Nováček Macháč: Davis Cup byl vždy můj sen

28. 1. 2019, 21:11
Aktuality 11
Tři měsíce poté, co dosáhl plnoletosti, se mladý český tenista Tomáš Macháč dočkal premiérového pozvání do českého daviscupového týmu. Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil ho zařadil do pětice pro kvalifikační utkání s Nizozemskem v Ostravě.
Profily hráčů
Tomáš Macháč (© Česká sportovní)

Zatím jeho jméno znají jen tenisoví znalci. Rodák z Berouna v říjnu oslavil teprve osmnácté narozeniny a dalo by se říct, že mu Navrátil nadělil opožděný dárek.

"Na Davis Cup jsem se začal dívat, hned když jsem dostal raketu do ruky. Byla na těch zápasech neuvěřitelná atmosféra a to jsem si říkal, že se tam chci jednou dostat. To, že se to povedlo ještě teď, když mi je tolik let, tak to beru jako splněný sen. A pokusím se přidat nějakou sílu do týmu. Moc si toho cením," radoval se Macháč na ostravském týmovém srazu.

Macháč si o Navrátilův zájem řekl skvělými podzimními výsledky. Během listopadu vyhrál po sobě tři turnaje na mužském okruhu Futures v Milovicích, Opavě a Říčanech, dařilo se mu i v barvách Sparty v domácí extralize. Bývalý 16. hráč juniorského žebříčku tak zaznamenal obrovský skok v pořadí i mezi muži a v žebříčku ATP vystoupal prakticky z nuly až na 534. místo.

"Ty tři tituly z Futures pro mě doposud byly největší úspěchy. Ale nominace na Davis Cup tohle jednoznačně přebila a je u mě top," vysvětlil někdejší člen stříbrného družstva z mistrovství Evropy hráčů do 16 let a stabilní člen mládežnických reprezentačních výběrů.

Davisův pohár hltal u televize už jako kluk. "Bavil mě strašně Radek Štěpánek. Ten hrál neuvěřitelně a to byl i takový můj daviscupový vzor. A jeho nejlepší zápas byl asi, když hrál s Karlovičem (ve vítězné pětisetové bitvě v semifinále v Chorvatsku v roce 2009). To byl fakt neuvěřitelný zápas," řekl Macháč, který se pak se svým dětským idolem potkal v tréninku i na kurtu.

Po boku zkušenějších Rosola, Veselého a Pavláska žije i Macháčova šance, že by se dostal o víkendu na dvorec. Navrátil i s ohledem na nový herní systém nevyloučil, že by jednoho ze dvou nováčků Macháč - Lehečka nasadil do hry.

"To by už bylo něco neuvěřitelného a neskutečného," zasnil se Macháč. "Pokusím se tento týden zamakat, připravit se, abych, kdybych náhodou nastoupil, předvedl svůj nejlepší výkon."

Zatím si zvyká na ostravský kurt. "Přecházel jsem z koberce, takže tohle je hodně pomalé. Ze začátku to bylo těžké se s tím srovnat, ale už je to lepší. Za pár dnů si zvyknu," dodal Macháč.

Čekal ho i tradiční rituál "přijímání nováčků". Nové tváře v daviscupovém výběru se nevyhnou placení večeře pro zbytek týmu. "Už jsem na to nachystaný a peněženka taky. Ale rád něco zaplatím. Pro mě je paráda, že tady vůbec můžu být," usmál se Macháč.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

11
Přidat komentář
jb007
Trochu mě zarazilo, že se na Davis Cup počítá s takhle mladými a na vyšší úrovni nezkušenými hráči. Přeci jen - juniorské turnaje a futury jsou stále ještě obrovsky daleko od ATP turnajů a DC. Bývalé naděje jako Šafránek či Kolář jsou již odepsaní?
Reagovat
blixa
https://www.karolina-pliskova.com/#news

Lendloidní maloburžoustka se těší na FC ? Divný. Co s tím udělá Ultras ?
Reagovat
vojta91
coby.. budou troubit na trubky, stejně jako jindy..
Pála na lavičce bude tleskat a jednou za zápas udělá důležitého, když bude řešit dopad míčku, následně naši vyhrají a v kruhu si zaskáčí..ČT udělá super reportáž a Marek Svačina bude rozdávat moudra.. škoda, že už nemáme Žofku a jeho "insajd out" nebo "olala"..
Reagovat
EllNino
a stejně se na to budeš dívat :D takže nás tady nekrm nějakejma tvejma hemzama, díky, ti, co o tom nejvíc kecaj, si pak tu televizi v sobotu v stejně pustí a probudí se v nich gaučoví treéři všech chutí a barev
Reagovat
Torn
Tjn, ještě bude nakonec fandit Karolíně. :D
Reagovat
vojta91
věř mi, že nebudu..:)
Reagovat
Fandina
Tak se na to nedívej a nekritizuj druhé. To umí každý blb.
Reagovat
vojta91
koho kritizuji?
pouze poukazuji na folklór, který se mi už přejedl..:)
Reagovat
blixa
Dement ... čistokrevný dement. Frick našel konkurenci, na kterou nemá ...
Reagovat
vojta91
další z hrdinů, který místo argumentů používá nadávky..:)
Reagovat
vojta91
3 tituly z Futures.. jistě se v Nizozemsku klepou strachy..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist