Nepovedené Mexiko. V Acapulcu Zverev skončil už v prvním kole, vyřadil ho krajan Altmaier

28. 2., 10:17
Aktuality 0
ATP ACAPULCO - Alexander Zverev (26) v Mexiku utrpěl druhou nečekanou porážku během pár dnů. Po nezdaru v semifinále v Los Cabos proti Jordanu Thompsonovi nezvládl své úvodní vystoupení v Acapulcu, kde šampion z roku 2021 a letos nejvýše nasazený Němec podlehl 3:6, 6:3, 3:6 krajanu Danielu Altmaierovi (25). Do druhého kola naopak postoupili Holger Rune (20) hrající první turnaj pod trenérem Patrickem Mouratoglouem, Stefanos Tsitsipas (25) pomáhající esy na obnovu hurikánem poničeného města či Casper Ruud (25).
Alexander Zverev opouští Mexiko s bilancí 2:2 (© AFP)

Zverev – Altmaier 3:6, 6:3, 3:6

Alexander Zverev v lednu na Australian Open skolil Carlose Alcaraze a dva míčky ho dělily od prvního melbournského finále. Proti Daniilu Medveděvovi ale neudržel vedení 2:0 na sety a bolestivá porážka zastavila jeho slibně nastartovanou sezonu.

Po měsíc dlouhém odpočinku se na kurty vrátil dvěma nepovedenými turnaji v Mexiku, které v doprovodu přítelkyně Sophie Thomallové opouští s mizernou bilancí 2 výhry a 2 porážky. Tři dny po semifinálovém nezdaru v Los Cabos proti Jordanu Thompsonovi nezvládl na pětistovce v Acapulcu dokonce hned své úvodní vystoupení proti krajanu Danielu Altmaierovi, jemuž podlehl rovněž ve třech setech.

Šestadvacetiletý rodák z Hamburku porazil o rok mladšího Altmaiera předloni na Australian Open i před půl rokem na US Open, první měření sil mimo grandslamy ale vyšlo lépe soupeři. Aktuálně 57. hráč světa porazil nasazenou jedničku po dvou a půl hodinách boje 6:3, 3:6, 6:3, když každý set rozhodl jediný brejk.

V rozhodujícím dějství Zverev doplatil na špatný start a nevyužívání šancí. Ztrátu prvních tří gamů mohl napravit, jenže ve třech různých gamech neproměnil ani jeden z pěti brejkbolů.

Statistiky zápasu Alexander Zverev – Daniel AltmaierStatistiky zápasu Alexander Zverev – Daniel Altmaier (@ Livesport)

Šampion z roku 2021 a finalista ročníku 2019 Zverev startoval v Acapulcu pošesté v kariéře a poprvé nezvládl vstup do turnaje. Nevylepšil si tak reputaci po vyloučení kvůli napadení rozhodčího z roku 2022, kdy nezvládl emoce po prohře ve čtyřhře. Tehdy vzteky mlátil raketou do umpiru, jen těsně minul nohy sudího a vulgárně mu nadával. Následovalo vyloučení a pokuta,

Letos Zverev odehrál 15 zápasů a ve všech dokázal uhrát alespoň jeden set, čtyřikrát ale odešel jako poražený. S hráčem mimo TOP 50 prohrál poprvé v sezoně a teprve počtvrté za posledních 12 měsíců. Nyní už se přesune do USA na podniky Masters 1000 v Indian Wells a v Miami.

Pětadvacetiletý Altmaier vylepšil bilanci s členy TOP 10 na 4:2 a vůbec poprvé zvítězil na tvrdém povrchu. Všechny předchozí skalpy zaznamenal na antuce, na které si vyšlápl na Mattea Berrettiniho (French Open 2020), Jannika Sinnera (French Open 2023) a Andreje Rubljova (Hamburk 2023).

O čtvrtfinále a návrat do TOP 50 si Altmaier, jehož žebříčkovým maximem je 47. místo, zahraje se Srbem Miomirem Kecmanovičem (h2h 0:1).

Mmoh – Rune 2:6, 3:6

Světová sedmička Holger Rune v posledních měsících předváděl velmi nevyrovnané výkony a experimentoval s trenérským týmem. V Acapulcu se představuje poprvé od obnovení úspěšné spolupráce s Francouzem Patrickem Mouratoglouem a nový začátek zahájil hladkým vítězstvím.

Dvacetiletý Dán si podruhé během měsíce poradil ve dvou setech s Michaelem Mmohem. V Mexiku amerického soka ze druhé světové stovky přehrál 6:2, 6:3, když odvrátil všech pět brejkbolů.

"Je to skvělé, všechno vypadá dobře," pochvaloval si Rune obnovené partnerství s Mouratoglouem. "Oba se dnes asi shodneme, že jsem skvěle dodržel herní plán. Cítím se opravdu dobře a snažím se stavět na každém zápasu. Myslím, že je to pro mě velmi dobrý začátek, protože tady v Acapulcu je silná konkurence. Budu muset hrát skvělý tenis, abych mohl turnajem pokračovat dál a třeba ho i vyhrát."

Statistiky zápasu Michael Mmoh – Holger RuneStatistiky zápasu Michael Mmoh – Holger Rune (@ Livesport)

O postup do čtvrtfinále si loňský semifinalista Rune zahraje s dalším Američanem Aleksandarem Kovacevicem (h2h 0:0). Ten zdolal 6:3, 5:7, 6:4 pět zápasů neporaženého Jordana Thompsona a oplatil soupeři loňský debakl z Newportu. Australan nedokázal navázat na životní týden z Los Cabos, kde vyřadil Zvereva a před třemi dny po finálové výhře nad Casperem Ruudem slavil první titul na okruhu ATP.

Naopak poražený finalista z Los Cabos Ruud své úvodní vystoupení v Acapulcu zvládl. Proti Christopheru Eubanksovi potřeboval tři sety, než Američana zdolal 6:4, 6:7, 6:3, spravil si náladu po neúspěšném boji o titul a vyhrál třetí vzájemný duel v řadě.

Safiullin – Tsitsipas 3:6, 4:6

Finalista z roku 2021 Stefanos Tsitsipas vstoupil do soutěže s dotací 2,4 milionu dolarů výhrou 6:3, 6:4 nad Romanem Safiullinem. Ruskému soupeři oplatil porážku z posledního souboje v Marseille 2022 a vzájemnou bilanci vyrovnal na 2:2.

"Tohle bylo jedno z těch těžkých prvních kol, velmi těžký vstup do turnaje. Věděl jsem, že Roman dokáže na těchto kurtech zahrát dobrý tenis. Míčky trefuje brzy po odskoku dostává vás pod tlak. S tím jsem se musel vypořádat a myslím, že se mi to povedlo," komentoval Tsitsipas.

Pětadvacetiletý Řek si k výhře pomohl 5 esy, přičemž za každé slíbil věnovat 1000 dolarů na odstranění škod loňským hurikánem Otis poničeného města. "Jsem šťastný, že jsem díky tenisu schopný rozdávat radost a dávat naději lidem, kteří v těchto měsících trpí," řekl Tsitsipas, který nedávno po pěti letech vypadl z TOP 10 a po turnaji se do ní může vrátit.

O čtvrtfinále si světová dvanáctka Tsitsipas zahraje s Italem Flaviem Cobollim (h2h 0:0), který už v pondělí vyřadil Félixe Augera-Aliassimea.

Výsledky turnaje ATP 500 v Acapulcu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist