Nejlepší Ukrajinec Dolgopolov se v Umagu dočkal prvního titulu

1. 8. 2011, 07:58
Aktuality 3
ATP UMAG - Chorvaté se druhého domácího vítěze turnaje v Umagu nedočkali. Postaral se o to Alexander Dolgopolov z Ukrajiny, který ve finále zdolal Marina Čiliče a připsal si premiérový titul.
Alexander Dolgopolov

První vzájemný souboj Alexandera Dolgopolova s Marinem Čiličem začl lépe tenista z Ukrajiny, který v první sadě nečelil jedinému brejkbolu a vyhrál ji 6-4. Chorvat pak ale stejnou mincí reagoval a rozhodnout se tak muselo ve třetím setu. V něm Čilič ještě ztrátu jednoho servisu smazal a vyrovnal na 3-3, poslední tři gamy zápasu však patřili už Dolgopolovi.

"Byl to těžký zápas. Byl jsem trochu nervózní, hlavně na konci třetího setu, tak jsem rád, že jsem dokázal vyhrát.Klíčem k úspěchu bylo, že jsem hrál svou hru a nečekal, až on udělá chybu. Myslím, že se mi to dařilo a zvolil jsem správnou taktiku," komentoval šťastný Dolgopolov.

Dvaadvacetiletý rodák z Kyjeva tak prvním vyhraným turnajem korunoval svou dosud nejlepší sezonu, v níž postoupil do čtvrtfinále Australian Open a v únoru si v Costa do Sauipe zahrál první finále na profesionálním okruhu. Tehdy ještě nestačil na španělského antukáře Nicoláse Almagra. Od začátku roku se posune z 48. místa už na 21.

"Byl jsem nejlepším Ukrajincem v žebříčku, ale neměl jsem žádný titul a všichni o tom mluvili. Tak jsem teď moc rád, že jsem konečně vyhrál, protože poslední rok jsem hrál opravdu dobře, ale titul jsem nezískal. Je to skvělá chvíle. Budu i nadále tvrdě pracovat a pokusím se v žebříčku stoupat výš a výš," dodal Dolgopolov.

Pouze premiérový ročník turnaje Croatia Studena Open v Umagu vyhrál domácí tenista - Goran Prpič (1990). Od té doby Chorvaté čekali na svého finalistu - toho se dočkali, šampiona však zatím ne. Naopak Ukrajina má už druhého vítěze - v roce 1991 v Chorvatsku triumfoval Dimitri Poliakov.

Čilič hrál ve svém jubilejním 10. finále, první titul z antuky a celkově šestý ale nezískal. "Jsem spokojený s tím, jak jsem tento týden hrál. Chorvat ve finále tu nebyl 20 let a už to byla myslím určitá úleva. jak pro organizátory, tak pro mě. Hrát finále v domácím prostředí je příjemná chvíle," řekl dvaadvacetiletý Čilič, který v neděli prohrál i finále čtyřhry.

Dolgopolov je letos už šestým tenistou, který si připsal premiérový titul. Jihoafričan Kevin Anderson triumfoval v Johannesburgu, Ivan Dodig v Záhřebu, Milos Raonic v San Jose, Pablo Andújar v Casablance a Ryan Sweeting v Houstonu.

- ATP 250 UMAG (Chorvatsko, antuka, 450.000 eur) -
nedělní výsledky (31. 07. 2011)

Dvouhra - finále:
Dolgopolov (2-Ukr.) - Čilič (4-Chorv.) 6-4 3-6 6-3

Čtyřhra - finále:
Bolelli/Fognini (It.) - Čilič/Zovko (Chorv.) 6-3 5-7 10-7

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
bylo super sedět v restauraci, pojídat ražniči a přitom koukat na dobrej tenis:-) jsem rád, že Dolgo konečně získal na titul, snad budou tituly nadále přibývat...
Reagovat
QPR_Draxter14
Stejná závěrečná řeč jako kdyby prohrál...
Děkuju organizátorům, potlesk, děkuju sponzorům, potlesk, děkuju rodině, potlesk, doufám že se uvudíme příští rok, nazdar mikrofone....

Viděl jsem finále v Costa do Sauípe a pamatuju si jeho řeč dost dobře, protože jsem byl zvědavý na jeho angličtinu a jeho projev. Tenkrát jsem to bral jako že prohrál a on není ten hlavní v ten moment...ale tady měl úplně stejnou řeč, naprosto stejný výraz....prostě bez emocí, jako by to měl celé v paži

Jedna věc je být chladný a bez emocí v zápase, a pak být přirozený a šťastný po vyhraném zápase, tak jako to např praktikuje Federer.

Navíc to co předvedl v Buenos Aires, to u mě chlapec hodně klesl. Nejen že vypustil zápas, ale i se smál divákům, když začali pískat v momentě, kdy Dolgopolv nedělal nic jiného než začal furt hrát kraťasy a slajzy, a ikdyž Acasuso všechno dobíhal a body se připisovali na jeho stranu, lidi chtěli vidět tenis a ne ten humus co např. v minulosti předvedl Schwank s Chelou v Houstonu
Reagovat
smazaný uživatel
Super, konečně se mu to povedlo, na jeho hru se skvělá dívá, Čiličovi se bude o těch dropshotech a zrychleních z forhendu zdát ještě hodně dlouho. Ale od Čiliče taky po dlouhé době solidní výkon.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist