Nádherné finále vyhrál Nadal, čímž ukončil nadvládu Federera

6. 7. 2008, 22:23
Aktuality 16
Pětileté panování Rogera Federera na travnatých dvorcích v All England Clubu dnes ukončil španělský tenista Rafael Nadal. Světový hráč číslo dvě porazil Švýcara po setech 6-4 6-4 6-7 6-7 9-7 a poprvé v kariéře tak získal titul na slavném Wimbledonu. Federer na trávě prohrál utkání po 65 vítězstvích.
Profily hráčů
Rafael Nadal (© AP Photo)

Švýcarský tenista Roger Federer na šestý wimbledonský titul za sebou nedosáhl. Na londýnské trávě dnes první hráč světového žebříčku prohrál poprvé od roku 2002, když v dnešním dramatickém finále po bezmála pěti hodinách hry podlehl 4:6, 4:6, 7:6, 7:6 a 7:9 Rafaelu Nadalovi. Ten se stal prvním španělským vítězem Wimbledonu od roku 1966, kdy triumfoval Manuel Santana.

Federer tak nedosáhl na třináctý grandslamový titul v kariéře a nepodařilo se mu překonat rekord Švéda Björna Borga, který na dvorcích All England Clubu triumfoval pětkrát za sebou v letech 1976 až 1980. Federerova vítězná série na londýnské trávě se zastavila na čtyřiceti zápasech, naopak Nadal poprvé vyhrál jiný turnaj "Velké čtyřky" než Roland Garros a získal pátý grandslamový titul.

"Nedá se popsat, jak se cítím," řekl šťastný Nadal, poté co převzal slavnou trofej od vévody z Kentu. "Pro mě je sen hrát na tomto turnaji, nikdy jsem si ani nepředstavil, že bych tady mohl vyhrát," dodal během slavnostního ceremoniálu. 

Federer i přes znatelné zklamání bral porážku sportovně. "Zkusil jsem všechno," řekl s mírným úsměvem a vysloužil si ovace publika. "Rafa je oprávněně šampionem. Prostě hrál fantasticky. Je to ten nejhorší soupeř na nejlepším kurtu," uvedl sesazený wimbledonský král. "Stále je ale číslo jedna. Stále je nejlepší," vysekl mu poklonu Nadal.

Repríza wimbledonských finále z posledních dvou let začala kvůli dešti s půlhodinovým zpožděním. Navíc se do ní vložily dvě dešťové přeháňky, takže vážně hrozilo, že se poprvé od roku 2001 o vítězi mužské dvouhry v neděli nerozhodne. Nakonec finále skončilo po deváté hodině večerní londýnského času jen pár minut předtím, než by muselo být přerušeno pro tmu.

Nadal do zápasu vstoupil o poznání sebevědoměji než loni a předloni a přesnými a tvrdými údery od základní čáry nepouštěl Federera k útočné hře na síti. Hned ve třetím gamu vzal Švýcarovi podání, když na brejkbol zahrál vítězný return. I když si Federer několikrát vypracoval brejkbol, dva z nich měl při Nadalově podání do setu, v klíčových momentech dělal španělský tenista méně nevynucených chyb.

Šestadvacetiletý rodák z Basileje se ze ztráty úvodní sady rychle oklepal, zvýšil agresivitu a hned na začátku druhého setu sebral soupeři servis. Při vlastním podání byl suverénní a vedl už 4:1, ale pak se jistota z jeho rakety znovu vytratila. Nadal získal pět gamů za sebou a jediný set ho dělil od triumfu.

Za větrného počasí se Švýcar i ve třetím setu trápil při proměňování brejkbolů. Ve čtvrtém gamu nevyužil dva, v šestém dokonce čtyři. Za stavu 3:3 pak Nadal při jeho servisu vedl 40:0, ale Federer tuto kritickou situaci zvládl a vývoj hry otočil. Dostal se do vedení 5:4 a pak utkání na více než hodinu přerušil déšť.

Pauza prospěla obhájci titulu, jenž využil zklidněného větru ke zpřesnění podání. O osudu třetí sady rozhodovala zkrácená hra, v níž Federer trefoval jeden první servis za druhým. Při svém podání Nadala prakticky nepustil do hry a při třetím setbolu ukončil tie-break esem.

Ve čtvrté sadě Federera jistota na prvním servisu znovu opustila, ale navzdory drobným problémům si dokázal podání udržet a set znovu vyvrcholil tie-breakem. V něm Nadal vedl už 5:2, ale pak udělal dvojchybu a dopustil se i dalších zaváhání, takže si Federer za stavu 6:5 vypracoval setbol. V opatrné výměně se o něj sám připravil vyhozeným forhendem a drama pokračovalo dál. Následující okamžiky patřily rodákovi z Mallorky, ale jeho dva mečboly odvrátil Švýcar výborným servisem a bekhendovým prohozem. Pak proměnil druhý setbol a výhrou 10:8 si vynutil rozhodující set.

V jeho úvodu byla na obou tenistech patrná nervozita, z níž plynulo větší množství chyb než v předchozím průběhu duelu. Stihly se odehrát jen čtyři gamy, než do zápasu při shodě v tom pátém znovu promluvil déšť. Zápas pokračoval po půlhodinové pauze. Federer měl za stavu 4:3 brejkbol na 5:3, ale od té doby tahal za kratší konec. Při vlastním podání měl několikrát problémy, ale až do brejku dotáhl Nadal své šance teprve za stavu 7:7. Při vlastním podání první mečbol nevyužil, když Federer předvedl svůj premiérový vítězný return v zápase. V pořadí čtvrtý mečbol však už Španěl proměnil, Federer poslal forhend do sítě.

WIMBLEDON MUŽI - finálový výsledek:

Dvouhra - finále:
Nadal (2-Šp.) - Federer (1-Švýc.) 6:4, 6:4, 6:7 (5:7), 6:7 (8:10), 9:7

Statistika:
Esa: 6:25.
Dvojchyby: 3:2.
Nevynucené chyby: 27:52.
Využité brejkboly: 4/13 - 1/13.
Celkem získané míče: 209:204.
Čas utkání: 4:48 hod.

TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

16
Přidat komentář
smazaný uživatel
Prosim vas, kto pise tento clanok, Federer vyhral Wimbledon 5x, takze, to ze sa mu nepodarilo vyrovnat Bjornov rekord 5-tich vitazstiev za sebou je omyl.
Vcera to bol krasny tenis, skoda, ze nevyhral Roger. Roger je komplexny hrac a som rada, ze je spat a vcera ukazal, ze ma na to, aby si poradil v buducnosti s Nadalom.
Reagovat
smazaný uživatel
Překrásný tenis jen mi je líto Rogera chtěl jsem , aby ještě jednou vyhrál škoda. V tom druhém setu si neměl prohrát servis za stavu 4:1 tam se to zlomilo jinak si myslím , že by jinak vyhrál, nicméně klobouk dolů před Rafou , ikdyž nelíbí se mi jak mu to pořád háže na bekhend snad 90 % míčků a jakmile šel Roger na forhend tak udeřil snad ještě nějaký Grand Slam vyhraje.Pro mne je pořád nej Roger .Nadal hraje strašné kopce a ještě liftované tak hrají děti jak se učí bránit a pro to nikdy nebude tak uznávaný jako Roger.
Reagovat
smazaný uživatel
Ztotožňuji se s názory, že dnes se hrál super tenis a že je potřeba smeknout před oběma protagonisty. Avšak za lepšího hráču stále považuji Rogera. Je komplexnější, soustředěnější i když dnes paradoxně nevyhrál. Ale pořkejte v Pekingu !!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Nejkrásnější zápas co jsem viděla i když můj favorit je Roger tak gratuluji k vítězství Nadalovi a ohromná poklona Rogerovi protože co on otočil to bylo úžasný a málem i vítězný! Proto je to stále světová jednička... Díky
Reagovat
smazaný uživatel
Vážení přátelé dobrého tenisu, dovolil bych si říct, že tenhle tenis byl opravdu špičkou a rád bych poděkoval oběma finalistům. Dále bych rád řekl těm, kdo říká o kterémkoliv z finalistů, že je to "píčus apod.", ať si své názory dají někam, kde je nemusí číst veřejnost. Myslím si, že ať už fanoušek jednoho či druehého, musí uznat, že dnes a tento WIMLEDON vyhrál a prostě byl lepší NADAL. Osobně si i myslím, že si to vksutku už zasloužil. Vzpomeňme si na loňské finále, tam už se trošku otrkal, ale přece jen byl lepší FEDERER. Letos tomu bylo naopak. Děkuji všem ....
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím, to finále byla opravdová špička, oba byli skvělí, možná, že nejspravedlivější by byla v tomhle zápase remíza:-))) Strašně moc jsem fandila Rafovi, ale musím uznat, že Roger hrál taky neskutečně a bylo úžasné, jak téměř prohraný zápas přivedl až do 5. setu. Na druhou stranu je taky úžasné, že Rafa se rychle oklepal z těch neproměněných mečbolů ve 4. setu a v 5. hrál zase naplno, ten musí mít nervy ze železa. Všimli jste si taky, jak ten zápas gradoval, že s postupujícím časem oba hráli čím dál líp?
Reagovat
smazaný uživatel
Tak nám ti dva hoši posunuli hranici tenisu o pár let dopředu. Nevím jestli teď vůbec budu tenis sledovat :-). Doufám, že tento zápas sledovali podvodníci jako Canas, Davydenko a spo. . Dnes tito dva borci ukázali všem co je to tenis a proč ho hrají.
Reagovat
smazaný uživatel
paradny zapas lepsi nez agassi baghdatis pred par rokmi na us open co bol tiez skvely zapas...ale blahozelam nadalovi a moja poklona ide k federerovi lebo skoro to otocil.....ale nech zije nadal a nech je coskoro svetova jednicka...go nadal go
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal už měl vyhrát ve 4 sadě a nemusel se tak trápit,ale momentálně je nejlepši na světě...a to sem tvrdil už před wimbledonem jen tak dál!!!Federer je ale jediný který ho může porazit ostatní na něj nemají.
Reagovat
smazaný uživatel
Stejně je a vždycky bude Federer nejlepší!
Reagovat
smazaný uživatel
oba hraci ukazali ze v soucasne dobe jsou nejlepsi na svete, bylo to nadherne vyvrcholeni Wimbledomu... takovych zapasu se moc nevidi
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal je najlepší.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal je super.
Reagovat
smazaný uživatel
ot musel byt neskutocny zapas ten federer ten skoro otocil prehrany zapas
Reagovat
smazaný uživatel
nejlepší tenis co jsem viděl! Doposud to byl Borg-McEnroe, ale teď neuvěřitelný zápas a gratulace Nadalovi
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulujem Nadalovi k víťatzstvu,ale čo dokázal včera takmer otočiť Fedex,tak klobúk dolu a to tu neodohral svoj najlepší zápas.Zápas sa zlomil v druhom sete,kde viedol Fed už 4:1,ale pokazil to.Keby bol vyhral druhý set tak to s prehľadom vyhrá.Na druhej strane potvrdili sa Fedove slová,že ak bude hrať dobre vyhrá.Nehral zle,ale ani svoj najlepší tenis na turnaji.Pred tým mal za zápas max 15 nevynútených chýb a vo finále ich bolo viac.Bolo to o pár loptičkách ako vlani,tentokrát so štastnejším koncom pre Nadala.Ale patrí mu gratulácia a uznanie,i keď ja jeho silový tenis nemusím,radšej sa pozriem na Djokoviča.Pri tomto štýle hry mu kolienka vydržia bude rád ak 3 roky.Tuším to povedal aj jeho strýko a vie to aj on sám.Proste KINGS tenisu sú inde,pre mňa Sampras a Federer.Ale samozrejme Nadal je dobrý tenista,len proste mne sa jeho tenis nepáči.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist