Neobvyklý rekord. Polansky odehrál všechny čtyři grandslamy jako lucky loser

29. 8. 2018, 12:37
Aktuality 15
Nejšťastnější ze šťastných porážených. Kanaďan Peter Polansky se zapsal do tenisové historie jako první hráč, který si během jedné sezony zahrál na všech čtyřech grandslamech navzdory tomu, že neprošel kvalifikací. V Melbourne, Paříži, Londýně i New Yorku totiž dostal druhou šanci jako lucky loser. Nikdy ji však ve výhru neproměnil
Profily hráčů
Peter Polansky

Peter Polansky už na šesti grandslamech v řadě skončil v závěrečném třetím kole kvalifikace. Ovšem letos se na něj usmála velká porce štěstí, když se jako první v historii představil na všech čtyřech grandslamech během jedné sezony jako lucky loser.

I když třicetiletý Kanaďan s českými kořeny druhou šanci ani jednou neproměnil v postup do druhého kola, někteří hráči ho díky šťastným postupům na grandslamech berou jako talisman. "Pár lidí přišlo, aby si na mě sáhli a získali také trochu štěstí," přiznal Polansky.

V lednu na Australian Open Polansky prohrál s Rusem Chačanovem, na French Open s Francouzem Herbertem, ve Wimbledonu s Rakušanem Novakem a včera na US Open podlehl jednoznačně 2-6 1-6 2-6 čtvrtému nasazenému Němci Alexanderu Zverevovi. 

"Na předchozích turnajích jsem věřil, že mám šanci jít dál, ale tady jsem mohl jen překvapit. Nepovedlo se, přesto jsem rád, že jsem si tady mohl zahrát proti skvělému soupeři, který má před sebou velkou budoucnost," uvedl kanadský tenista. 

119. hráč světa Polansky, jehož maximum v žebříčku je jen o devět pozic lepší umístění, si hlavní soutěž grandslamu zahrál podesáté v kariéře. Jedinou výhru si připsal před osmi lety v New Yorku proti Argentinci Juanu Mónacovi.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
Krisboy
napadá mě ještě jeden: Kdy naposled byl grandslam bez české účasti v mužských dvouhrách? Stalo se to vůbec někdy?
Reagovat
smazaný uživatel
Kozorohu???
Reagovat
Krisboy
Díky. Ten článek jsem nečetl. No je jak jsem si myslel. Stalo se to v prehistorii, v době, v které jsem tenis ještě nesledoval :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ale jedno reseni by tu bylo, aby to v budoucnu zlepsit.
Zrusit fotbalovy svaz, vsechny kluby, bafunare pozavirat, a ty silene penize, ktere se tim fotbalem prolivaji v nivec... rozlozit na tenis a hokej...
Zavest pouze amaterske kluby, CR repre stvorit s pekaru, horniku, techniku, kavarniku atd.
proste neco jak San Marino....a myslim, zeby i ty vysledky se moc nezhorsily...
a jak by nekdo chtel hrat profesionalne, muze uz od malicka jit do zahranici...jen ho rodice musi dobre pokerovat, nagelovat a asi min. nejake ty divadelni workshopy pro mladez...staci...
Do 15 let bys mel mnohem vetsi tenisovy vyber:)
Reagovat
smazaný uživatel
To je dlouhé diskuzi někde u piva a dobrého rumu. Fotbal, jakožto nejvíce protěžovaný sport v naší republice má nejhorší výsledky. Kvalita našich jak reprezentačních, tak ligových družstev je někde na úrovni těžce zaostalých států typu Bosna, Maďarsko, Rumunsko atd.

Tenis je více individualizovaný sport a problém začíná už u rodičů tzv. generace Y narozené od roku 1986 (což jsem třeba i já). Tihle lidé nic nedělají a tak nemají dětem co předat, takže je logicky dají na fotbal, kde chce každý nového Ronalda, kecají trenérům do řemesla a nejsou schopní přejít přes fakt, že na to jejich dítě prostě nemá. Totéž je u hokeje. Mimo jiné se v těchto sportech tuneluje nejvíce peněz, nemáme na ně dostatečné zázemí, akademie a další věci. Peníze se utrácejí za předražené dálnice a infrastrukturu, vlastní vodu kupujeme od francouzů, miliardy dáváme nepracujícím. Tady se těžko vybuduje nějaká generace sportovců.

Co se týče tenisu, tak ten je hodně o učení. Já začínal v pěti letech asi z 30ti vrstevníky a jsem jediný, kdo rekreačně hraje dále, ostatní mají 100 kilo a tráví čas v hospodách a u televize. Na kurtech hraji s lidmi staršími o několik let, protože mladí nehrají. Tenis není bembajs, že si vezmeš pálku, košíček a zapinkáš si i přes to, že to absolutně neumíš. Tenis se musíš učit a trénovat roky, aby sis jakž takž zahrál. No a pokud tohle neděláš, tak logicky k tomu nemáš vztah a při výběru sportu pro dítko zvolíš fotbal, nebo hokej, kde je to velká černá díra. Pak nemáme hráče v NHL, ve fotbale, ani v tenise (muže).
Reagovat
FulnekUltras
skvěle napsáno - protože odžito
Reagovat
Fandina
To je úplně jedno, jestli máme v tenise holky nebo kluky. Nebo, že nemáme nikoho v NHL? Fakt si mě pobavil.

Čtu asi třetí tvůj příspěvek, ale jsou to perly.
Reagovat
FulnekUltras
nerozumíš tomu - anebo žiješ už 30 let někde daleko mimo Čechy
Reagovat
Fandina
Jj, všichni kolem něj mají 100 kg a chodí do restaurací jen on je jednička. Miluji tyhle lidi, kteří si na všechno stěžují, jen si neuvědomují, že musí používat takové argumenty, aby nevypadali směšně.
Reagovat
FulnekUltras
Trochu pochopení pro mírnou nadsázku bys tam nenašla, Fandi? ;-)
Reagovat
Fandina
A koukám, že i vloni na AO postoupil jako LL. Jiné roky jsem nezkoumala. :-))

Stejně je to ale náhoda.

A to, že si na něj někdo sahá, to mě pobavilo. Ale proč ne, že?
Reagovat
ttopi
To jsou rekordy...
Reagovat
Krisboy
Borec :) Nemusí mít všechny rekordy FeNaD.
Reagovat
slacker
nevdecny srac na ktereho doplaci neprivilegovani
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist