Nechtěná revoluce na modré antuce se blíží. Djokovič či Nadal jsou zklamaní

22. 4. 2012, 12:00
Aktuality 18
Ve světě profesionálního tenisu se znovu rozhořelo velmi žhavé téma. Již za 14 dní v Madridu začne prestižní turnaj mužů ATP Masters 1000 a žen WTA Premier a poprvé v historii se bude hrát na modré antuce. Právě netradiční povrch je trnem v oku pro takřka celou světovou špičku tenistů v čele s Nadalem a Djokovičem, kteří se do španělské metropole příliš netěší.
Modrá antuka v Madridu

O změně barvy antuky začali pořadatelé turnaje v Madridu otevřeně jednat už před třemi lety. Tehdejší ředitel klání - bývalý wimbledonský vítěz - Manuel Santana a promotér Ion Tiriac chtěli vyhovět sponzorům a také fanouškům. Modrý podklad má zlepšit kontrast v televizních přenosech a diváci tak lépe uvidí míček.

"Jsme, nechci říkat přímo otroci, ale jsme hodně závislí na televizi. Je naše povinnost snažit se zlepšovat hru, ale vyjít také vstříc požadavkům televizní techniky," vysvětluje vítěz čtyřhry French Open z roku 1970 Tiriac. "Na modrém kurtu je mnohem lepší kontrast. Jsem si jistý, že to ocení diváci, ale nakonec i hráči,“ uvedll Tiriac, podle kterého je vědecky dokázáno, že míč na modrém povrchu je o 15% lépe vidět než na červeném.

I když se ale jinak vlastnosti povrchu od červené antuky prakticky neliší a na turnajích v Americe (Houstonu a Charlestonu) se hraje na antuce zelené, tenisté jsou ze změny značně rozladěni. Vadí jim především fakt, že nikdo nevyslyšel jejich názory. 

Djokovič: Prezident udělal změnu bez nás
"Někdy jsou změny dobré. Mám rád inovace i kreativní lidi, ale na druhou stranu bude to jediný turnaj na modré antuce na světě, první v historii. Mluvil jsem o změně s většinou špičkových hráčů a nikdo s tím nesouhlasí," říká světová jednička Novak Djokovič.

"Nikdy jsem na modré antuce nehrál. Ani Rafa, ani Roger. Nevíme, jestli je modrá antuka přirozená, protože přírodní je antuka červená. Příliš šťastný z té změny nejsem," pokračuje čtyřiadvacetiletý Srb, jenž bude v Madridu od 6. května obhajovat titul.

"Ale všechna čest turnaji, nebudu je z ničeho obviňovat. Bojují za své zájmy. Ale vadí mi to, že prezident ATP je schopný a má možnost udělat rozhodnutí zcela sám, aniž by s tím hráči souhlasili. Tohle pravidlo se musí změnit, protože to není fér... Chápu, že chceme vidět změny a zlepšení v našem tenisovém světě, ale na druhou stranu se musí naslouchat hráčům, především těm nejlepším, jaký na to mají názor. Ale tomu se prostor nedal," mrzí Djokoviče.

Nadal: Historie by se měnit neměla
Nadšený ze změny není ani Rafael Nadal - zřejmě nejlepší antukář v historii. "Historie antukových turnajů je na antuce červené, nikoliv na modré. Můžete říct, že jsem příliš konzervativní, ale nejsem, Miluju všechny změny k lepšímu," vysvětluje svůj postoj španělský tenista. "Turnaj dělá velkým jeho historie. Turnaj v Madridu je velký, protože má historii. Na tamějším kurtu hráli snad všichni nejlepší hráči všech dob. Podle mě je ta změna chybou. Všechno je o jednotné historii, nebo ne?"

"Hráči tím nic nezískají, tenis tím nic nezíská. Vyhraje je jedna osoba a tou je vlastník turnaje," dodal druhý hráč světa Nadal na adresu současného majitele turnaje Rumuna Iona Tiriaka.

Murray: Míček bude lépe vidět
K situaci se oficiálně vyjádřil i čtvrtý tenista žebříčku ATP Andy Murray, který se změnu snaží pochopit. "Pro hráče by bylo lepší, aby se hrálo na červené antuce. Ale když jsem sledoval tenis v Madridě jako divák, bylo obtížně vidět míček. Proto změnám rozumím. Turnaj to udělá unikátním a trochu jiným," řekl Murray. "Některé změny jsou pro Tour dobré, ale načasování změny je to, co hráčům vadí nejvíce. Nikdy jsem na modré antuce nehrál, takže nemám tušení, jak se na ní bude hrát."

Už na počátku změn se k modré antuce negativně vyjádřili Roger Federer či Serena Williamsová. “Nemyslím si, že tento projekt má šanci. Jsme proti. Červená je tradiční.” řekl šestnáctinásobný grandslamový šampion Federer. “Nechci něco takového. Jsem stoprocentně proti, " přidala vítězka 13 grandslamů Serena. A Radek Štěpánek už dříve prohlásil: "Je to módní výstřelek, který upadne v zapomnění. Modrá antuka vypadá hrozně a nemyslím si, že přežije."

Ne všichni byli úplně proti. Zastánci mají v ruce argument, že modrá barva není tenisu neznámá. Vždyť betonové dvorce jsou natřeny modrou běžně. "Madrid může být v tomto směru průkopníkem," uvažoval Španěl Fernando Verdasco, který si na modré antuce před třemi lety zatrénoval. "Líbilo se mi to," hodnotil. A jiný názor přidal americký ranař Andy Roddick: "O barvu dvorce se nestarám a možná se díky tomu na antuce budu cítit lépe, protože si budu připadat jako na tvrdém povrchu."

Na štědře dotovaném turnaji budou současně s muži startovat i nejlepší tenistky světa a titul bude od neděle 5. května obhajovat Petra Kvitová.

Jak se dělá modrý antukový kurt v Madridu:

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

18
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak to, co řek Nadal jako argument pro červenou antuku - větička o tradici, to mě docela poslalo do kolen. Pokud vím, tak ještě v roce 2000 nebo 2001 se hrálo v Německu a antuka je tam sotva 5 let.
Reagovat
smazaný uživatel
Na antuce se v Madridu hraje od roku 2009, předtím se hrálo v hale na podzim.
Reagovat
Stan_Borowitz
je ale tahle část jeho prohlášení: "Turnaj v Madridu je velký, protože má historii. Na tamějším kurtu hráli snad všichni nejlepší hráči všech dob." Na turnaji, který se hraje od roku 2002...
Reagovat
smazaný uživatel
Zvolil jsem v anketě kompromis, tzn. "Ano, ale chápu reakce tenistů". :) Myslím, že pro diváky to bude změna k lepšímu. Někdy jsem měl opravdu problém vidět míček na červené (oranžové) antuce. Třeba při letošním čtvrtfinále Fed Cupu Itálie - Ukrajina.
Reagovat
Fandina
tak proč to nezkusit. Navíc modrá se žlutou se k sobě hodí a je to kontrastní ... tak už se těším, jak to bude vypadat, ta antuka ... úsměv
Reagovat
spaniel
Pokud je jiná jen barva a ne vlastnosti, tak nechápu co jim vadí. Mně se to líbí. Navíc to bude skutečně lépe vidět, zejména u nekvalitního internetového streamu :)
Reagovat
a.magerova
No to nám tu ani neříkej, že Tě Brož ještě "nezlomil" na nějaký ten satelit :-)))

No modrá je dobrá :-)) třeba i pro antuku, furt lepší něž ten americký hnus fialový - teda pardon zelený :-(((
Reagovat
smazaný uživatel
Pořád mnohem lepší fialový "hnus" Houston a šedozelený "hnus" Charleston než ty divácky příšerný oranžový antuky v Evropě.
Aktuální výsledky zdejší ankety jsou směšný. Čím většina čtenářů (52%) myslí?
Reagovat
Stan_Borowitz
Nadal mluví, když turnaj v Madridu existuje asi tak deset let a ještě nedávno se tam na antuce vůbec nehrálo.
Reagovat
smazaný uživatel
12,5 stupňů západně: Atlantic Bird 1 (Eutelsat 12 West A)
RTV BN BH, frekvence 11157 MHz, symbolrate 2900, polarizace H, parabola 80 cm
Reagovat
tommr
pokud bude míček dobře vidět tak na barvě kurtu vůbec nezáleží ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Chápem skepsu najlepších tenistov...Vychádza z predsudkov, nikdy na nej nehrali, boja sa....Ja osobne som za, vítaná zmena, na Madrid sa preto teším o chĺpok viac, než inokedy..
Reagovat
Heather_Fedex
taky s tim nesouhlasim. jako divak jsem nikdy nemela problem s viditelnosti micku na oranzovem podkladu. tradice jsou tradice. madrid je spanelske mesto ohnivych barev- tedy cervene a zlute (mix oranzove) a modra se tam absolutne nehodi. jsem zvedava, jestli to nejak ovlivni i rychlost hry...to by uz rafael jako antukar vubec nesnesl
Reagovat
VlS
Tak to ohniví Španělé neměli prodávat Rumunovi :-).
Reagovat
Heather_Fedex
tak to se divim, ze rumuni chteji modrou...romanskemu narodu
(zadnej rasizmus) proste slusi cervena a basta!!
Reagovat
Djokovic83
Djoko, Rafa tak se na tu modrou antuku vyprdnete a prijedte v tom terminu na tu cervenou do Prahy :))))
Reagovat
smazaný uživatel
Určitě by jeli, ale na chalengru hrát nemůžou i kdyby chtěli :-)
Reagovat
QPR_Draxter14
Andy ty jsi masér xD

Já jsem pro inovaci, modrá mi cizí není. Když může být v USA zelená, tak proč ne modrá. Však hardy mají růžovou, zelenou, šedou, modrou barvu a nikomu to nevadí.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist