Nováčci roku podle ATP: Nejlepším byl Kamke

22. 12. 2010, 05:00
Aktuality 5
Cenu po nejlepšího nováčka uplynulé sezony, kterou v minulosti vyhrál i Rafael Nadal, získal za letošní rok čtyřiadvacetiletý Němec Tobias Kamke. V anketě portálu ATPWorldTour.com figurovali také mladý Litevec Berankis, Holanďan De Bakker, Dolgopolov z Ukrajiny a tenista s kazašským pasem Kukuškin.
Tobias Kamke

Anketu o nejlepšího nováčka roku podle v minulosti vyhrála už řada světových jedniček: Marat Safin, Juan Carlos Ferrero, Andy Roddick či ta současná Rafael Nadal. Zatímco většina tenistů to dokázala v raném tenisovém věku (Ferrero a Roddick 19 let, Safin 18 let, Nadal 17 let), vítězem letošního ročníku se stal čtyřiadvacetiletý Tobias Kamke.

"Je to pro mě překvapení, že se mi letos tak dařilo," řekl německý tenista při přebírání trofeje pro nejlepšího nováčka uplynulé sezony během letošního Turnaje mistrů. "Každý rok si dávám nějaké cíle, ale tak úspěšný rok jsem neočekával. Jsem teď 67. na světě a pro vstup do nové sezony je to dobrá zpráva."

Kamke ještě před rokem na svém kontě neměl jediný vítězný zápas na okruhu ATP a jeho maximem v žebříčku byla 174. pozice. Letošní rok začínal až jako 254. hráč světa, díky životní sezoně ale vyletěl o téměř dvě stě míst. Na French Open si připsal první výhru na okruhu ATP a ve Wimbledonu dokráčel až do 3. kola. Oba grandslamy začínal už v kvalifikaci. V druhé polovině sezony vyhrál své první dva challengery - oba na hardu - a v Basileji si připsal cenný skalp aktuální světové šestky Tomáše Berdycha.

Velké věci se několik let čekají od mladého Litevce Ricardase Berankise. Dvacetiletý hráč, který již tři roky trénuje v Dubaji společně s Rogerem Federerem, letos zaznamenal ještě větší vzestup, než Kamke.

Přehled nejlepších nováčků roku 2010:
Tobias Kamke (Německo):
datum narození: 21.5.1986
ATP 2009: 254. místo
ATP 2010: 67. místo
Nejvyšší umístění: 66. místo
letošní úspěchy: vítěz dvou challengerů, 3. kolo Wimbledonu

Ricardas Berankis (Litva):
datum narození: 21.6.1990
ATP 2009: 320. místo
ATP 2010: 87. místo
Nejvyšší umístění: 85. místo
letošní úspěchy: vítěz dvou challengerů, 2. kolo Wimbledonu, čtvrtfinále ATP 250 v San Jose

Thiemo De Bakker (Holandsko):
datum narození: 19.9.1988
ATP 2009: 96. místo
ATP 2010: 43. místo
Nejvyšší umístění: 40. místo
letošní úspěchy: semifinále ATP 500 v Barceloně, semifinále ATP 250 v New Havenu

Alexander Dolgopolov (Ukrajina):
datum narození: 7.11.1988
ATP 2009: 131. místo
ATP 2010: 48. místo
Nejvyšší umístění: 39. místo
letošní úspěchy: vítěz jednoho challengeru, semifinále ATP 250 v Eastbourne

Michail Kukuškin (Kazachstán):
datum narození: 26.12.1987
ATP 2009: 132. místo
ATP 2010: 59. místo
Nejvyšší umístění: 59. místo
letošní úspěchy: vítěz turnaje ATP v Petrohradu, vítěz dvou challengerů

Vítěz juniorky US Open z roku 2007 zahájil letošní sezonu jako hráč čtvrté světové stovky, zakončil ji ale na 87. místě. K tomu mu pomohly hlavně tituly z challengerů v Nottinghamu a Helsinkách. Ve Wimbledonu a na US Open si zahrál ve druhém kole, v hale v San Jose byl dokonce ve čtvrtfinále.

Nick Bolletieri, v jehož akademii se Berankis také připravuje, řekl: "Bude to zatraceně dobrý hráč. Jeho tréninková kázeň nemá konkurenci. Je velmi skromný, přitom jeho hra nemá slabé stránky. Problém může mít jen kvůli své výšce při hře od základní čáry." Rodák z Vilniusu měří jen 175 centimetrů.

O titul 'Nováček roku' usiloval také Thiemo De Bakker. "Je to největší talent, jaký holandský tenis měl," řekl o vítězi wimbledonské juniorky z roku 2006 někdější čtvrtý hráč světa Richard Krajiček. De Bakker loni vyhrál tři antukové challengery v řadě, ale svůj potenciál začal prodávat až v této sezoně. Dvaadvacetiletý hráč dosáhl nejlepšího výsledku v Barceloně, kde se přes čtyři soupeře včetně Ferrera a Tsongy dostal až do semifinále. Na podzim se mu v halách tolik nedařilo, přesto v žebříčku okupuje 43. příčku.

"Věděl jsem, že mám schopnosti být dobrý. Ale až dosud jsem to nedokázal přetavit v úspěch," řekl mladý Nizozemec po turnaji v Katalánsku. "Doufám, že se můžu dostat ještě výš. Uvidíme, jak to půjde."

"Pokud bude takhle pokračovat, může vyhrát grandslam a dostat se mezi pět nejlepších tenistů světa," věří svému krajanovi Krajiček. "Hodně se ode očekává. Ale myslím, že je to normální. Budu se snažit hrát co nejlépe a vyhrávat v každém zápase. Snažím se každý den zlepšovat, víc toho dělat nemohu," řekl De Bakker.

Být světovou jedničkou, takový cíl si dal Alexander Dolgopolov, jehož otec to dotáhl maximálně do šesté světové stovky. Za poslední rok se dvaadvacetiletý Dolgopolov zlepšil o necelých sto míst a nakoukl do elitní světové čtyřicítky. Ukrajinský tenista si připsal řadu cenných skalpů - porazil Fernanda Gonzaleze, Michaila Južného či Marcose Baghdatise.

Nováčci roku:
2010 Tobias Kamke (Něm.)
2009 Horacio Zeballos (Arg.)
2008 Kei Nishikori (Jap.)
2007 Jo-Wilfried Tsonga (Fr.)
2006 Benjamin Becker (Něm.)
2005 Gaël Monfils (Fr.)
2004 Florian Mayer (Něm.)
2003 Rafael Nadal (Šp.)
2002 Paul-Henri Mathieu (Fr.)
2001 Andy Roddick (USA)
2000 Olivier Rochus (Belg.)
1999 Juan Carlos Ferrero (Šp.)
1998 Marat Safin (Rus.)
1997 Julián Alonso (Šp.)
1996 Dominik Hrbatý (SR)
1995 Mark Philippoussis (Austr.)
1994 Albert Costa (Šp.)
1993 Patrick Rafter (Austr.)
1992 Andrei Medvedev (Ukr.)
1991 Byron Black (Zimb.)
1990 Fabrice Santoro (Fr.)

Dosud vyhrál pět challengerů, letos uspěl ale jen v na antuce v marockém Meknesu. Jednou si již zahrál v semifinále turnaje ATP, když na trávě v Eastbourne prohrál až s Llodrou.

Na závěr sezony 2009, kdy se jako kvalifikant dostal do semifinále oblíbeného Kremlin Cupu v Moskvě, navázal letos Michail Kukuškin. Dvaadvacetiletý Rus s kazašským pasem vyhrál dva challengery a na podzim dosáhl životního úspěchu. Znovu v ruské hale, tentokrát v Petrohradu, získal premiérový titul z turnaje ATP.

V žebříčku se poprvé dostal do první stovky a nyní je devětapadesátý. Kazachstánu výrazně pomohl k premiérovému postupu mezi elitu Davisova poháru, když v playoff proti Švýcarům porazil Chiudinelliho i Wawrinku. Příští rok se tak ukáže i v Česku proti Berdychovi a spol.

"Mým dalším cílem je útok na top 50, hrát dobře na této úrovni a být lepší i na větších turnajích, protože nikdy se mi nedařilo na grandslamech a turnajích Masters," řekl Kukuškin.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
ezpana
Chyba mi tam medzi nominovanymi Grigor Dimitrov! Ten mal aku skvelu sezonu!
Reagovat
skott
Vsichni nominovani meli daleko lepsi a nasel bych i par dalsich jmen, kteri na tom byli lepe nez on.Grigor hral i futura, mel dobry akorat zaver podobne jako treba loni Thiemo De Bakker.Na ATP odehral jen Queens a jeste na divokou kartu.Sice ukazal, ze na to ma, ale nastesti snad pochopil, ze tlacit se na okruh jen pres tyhle ¨wild cards¨ jak to delal driv je nesmysl a musi makat i na nizsi urovni.Zacal konecne challnegery vyhravat, ale za to se takova cena nedava.Sanci bude mit pristi rok, kdyz bude pokracovat ve stejne forme.
Reagovat
skott
Je dobre, ze alespon ATP ma rozum, kdyz ne WTA.Jiste meli trosku zajimavejsi vyber, ale drzeli se presne kriterii, jake bych si predstavoval i ja.
Tobias je vyborna volba, nikdo jiny me letos neprekvapil tak jako on.Da se rici, ze jsem ho vubec nezal, jeste v polovine sezony byl na konci druhe stovky nez prisly uspesne zvladnute kvaldy na FO i Wimbledonu.Tam jsem ho take videl poprve proti Kuznetsovovi, kde hral naprosto skvele, stejne jako jeho obrat proti Garcia-Lopezovi u 0-2 na sety a brejk dole ve tretim.Pro me to nejlepsi, co jsem videl na celem Wimbledonu.Nejvic me ale zaujala jeho hra, az jsem skoro neveril, ze tak kompletni hrac, muze byt tak dlouho na urovni challengeru.
Ani ostatní prilis nezaostavali letos.Thiemo presne naplnil, co jsem od nej sam ocekaval po skvelem konci prechazejici sezony a bez problemu se zabydlel na ATP (v tom ho doufam Kamke napodobi), ale nevyhral asi jen kvuli tomu, ze jeho postup na zebricku nevypada az tak ¨pusobive¨ na první pohled.Berankis nema na ATP nic odehrano zatim a Kukushkin neni novacek v pravem slova smyslu, nekolik vysledku uz predtim mel.Nejvetsim konkurentem byl asi Olek Dolgopolov, ktery odehral super sezonu a prakticky vsude dokazal dat nejake kolo vcetne Masters turnaju a porazet pritom i velka jmena.Presto jsem moc rad, ze vyhral zrovna Tobias;)
Reagovat
smazaný uživatel
Ja bych byl radsi pro Dolgopolova uz i kvuli tomu FO. A kopci smuly ve W.
Reagovat
skott
Tak rozhodovani bylo asi tezke, kdyby vyhral Dolgopolov, urcite bych se tomu nedivil.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist