Nepovedená příprava na French Open. Djokovič skončil v Římě už ve čtvrtfinále na Runem

17. 5. 2023, 16:59
Aktuality 81
Novak Djokovič (35) pojede na French Open bez jediného letošního úspěchu na antukových dvorcích. Šestinásobný šampion vypadl i na třetím antukovém turnaji dříve než v semifinále, ve čtvrtfinále na Masters v Římě byl nad jeho síly po setech 2:6, 6:4, 2:6 Holger Rune (20). Dánský supertalent, který porazil majitele 22 grandslamových trofejí podruhé v řadě, si o finále zahraje s Casperem Ruudem.
Novak Djokovič (© Profimedia)

Novak Djokovič pokračoval na začátku sezony v dominanci, po generálce v Adelaide ovládl i Australian Open a dorovnal v počtu grandslamových vavřínů Rafaela Nadala. Po skončení jeho vítězné série čítající 20 zápasů se však začal trápit zdravotně, herně i výsledkově.

V rámci probíhajícího antukového jara nedokázal ani na jednom ze tří turnajů postoupit do semifinále. Pětatřicetiletý Srb ztroskotal v Monte Carlu a Banja Luce i vinou zranění lokte na druhém protivníkovi a vystoupení se mu nepovedlo ani v Římě, kde je šestinásobným šampionem, hrál finále posledních čtyř ročníků, 17. rokem po sobě prošel do čtvrtfinále a odehrál nejvíce duelů v open éře (78).

Djokovič nebyl dnes proti Holgeru Runemu ve své kůži, jeho údery a pohyb byly po většinu utkání pomalejší než obvykle. Po mizerném úvodním setu se sice i díky léku proti bolesti zvedl a po hodinové přestávce zaviněné deštěm dotáhl dramatickou koncovku druhé sady do vítězného konce, nicméně v rozhodujícím dějství se vrátil ke kupení nevynucených chyb.

Se skvěle hrajícím Dánem v něm uhrál jen dva gamy a porážku z finále loňského Masters v Paříži mu neoplatil. Příští týden Djokovič přijde o post světové jedničky, což bylo jisté už několik dní bez ohledu na dnešní vyřazení.

Statistiky zápasu Djokovič - Rune

Rune vylepšil svou bilanci s hráči Top 10 na 11:9, světovou jedničku porazil podruhé a poprvé po využití mečbolu. Loni na halovém Masters v Paříži mu vzdal Carlos Alcaraz. S členy elitní pětky vyhrál 6 ze 7 duelů.

"Tohle je pro mě velké vítězství. Už se mi to povedlo loni v Paříži, ale každý zápas proti Novakovi je pro mě obrovskou výzvou. Je to jeden z nejlepších tenistů historie. Věděl jsem, že musím hrát svůj nejlepší tenis a teď jsem na sebe pyšný. Užil jsem si na kurtu každý okamžik," radoval se Rune.

"Zůstávám ale pokorný, musím toho ještě hodně dosáhnout. Člověk by měl být neustále pokorný. Myslím, že jsem a doufám, že mě lidé takto vidí. Dnes jsem dokázal vyhrát, tvrdě jsem bojoval a hrál svůj nejlepší tenis," dodal dánský mladík, jenž ve všech 14 letošních zápasech na antuce vyhrál alespoň set a má na ní bilanci 12:2.

Dánský supertalent, jenž zvládl i pátý letošní čtvrtfinálový duel, tak může přetavit i své třetí čtvrtfinále na Masters ve finále. O celkově osmou finálovou účast na okruhu ATP bude bojovat s Casperem Ruudem, s nímž prohrál všechny čtyři vzájemné souboje. Všechny na antuce.

Norský tenista v Římě na teprve druhém z jedenácti letošních turnajů vyhrál víc jak jeden zápas a po dnešním skalpu 7:6, 6:4 Argentince Francisca Cerúndola má na kontě už čtyři vítězství. V italské metropoli tak proměnil v semifinále již třetí účast po sobě.

"Tenis je zvláštní sport. Posledních dvanáct měsíců jsem prožil nejlepší momenty kariéry, ale utrpěl jsem i nějaké těžké porážky. V Římě se cítím skvěle, už jsem tu nějaké úspěchy zaznamenal. Možná je za tím něco ve stravě, možná je to pizzou, možná zmrzlinou. Že je to pro nějaká motivace navíc udržet se tu nejdéle," s nadsázkou uvažoval Ruud.

"Hlavně jsem rád, že hraju dobrý tenis a snad mi to vydrží i do dalšího zápasu. Rune je hodně energický hráč. Od loňského Roland Garros jsme spolu nehráli a myslím, že se od té doby hodně zlepšil. Jde strmě nahoru, věří si a má své velké cíle. Budu se muset zamyslet, co proti němu v minulosti fungovalo. Tenis je vždy otevřený, mám teď dva dny na odpočinek a je skvělé, že má Skandinávie dva hráče v semifinále," dodal Ruud.

Další dvě čtvrtfinále se odehrají až ve čtvrtek. O místo mezi nejlepším kvartetem se utkají Yannick Hanfmann s Daniilem Medveděvem a Stefanos Tsitsipas s Bornou Čoričem. Poprvé od roku 2004 bude ve finále římského Masters chybět Djokovič či Rafael Nadal. Turnaj navíc v neděli pozná zbrusu nového šampiona.

• ATP MASTERS 1000 ŘÍM •
Itálie, antuka, 7.705.780 eur
středeční výsledky (17. 5. 2023)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Rune (7-Dán.) - Djokovič (1-Srb.) 6:2, 4:6, 6:2
Ruud (4-Nor.) - F. Cerúndolo (24-Arg.) 7:6 (7:5), 6:4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

81
Přidat komentář
Nola
https://www.padovanews.it/2023/05/15/djokovic-non-sono-no-vax-mai-amico-di-federer-e-nadal/

clanok velmi poucny, ak vybocis z radu stane sa z teba vyvrhel spolocnosti
Reagovat
IngStavinoha
případně i portálu ;-)
Reagovat
Nola
zaujimavy nick smile
Reagovat
IngStavinoha
smile
Reagovat
gigin
To je Fulnek.
Reagovat
smazaný uživatel
zaujimavy nick smile
Reagovat
Tennisfan77
Pokud Nadal opravdu dnes potvrdí odstoupení z turnaje, nahradí ho?

Domča Thiem smile
Reagovat
baba
za mě už má Djoko splněno. Hrozně jsem mu přála zadostiučinění za AU - to se povedlo / nejprve Wimblas, pak letošní AO / no a teď at´ už konečně začne nová generace. I když ještě jeden GS bych mu přála kvůli lepšímu číslu než Nadal. Ale to už myslím není z hlediska vyššího principu mravního tak důležité.
Reagovat
baba
oprava - samozřejmě za AO ne AU
Reagovat
srnecek
Súhlasím. Ten Covid a následné opatrenia - hlavne z hľadiska športového to dosť deformovalo - najmä optikou Big 3 - "férovosť" získavania úspechov či neúspechov, najmä teda Djokoviča. A nepriamo tým Nadala aj Federera. To obdobie, so všetkými tými reštrikciami, je z Noleho (športového) pohľadu éra temna. A tiež pre jeho fans. Určite mu to trochu pristrihlo krídla. Preto ma tiež potešili jeho vyššie spomenuté následné úspechy (W22, AO23). Ako satisfakcia.
Reagovat
Usm
tak za mě je pořád Djokovic (pokud se nezraní a nebo vyloženě nevykašle na trénink a fyzickou kondici) největším favoritem na vítězství Wimbledonu. Podle mě bude chtít vyrovnat Federera a získat 8. titul
Reagovat
jackiec
Vyhraje jich určitě víc jak jedensmile
Reagovat
turista
Djokovič vyhrál AO, Nadal přestal hrát a Novak už v Dubaji ztratil schopnost vyhrávat důležité zápasy. Ani se nechce věřit tomu, že jejich tenisové kariéry jsou tak provázané. Tady v Římě to vypadalo dobře až do včerejška, kdy ho ten drzý teenager poslal domů. Tahle porážka je hodně hořká.
Reagovat
IngStavinoha
jj, nelze donekonečna ustupovat těm spratkům koloběžkářským ;-) smile
Reagovat
Stan_Borowitz
několika málo tenistů, kteří mají aktivní bilanci H2H s Novakem Djokovičem.

Znalcům netřeba připomínat, že tomuto klubu s velkým odstupem vévodí legendární J1rka Veselý, který jako jediný Novaka porážel opakovaně a přitom s ním za celou kariéru ztratil jen jediný set.
Reagovat
gocii
Snad legendární jirka dostane divokou kartu na fo a s ni v prvnim kole djokovice aby se mohl v klidku rozehrat
Reagovat
jackiec
Divokou kartu asi ne, myslím že hraje rovnou hlavní soutěž kvůli chráněnému žebříčku, to samé ve Wimbledonu.
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak podle hlasování expertů z TP už moc možností nezbývá. Finále bude buď Rune vs. Někdo jiný, případně Někdo jiný vs. Někdo jiný a se skoro trojnásobnou pravděpodobností vyhraje Někdo jiný.

Já bych na něj vsadil.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
podle reportu španělských médií oznámí odstoupení z RG.
Reagovat
com
a nebo ukonceni kariery smile
Reagovat
jackiec
každopádně bez 2000 bodů za obhajobu půjde někam ke 135. místusmile
Reagovat
com
no vsak prave, nez aby zrusil jen FO a pak startoval jen na WC, nebo v kvalifikacich, tak to uz muze zabalit rovnou smilesmile
Reagovat
hanz
Ten už tam měl bejt dávno, hraje akorát antuku, jinak na to už léte se.e.
Reagovat
gocii
Vsak loni vyhral celej zacatek sezony az po fo vcetne betonu smile
Reagovat
Tennisfan77
Také jsem viděl. Tohle je na konec kariéry a teď už vážně.
Reagovat
jackiec
Já myslím že oznámí max. neúčast má FO.
Reagovat
Tennisfan77
To určitě. Ale v jeho věku, na 130+ pozici ATP s petimesicni herní pauzou v zádech. No Ja nevím.
Reagovat
Patik
Tlačovku kvôli odstupeniu z turnaja ..? Co ho snáď deportovali z Paríža kauza Nadal alebo co natom chce riešiť.. Stačilo sa ospravedlniť na twitteri nie?
Reagovat
Tennisfan77
Vyhrál tam 12x, Federer by to o Wimblasu asi taky nenapsal na instagramu. smile
Reagovat
insanezy_
Ty dva další tituly si vynechal záměrně ? smile
Reagovat
Tennisfan77
Musím se přiznat, že jsem od letošního roku úplně BIG3 vypustil z hlavy, pomalu zapomínám i na to, co vyhrál Federer, byť jsem to historicky vysypal z rukávu za pět vteřin. smile
Reagovat
Patik
Podľa mňa tam bude mat normálne tabuľu s rtg snímkami výsledky z magnetickej rezonancie a kompletnú lekársku správu od februára alebo teda tlačovku budú mať aj jeho lekári.. Lebo fakt pri slovnej zásobe a angličtine Nadala a jeho diplomatických odpovediach si viem predstaviť tak max. 2 minútovú tlačovku..
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Manacorská drama queen no. Je irelevantní na kurtech, tak potřebuje být relevantní aspoň v mediálním prostoru. Hihi.
Reagovat
Kozoroh
Nadal několikrát v kariéře vynechal grandslamy, kdy nebyl zraněný, ale nevěřil si na titul - např. Wimbledon 2009 či AO 2013. Marodí dlouho a je nerozehraný, RG by v jeho současném rozpoložení pravděpodobně dopadlo neúspěšně, proto dnes patrně oznámí stažení z turnaje.
Reagovat
Krisboy
Někdo tady psal, že rozhodčí pískají proti Djokovičovi. Tak dneska se mu to snažili za stavu 6:3, 2:3, 40:30 pro vrátit.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To jsem neviděl, ale každopádně se snažili málo smile

Zato anglogermanskoromanske mainsteamem masírované publikum ho rozptylovalo sestavou s deštníky smile
Reagovat
Pe3k
Já se divím, že tady Nolka včera nepsala, že je zděšená jak se Norrie ten zaprodaný Anglosas k DjokoJežíšovi škaredě zachoval.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Musí být těmi podněty zahlcenásmile

Na druhou stranu jsem už ale na druhém turnaji viděl, jak proti Jokerovi rozhodčí uznali špatně míč, i když to bylo evidentně v jeho prospěch...
Reagovat
Krisboy
https://www.idnes.cz/sport/tenis/holger-rune-novak-djokovic-rim-prekvapeni-rozhodci-ohlas.A230517_205705_tenis_ikuc

Je to i v highlights TennisTV
Reagovat
NovacekTP
smilesmile Novak je nějakej bolavej. Třeba se z toho ještě vylíže.
Reagovat
Pe3k
Djokobitch hrál bídně a balí kufry. Rune je tedy další hráč přes kterého Srb neprojde. Takže Medvedev, Alkaraz a Rune. Je dost možné, že jak Nadal tak Djokovic oba skončí na 22 gs. Federer bude mít z Big 3 nejvíce titulů Goat smile
Reagovat
Marduch
22 GS pro oba je docela pravděpodobné, bo Djokovič má dotahování se v DNA, to ho vždy pohánělo.
Reagovat
turista
Je to možný, že si Novak už na další GS nesáhne a bude mít spolu s Rafou Nadalem 22 GS. O to víc je třeba ocenit Federera, který v tomto věku ještě vyhrával jeden titul za druhým. Novak mě dnes zklamal.
Reagovat
No-le
smile
Reagovat
NovacekTP
smile přesně, hrál hlavou a tolik se neopotřeboval
Reagovat
jackiec
Wimbledon má předplacený, pokud bude zdravý, ostatní jsou na trávě jaloví a celkově udělá min. 25 GS, na ty se dokáže v hlavě vyladit.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Wimbledon vyhraje Pišta Hofnáglsmile
Reagovat
Patik
No Djokovic nemal prejsť ani cez Kyrgiosa.. Toto sú mi teda dedukcie..ešte u toho Medvedeva by som to bral tam je to na hrane ten ho aspoň porazil na GS.. Ale ti ostatní...
Reagovat
jackiec
Však ho porazil na pohodu 3-1, ani ho nedostal do pátého setu...pokud bude zdravý tak Wimbledon zas v pohodě vyhraje, nevím kdo by mu má trávě zatopil.
Reagovat
com
no jelikoz Wimbledon uz 20 let nevyhral nikdo jinej, nez particka z Big4, tak by to uz chtelo letos zmenu smile Murray, Federer a Nadal sou z minulosti, tak Djokobitcha snad taky nekdo porazi smile
Reagovat
Patik
Djokovica môže poraziť na Wimbledone jedine sám Djokovic.
Reagovat
Kozoroh
Nole ještě několik grandslamů vyhraje, uvidíš! smilesmile
Reagovat
jackiec
Taky si to myslím, nikdo se nedokáže soustředit na GS po dva týdny a na tři vítězné sety jako on, ať už fyzicky, nebo kousnout zranění a hlavně v hlavě, a moc by mě překvapilo kdyby nevyhrál Wimbledon.
Reagovat
turista
Kéž by Djoko aspoň vyhrál nějaké menší turnaje aby měl přes 100 kousků. Ty GS nevím. Vyhrál na AO a od té doby se mu přestalo dařit. Už v té Dubaji to nebylo dobré. Potřebuje víc zápasů. Jen tak může zase získat konzistenci. Neumí to co Nadal. Marodit půl roku a pak ve stylu válec vyhrát 20 zápasů za sebou včetně GS.
Reagovat
Amputace
Nadal zase neumí vyhrávat GS s trhlinami ve svalech. Víš jak to je, každý má to svoje.
Reagovat
Marduch
Za mě RG pro něj bude spíš příležitost se kvalitně rozehrát před Wimbledonem, takže doufám, že dojde do druhého týdne. Potřebuje kvalitní a dlouhé zápasy, aby se do toho jeho tělo zase dostalo.
Reagovat
Amputace
To jo. Jenže on nechce jet na RG, pokud není stoprocentně přesvědčen, že může vyhrát. A v současné chvíli ví, že vyhrát nemůže. U jiného GS by to možná udělal, ale u RG pochybuji. Přece jen má k němu velmi specifický vztah.
Reagovat
Marduch
Mluvím o Djokovičovi..
Reagovat
turista
Souhlasím. Ta fragmentace letošní sezóny dopadla pro Novaka hůř než loni kdy aspoň v tom Římě vyhrál titul. Prostě mu to nedělá dobře ty přestávky.
Reagovat
Patik
Hej minulý rok cítil ze to dokáže vyhrať aj s umrtvenou nohou.. tento rok už tým injekciam asi neverilsmile
Reagovat
Amputace
Tak loni byl ale v dobré tenisové formě, měl určitě kvalitu na to vyhrát. Letos ji se čtyřmi odehranými zápasy rozhodně nemá.
Reagovat
Pavol
Djoko pustil perie, škoda ho. Ale Ja som skúsil Runneho protivného chlapca. A tentokrát vyšlo. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak to ti Řím docela vyšel, ne?
Reagovat
Pavol
Rím mi naozaj vyšiel. Možno to bola len náhoda ale moje predstavy o vypúšťaní zápasov sa vypĺňali. A pracovníčka stávkovej mala nasledovný výraz smile lebo Ja hneď vyberám smile
Moja teória je jednoduchá pravidelne vyhrávať síce zatiaľ v menšom merítku ale vyhrávať. Stávková si praje pravidelne prehrávať. Ale ja dávam nižšie sumy aby som mohol byť kreatívny. smile
Reagovat
Pavol
Výhry vyberám preto aby som začínal vždy od znova. To čo vyberiem už len tak naspäť nepustím. smile
Reagovat
turista
Škoda. Tohle je Novakův neúspěch.
Reagovat
Pavol
Ber to tak je to Runneho úspech. Každý si váži výhru nad Novakom.
Reagovat
turista
V Djokolandu to bereme jako jednoznačně nepovedený turnaj. Těžko říct zda je Novak nedostatečně rozehraný nebo je už moc starý. Ale má-li ještě vyhrát nějaký GS tak musí takovýto zápas jako hrál dnes vyhrát. Jinak zůstane na 22. Tak by se aspoň mohl pokusit se propaberkovat k té stovce.
Reagovat
No-le
Djokovič nevypadá dobře a myslím, že na RG to nebude jiné...smilesmile
Reagovat
Patik
Stále je to len prípravný turnaj nič hrozné sa v podstate nedeje ..Djokovic pravdepodobne aj tak vyhrá RG a Rune bude niekde v treťom kole šuchat nohami..taktika Muratogla je nechať Djokovica tvoriť a útočiť Rune obidva zápasy ktoré vyhral v podstate nič okrem dobreho pohybu v defenzíve nepredviedol..poväčšine sa Djokovic úplne vyhádzal a častokrát to boli úplne lacné chyby.
Reagovat
sysel
asi jsme oba videli uplne jiny zapas smile
Reagovat
Krisboy
Djokovič dělal hodně divných chyb.
Reagovat
annah
Mně připadalo, že Rune hraje úplně úžasně, některé výměny byly přímo dechberoucí. POškodili ho, když neuznali jeden úplně jasný Noleho aut. Proto se tam Rune tak rozčiloval.
Viděla jsem teda jen druhý set a ještě ne celý.
Reagovat
Patik
Muratoglu postavil Djokovica do pozície keďy musí tvoriť a zakladať útok.. Doteraz to museli robiť súperi Djokovica a jemu to vyhovovalo tentokrát je on v tej pozícii a vôbec mu to nejde Rune častokrát čakal na chybu a keď už Nole odpadaval supol mu tam winner alebo dropshot..gro jeho hry je nechať Djokovica nech sa sám vysachuje..môj názor..
Reagovat
turista
Djokovičovi nevyhovuje pozice kdy má tvořit hru. To byla specialita Federera. Ten uměl takové situace zužitkovat. Novak ne. A proti sebevědomému namachrovanemu mladíkovi je to ještě těžší.
Reagovat
turista
Rune je drzý a sebevědomý což je v individuálním sportu výhodná kombinace.
Reagovat
mahycek
Jako žhavej favorit na letošní Roland Garros,
Djoko rozhodně nebude smile Nasazen, jako č.1,
by byl trochu výsměch. Nejméně 4-5 hráčů má
na antuce v Paříži větší šanci než on. Uvidíme
jaký bude los.
Reagovat
woody
Víte někdo z jakého důvodu?
Reagovat
com
asi ho neco bolelo smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Holomajzna s Cameronemsmilesmile
Reagovat
Krisboy
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist