Nový život wimbledonské královny

4. 11. 2011, 14:37
Téma 5
Za letošní sezonu míří Petra Kvitová (21) k ocenění Sportovec roku. Kdyby už nikdy nevyhrála grandslamový titul, letošní Wimbledon jí zaručil sportovní nesmrtelnost. Po oslavách přišel výkonnostní i výsledkový propad, drsný sešup ničil ale také šampionku z Roland Garros Li Na, na příval slávy si stěžovala vítězka US Open Samantha Stosurová. Česká bojovnice však v Linci (a po uzávěrce listopadové Tennis Areny především na Turnaji mistryň) opět dokázala, že se narodila pro velké zápasy.
Profily hráčů
Petra Kvitová a Adam Pavlásek (© Martin Sidorják)

„Co se děje s Kvitovou?“ ptali se v nedávných týdnech a měsících fanoušci. Odpověď zněla: Nic závažného. Všeobecně se předpokládalo, že mladá hráčka jen potřebuje čas, aby se vyrovnala s naprosto odlišnou rolí, kterou nyní ve světovém tenisu hraje. Titul z Lince a následně obrovský úspěch v Istanbulu to tvrzení potvrdily!

Kvitová žije jiný život. Je mnohem víc na očích, začíná ztrácet soukromí. Očekávání jsou na každém turnaji větší a větší; už není jednou z mnoha, ani černým koněm, je šampionkou, a od té se čekají jen vítězství. Jenomže soupeřky už Kvitovou znají a dávají si pozor. Povinností ke sponzorům má nyní Petra víc než všichni ostatní čeští tenisté dohromady. To všechno jsou změny, které potřebuje vstřebat.

„Petru mám ráda, má fantastické razantní údery, ale když se jí nedaří, neumí změnit rytmus, něco vymyslet. Na kurtu jí zatím chybí plán B,“ řekla v Linci Rakušanka Barbara Schettová, bývalá hráčka elitní desítky, nyní komentátorka Eurosportu. Jiní mluví o potřebě stabilizovat výkonnost - což je ovšem v jedenadvaceti letech normální "problém".

To je však jen tenisová stránka věci. Další se odehrává v zákulisí. Kvitová byla v Linci hlavní hvězdou turnaje. Sklízela aplaus na hráčské party, i při tréninku bylo u jejího dvorce plno. Plnila povinnosti vůči sponzorům. „Tohle je těžké, musí se najít balanc. Je třeba říct: Ok, ale jen deset minut, a pak se omluvit a věnovat se, čemu je potřeba,“ říká Schettová. Co na to Kvitová? „Na večírek tady musím, moje fotka je i na pozvánce. Je to zkrátka povinnost. Kdybych nemusela, nešla bych,“ sdělila Tennis Areně.

Do Lince jezdí pravidelně a velmi ráda, předloni tam prohrála finále s Belgičankou Wickmayerovou. „Přijet jednou za čas na turnaj autem, to je fajn změna. Užívám si to,“ usmívala se rodačka z Bílovce, v Linci po boku s přítelem Adamem Pavláskem.

Bylo to bláznivé
Na schůzce s rakouskými novináři byla tázána, co se v jejím životě po triumfu ve Wimbledonu nejvíc změnilo. „V Česku to bylo bláznivé. Všichni o mně psali, lidé mě začali poznávat na ulici. Ztratila jsem soukromí, přitom se jako hvězda necítím,“ říkala novinářům velmi solidní angličtinou, ač se ještě na jaře kárala slovy: „Na jazyky talent nemám.“ Teď už mediální zájem v zahraničí zvládá mnohem lépe.

V listopadovém čísle Tennis Areny dále najdete:

Tennis Arena 11/2011 Jeden turnajový den s Lucií Šafářovou (v Linci)
Z ďábla legendou - příběh Rogera Federera
Chci si vyrobit vlastní hodinky, plánuje Gael Monfils
Důtka rodičům – reportáž z mistrovství ČR družstev v minitenisu
Sportovní masáž jako droga

...a další zajímavosti a exkluzivní fotografie

Předplaťte si tenisový a lifestylový magazín Tennis Arena za pouhých 540,- na rok!


U české jedničky se toho zkrátka změnilo hodně, v soukromí i na turnajích. A jedno s druhým úzce souvisí.

1. Od Wimbledonu až do Lince se spíše trápila, dvakrát prohrála hned úvodní zápas a dvakrát ten druhý. Kromě Šarapovové, která ji ve čtvrtfinále v Tokiu vzdala pro zranění, neporazila hráčku zvučného jména. Výsledky trochu připomínaly loňský rok, kdy po semifinále Wimbledonu pětkrát prohrála v 1. kole. V Linci však přišel další neskutečný obrat a Kvitová najela na vítěznou kolej. Letos v hale ještě neprohrála!

2. I s Turnajem mistryň vydělala v přepočtu přes 90 milionů korun před zdaněním, nejvíc ze všech hráček na okruhu!

3. Na turnajích se opakovaně objevuje s přítelem Adamem Pavláskem, nadějným juniorem z Prostějova.

4. Je z ní hvězda se vším, co k tomu patří, byť například Schettová tvrdí: „Zeptejte se lidí na ulici, kdo je Petra Kvitová. Neznají ji, nebudou vědět, že vyhrála Wimbledon. Stejné je to s Wozniackou. Ženskému tenisu chybějí osobnosti. Grafovou znal každý, i když tenis nesledoval, totéž sestry Williamsovy, Hingisovou či Davenportovou.“

5. Už není tak snadné udělat s wimbledonskou vítězkou rozhovor. Dříve to šlo vždy hladce. Teď? „Na rozhovor s Petrou existuje oficiální seznam žadatelů, kteří jsou postupně uspokojováni,“ říká Karel Tejkal z České sportovní, která hráčku zastupuje.

Krásný konec sezony
Výpadek po Wimbledonu si Kvitová v závěru roku bohatě vynahradila. Díky triumfům v Linci a v Istanbulu se stala druhou hráčkou světa! „Někdy je to úsměvné. Prohrála jsem v Pekingu v prvním kole a vyhoupla jsem se o jedno místo výše. To je příjemné,“ žertovala v Rakousku. „Ale pořád opakuji, je to jen číslo před jménem a odraz výsledků v celé sezoně.“

Na lukrativní Turnaj mistryň do Istanbulu se probojovala jako pátá Češka v historii - po Navrátilové, Mandlíkové, Sukové a Novotné. A jako třetí česká rodačka po Navrátilové s Novotnou turnaj ovládla! Navíc při premiéře, což se v historii podařilo jen Sereně Williamsové a Marii Šarapovové.

Posledním vrcholem je finále Fed Cupu. Pak přijde odpočinek a příprava na rok 2012. Obhájit pozici bude pro nejlepší českou hráčku extrémně náročné.

Snad to zvládne.

Článek je součástí 16stránkové reportáže z turnaje WTA Tour v Linci.

pva, Tennis Arena

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Užívám si to, usmívala se rodačka z Bílovce...
Výpadek po Wimbledonu si rodačka z Fulneku v závěru roku bohatě vynahradila...
Reagovat
rib
no, hlavně že Barbara Schettová je moudrá a slavná osobnost :-))) Divím se, že Tenis Arena věnuje slovům této paní takový prostor. Ale asi nejsou schopni mít rozhovor třeba s Janou Novotnou nebo s Martinou Navrátilovou...
Reagovat
jacksax
nicméně má pravdu
Reagovat
rib
asi jste spíš chtěl říct, že s ní souhlasíte, že? Na to máte samozřejmě plné právo. Pravda v každém ohledu je relativní záležitost, protože kontext je silnější než obsah...
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych s obhajobou nešel. Klidně nemusí vyhrát wimbledon, ale kdyby vyhrála Olympiádu opravdu bych se nezlobil :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist