Nosková ve Varšavě světovou jedničku nepřekvapila, Šwiatekové podlehla ve dvou setech

29. 7. 2023, 15:18
Aktuality 20
WTA VARŠAVA - Linda Nosková (18) potřetí v kariéře do semifinále turnaje WTA nepostoupila. Ve Varšavě česká teenagerka nepřekvapila ve svém premiérovém souboji se světovou jedničkou, domácí favoritce Ize Šwiatekové (22) podlehla 1:6, 4:6. Polka v následném semifinále proti Yanině Wickmayerové (33) neudržela výhodu dvou brejků, neproměnila tři mečboly a o finále bude muset bojovat ještě v neděli.
Linda Nosková (© Profimedia)

Linda Nosková hned na začátku sezony zazářila v Adelaide, kde vyřadila Darju Kasatkinovou, Viktorii Azarenkovou či Ons Jabeurovou a z kvalifikace se prodrala až do svého do svého prvního finále na okruhu WTA. Zastavila ji až pozdější vítězka Australian Open Aryna Sabalenková.

V následujících měsících se však juniorské vítězce French Open přestalo dařit. Na první vítěznou sérii na okruhu WTA od března dosáhla až v tomto týdnu na tvrdém povrchu ve Varšavě, kde si poradila po bitvě s Chorvatkou Janou Fettovou a hladce se Slovenkou Viktórií Hrunčákovou.

V boji o své třetí semifinále ale nepřekvapila. Proti domácí favoritce Ize Šwiatekové nezachytila začátek utkání, které bylo kvůli dešti odloženo z pátku na sobotu, a v prvním vzájemném střetnutí se světovou jedničkou prohrála za 80 minut hry 1:6, 4:6.

 

Osmnáctiletá Češka v prvním setu za Šwiatekovou výrazně zaostávala, jediný game uhrála až za stavu 0:5. Druhá sada byla vyrovnanější, turnajová osmička hned zkraje vzala Polce podání, ale ta vzápětí vyrovnala. Rozhodl další brejk o čtyři roky starší Šwiatekové v devátém gamu, po kterém už vítězka čtyř grandslamů zápas doservírovala.

"Před čtyřmi týdny jsme spolu trénovaly v Bad Homburgu Takže jsem věděla, jak může hrát. Že hraje dost rychle a má velkou sílu. Takže jsem na to chtěla být připravená. Linda je talentovaná hráčka a jsem si jistá, že bude brzy na vrcholu své hry. Tak snad nás čeká ještě spousta společných zápasů," řekla Šwiateková v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

59. hráčku světa Noskovou v příštím týdnu čeká obhajoba semifinále na domácím Livesport Prague Open, kde ji v prvním kole vyzve jedna z kvalifikantek. Poté už se přesune do zámoří na US Open Series.

Vedle Noskové hrály dvouhru ve Varšavě další čtyři Češky. Linda Fruhvirtová a Kateřina Siniaková vypadly v prvním kole, Karolína Muchová a Tereza Martincová ve druhém.

Šwiateková večer nastoupila k boji o finále a měla ho skvěle rozehrané. Nad Belgičankou Yaninou Wickmayerovou vedla 6:1 a 5:2 a v zádech měla dva brejky. Jenže náskok po nevyužití tři mečbolů neudržela, po ztrátě tří gamů v řadě bylo utkání kvůli špatné viditelnosti za stavu 6:1 a 5:5 přerušeno a dohrávat se bude až v neděli.

Ve finále už čeká Laura Siegemundová, která dnes na kurtu strávila více než šest hodin. Nejprve zvládla více než tříhodinovou čtvrtfinálovou dohrávku proti Italce Lucrezii Stefaniniové a po krátkém odpočinku uspěla i v derby s Tatianou Mariaovou, kterou v souboji pětatřicetiletých Němek udolala 5:7, 6:3, 6:4.

Siegemundová hrála semifinále poprvé od července 2019 a vůbec poprvé mimo antuku. Do finále postoupila počtvrté a poprvé po šesti letech. Tituly slavila v Bastadu 2016 a Stuttgartu 2017.

• WTA 250 VARŠAVA •
Polsko, tv. povrch, 259.303 dolarů
sobotní výsledky (29. 07. 2023)
• Dvouhra - semifinále •
Siegemundová (Něm.) - Mariaová (Něm.) 5:7, 6:3, 6:4
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Šwiateková (1-Pol.) - Nosková (8-ČR) 6:1, 6:4
Siegemundová (Něm.) - Stefaniniová (It.) 7:6 (7:5), 5:7, 6:3
Wickmayerová (Belg.) - Watsonová (Brit.) 6:4, 6:3

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

20
Přidat komentář
A211
Já jsem s Tenisportal spokojen, jen tak dál.
Reagovat
frenkie57
Nechci teda být za nějakého šťouru, ale p. Jirásek má v expreskách slušnou botu. Laura Siegemund bude hrát finále na betonu a nikoliv v domácím hamburgu, ale ve Waršavě.smile
Reagovat
Petr_Fisk
To je jen rafinovaný test čtenářů, jak jsou vnímaví.
Ale na skutečné znalce si nepřijde.
Reagovat
frenkie57
smilesmile
Reagovat
Ondřej.Jirásek
mně se líbí, jak si všichni myslí, že na TP pracuju jenom já smile
Reagovat
frenkie57
Je jasné, že je vás celý tým, ale vy jste jediný, koho známe(nebo alespoň já).
Nicméně chybka opravena, takže vše je ok. Vesmírná rovnováha je znovu nastolena.smile
Reagovat
Ondřej.Jirásek
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Někdy to tak skoro vypadásmilesmile
Reagovat
Ondřej.Jirásek
smile
Reagovat
makro99
tak celebrity to holt mívaj těžký....
Reagovat
Petr_Fisk
Linda hrála velmi slušně a mít víc zkušeností, tak mohla druhý set i vyhrát.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Iga se štěstím a za pomoci lajnových urvala druhý set.smile
Reagovat
Petr_Fisk
Se s tím tedy nepářeš...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Když jsem kritický k Mušce, musím být i k jiným. Aspoň trocha rovnováhy...
Reagovat
NovacekTP
smile jednou to přijde.
Reagovat
Dobry-den
Kanár tam není, takže kromě toho začátku docela důstojný výkon i výsledek.

Důležitější bude ovšem příští týden. V Praze má dobrý los, žádná nehratelná soupeřka tam není. smile
Reagovat
Kandinsky1
Pět her je dobrej výsledek smile V to jsem ani nedoufal.
Reagovat
tommr
hlavně že to neskončilo debaklem. Jednoznačná prohra se světovou jedničkou se dala čekat ...
Lindě se tento týden odečtou bodu za loňské semifinále z Prahy takže se v žebříčku trochu propadne. Příští týden v Praze to ale může zase napravit ...
Reagovat
hanz
No, los nemá zas tak špatný.
Reagovat
tommr
rád bych viděl další česko-slovenský derby ve čtvrtfinále ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist