Nejúspěšnější turnaj na hardu. Nadal v Torontu zastavil Tsitsipase a má 80. titul

13. 8. 2018, 07:23
Aktuality 57
ATP TORONTO - Rafael Nadal ve finále v Torontu porazil devatenáctiletého Řeka Stefanose Tsitsipase a získal jubilejní 80. titul, z toho 33. z podniků Masters 1000. Rogers Cup je Španělovým prvním turnajem na tvrdém povrchu, který vyhrál už čtyřikrát.
Profily hráčů
Rafael Nadal

Rafael Nadal na první akci od Wimbledonu ztratil v pěti zápasech jediný set ve čtvrtfinále s Marinem Čiličem. Zastavit světovou jedničku nedokázali ani Benoit Paire, Stan Wawrinka, Karen Chačanov a ve finále rozjetý Stefanos Tsitsipas.

Dvaatřicetiletý Španěl si s o dvanáct let mladším Řekem poradil 6-2 7-6, závěr zápasu si ale nečekaně zkomplikoval. Za stavu 6-2 a 5-4 přišel poprvé o servis a za stavu 5-6 čelil setbolu. Dokázal ho však zlikvidovat a v tie-breaku rozhodl o svém triumfu. 

"Pokud by mi tohle někdo řekl před dvěma týdny, nevěřil bych tomu. Je to pro mě skvělý způsob, jak začít léto na amerických betonech. Vyhrát v Torontu je důležité, turnaj Masters nevyhráváte tak často. Je to důležité vítězství a já jsem moc šťastný," řekl Nadal.

Sedmnáctinásobný grandslamový šampion ve svém 116. finále získal jubilejní 80. titul. Víc jich získali jen Jimmy Connors (109), Roger Federer (98) a Ivan Lendl (94). Rekordní sbírku trofejí z podniků Masters 1000 rozšířil o 33. pohár, na tvrdém povrchu vyhrál turnaj této kategorie poprvé od roku 2013.



"Vyhrát 80 turnajů je parádní číslo. Jsem šťastný, že je to další titul z Masters. Někdy je vyhrát Masters těžší než grandslam, protože se nevyhnete silným soupeřům. Tak to prostě je," myslí si rodák z Mallorky. 

Rogers Cup, o jehož pořádání se ob rok střídají dvě kanadská města, se stal Nadalovým prvním turnajem na tvrdém povrchu, který ovládl počtvrté v kariéře. V Torontu triumfoval v letech 2008 a 2018, v Montrealu dominoval v sezonách 2005 a 2013.

"To je skvělá zpráva. V Kanadě hraju rád, cítím se tu dobře. A letos jsem hrál celý týden v kanadských barvách," připomenul Nadal, který nastupoval v bílých kraťasech a červeném tričku. Krátce po triumfu se odhlásil z dalšího turnaje Masters v Cincinnati, aby si odpočinul před obhajobou titulu na US Open.

Tsitsipas sice v den svých 20. narozenin prohrál i své druhé finále a stejně jako v dubnu na antuce v Barceloně nestačil na Nadala, má však za sebou životní týden. Jako nejmladší hráč od roku 1990 porazil na jednom turnaji ATP čtyři hráče Top 10 (Thiema, Djokoviče, Zvereva a Andersona) a může se těšit na posun na post světové patnáctky.

"I když jsem dnes prohrál, jsem šťastný. Mám za sebou fantastický týden a prohrát ve finále s Rafou není žádná ostuda. Věřím, že moje chvíle teprve přijdou," řekl třetí nejmladší hráč v elitní světové stovce.

Tsitsipase v Kanadě dělila jediná výhra od toho, aby se zapsal do historie jako první tenista od zavedení světového žebříčku v roce 1973, který na jednom turnaji porazil pět hráčů elitní desítky.

• ATP MASTERS 1000 TORONTO •
Kanada, tv. povrch, 5.939 970 dolarů
nedělní výsledky (12. 08. 2018)
• Dvouhra - finále •
Nadal (1-Šp.) - Tsitsipas (Řec.) 6-2 7-6(4)
• Čtyřhra - finále •
Kontinen/Peers (2-Fin./Austr.) - Klaasen/Venus (JAR/N. Zél.) 6-2 6-7(7) 10-6
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

57
Přidat komentář
ipko
bude to mať s návratom medzi špičku ťažké.. niečo podobné ako Stan.. vo Washingtone som bol spokojný aspoň s výsledkami, ale herne je ešte stále ďaleko za štandardom.. ale ako inak než praxou sa vrátiť k nejakým lepším výkonom.. na druhú stranu, dnes hral s typom hráča, ktorý mu nedovolil ani pinknúť.. Lucas ho jednoducho vystrielal z kurtu, Andy bol neustále pod tlakom.. a Pouille podľa mňa vie poraziť aj tých najlepších, keď mu to padá.. Andy ale takto veľmi pomaly bude zbierať body, aby išiel hore rebríčkom.. no nič, treba len veriť a snáď to bude ďalší turnaj lepšie, ono fakt teraz nejde ani výkony, ale o víťazstvá, ktoré Murray potrebuje ako soľ.. a v neposlednom rade mi je ľúto, že nebude hrať v 3.kole s Rogerom, to mohol byť naozaj zaujímavý duel, aspoň čo sa týka pre fanúšikov..
Reagovat
Nola
Novak po operacii prehral s kdekym, Paire, Edmund, Klizan..... su to hraci podobnych kvalit ako Puj, su kvalitni, ale nemaju vyrovnane vykony, Andy si musi tymito porazkami iba prejst, najst herny rytmus a hlavne pritvrdit, on si uz nemoze dovolit vyhravat vsetko cez obranu, prekonal urcite ovela tazsiu operaciu ako Novak, alebo Fedex, ak chce dokaze hrat aj utocne, len si tento styl musi osvojit
Reagovat
ipko
Pouille má podľa mňa o dosť väčší potenciál ako trojica spomenutých hráčov.. jeho servis a FH dokážu byť smrtelnou kombináciou.. ale tá stabilita vo výkonoch naozaj chýba a poslednú dobu to naozaj veľmi upadá.. a Andy tam dnes pár náznakov mal, kde bolo vidieť že vo výmene pritlačil a vynútil si chybu, ale je vidieť, že to nie je jeho štýl hry..
Reagovat
smazaný uživatel
Je úplně mimo. Až mi ho je líto.
Reagovat
steve79
Chci vidět zápas třetího kola Federer - Murray :D
Reagovat
smazaný uživatel
Tímhle stylem od Andyho bude rad, když uhraje tři gamy.
Reagovat
steve79
Rafa hraje fakt famózně. Přeju si, aby se Roger dostal do formy z úvodu sezony.
Od Halle jeho výkony malinko upadají. Také musí najít svůj vražedný backhand. Z backhandu nehraje špatně, ale ve Wimbledonu to nebyl ten vraždící úder, jak jsme u něj zvyklí za poslední rok a půl.
Reagovat
smazaný uživatel
No ten BH je mimo úplně. Uměl ho vytáhnout jenom proti Rafovi. Jinak to lítá všude jenom ne do kurtu
Reagovat
smazaný uživatel
No ten BH je mimo úplně. Uměl ho vytáhnout jenom proti Rafovi. Jinak to lítá všude jenom ne do kurtu
Reagovat
Nola
gratulka Rafafans
videla som iba uvodny set a nebolo co riesit, Rafa s outsidermi vo finale neprehral po vyhranom 1.sete nepamatam kedy, tak mi snad Forehand odpusti, ze som tak jasne finale nedopozerala, rano som zial musela skoro vstavat....
Rafov FH dokazu eliminovat iba hraci, ktori ho maju precitaneho, stari harcovnici, aj tych je iba zopar, ked hra v pohode, jeho FH je unikat, mal by si ho dat patentovat
Reagovat
smazaný uživatel
Proč by to patentoval? Však to nemůže nikdo napodobit. Je to úplně mimo veškerou techniku, která se dětem od mala tluče do hlavy.

Teď spíše většina trenérů říká "Hlavně nezkoušejte hrát jako Nadal". Rafa je jediný, kdo tohle může hrát. Ostatní lidi by jeho styl hry, držení rakety a švih poslal do invalidního důchodu v 15ti letech.
Reagovat
Roger_Federer
Koukam, ze 1% klau nema co delat, Rafa vyhral slabe obsazenou tisicovku po slabem losu a Peter ma 24h erekci:)
Mama toho vyuzila Forehende??
Reagovat
a.magerova
Moc se mi líbily "hadry" finalistů, žádné nudné barvy... ;-)
Reagovat
annah
Rafa měl hezký outfit. Ten Řekův byl poněkud přeplácaný.
Mám ráda jednoduchost, opak na mě působí jak úbor z varieté nebo cirkusu.
Zajímavé, že i ženské mívají většinou uměřenější úbory než předvádějí někteří chlapi.
Reagovat
a.magerova
Jo, máš pravdu.... mně by se víc líbilo, kdyby tam nebyl ten modrý flek... bez něho by to mělo větší šmrnc... ale po té wimbledonské nudě, to byla pro mě pastva pro oči... ;-)

https://topsport.mk/wp-content/uploads/2018/08/cicipas.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
Tsitsipasovi chybí k dokonalosti dvě věci. Lepší % úspěšnost prvního servisu a outfit od Nike. :D
Reagovat
annah
Obojí je možná ve výhledu...:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Adidas obecně nemá světové jednicky. Nevím, zda Murray byl jednička v UA nebo v Adidasu. To bych kecal.
Reagovat
EllNino
UA
Reagovat
Krisboy
"Někdy je vyhrát Masters těžší než grandslam"

Narážka na US Open 2017?
Reagovat
annah
"Není v tom žádný jiný důvod než snaha zůstat zdravý," řekl Rafa na vysvětlení absence v Cinci.
Dělá dobře. Přesně tak uvažuje poslední dva roky i o pět let starší Roger. A celkem se mu to vyplatilo. Prodloužil si kariéru, která ovšem co nevidět dospěje k Odcházení.
Reagovat
smazaný uživatel
To bez debaty...

Ale býval to skvelý tenista. Jeho dominancia v období pred Nadalom s Djokovicom bola unikatna..
Reagovat
peggy
Vamos Rafa!!!Myslim,ze se Rafa rozhodl dobre a da volno,neni jiz mlady,ale je stale vyborny.80viteznych turnaju je super,ale chybi ten jen turnaj mistru a potom skoncit jako velky kral.Ne se placat na okruhu a vybirat turnaje malo obsazene aby vyhral.Hlavne atdrzi zdravi.
Reagovat
raduz
Ačkoliv se mně Nadal ekluje uplně vším,musím uznat ,že v eře Andersonů,Kyrgiosů,Thiemů a náctiletých Rusů předvádí téměř podobnou dominanci jako Federer v eře Safinů,Gonzalesů,Roddicků a Hewittů.Fakt mu to šlape.Věčná škoda,že tehdy nebyli Aggasi se Samprasem mladší a dnes Djokovič a Murray hrají na 80,resp,50procent výkonnosti.Byli bychom moudřejší.
Reagovat
Franky
+1 vidim to podobne...
Reagovat
smazaný uživatel
Má pěknou bundu, ale 120 eur za ni nedám.
Reagovat
Kozoroh
Stačilo málo, kdyby se DelPo odhlásil včas, byl by No1e na Rogers Cupu 8. nasazeným a měl by los Big Johna. Nevěřím, že by bouchnul s Herbertem, Khačanovem či s Hassem, hrál by v semifinále proti Nadalovi a vítěz turnaje mohl být jiný...
Reagovat
smazaný uživatel
Ty já nevím. Mě Nole příjde bez šťávy úplně. Myslel jsem si, že Toronto vyhraje v pohodě, ale příběh byl jiný.

Se podívej na los Federera v Cincinnati. To je to samé jako Nadal v Torontu. To musí Fedex vyhrát bez ztráty setu.
Reagovat
Marduch
U Noleho občas po hodech přichází půst. Resp. tentokrát po tvrdé práci posledních měsíců korunované Wimbledonem a po následné pauze nemohl asi nikdo automaticky čekat nepřetržitou výkonnostní a výsledkovou jízdu, je potřeba tréninky a titulový apetit časovat k nejdůležitějším turnajům :)
Reagovat
Marduch
apropos, nikdo teď nemůže tušit, jestli Fedexe neúspěch ve W do zbytku sezony nějak nepoznamená..
Reagovat
smazaný uživatel
Může být. Zase si myslím, že to jsou takoví hráči, kteří se přes tohle za ty roky už umí přenést. Kdyby kdokoliv z BIG3 přemýšlel o tom, že někdy něco nevyhrál, tak se z toho zblázní. Kolik těch velkých zápasů už hráli...
Reagovat
Marduch
To sice ano, ale který jiný hráč vynechá část sezóny, aby se na "svůj milovaný" turnaj mohl extra připravit. Dle úspěšného mustru z loňska..
Reagovat
Pe3k
Gratuluji, kdo by to byl řekl, že se takový one trick pony dostane až na číslo 80. Samozřejmě to byl podřadný turnaj s lehkým losem, ale tohle si krom všech tenisových fanoušků, odborníků a novinářů nikdo pamatovat nebude.

Mladý řek má před sebou velkou kariéru. Moc povedený turnaj, uvidíme jak se mu bude dařit nadále.
Reagovat
smazaný uživatel
První část - dobré +1 zasmál jsem se a Forehanda to vystřelí z trenek. :D

Druhá část - Tsitsipase teďka čeká životní zlom. Příjdou sponzoři, peníze, dobré smlouvy a vše, co zničilo hlavu Zvereva, Kyrgiose a dalších. Tak snad se k ním nepřidá a bude mít pořád tu svou vůli, motivaci a skromnost.
Reagovat
Pe3k
Nemyslím si že má Zverev zničenou hlavu a i u Gyrose nesouhlasím, že by to způsobily peníze, sláva apod.
Reagovat
smazaný uživatel
Gyros je přepnutý sám o sobě a prachy akorát zviditelnily to, co v něm už bylo.

Zverev co se dostal do TOP5, tak je více arogantní, než kdy předtím. Nemá hlavu.
Reagovat
Mayo
El Matador nebude hrať v Cincinnati. Výborne rozhodnutie!
Reagovat
smazaný uživatel
Fakt teď to čtu na FB. Dobrý tah. Já jsem si myslel, že to pustí. Logické.
Reagovat
Pe3k
lol to je posera, viděl los a běžel se skovat :D
Reagovat
Kozoroh
Řekl si, že si nebude zhoršovat negativní H2H s No1em, v Cinci Djoka nikdy neporazil.
Reagovat
Pe3k
No od Novaka by dostal naloženo, ale balit kufry by mohl už po zápase s Raonicem...
Reagovat
smazaný uživatel
Starej se o Rogerovy kufry, troooolole.
Reagovat
Pe3k
Starj se o sebe samozvanej cura ku ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Neunášíš, trooolole :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, Nole je v Cinnci extra nebezpečný.
Reagovat
Franky
nejde o to aky je v Cinnci celkovo...ale aky je proti Nadalovi - a tam je sakramentsky dobry ;)
Reagovat
Mayo
Skôr s Federerom. Uvidíme či Noje vyhra konečne alebo tradične ho vyfacka dedko.
Reagovat
smazaný uživatel
S jedonookým králom slepých v Cinnci uz tusim vyhral.

Vlastne ako všade :)
Reagovat
atptour
Někdo se odhlásí z jednoho turnaje a někdo z celé antukové části sezóny.... Kdo je pak posera, pokud to bereme tvým pohledem... U obou jde o pochopitelné rozhodnutí. A kdo z hráčů má na takové rozhodnutí větší právo než právě tito dva,co?
Reagovat
smazaný uživatel
Cinnci vyhral, uz ho nepotrebuje...

Nieco ako Roger Monte Carlo.
Reagovat
Franky
Alebo Rafa Miami Pariz a TM ;)
Reagovat
tito
Nemusí, je to dobré rozhodnutí.
Reagovat
Kozoroh
Gratulka Nadalovi, pokořil 80 jako čtvrtý v historii po Connorsovi (na turnaji ve Philadelphii 1980), Lendlovi (Montreal 1989) a Federerovi (Cincinnati 2014). Je v jeho silách i dosažení 90.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to tak. Rafa se prezentuje ve velmi slušné formě. Jsem zvědavý, jak bude hrát v Cincinnati. Ale určitě bude patřit k favoritům turnaje.
Reagovat
Franky
nebude....vzal nohy na plecia :)
Reagovat
annah
Já myslím, že klidně může v počtu titulů i předběhnout Rogera. Stačí ještě tři čtyři roky vyhrávat "svoje" antuky a tu a tam k tomu přidat nějakou tisícovku či GS.
Reagovat
Mayo
Ja by som chcel aby vyhral aspoň tých 88 ale bude to už náročné.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist