Nejlepší roky má před sebou, věří trenér Plíškové

15. 4. 2016, 16:56
Aktuality 20
Dva roky stoupala Karolína Plíšková tenisovým nebem jako kometa. Letos se podle trenéra Jiřího Vaňka musí mezi elitou zabydlet a to nejlepší by mohla mít teprve před sebou. Musí se chvíli zastavit a pak zase odrazit, říká Vaněk.
Karolína Plíšková a Jiří Vaněk

Bývalý profesionální hráč Vaněk převzal Plíškovou předloni před Wimbledonem a od té doby vytáhlá hráčka z Loun stoupala. Vyhrála tři turnaje WTA, sedmkrát byla ve finále a loni v srpnu se dostala na sedmé místo světa.

"Teď šla dva roky hrozně nahoru a letošek bude podle mě o tom, že se potřebuje zabydlet mezi top hráčkami, aby tam byla zakonzervovaná. Pořád si myslím, že její nejlepší rok bude ten příští nebo až ty další," řekl Vaněk v Lucernu, kde pomáhá Plíškovou připravovat na semifinále Fed Cupu proti Švýcarsku.

"I pro mě to bude letos nové, když to může být takový trochu krizový rok. Potřebuje se chvíli zastavit a pak se zase odrazit. Teď může být půl roku nebo pár měsíců, že bude takhle na žebříčku, a pak to zase půjde nahoru," řekl Vaněk.

Grandslamy? Je nesmysl říkat si, že tam něco musíte uhrát
Čtyřiadvacetiletá Plíšková si od letoška zvyká na novou pozici. Každý už ji zná a chce se proti ní vytáhnout. "Je to pro ni proto samozřejmě těžší," řekl Vaněk.

I proto udělal změnu v trénincích, aby situaci zvládla. "Ještě loni jsme se spíš soustředili vyloženě na Káju, aby hrála svoji hru. Letos už se snažíme připravovat víc na zápasy, aby vnímala i soupeřky a byla schopná hrát to, co jim nesvědčí."

Sezonu nezačala Plíšková na turnajích oslnivě. "Já zatím spokojený jsem. Samozřejmě někdo má asi očekávání větší, ale ono se nedá vydržet, aby to šlo pořád dopředu," řekl Vaněk.

Jeho svěřenkyně zazářila až nedávno v Indian Wells, na turnaji přezdívaném pátý grandslam. "To bylo hrozně důležité. Měla dobrý los, ale vymakala to a porazila hráčky, na které papírově měla," pochválil ji Vaněk.

V Indian Wells Plíšková ukázala, že může uspět i na velkých turnajích, což se jí zatím nedařilo. Na grandslamech se ještě nikdy nedostala přes třetí kolo.

"Hodně lidí jí říká pořád o grandslamech, jak už by se na nich měla prosadit. Já se ji od toho snažím dostat pryč, protože říkat si, že na nějakém turnaji musíte něco uhrát, je úplný nesmysl," tvrdí Vaněk.

Byl ale rád, že Plíšková v Indian Wells zahrála dobře. "Je vidět, že na to má a je otázka času, kdy se to sejde a poskládají se soupeřky, které jí vyhovují. Pak si začne věřit a něco udělá."

Loni se Fed Cupu bála, teď se na něj těší
V tréninku se Vaněk snaží, aby Plíšková snížila při úderech těžiště a hrála dynamičtěji. Také by měla chodit víc na síť. "A teď jsme se zaměřili víc i na return, protože tam jsou rezervy a stoupá si při něm ještě dál, než bych chtěl. Pořád je to o tom, že Karolína musí diktovat tempo a donutit soupeřky, aby hrály její hru. Čím bude výměna delší a hráčka ji začne rozebírat třeba úhly, tím je to horší," řekl.

Právě míče letící ven z kurtu by měly být dalším evolučním prvkem v její hře. Zvláště proti obranářkám si tak může připravit vítězný úder. "Přesně tak. Na tomhle musíme hodně pracovat. Ale ono se nedá všechno změnit hned," řekl Vaněk.

Loni Plíšková vyrostla i ve fedcupovou hrdinku. Zasloužila se o obrat a výhru ve finále nad Ruskami a zařídila vítězství letos v 1. kole v Rumunsku. "Ona to nevnímá, že je hrdinkou," míní Vaněk, ale všiml si, že se Plíšková se soutěží skamarádila. "Ještě loni se Fed Cupu obávala, ale teď už se na ně těší a je platná hráčka," řekl.

Důležité je zdraví a Plíšková už od loňska řeší problém s ramenem. Nově si najala si španělského fyzioterapeuta, s kterým objíždí turnaje. "Musím ji strašně pochválit, že do svého těla investovala," řekl Vaněk. "Musím zaklepat, rameno se strašně zlepšilo tím pravidelným cvičením a péčí. Teď žádné problémy nejsou," dodal.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

20
Přidat komentář
VlS
přidej na servisu
Reagovat
VlS
No, vidi š, že to jde
Reagovat
Frick
Už je na 1,33!!!
Reagovat
sprchon
Hmm, Klára se ani na antuce moc nechytá. Ale za Lauru jsem zase rád, ta teď potřebuje hrát a hrát. :) Napoprvé nedopodávala, ale ty brejky měla ve 2. setu dva, takže nakonec v pohodě.

Jsem zvědavej na ostatní naše holky, hlavně co předvede Týna na antuce. :D Bára K. by mohla překvapit, u Katky a zvlášť u Terky tomu moc nevěřím.
Reagovat
smazaný uživatel
Obávám se, že Klára už se nebude moc chytat na ničem. :-(
Reagovat
Frick
Opravdu jako. Kde jsou body "zalevno", tam Češka nepáchne, zato se neomylně nasáčkujou do Stuttgartu.
Reagovat
lars
a vydelala si Terka v Bogote aspon na letenku a ubytovani ?
Reagovat
VlS
Klárka je dole, dole a ještě víc dole. Má to smysl?
Reagovat
Cico93
Reagovat
VlS
že Kája začíná mít profesionální instinkty. To je dobře.
Reagovat
sprchon
Jo, vypadá to tak. :)
Reagovat
lars
kdo je autor tohoto clanku , rozhovoru ?
Reagovat
Fandina
Je to tam dole napsáno, ČTK.
http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/trener-pliskove-veri-ze-nejlepsi-roky-ma-hracka-pred-sebou/1338682
Reagovat
lars
to je spis zdroj
Reagovat
Chrenda
Pva
Reagovat
lars
Pochybuji, ze je to spravne jmeno
Reagovat
smazaný uživatel
Proč by nebylo? Znám 3 lidi, co se tak jmenujou křestním, a 4 příjmením.
Reagovat
lars
Prestan klamat
Reagovat
Fandina
pva je ale napsáno pod mnoha články
Reagovat
FulnekUltras
buď to bude Pouva nebo nějaká ženská... ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist