuje spousta argumentů pro a spousta proti, jsou zde ostatně v diskusi snad všechny uvedeny. Rafa dává větší váhu těm, které jsou proti. Proč ho za to všelijaké nuly počínaje tím "tenisový expertem" Benem Rothenbergem mají potřebu urážet? Oni si snad myslí, že mají patent na pravdu? Nebo že vedou nějakou svatou válku, džihád, což jim dává právo chovat se jako hovada?

S Rafou sympatizuji v tom, že se nebál otevřeně vyslovit svůj názor, i když ten lynč musel tušit. Pokud ještě chvíli takhle půjde proti proudu, osobně bych se v dnešním světě vůbec nedivil tomu, kdyby se najednou "objevila" nějaká pozitivní dopingová kontrola. "Genderový fašista" přece nemůže být tenisovou legendou, že...

K tomu viz citát odjinud: "Nesouhlas rovná se nepřítel. Nepřítel je méně než člověk. S podlidmi není možné debatovat. Proto humanitní fakulty anglosaských univerzit, jež téměř bez výjimky propadly dnešnímu (levicovému) světonázoru, neumožňují intelektuální diskusi, dávnou akademickou svobodu a privilegium zrušily, neboť konzervativním ("primitivním") názorům nelze dát veřejný prostor, platformu (no platforming) a "nacionalisty, fašisty, rasisty, homofoby a islamofoby" je zapotřebí eliminovat. A když už to nejde fyzicky, nutno je alespoň umlčet."

Jinak díky Ondřeji, že jste ty pitomce pouze citoval a nedával sem screenshoty s rozzlobenými smajlíky.
Reagovat
Stan_Borowitz
Sorry, to patřilo nahoru.
Reagovat
turista
Ano, pamatuji si na to.
Reagovat
turista
No Andy Murray a Rafa Nadal si zase zbytečně farizejsky kopli do Šarapky v aféře meldonium. Fedex a Djoker byli spíš zticha.
Reagovat
a.magerova
Fedex v té nejpropíranější době kolem Šarapky, byl mimo kurty s kolenem, které si poranil po SF AO 2016, takže nemusel odpovídat novinářům na dotěrné otázky kolem ní... a v této jeho pauze se odehrálo i to Novakovo prohlášení o odměnách, na které negativně reagovala Serena....

No a tuto Rafovu aférku zas Roger žehlí prohlášením, že Serena je nejlepší tenistka i tenista... my toho Rogera nemít.... :-)))
Reagovat
turista
Bez ohledu na to co bylo Rogerem a Novákem tehdejší plamenná kritika Šarapky ze strany Andyho a Rafy byla farizejská a zbytečná a mohli si ji odpustit. I v bibli stojí: "Nesuďte, abyste nebyli souzeni."
Reagovat
slacker
nezer abys nebyl sezran, necurej abys nebyl pocuran, neser abys nebyl posran
Reagovat
turista
Tohle ale v bibli není. Celou věc jsi zvulgarizoval.
Reagovat
slacker
blahoslaveni chudi duchem
Reagovat
smazaný uživatel
mylis sa, v negativnom zmysle sa vyjadril Andy s Rogerom a zastali sa jej Rafo s Nolem, kedze su obidvaja jej kamarati
Reagovat
Mayo
Sarapovova nemá kamarátov.
Reagovat
smazaný uživatel
ma
Reagovat
Nola
priatelky na WTA okruhu nema, sama to priznala, ale bavime sa o panoch....
Reagovat
Fandina
Ale na finále žen i mužů bylo úplně vyprodáno, takže o prázdných tribunách u žen to zase tak moc platit nemusí.
Reagovat
turista
Vosí hnízdo to určitě je.
Reagovat
Hypertac
Proč v článku uvádí pouze negativní komentáře a ani jeden souhlasný? Na diskusi níže je to tak 80% na 20% pro rozdílné peníze. Spíš bych řešil o kolik by to mělo být. Tam vidím asi největší problém dohody, proto je to pro bafuňáře z ATP a WTA radši lepší jak to je.
Reagovat
Fandina
Nejde o ATP a WTA, tam jsou odměny různé.
Reagovat
LukasH
Presne tak. Jedna se jen o GS, coz tady mnozi nechapou.
Reagovat
Hypertac
Tak to se omlouvám, přesně to nevím. Každopádně si více lidí myslí, že by měli být odměny vyšší pro muže. Nemyslím tím každoroční 10% navyšování.
Reagovat
Fandina
V posledním odstavci článku se o tom píše. Oba okruhy mají svoje turnaje a svoje financování. A také o tom, že stejné odměny na čtyřech GS vybojovala J.B.King nejdřív pro USO a pak se přidaly další GS.
Reagovat
Fandina
A jinak já si nemyslím, že mají být na GS různé odměny pro muže a pro ženy. Podle mě ten, kdo to financuje ví, proč to dělá.
Reagovat
.vorlik.
Proč to tedy dělá?
Reagovat
Fandina
To já nevím, ale třeba proto, že považuje ženy za rovnoprávné mužům, i když mají různé fyzické dispozice, nebo třeba proto, že náklady na výchovu špičkového tenisty jsou stejné jako na výchovu špičkové tenistky, nebo třeba proto, že tenistky mohou vydávat stejné úsilí na dosažení top výsledků jako tenisté. Nebo třeba jen proto, že měří všem stejným dílem, jako matka dětem nebo vnoučatům. Je to jedno, jestli je to kluk nebo holka.
Reagovat
peRFect
Rafa včera:
?Nemůžes se dívat kdo má víc peněz,větší dům,nebo víc titulů,musíš si jít svoji cestou?
Nicméně s jeho názorem na prizemoney souhlasím.
Reagovat
Mrkev05
Souhlasím s Rafou
Reagovat
steve79
Připomínám, že když Roger vyhraje turnaj, tak se stane Nr.1. :D
Reagovat
Patik
No bude musieť pridať aby to uhral na zisk titulu.
Reagovat
smazaný uživatel
Ta pauza je znát. Nervozita při vlastním servisu tam je, ale snad to doklepe.
Reagovat
steve79
Misha Zverev je dobrý travař. Hlavní je vítězství.
Reagovat
Patik
Zverev hrá taký nepekný nepríjemný tenis..mimo forma + znechutenosť zo súperovej hry sa odzrkadlila na výsledku.
Reagovat
MarcelPersch
Nemusí, Roger podobně jako Rafa na antuce, nemá konkurenci, nemusí hrát špičkově, aby tu vyhrál, podle mě už hodně tady do 3 setu nikdo nedostane.
Reagovat
smazaný uživatel
Největší šance ho vyřadil byla dnes. Dlouhá pauza, chybějící zápasová praxe, nejistota na servisu a BH. Teď už to bude jenom těžší a těžší.
Reagovat
Patik
Neviem ako je natom Kyrgios ale s jeho servisom by mohol mať Federer problém v prípadnom stretnutí.
Reagovat
Mayo
Nemohol.
Reagovat
smazaný uživatel
Teď jsem se díval do pavouka, tak to je asi největší hrozba. Otázka, kdy to Kyrgiose přestane bavit a kam v turnaji dojde.

Přece jen to není to jeho oblíbené "Rád hraji před tisícovkami diváků o velké trofeje a peníze"
Reagovat
smazaný uživatel
odbornik ako ty by mohol vediet, ze Nicky sa tento rok snazi viac ako dost, zalozil si nadaciu a hra pre tie deti, a za tieto tvoje namyslene reci co sem pises dufam, ze ho zmasti jak sirotu :P
Reagovat
smazaný uživatel
Otázka, jak je na tom Nick herně. Odpískal celou antuku - teda kromě turnaje v Houstonu, kde ho vyřadil Ivoš a uvidí se zítra, co předvede.
Reagovat
Patik
Nadal teda vynecháva celú trávu.
Reagovat
smazaný uživatel
len Queens zatial
Reagovat
Patik
áno ? hmm dalo sa to čakať..ale to chce ísť bez prípravy na Wimbledon..tak som zvedavý či nevypustí aj Grandslam.
Reagovat
turista
Asi jen Queens, vždyť ho známe, tvrdí, že žádné limity neexistují. Co na to řeknou jeho kosti, páteř a klouby se pozná za 20 let.
Reagovat
steve79
Ve Šttugartu je hodně rychlá tráva. Snad nejrychlejší na celém tour.
Reagovat
smazaný uživatel
Dívám se. To je slušný brutal.
Reagovat
smazaný uživatel
Mám full HD přenos a ten míček nejde moc vidět.
Reagovat
turista
Ta tráva je tam příšerná, pomalu jako palubovka.
Reagovat
Mayo
Kks som ani nevedel, že dnes hra konečne Roger.
Reagovat
smazaný uživatel
Ten return na SB byl celkem hustý. Ale ta herní absence jde znát. Teď to vidím tak na 6:1.
Reagovat
annah
Žádná sláva to není, Roger hodně chybuje a Zverev má navíc svůj den. Už když jsem viděla los, říkala jsem si, že na první zápas chytil Roger toho nejhoršího možného soupeře. Klidně se může opakovat debakl z loňského roku. Teda doufám, že ne....
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, tak Mischa je těžký soupeř a ještě na trávě. O tom žádná. Ten první set jsem celkem čekal. Uvidíme, co dál. Roger začíná hrát celkem chytře, hodně lobuje a čopuje.
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak se mi líbí, že se toho Roger nebojí, nehraje žádné jistoty. Přesně toto heslo razím i ve své hře. Když už chyba, tak pořádná ! :D
Reagovat
LukasH
Je spoustu argumentu pro a proti. Ovsem obe asociace, muzska i zenska si kopou za sebe, takze jde jen o GS. Tam bych zrusil 3 sety u chlapu, v dnesni dobe mi prijdou zbytecny. A pak uz se neni o cem bavit. Protoze pokud by skutecne doslo na to, jaka je sledovanost, musely by se porovnavat jednotlivy zapasy. Napr. na Marii, ktera teoreticky vypadne ve ctvrtym kole prijde mnohem vic lidi nez na min znamy tenisty-muze, kteri skonci taky ve stejnym kole.
Reagovat
Pesek12
Neznáte prosím dobrý stream na Federer - Zverev?
Reagovat
Pesek12
http://live.drakulawidget.com/streamvideo10/roger-federer-live-streaming-4673500.html
Roger prohrává 3:6 a 4:4
Reagovat
safi1313
Nicméně - je to naprostá pravda... přesně jak vychází ze zmiňovaných statistik - také dle laického názoru myslím ze muži přilákají cca 3x-4x více diváků než ženy... ať už si odpůrci těchto názorů a příslušníci rovnosti a v krajním případě i feministky říkají co chtějí, ale hrozně bych chtěl vidět kdyby na turnajích - například v Paříži - hrali v jednom areálu jen muži a na druhé straně Paříže v jiném arealu ženy... kdo by si koupil lístek do druhého ? 10% tenisových fanoušků + ti, na které by nezbyl lístek z prvního... bohuzel , je to realita. Ženský tenis žije jen díky mužskému...
Reagovat
LukasH
Dneska uz to neni pravda. Vetsina turnaju ATP a WTA se nehrajou dohromady. Je fakt, ze pri soubezne hrajicich zapasech vedou muzi. Ale uplne pausalizovat se to neda, coz by byl duvod rozepri..viz. muj prispevek.
Reagovat
Amputace
Osobně se přikláním k oběma argumentům, které tady padají (včetně toho Nadalova). Ženy by neměly dostávat stejné peníze jako muži jak z důvodu pracovní vytíženosti (3 sety versus 2), tak z důvodu sledovanosti, kterou dokážou přitáhnout. Obojí hraje ve prospěch mužů, ale peníze jsou přitom stejné. Nedává to smysl. Tvrzení, že je to pouze na zaměstnavateli, kolik komu zaplatí, má v dnešní době politické nekorektnosti a různých společenských (často násilných) projektů za účelem zrovnoprávnění obou pohlaví také své trhliny. Už to zdaleka není jen o zaměstnavateli a jeho svobodné volbě, kolik komu zaplatí, ale také o určitém společenském tlaku, který je v oblasti natolik celosvětově sledovaných produktů, jako je třeba tenis, samozřejmě o to vyšší, než kdybychom se bavili o majiteli obchůdku na kraji města. Další věc je, že z pohledu sponzorů může být dnes finančně výhodné najet na onu populární vlnu zrovnoprávnění a těžit pak z reklamy "tenis je rovnoprávný". Což mi také nepřipadá principiálně v pořádku a oním principem myslím to, že už jednoduše přestává záležet na odvedeném výkonu, či na penězích, které je zaměstnavatel firmě schopen vydělat. Já jsem naopak za to, aby se peníze vyrovnaly v intelektuálních odvětvích, ve kterých nejsou ženy žádným způsobem limitovány, a pokud jsou schopny odvést kvalitní práci, není důvod, aby například finanční úřednice brala méně než finanční úředník. Nicméně v rovině fyzické budou ženy vždy zaostávat za muži, ví to, je jejich volba, pokud si takové zaměstnání vyberou, ale nemohou potom očekávat stejné peníze jako muži.
Reagovat
Amputace
politické korektnosti´´ samozřejmě :)
Reagovat
W.G.M.
Zcela vystizne popsano, naprosty souhlas.
Reagovat
dadaft
Na druhou stranu hotely, letenky, trenéři, fyzio ,,,,,,,,,,, to všechno stojí hráče i hráčky stejně.

Osobně mi přijde stejně pro hráče i pro hráčky OK.
A zřejmě to tak vidí i sponzoři, protože kdyby ne, už to tak není.

Nicméně ta námitka o sledovanosti není úplně nesmyslná. Jestli tedy nějak výdělky rozlišit, tak dejme tomu až od třetích kol a maximálně 60% muži ku 40% ženy, maximálně, ale spíš tak 55:45.
Podle mě.

----------------------------------
A taky by si možná neškodilo uvědomit, že tenisté plácají kusem karbonátu s výpletem do kusu gumy a realisticky viděno tato činnost nemá žádný společenský přínos ani hodnotu. Každý učitel/ka nebo pekař/ka denně udělají víc užitečného než tenista za celou kariéru a přitom nevydělají za celý život tolik, co tenisté za rok.
Reagovat
smazaný uživatel
zaver prispevku zajimavy.
...ale podle mne jedine uvedomeni si toho, znamena vypnout s tenisem TV, INt., Smarty, nenavstevovat turnaje, vyprazdnit hlediste na turnajich. Do jednoho roku by se to dostalo do situace, zeby nevydelali, ani na suchy rohlik...a prestali by mit problem kdo komu a jak zaplatit, s tim, zeby se pochopitelne majitelum nevyplatilo turnaje organizovat, az na nejake amaterske akce...

Je to spis vic o lidech, nez o tech hracich...
...jinak receno, kdyz to zjednodusime....my je svym zpusobem platime vsichni:)

Toz tak berem rakety a jdem na placky za barak a kaslem na ne:)

Ale ber mne s rezervou, dle toho songu Jarka nize su mudrlant, ktery uz neumi napsat ceskou vet:D)
Reagovat
Fandina
Přínos tenisu spočívá v tom, že ho sledují miliony lidí a je to pro ně zdroj zábavy a jsou schopni za to utratit nemalé částky, třeba jen na zakoupení televizních kanalů, případně za vstupenky, zprostředkovaně potom za dopravu na turnaje, případně hotely, když cestují daleko.

A to všechno vytváří hodnotu, kterou hraní tenisu představuje. To znamená, že to není nic hmatatelného, jako rohlík, ale má to velký společenský význam, protože to spadá do oblasti zájmu společnosti.
Reagovat
svetova.dvojka
Federer konečně v akci...
Reagovat
kada.tom
a zatím mu to je na jedničku! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nevim, ale me se zda, ze Nohavica chodi na TP...jinak to neni mozne:D))) Jsem nedavno objevil...

https://www.youtube.com/watch?v=-8hKurwLIfI
Reagovat
peggy
Ja se priklanim k Rafovi,na zeny se divam malo,pouze pokud neni nic z muzskeho tenisu.Jinak pokud se Maria dostane vysse.Nekdy ty zenske zapasy jsou jako pinkani pani starostova bum pani doktorova plac.
Reagovat
Jiri
Ja myslim, ze rovnost penez je v poradku. Zeny za posledni 10tileti udelali poradny pokrok. Je mnohem vetsi konkurence. To, ze nehraji tak atraktivne, silove, rychle atd je jasne, ale davaji do toho 100% a maji to mnohem slozitejsi (deti / kariera). Proto ale nevidim duvod je za to "trestat". Proti nazoru Rafy, ale nemam nic. Oba pohledy maji co do sebe. Ale ja bych holky nechal na pokoji, at se zensky tenis dal rozvyji.
Reagovat
ttopi
Proč do toho taháš sociální aspekt? Takhle to ve sportu přece nefunguje. Obecně se o tom bavit můžeme, ale sport je dneska byznys.
Reagovat
Jiri
Presto se to nevylucuje. I kdyz je to byznys, musi v tom byt vic nez jen prachy. Socialni aspekt? Dobre receno :)
Reagovat
Nenela
Sport by mel byt sport a ne byznys. Delani byznysu ze sportu mu nesminre skodi.
Reagovat
brixner
1.Sportovcům "globální velikosti" ty peníze přeji, ve čtyřiceti jsou dost často na hraně fyzické použitelnosti a vlastně nic jiného neumí a do rakve je hrozně daleko, přičemž mnohdy absurdní výši jejich platů ať rozebere někdo jiný.
2.ATP-WTA=dvě organizace, i když "byznys" stejný. Co kdyby si každá z nich vydupala u sponzorů ty nejlepší podmínky pro své ovečky? Něco jako odbory vs. zaměstnavatel? Veškeré toto finanční přerozdělování mají pod palcem stejně sponzoři, podobně, jako banky po celém světě. Oddělit od sebe muže a ženy, minimálně v oblasti financí. Jsi žena, "patříš" nám(WTA), nabízíme tolik a tolik, líbí? Ne? No tak buď se smiř, nebo jdi dělat modeling(možnost svobodné volby) Podobně u mužů(tenis nebo uranový důl)
3.Tahle dnešní genderová vyváženost a snaha o rovnoprávnost za každou cenu,"právo" na informace - ničí celý svět, proč mám mít já to "právo" vědět, kolik si kdo vydělá tenisem?(a jinde) Pokud sponzor uzná, že si někdo zaslouží víc, protože mu i víc vydělá, ať tu sumu dostane(něco jako pracovní smlouva)-s tímhle souhlas s Renelem!
Rafu obdivuji za tu odvahu vůbec na otázku odpovědět-přímá otázka-přímá odpověď! Rafa by nebyl "dobrý" politik...
Tenis je překrásný sport, strašná dřina, ale je to dnes především obchod. Pokud zaměstnám muže i ženu ve stejné práci a žena mi vytvoří větší zisk, na základě smlouvy jí dám větší výplatu. Ani tohle by nebylo fér?
Reagovat
Fandina
Ano, tak to funguje, že ATP a WTA má svoje sponzory, svoje finance a tak to funguje na všech turnajích, kromě GS. Které jsou financovány jinak, pod záštitou ITF a na nich mají muži se ženami stsejné finance.

A mě to vždycky pobaví, jak se muži zaačnou kasat, že jsou lepší, mají mít víc peněz atd.. Ale zapomíná se na to, že muž je hlavně jiný než žena. A otázkou i je, jestli třeba náklady na takovou výhru ženy na GS nejsou vyšší, než náklady mužů. I to totiž může fungovat jako důvod stejného odměňování na GS.
Reagovat
ttopi
Nevím, jestli je správné srovnání s modelingem. Jde o to, jak získává "asociace" peníze. Pokud tenisové asociace dostávají opravdu díky vyšší sledovanosti mužského tenisu více peněz, měli by chlapi dostávat víc, tečka. Proti tomu nemůže nikdo nic říct. Pokud ale sledovanost nemá na zisky ATP(WTA) vliv, pak to není správný argument.

Ale obecně to talhle platí všude, kdo víc vydělá svému chlebodárci, sám by si měl víc vydělat.

+ pro Nadala, že si tohle troufne říct v dnešní době píčovin jako je Mee too a pdoobných nexmyslů.
Reagovat
smazaný uživatel
Za mě to řekl zbytečně. Akorát na sebe snese kritiku různých feministek, WTA a části fanoušků a ve finále stejně nic nezmění.

Pokud se to řeší od 1973, tak to určitě nerozhodne Nadal, který je zrovna přemotivovaný svou 11tou výhrou na turnaje bez konkurence. Tyhle výroky musí stihnout do začátku trávy, protože pak bude do konce roku mimo objektivy kamer. Než se sjedou všechny štáby světa, tak on už bude dávno doma.
Reagovat
Amputace
Proč myslíš, že bude mimo až do konce roku? Loni se to také předpokládalo.
Reagovat
turista
To taky nevím to srovnání tenisu a modelingu. V tenisu je to o tom jak kdo na kurtech prodá to co umí. V modelingu daleko víc záleží na tom co příroda nadělila.
Reagovat
bIbec
S Rafem souhlasím a sem rád, že nepoužil argumentaci počtu setů, která je naprosto stupidní.
Reagovat
ttopi
Nepoužil, ale zas takový nesmysl to není. Ve všech sportech hrají ženy zápas stejně dlouho jako muži (hokej, fotbal, basketbal, ale i volejbal na sety,...), takže logiku by to mělo, ale to řešit nebudeme.
Reagovat
bIbec
já si právě myslím, že logiku to žádnou nemá =) Ledaže by fungovala rovnice: delší zápas = větší sledovanost.

Ale takhle to podle mě nefunguje. Holky se musejí snažit, aby ten sport dokázaly prodat (vlastně to nemusejí být ani holky, hráčky jenom hrají, ale ten sport divákovi prodávají jiní)
Reagovat
bIbec
dokázaly prodat jiným způsobem.
Reagovat
bIbec
a i si myslím, že to v tom ženském tenise, teda hlavně v té špičce, není vůbec špatné.
Reagovat
smazaný uživatel
Problém je, že ženský tenis je koukatelný až na té TOP úrovni. Do té doby to většinou bývá ztráta času srovnatelná z okresním zápasem v Chlebovicích.
Reagovat
bIbec
je pravda, že na té nižší úrovni by se dalo spekulovat o lecčem. Tam to mají těžké úplně všichni.
Reagovat
smazaný uživatel
Já si z toho dělám už legraci. Ono to není Nadalem, nebo rovností odměn.

Tenhle svět je prostě k blití. Nadal si stěžuje na odměny, Federer vymění světovou značku za trapné Japonce, kteří mu dají větší peníze, Ronaldo vyhrožuje odchodem z Realu, protože Messi má více peněz.

Světoví multimiliardáři by prodali i vlastní rodinu za to, aby dostali ještě více, než mají teď.

Lidská nenasytnost je ubohá. A když těmto lidem chceš nějak pomoct a zvýšíš prize money v tenise v prvních kolech, tak místo snahy a vděku to polovina pavouka skrečne, zkasíruje prachy a balí to na Maledivy.

Sport už není dávno sportem. Hraje se jenom o prachy a prestiž. A nevěřím ani Nadalovi s Federerem kecy typu "O žebříček mi nejde" "Tenis si už jenom užívám" - sra*ky
Reagovat
smazaný uživatel
Já si z toho dělám už legraci. Ono to není Nadalem, nebo rovností odměn.

Tenhle svět je prostě k blití. Nadal si stěžuje na odměny, Federer vymění světovou značku za trapné Japonce, kteří mu dají větší peníze, Ronaldo vyhrožuje odchodem z Realu, protože Messi má více peněz.

Světoví multimiliardáři by prodali i vlastní rodinu za to, aby dostali ještě více, než mají teď.

Lidská nenasytnost je ubohá. A když těmto lidem chceš nějak pomoct a zvýšíš prize money v tenise v prvních kolech, tak místo snahy a vděku to polovina pavouka skrečne, zkasíruje prachy a balí to na Maledivy.

Sport už není dávno sportem. Hraje se jenom o prachy a prestiž. A nevěřím ani Nadalovi s Federerem kecy typu "O žebříček mi nejde" "Tenis si už jenom užívám" - sra*ky
Reagovat
Patik
Máš pravdu..súhlas..ale zase vezmi si že si taký Federer..máš manželku deti precestoval si celý svet a na účte máš milióny ktoré zahoja ďalšie dve generácie rodiny..hral by si ten tenis kvôli peniazom alebo kvôli zábave a vášni k hre ktorú si robil celý život..nemusí byť zase všetko také ako to na nás pôsobí..iné je mať milióny a byť nezadaný a rozhadzovať to na autá a na ženy a zábavu..ale i tak je to všetko v prdeli..a bude ešte horšie.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak u Federera tomu možná trošku věřím, ten by asi netahal 4 děti s manželkou a dalšími dvaceti chůvami po celém světě jenom pro prachy.

Však když vypadne v prvním kole, tak ho ten pobyt pro tu skupinu musí stát více, než prize money :D

A to nemluvím o tom, co Mirka uje*e v obchodech z brýlemi a svetry :D
Reagovat
Hypertac
Lépe bych to nenapsal.
Reagovat
Hypertac
Souhlasím do puntíku.
Reagovat
ttopi
Počkej počkej... On ale nikdo netvrdí, že delší zápas znamená vyšší sledovanost. Navíc sledovanost je danná počtem unikátních diváků předpokládám. Jestli se pak dívám hodinu, nebo dvě, furt jsem jeden divák.

Ten argument o setech se spíš udává proto, že hráč vlastně odvede větší práci. V podstatě jako kdyby se řeklo, že ženský ve fabrice budou mít u pásu kratší pracovní dobu.

Ale nebudem to fakt řešit, Nadal argumentuje sledovaností.
Reagovat
smazaný uživatel
Otázka je, co opravu Nadal řekl. Jednak to mohli novináři překroutit a jednak je Nadalova angličtina na úrovní prvního stupně základní školy.

Takže tady možná řešíme zbytečnosti.
Reagovat
ttopi
No rozhodně se nestalo, že by mluvil o voze a myslel tím kozu :D
Reagovat
smazaný uživatel
Ájm chapy tu plej dys turnament , thenk tu al sponzors, jů mejk dys event. perfekt sý jů next jýr
Reagovat
Ondra979
Rafa palce hore, dnes je opravdu divna doba kdyz se bere jako odvazne rikat pravdu!! Jestli se to organizatorum vyplati nebo ne je jina vec, ale uplne spravedlive to jednoznacne neni.
Reagovat
newman
Jak Rafu moc nemusím, tak v tomhle 100%souhlas. Rovnost odměn je jasná diskriminace můžů nejen kvůli rozdílnosti kvality hry,ale na GrandSlamech hrají muži jak známo na 3 vítězné sety, zatímco ženy na 2 a dostávají stejně. Nedivím se že se bouří. Letos jsem na Roland Garros byl osobně a ten rozdíl úrovně mužského a ženského tenisu bil do očí.
Jenom bych to na rozdíl od Rafy řešil ne přidáním mužům, ale snížením odměn u žen - už tak jsou dost vysoké :-)
Reagovat
George_Renel
Vidím, že spousta, ba většina, diskutujících nechápe podstatu celé věci a diskuse sesoustřeďuje na svobodu projevu a názoru. Samozřejmě. Každý, Nadala
nevyjímaje, má nárok názor vyslovit, byť hloupý či chytrý.
Ale tady jde přece o něco jiného. Někdo peníze dává a ten na základě svého uvážení je také přerozděluje. Ne nějaký hráč, ale majitel. A o tom to celé je. Až rozdělující nazná, že se mu to nevyplácí, mechanismus rozdělování změní. A ne proto, že to řekl nějaký Hispánec.
Reagovat
TheRoyalBlue
Otázka: vyjadril Nadal svoj názor alebo niečo niekomu nariadil?
Reagovat
George_Renel
Otázka: je opravdu tak těžké porozuměti podstatě několika řádků textu?
Reagovat
smazaný uživatel
Hejty hejty Hispánec..

Snáď si sa nakŕmil..
Reagovat
ludolf
Tady je ovšem otázka, zda ten, který peníze rozděluje, to dělá na základě svého svobodného zvážení nebo kvůli politickému nátlaku, který je na něho činěn. V některých případech jsou takové nátlaky trestné.
Reagovat
George_Renel
Stále je to rozhodnutí majitele peněz s širším dosahem než jen na tenisové diváky. Nemyslým si, že by například banky, jeden z největších donátorů, měli více klientů mezi muži než mezi ženami.
Reagovat
ttopi
To je zase srovnání... Na počet účtů přece nemá pohlaví žádný vliv.
Reagovat
George_Renel
Zkus prohloubit myšlenkové pochody, jinak je ta debata nanic.
Reagovat
ludolf
Nerozumím, jak to s tím souvisí. Instituce vkládají peníze a očekávají třeba reklamní přínos na základě sledovanosti. Ta je mužských zápasů větší (i mezi ženami), proto má smysl dávat více peněz do mužských zápasů.

Svým způsobem obhajuješ i placení výpalného různým gangům - to přece může být z obecného pohledu výhodnější, než riskovat, že bude podnik zlikvidován kriminální akitivitou.
Reagovat
George_Renel
První slovo je dobře....
Reagovat
Knosos
Tímto vyjadřuji podporu Rafovi. Tohle chtělo odvahu.
Reagovat
newman
Odvahu dnes vyžaduje říkat pravdu a vlastní názor? Mně je 50 a žil jsem v tomhle do roku 1989 a už je to zase tady?? To už je ten svět totálně v prd...li?
Reagovat
svetova.dvojka
"super trávář" Shapovalov prohrál s nějakým Indem, který je na konci druhé stovky..., tak to je šok. :-)))
Reagovat
Nenela
Ale tak to se stava prece docela casto ne? Proste "nemel svuj den" no. Uplne to chapu.
Reagovat
a.magerova
Rafo, Ty TO hlavně od Sereny slízneš... :-/

Ale jinak... mám stejný názor jako Rafa... na GS chlapům vychází menší mzda za set než ženám.

Zajímalo by mě od zdejších uživatelů, kolik zaplatili ve Wimbledonu za finále žen a kolik za finále mužů, kdysi jsem tu četla, že ženy do 50 tisíc Kč, muži přes 100.
Reagovat
svetova.dvojka
http://www.romea.cz/cz/zpravodajstvi/zahranicni/rasismus-homofobie-a-nasili-ms-v-rusku-provazeji-obavy

"Rasismus, homofobie a násilí." MS v Rusku provázejí obavy

No když jsem viděl tisícovky hajlujích ruských fans, viděl jsem je napadat lidi, rozbíjet výlohy, ničit vlaky atd. vše možné dohledat na internetu, včetně tréninkových center ruských neonacistických milic, tak to se mají fanoušci na to těšit, hlavně ti co nejsou 100% bílí...
Co na to asi říkají ruští důchodci a dědové, že ruská mládež hajluje... ?
I když zase abych Rusům tolik nekřivdil, trestání nacistických projevů se v Rusku přece jen v posledních letech zpřísnilo.
Reagovat
Nenela
Rafa se timto nekonecne znemoznil. Samozrejme je v pozici, kdy si muze dovolit rict, co chce a co si mysli. Ale nema pravdu. Zensky tenis je mmnohem zajimavejsi nez muzsky, ktery je trochu nuda pink sem pink tam buch bac konec hotovo. Coz je samozrejme veci nazoru, kazdy to muze mit rad jinak. Nepisu to proto, ze jsem zena, ale proto, ze to tak vnimam a na chlapy se podivam, jen kdyz zrovna nehraji zeny. Nevim, jak se pocitaji statistiky sledovanosti, ale pri obycejnem pohledu do hledist rozdil videt neni. Krome toho zeny se musi snazit a drit uplne stejne jako muzi. Ale i kdyby byla sledovanost zen nizsi, je to jako rikat, ze hokejiste by meli dostat mene nez fotbaliste, protoze hokej se sleduji jen v nekolika zemich sveta, zatimco fotbal vsude. Nebo treba americky fotbal nebo basket. Rafuv vyrok je absolutne na hlavu a rozhodne mu patri, ze bude mit o par fanousku mene.
Reagovat
Pe3k
Je pravda, že zrovna Nadaluv tenis je extrémně nudný a zdlouhavý. Nebaví to už téměř nikoho, jeho fans sice každoročně čekají až zase bude antuka, aby Rafa zase po roce něco vyhrál, ale sledují to z live score...antuku zdegradoval na pozici nulové zajímavosti a v tomto případě je atraktivnější i Wta. Že mu jde hlavně o peníze už každý ví.
Reagovat
turista
Na začátku antukové sezóny když se hrál DC tady zazněly názory, že Rafovi nejde o peníze, ale o reprezentaci Španělska. Snad už dotyčná fanynka konečně prozřela. Rafovi jde o peníze úplně stejně jako všem ostatním tenistům i běžným lidem.
Reagovat
TheRoyalBlue
Pome dávať šachistom rovnaké peniaze ako futbalistom. Aj florbalistom. Nech sa založí jeden celosvetový športový zväz a ten bude dávať každému športovcovi rovnaké peniaze. Pekne socialisticky.
Reagovat
Nenela
Pisu pravy opak. Hokejiste nedostavaji mene nez fotbaliste, prestoze jejich sledovanost je celosvetove vyrazne nizsi nez sledovanost fotbalistu. PIsu o tom, ze argument sledovanosti je proste hloupy. Navic by me zajimalo, jakym zpusobem se meri treba sledovanost streamu? Dela se to nejak? Nebo se do te sledovanosti pocita pouze navstevnost na miste + televizni sledovanost? Vetsina mych pratel sleduje sport pouze na streamu a myslim, ze takovych lidi je asi docela dost.
Reagovat
TheRoyalBlue
Ide o to, aký má ten šport príliv peňazí (ceny lístkov a ďalšie položky) a navyše, top futbaloví hráči sú platení lepšie ako top hokejoví hráči, lebo sú viac sledovaní. Pretože je viac futbalistov ako hokejistov a nižšie úrovne futbalu majú nižšiu sledovanosť ako nižšie úrovne hokeju, tak celkový priemer je v prospech basketbalu. Čiže platí, že odmeny sú podľa sledovanosti a ochoty ľudí si zaplatiť lístok (plus suvenýry a ďalšie) alebo sledovať prenos.
Reagovat
TheRoyalBlue
Pardon, samozrejme celkový priemer je v prospech hokeju. Basketbal sa mi do toho priplietol, lebo som pozeral čísla aj v iných športoch.
Reagovat
TheRoyalBlue
Ešte mierne upravím svoje tvrdenie. Možno sú nižšie úrovne futbalu viac sledované ako nižšie úrovne hokeju, a zrejme aj sú, ale množstvo hráčov na nižšej úrovni samo o sebe zráža priemer nadol.
Reagovat
VlS
A opravdu si myslíš, že hlavní příjem je z prodeje lístků a ze sledovanosti? Není to čirou náhodou spíš z prodané reklamy? A není ten, kdo do toho mluví právě ten zadavatel reklamy? (ať banery na kurtu, tak reklama o přestávkách a podobně) - s kým o tom chceš jednat?
Reagovat
Marduch
"Krome toho ženy se musi snazit a drit uplne stejne jako muzi."
Co takle hrát na tři vítězné na GS? Ženský fotbal nebo ženský maraton atd. přece nejsou také nijak zkrácené.
Reagovat
Nenela
At hraji na tri sety, top hracky na to fyzicku urcite maji.
Reagovat
newman
přesně, až budou hrát na 3 vítězné sety, neřeknu ani slovo (i když ta kvalita bude steně stát za, někdy alespoň je to zajímavé něčím jiným ...)
Reagovat
newman
:-D :-D :-D anio, ženský tenis je lecky na hlavu, to máte pravdu, letos jsem byl na RG a když jsme viděl zápas Kosatkinová-Wozniacká, připadal jsem si jak ny mistráku starších žákyň v Praze... Děs!
Reagovat
ttopi
Nesmyslný argument, kdy srovnáváš peníze z hokeje a fotbalu dohromady... Ale to je jedno.

A proč tedy mužský tenis má násobně vyšší sledovanost, když je dle tebe méně zajímavý? Čísla hovoří jasně, není třeba to nějak rozporovat.

PS: Tipnu si, že jsi ženského pohlaví.
Reagovat
Padme
Vaše argumentace je krásná, tak začnete tak nadšene bojovat i za rovnoprávnost platů vašich žen...

https://www.mesec.cz/clanky/ak-se-lisi-plat-za-stejnou-praci-u-muze-a-u-zeny/
Reagovat
Paseka
Má pravdu ?? Má !! Takže není co řešit.
Reagovat
insanezy_
Zeny okamzite privazat ke sporaku nebo do sklepa po vzoru Pepika Fritzla.
Reagovat
Mayo
Do kuchyne postačí.
Reagovat
Nentys
Tohle není o sexismu nebo dřině, ale čistě o číslech. Čísla sledovanosti mluví jasně, takže média, sponzoři a spol z toho více vytěží, tím pádem můžou více šáhnout do kapsy.

Jen mě baví názory, "já radši sleduju ženský tenis, takže nemá pravdu".
Reagovat
George_Renel
Mě zase baví, když někdo vytrhává z kontextu nebo nerozumí psanému textu....
Reagovat
kstzlin1
Co je z jakého kontextu vytrženo? :D
Reagovat
smazaný uživatel
Já si myslím, ze o tomhle nemůže hráč jeho kalibru vůbec mluvit. Ať si svůj názor nechá pro sebe, ale nemůže otevřeně do médií říct, ze si muži zaslouží více peněz i když má svým způsobem možná pravdu.
Reagovat
r.Fever
Prečo nie? Politická korektnosť? Rafa má pravdu, tak prečo by o tom sakra nemohol hovoriť?
Reagovat
smazaný uživatel
Protože tímto výrokem klesne u spousty hraček s fanoušků. Ale to je jeho problém.
Reagovat
r.Fever
a práve preto mu skláňam klobúk, že o tom hovoril
Reagovat
smazaný uživatel
Zase u mě hodně stoupnul. Celkocě si tím nepomohl, ale alespoň ze sebe může mít dobrý pocit, že nedrží hubu a krok a potlačuje svůj postoj.
Reagovat
Gulbis
Rafa, stejně jako jakýkoli člověk má právo říct co si myslí, od toho je svoboda slova. Ale teď se proti svobodě brojí po celém světě a správné je držet hubu, jen tak dál...
Reagovat
svetova.dvojka
Jenže i svoboda slova má své mantinely a to trestně-zákonné mantinely, nemůžete např. hlásat nenávist vůči etnickým menšinám nebo propagovat nacismus,
úplná svoboda slova je snad jen v USA, ale amící neměli zkušenosti s komunismem či nacismem, takže se to dá i pochopit.
srozumitelná právní poučka zní takto: Demokracie zaručuje každému úplnou svobodu slova, jen se nesmíte, se svými prohlášeními dostat mimo zákon. Tak jako je zakázáno někoho zavraždit nebo okrást, tak je také zakázáno proti někomu brojit a snažit se ho omezit na jeho svobodách a právech.
Reagovat
tito
Úplná svoboda slova jen v USA? Chachá. Pobavils :-)
Reagovat
slacker
pak to neni zadna svoboda, hlasat muzem cokoliv i nenanvist, popirat muzem cokoliv i holokaust.
Reagovat
svetova.dvojka
No jo ale svoboda jednoho končí tam , kde už zasahuje do svobody toho druhého...
Reagovat
slacker
jak popirani holokaustu zasahuje do cizi svobody? do jeho "svobody" ulmcovat druhe?
Reagovat
svetova.dvojka
Tady se jedná spíše o morální stránku věci, přeživší po obětech holocaustu a jejich potomci si něco takového nezaslouží.
Tady jde o slušnost a etiku a i slušnost a etika má své místo v trestním zákoníku. Samozřejmě buranům a hulvátům, já jim říkám "slušnočeši" je to směs xenofobního a rasistického jedu, co si říká "slušný občan" :-) tohle nic neříká, ale naše společnost se nějak vyvinula...
Reagovat
slacker
tady jde o slobodu a ne o nejakou pofiderni etiku. svoji etiku maji i mafiansti bosove
Reagovat
svetova.dvojka
V liberální demokracii platí právo jednotlivce..., není to tak, že ten kdo je silnější má právo beztrestně ušlapat toho ,kdo je slabší, respektive pokud jeden člověk řekne, to nechci..., tak ten další milión lidí to musí respektovat, a ne říct si, vždyť je sám, tak ať jde s námi nebo ho zlikvidujem...
Demokracie je vláda většiny s právy menšiny. Nikoliv diktatura většiny neboli vláda lidu což je komunismus...
Reagovat
turista
Komunismus v žádném státě nikdy nebyl. Byl to tzv.reálný socialismus.
Komunismus podle Marxe čistě teoreticky není diktatura.
Reagovat
svetova.dvojka
To já vím, měl jsem na mysli stalinismus, stalinismus je vláda lidu. Já jsem také komunista ale Troickista, uznávám Marxe,Cheguevaru a Troického, jsem proto aby občané dostávali vše podle svých potřeb a zadarmo, to je komunismus, vše zdarma, vše bezplatně a férové rozdělení majetku, to znamená, že nebude bohatých ani chudých, ale každý občan bude vlastnit stejný díl majetku, to opravdu není diktatura....
Reagovat
Ondra979
:)) tohle nebude nikdy fungovat, schopnejsi pak ztrati motivaci neco delat kdyz se nebudou mit lip nez ti neschopni a ti neschopni ji ani nikdy nemeli, takze to povede ke kolapsu, tento stav lze drzet pouze v diktatorskem rezimu a to jeste omezene dlouho
Reagovat
a.magerova
A taky víme, že když je něco zadarmo, tak si toho lidi neváží, ničí a plýtvají... :-/

http://www.protiproud.cz/images/textiky/lunik-ix.jpg
Reagovat
Padme
že by si Halepová ty peníze teď zasloužila míň než on. Zápas byl zajímavější, strávila nad tím taky roky dřiny, dokonce podstoupila operaci, aby jednou mohla být ta nejlepší, odkládá mateřské povinnosti atd... Snad jí to Rafaeli nezávidíš. Když se jedná s ženami jako s rovnými, tak se najde vždycky někdo, kdo to těžce nese...
Reagovat
Mayo
Ja mám ten pocit, že by si Halepova zaslúžila menej ako El Matador. O velaaaaaa
Reagovat
kstzlin1
To je ale pořád dokola :D O jaký pocit tady jde? Vychází se z objektivních statistik sledovanosti a popularity, a v těch je mužský tenis úplně někde jinde, to znamená, většina peněz do tenisu teče díky chlapům. Neříkám, že někomu nemůže ženské finále připadat zajímavější než mužské, já a další tři čtvrtiny diváků si to ale nemyslíme :D
Reagovat
svetova.dvojka
Nejen , že v posledních letech umí hrát je na antuce, všude jinde si s ním soupeři vytírají zadní část těla , ale on je ještě i ubohý sexista...
Reagovat
tito
To mne pobavilo. Na rozdíl od mainstreamu všudypřítomného pokrytectví sem rád, že Rafa na to měl k...e. Navíc zvolil výborný příklad.
Reagovat
r.Fever
Má za to u mňa + bod. Aj príklad uviedol zaujímavý a trefný.

btw tito gratulácia k 11.RG a 17.grand slamu
Reagovat
tito
Díky :-)
Reagovat
d@ve
Nevím jak jiní, ale já teda víc sleduji WTA než ATP. :)
Samozřejmě ale na STREAMu ne v hledišti. :))
Reagovat
blax
Rafa má samozřejmě pravdu, snad se na něj nevhrnou politicky korektní jedinci, Social Justice Warriori, atd.
Reagovat
VlS
vrhnou, jestli to nevěděl, tak je chabý duchem
Reagovat
Mayo
Warriori z Golden State?
Reagovat
blax
SJW - zkus použít google
Reagovat
turista
No Rafa Nadal nakousl hodně kontroverzní téma snad až kyselé jablíčko. Může si to dovolit vzhledem k tomu, že civilizovaný svět ctí pravidla svobody názoru a jeho vyjadřování a vzhledem k tomu, že je momentální světová jednička. Nikdo však po takovém vyjádření neví, zda je jeho skromnost opravdová nebo zda je spíše účelová pro masy fanoušků. To asi ví jen Rafa sám.
Reagovat
George_Renel
Mluviti stříbro, mlčeti zlato.
O penězích budou vždy rozhodovat ti co je dávají a ne nějaký nepříliš inteligentní, byť tenisově geniální, hráč.
Osobně se raději než na strojový tenis s hodně předvídatelným výsledkem raději podívám na nedokonalý zápas špičky děvčat, kde je možný jakýkoliv zvrat a i výsledek.
Reagovat
Padme
Chtěla jsem taky něco napsat, ale myslím, že tohle je dost trefný komentář, se kterým souhlasím ;)
Reagovat
VlS
Souhlasím, pláč nechutně přeplácenejch mediálních hvězd o spravedlnosti odměňování ( a nejde jen o tenis, jde i o jiný sporty, modeling, Kardashianky a spol......) mi příjde jednak směšnej, jednak nechutnej. Jó, kdyby byla diskuse o spravedlnosti odměn pro hasiče, záchranáře, policajty a jiný lidi, kteří riskují krk a ne bebi od antuky, ve srovnání s těmihle hvězdami, to by bylo téma k diskusi.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas
Reagovat
turista
No tak já se rád na Nadalovy zápasy podívám. Jeho tenis není vůbec strojový. Spíš ta jeho dominance na antuce už fakt není zajímavá. Za to on ale nemůže. Rovnocenní soupeři se holt někam ztratili. Příští rok to bude snad lepší. Thiem, Zverev a Djokovič na něj hrát umějí. Stačí to ustát psychicky a vypakovat Rafu z pavouka těch turnajů.
Reagovat
Semi
Statistika BBC říká, že na WTA příjde 29% a na ATP 71% z celkového počtu diváků. I když na GS to pravděpodobně nebude takový rozdíl. V principu je ale jasné, že Rafa má pravdu. I kdyby nebyla statistika BBC, muži hrají na pohled lepší tenis, takže s Rafou souhlasím. Také hra na 2 versus na 3 vítězné sety je objektivní skutečnost.
Reagovat
Patik
Ak dostávať vačšie odmeny na grandslamoch tak je to pochopitelné muži hrajú na tri víťazné je to náročnejšie celkovo..a nie preto že pritiahnu viac divákov.
Reagovat
TheRoyalBlue
Čiže robotník, čo ťahá 12-ky, by mal dostávať viac ako Bill Gates? Naopak, Rafa má pravdu. Toto je vec trhu, nie "zásluh" a "pracovitosti".
Reagovat
Patik
Má pravdu nespochybňujem to aj to dobre zdôvodnil..ale mohol to zdôvodniť trošku inak pred médiami..napríklad tým že muži hrávajú často aj 5 hodinové zápasy a ženy niekedy len necelú hodinu..lebo takto si trošku zavaril pred fanúšikmi..veď občas sa stane že ženy majú vačšiu sledovanosť ako muži.
Reagovat
TheRoyalBlue
Lenže tu ide o celkovú sledovanosť. Ak budú ženy celkovo sledovanejšie (hoci aj keby to je kvôli ich pekným nohám), tak si ony zaslúžia vyššie odmeny.
Reagovat
Patik
Však ide aj o sledovanosť ..ale ja osobne by som to neriešil i keď by som k tomu mal svoj postoj..mne to príde také že ..daj mi viac lebo ja som sledovanejší než ty..všetci vieme že to je pravda ale vymyslím nejaký iný dôvod ktorý je tiež prijatelný a nie ten že môj tenis je populárnejší než tvoj.
Reagovat
TheRoyalBlue
V trhovej ekonomike dostávaš peniaze podľa toho, nakoľko je niekto ochotný si zaplatiť za tvoj produkt. Nie za to, koľko práce ťa stál. Za mužský tenis sú ľudia ochotnejší si zaplatiť (alebo si ho zapnúť a tým pádom konzumovať reklamy, z ktorých je príjem).
Reagovat
Patik
Mužský tenis je populárnejší než ženský len kvôli menám ktoré tam vládnu a hrajú..práve hráči Big4 sa postarali o popularitu atmosféru a rivalitu medzi divákmi a celkovú zaujímavosť..takže keď o pár rokov kvalita mužského tenisu klesne kvôli absencii poriadnych hráčov tak Halepová si môže vypýtať viac za hodinový výkon ako nejaký Medvedev ktorý bude potiť krv v 5 setovej bitke.
Reagovat
TheRoyalBlue
To je naprosto v poriadku. Ak by sa mužský tenis dostal do zúfalej situácie dnešného ženského alebo ešte horšie, zrejme by šport musel nejako reagovať (zlepšiť podmienky talentom, znížiť počet víťazných setov na GS apod.) a nie ísť cestou alibistickeho egalitarizmu ako to robia feministky.
Reagovat
Patik
Aj tak v istom zmysle je blbosť sa pýtať na takéto veci na jedného z najpopulárnejších tenistov navyše milionára..nech sa nato spýtajú priemerného tenistu.
Reagovat
turista
Spíš bych řekl, že už miliardáře.
Reagovat
PetaM
Já si myslím, že peníze by měli dostávat diváci, protože oni z vás dělají hvězdy. Kdyby vás nikdo nesledoval, můžete vyhrát 400 GS a k ničemu, když nikdo nemá zájem ...
Reagovat
VlS
:-)
Reagovat
VlS
Rafo, teď si to vyžereš.Mee too už hledá svědkyně, jak jsi na pískovišti dělal nemravný návrhy a okukoval holčičkám prdelky, jen počkej zajíci!
Jinak to je diskuse pro ty, kdo ty peníze platí, ne pro zuřivý fandy.
Reagovat
dorons
Svatu prravdu ma Rafa. Nerozumiem,preco by mali zeny hrajuce na 2 vitazne sety, dostavat na GS rovnake peniaze? A nezasluzia si ani stejne peniaze na klasickych turnajoch. Ved sa na to neda divat (WTA).
Reagovat
slacker
taky nerozumium proc tenisky dostavaji 100x vice nez ja kdyz na kurtu stravi maximalne 3 hodiny a jeste jen par dni v tydnu. vetsina lidi stravi 8 hodin a 5x tyden co tyden
Reagovat
dorons
Ja porovnavam tenis, nie hrusky a jablka ako ty.
Reagovat
slacker
ja neporovnavam hrusku s jablkem
Reagovat
Fandina
Protože každá práce má jinou hodnotu. Někdo dostane za hodinu práce víc, někdo méně. A takový burzovní makléř může vydělat třeba miliony během minuty. Jiná otázka je, jak dlouho se na tu minutu práce připravoval a co to obnášelo.

Další věc jsou náklady. Pokud tenisti hradí trenéry, hotely, letenky, tak si sice někteří vydělají dost, ale někteří tak mají akorát na to.
Reagovat
letityfanousek
rozcupuj nás! Kde jsi?
Reagovat
Fandina
Mám dojem, že Rafa nemá co dělat, tak vytahuje něco o čem se bude diskutovat donekonečna, protože vždycky se společnost děli na muže a ženy a ti se od sebe poněkud liší.

Předně, jedná se jen o GS, takže o to, kdo sponzoruje, platí GS. Na okruhu je to jinak, tam funguje samostatné financování, WTA má svoji kasu, ATP svoji.

A přikláním se k těm diskutujícím tady, co píší, že je to věcí toho, kdo to financuje. Když dává všem stejně, tak asi ví proč.
Reagovat
letityfanousek
Říkám to furt. Chlapi by se neměli takhle proměňovat v bačkory. Jako by nestačilo, že na kurtu kolikrát nepoznám jestli to je chlap nebo baba. Muži se oblékají jako dámy (růžovoučké hadříky a botičky), ale taky naopak, prepotentních mužatek je taky dost a když to začne ještě ječet, tak se nedivím, že si vyječeli vyšší $$. Je na čase je umlčet a spravedlivě ohodnotit! Ale ne celoplošně rovnoměrně. Třeba taková Ostapenko rozhodně neměla dostat stejný money jako Rafa, max. tak desetinu!
Reagovat
Mayo
Bože, ten Rafa je nielen top športovec ale ešte aj chytrý. Hovorí veľa a múdro, súhlasím.
Reagovat
smazaný uživatel
"Tohle bychom správně ani neměli srovnávat," řekl v rozhovoru pro italský magazín. "Například modelky dostávají více než modelové a nikdo o tom nemluví. Proč? Protože mají větší sledovanost. V tenise je to stejné. Přitáhneme víc diváků, zasloužíme si víc peněz," dodal.

Rafael Nadal brilantně. Vážím si, že dokáže sdělit nepopulární věc. Tady uvažuje čistě pragmaticky, to se o těch reakcích bez jakéhokoliv náznaku argumentace říct nedá.
Reagovat
turista
No ale už se nezmínil o tom, že tím, že za každou cenu objede a vyhraje všechny důležité antukové podniky mužský antukový tenis ztrácí zajímavost. V době, kdy měl na antuce kloudné soupeře tak to bylo mnohem zajímavější.
Reagovat
kstzlin1
A co má chudák dělat, nejezdit na ty turnaje? Myslím, že to, že jej na antuce není nikdo schopný porazit, není až tak problém Rafův jako spíš konkurence :). A za sebe můžu říct, že byť jsem skalním fanouškem Rogera, antukový ATP tenis mi ani tak nepřišel nezajímavý. A jak už tady někdo zmiňoval, to, co Rafa řekl, není názor, který by nikdo neměl, ale spíš názor, na jehož vyřknutí má málokdo odvahu. Je absurdní pořád číst ty uplakánky/uplakánkyně, kteří tvrdí, že by chlapy a ženské měli mít stejně ve všem a za každých okolností, je to totiž pitomost. Rafův příklad s modelkami je trefný, našlo by se jich však mnohem více
Reagovat
Mayo
Rafa nemal na FO nikdy supera.
Reagovat
turista
FO je jistě specifický fenomén. Nicméně Novak Djokovič Rafu dokázal porazit na všech antukových turnajích, kde se setkali a to i když byl Rafa v plné palbě. Má 4 tituly z Říma, 2 tituly z Monte Carla, 2 tituly z Madridu. V Paříži ho porazil v roce 2015. Odpůrci budou tvrdit, že byl Rafa tehdy poloviční. Pak by ale měli uznat, že v Madridu 2017 a v Římě 2018 Rafa porazil polovičního Novaka a v obou případech to bylo po vyrovnané řeži.
Reagovat
Mayo
Rafov super v 2009 zranenie a v 2015 najhoršia antukova forma v kariére. Zdravý Rafa vo forme hryzie do trofeji ako inak.
Reagovat
turista
Sám Rafa přiznal, že Novak pro něj vždycky byl nejtěžší soupeř ze všech možných a že si nikdy nebyl jistý tím jak vzájemný zápas na jakémkoliv povrchu dopadne. Rogera nebo Andyho se nikdy nebál.
Reagovat
kubiik
Tak já jako Nadalovec klidně uznám, že poslední 2 Rafovi výhry nebyly s top Djokem...ovšem dokážou taky Novakovi fanoušci uznat, že ty jeho výhry nad Rafou v letech 2015-2016, díky kterým otočil h2h, byly taky s polovičním Rafem, kterej byl ty 2 roky úplně mimo? :)
Reagovat
turista
Tak 2015 jsem ochotný uznat, že byl Rafa poloviční. Rok 2016 vyhrál Rafa s přehledem tituly v Monte-Carlo a v Barceloně, v Římě 2016, kde ho Djoker skolil byli oba v plné palbě. V letech 2011 (2 výhry Djokera na antuce), 2013 (1 výhra Djokera na antuce) a 2014 (1 výhra Djokera na antuce) byli oba rovněž v plné palbě. Takže Djoker skolil stoprocentního Rafu na antuce 5x, když pominu ten rok 2015. O jiných površích nemluvím. V Djokolandu nezpochybňujeme Rafovu kvalitu, pouze si myslíme, že Novak je stejně dobrý.
Reagovat
kubiik
No když myslíš. Podle mě byl oba roky úplně v prdeli. Předváděná hra byla na míle vzdálený nějakým top výkonům. Dle mě už to ani minulý a současný rok není žádný top. Je to o level výš než ty roky 15-16, ale o level níž než předchozí roky. Je to vidět na pohybu. Už není tak rychlej, ale i tak se furt drží. A o roku 2011 nevím proč píšeš, s tím problém nemám, tam prostě Nole Rafu totálně přejel hlavně psychicky a vzpamatoval se z toho až další rok. Od té doby si trofnu říct, že jsou na tom v top formě herně vyrovnaně a rozhoduje, kdo je v danej moment silnější v hlavě. Ale od roku 2015 až doteď se opravdu ani jednou nepotkali ve stejné formě. Za tím si prostě stojím :)
Reagovat
turista
Jako příznivec Djokera pokud se náhodou ocitnu na Baleárech na dovolené tak se rád podívám do Muzea Rafy Nadala v Manacoru.
Reagovat
kubiik
On má muzeum? To ani nevím :D
Reagovat
turista
Ano. Muzeum je součástí Rafovy tenisové školy a je veřejně přístupné.
Reagovat
kubiik
Jo o té akademii vím, ale o muzeu ne. Dík za info ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist