Nadal svůj první zápas v roli světové jedničky na US Open zvládl

29. 8. 2017, 23:23
Aktuality 9
US OPEN - Rafael Nadal se minulé pondělí vrátil na tenisový trůn a dnes se po více než třech letech představil v roli světové jedničky. První utkání bez problémů zvládl, když si v prvním kole US Open poradil s Dušanem Lajovičem, kterého přehrál ve třech setech stejně jako před třemi lety na French Open. Ve druhém kole čeká Španěla lepší z duelu Daniel - Paul.
Profily hráčů
Rafael Nadal

Rafael Nadal se minulé pondělí po skončení podniku Masters v Cincinnati vrátil na pozici světové jedničky a dnes ve staronové roli odehrál první soutěžní zápas. Na grandslamu se představil v roli světové i nasazené jedničky poprvé od French Open 2014 a první utkání na US Open zvládl s přehledem.

Pod zataženou střechou na dvorci Arthura Ashe v prvním kole po vydřené úvodní sadě hladce přehrál 7-6 6-2 6-2 Dušana Lajoviče a připsal si jubilejní 50. výhru v letošní sezoně. Se Srbem tak neztratil set ani ve druhém vzájemném duelu na akcích velké čtyřky.

Nadal v dnešním utkání zaznamenal 33 vítězných míčů a 34 nevynucených chyb. Jeho soupeř na tom byl mnohem hůře (14-39). Favorizovaný Španěl se dnes trápil na servisu (62%), odvracet musel celkem osm brejkbolů, z nichž dva byly nad jeho síly. Svého soupeře ale šestkrát brejknul a po zvládnutém tie-breaku ztratil jen tři hry.

Úvodní dějství nabídlo pořadné drama, které zvedalo diváky ze sedadel. Překvapivě lepším hráčem byl totiž zpočátku Lajovič. Srb šel jako první do vedení brejku. V klíčovém momentu za stavu 5-4 ovšem poprvé v zápase ztratil podání a Nadal se vrátil do boje o první sadu. Tu nakonec musela rozhodnout zkrácená hra, v níž první hráč světa zvítězil nejtěsnějším možným rozdílem (8-6).

Od stavu 1-0 na sety začal Nadal na kurtu dominovat a chybujícího Srba jasně přehrávat. Přestože v následujícím průběhu ztratil ještě jednou servis, soupeře o ten jeho připravil hned pětkrát a po necelých dvou a půl hodinách postoupil po využití prvního mečbolu do druhého kola.

Vítěz ročníků 2010 a 2013 Nadal startuje na US Open potřinácté v kariéře a ještě nikdy neprohrál v prvním kole. Během své pozoruhodné kariéry nezvládl první vystoupení na grandslamech jen dvakrát (Wimbledon 2013 a Australian Open 2016). Naopak Lajovič ve Flushing Meadows prohrál i svůj šestý zápas.

Jednatřicetiletého rodáka ze španělského Manacoru ve druhém kole čeká Japonec Taro Daniel, nebo domácí Tommy Paul, jejichž duel byl kvůli špatnému počasí přesunut na středu.

Nadal ukončil loňskou sezonu kvůli problémům se zápěstím předčasně a letos se na kurty vrátil ve velkém stylu. Letošní sezonu zahájil na Australian Open, kde prohrál až ve finále po pětisetové bitvě s Federerem. Na betonech posléze zaznamenal ještě dva finálové neúspěchy - v Acapulku podlehl Querreymu a v Miami byl nad jeho síly opět Federer.

Antukové jaro však jasně patřilo jednatřicetiletému Španělovi. Nadal podesáté v kariéře ovládl Masters v Monte Carlu, domácí akci v Barceloně a hlavně grandslamové French Open, kde v sedmi zápasech neztratil jediný set a ve finále deklasoval Švýcara Wawrinku, a popáté dobyl domácí antuku na Masters v Madridu. Jedinou letošní porážku na oranžové drti zaznamenal v Římě.

Po skončení antukového jara se ale rodákovi z Manacoru přestalo dařit. Ve Wimbledonu skončil dvojnásobný šampion překvapivě již v osmifinále na raketě rozjetého Müllera, s nímž prohrál až 13-15 v rozhodující páté sadě.

Ani generálka na US Open neproběhla pro Nadala ideálně. V Montréalu se loučil již v osmifinále, ve kterém ho senzačně v tie-breaku rozhodujícího setu vyřadil domácí talent Shapovalov. V Cincinnati si o stupínek polepšil. Na poslední akci Masters vypadl ve čtvrtfinále s Kyrgiosem.

• US OPEN •
USA, tv. povrch, 50,400.000 dolarů
úterní výsledky (29. 8. 2017)
• Dvouhra muži - 1. kolo •
Nadal (1-Šp.) - Lajovič (Srb.) 7-6(6) 6-2 6-2
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

9
Přidat komentář
peggy
Rafo,makej.Ten prvy set nic moc,ale potom dobry.
Reagovat
fialka
super, Rafa, aj keď ten výkon, hmm. Prvý set by si mal prezrieť, aby videl tie hlúpe chyby. 34 chýb na 3-seťák je veru dosť. Takto sa zahrávať sa nemusí vyplatiť.
Výraznejšie emócie až po 1. sete. Potom pochopil, že loptičky sa dajú umiestňovať aj do protipohybu. Porciu smoly/šťastia mali takmer rovnakú. VAMOS!
Reagovat
Mayo
Prečo je na tom YT videu pri Srbkovi SVK zastáva :O
Reagovat
Franky
lebo americania v zemepise vynikali vzdy :D
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa je v druhom kole, bez straty setu a to sa počíta. Prvý set herne, velmi zlý, tie forehandy sú krátke, pomalé a riterny v podstate celé na houno, rovno na téčko...V dalsich dvoch setoch Srb mentálne odpadol...Napriek tomu si myslim, ze Gasqueta aj Berdycha este urobí a snad aj toho tajtrlíka v druhom kole...S Dimitrovom to bude lotéria, uz bol velakrát blízko, raz to musí príst...Navyse Dima cestou do QF ani nemá moc s kým vypadnut. Jedine Monfils, jedine on..
Reagovat
Matti
Forma Rafy je opravdu slaba. Snad se jeste rozehraje k lepsim vykonum.
Reagovat
fialka
Kto má silnú?
Reagovat
Franky
Zverev
Reagovat
ipko
podľa výsledku 1.kola by som nepovedal
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist