O finále Davisova poháru si to rozdají Belgie s Austrálií a Francie se Srbskem

14. 9. 2017, 14:45
Aktuality 1
Čtvrteční los určil pořadí zápasů pro semifinálová utkání letošního ročníku Davisova poháru. Belgie na domácí půdě přivítá Austrálii a začnou David Goffin s Johnem Millmanem. Po nich nastoupí Steve Darcis a Nick Kyrgios. Druhý finalista vzejde z duelu mezi domácí Francií a Srbskem. Souboj zahájí Lucas Pouille a Dušan Lajovič. Ve druhém pátečním duelu změří síly Jo-Wilfried Tsonga a Laslo Djere.

Francie sice aktuálně nemá ani jednoho zástupce v první patnáctce žebříčku ATP, nicméně na domácí antuce v Lille bude proti oslabenému Srbsku, které se musí obejít bez největších opor Novaka Djokoviče, Viktora Troického a Janka Tipsareviče, jasným favoritem.

Páteční program odstartují světová dvaadvacítka Lucas Pouille a srbská jednička Dušan Lajovič, jemuž patří ve světovém hodnocení až 80. pozice. Oba hráči se potkávají počtvrté. Úvodní dva duely v roce 2014 vyhrál Lajovič. Pouille snížil vedení Srba ve vzájemné bilanci loni na antuce v Bukurešti.

Druhý povinný bod pro domácí tým se očekává od jedničky Jo-Wilfrieda Tsongy. Dvaatřicetiletý Francouz a 18. hráč světa poprvé vyzve daviscupového debutanta Lasla Djereho, kterému v žebříčku patří 95. místo.

Také ve čtyřhře budou mít Francouzi jasně navrch, jelikož se mohou spolehnout na sehraný a úspěšný pár Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut. Za Srby jsou v tuto chvíli nominováni Filip Krajinovič a hrající kapitán Nenad Zimonjič.

Francie a Srbsko se v rámci Davisova poháru potkávají teprve podruhé. Na poslední utkání nemají domácí vůbec dobré vzpomínky. Srbsko totiž Francii v roce 2010 porazilo ve finále doma v Bělehradu a získalo svou dosud jedinou "salátovou mísu".

Srbsko zvládlo s pomocí Djokoviče a Troického letošní čtvrtfinále proti Španělsku a do semifinále se probojovalo poprvé od roku 2012. Francie ve čtvrtfinále vyřadila předloňského šampiona Velkou Británii. Za Francii ve dvouhrách bodovali Lucas Pouille a Jérémy Chardy. Oba čtvrtfinálové souboje byly rozhodnuty již po sobotní čtyřhře.

Francie je jasným favoritem

Naopak druhé semifinále mezi Francií a Austrálií jasného favorita nemá. V pátek se očekává vítězství od obou týmových jedniček - Davida Goffina a Nicka Kyrgiose. Goffin premiérově změří síly s Johnem Millmanem, který v nominaci na poslední chvíli nahradil Thanasiho Kokkinakise. "Je to volba kapitána. Byl jsem připravený nastoupit," neskrýval zklamání Kokkinakis. Poprvé proti sobě nastoupí i aktéři druhého pátečního utkání Kyrgios a Steve Darcis.

V sobotní čtyřhře by měli mít navrch hosté. Australané se totiž mohou spolehnout na kvalitu a zkušenost ze strany deblové světové dvojky Johna Peerse. Ten by prozatím měl nastoupit po boku Jordana Thompsona, jenž překvapivě nedostal přednost před Millmanem do páteční dvouhry, přestože v žebříčku figuruje o více než sto míst výše. Belgičané zatím nahlásili Rubena Bemelmanse a Arthura de Greefa.

Belgie a Austrálie spolu mají před startem pátého vzájemného duelu vyrovnanou bilanci 2-2. Poslední dvě střetnutí (1. kolo Světové skupiny v roce 2007 a baráž o Světovou skupinu v roce 2010) vyhráli pokaždé až v posledním pátém zápase Belgičané.

Belgie je v semifinále Davisova poháru teprve podruhé od roku 1999. U čtvrtfinálového úspěchu proti Itálii byli právě Goffin s Darcisem. Po pátečním dni vedli Belgičané 2-0, čtyřhru sice prohráli, nicméně postup jim v první nedělní dvouhře zajistil Goffin. Stejný scénář mělo i čtvrtfinále mezi dvěma nejúspěšnějšími týmy Davis Cupu Austrálií a Spojenými státy. O dva body se postaral Kyrgios a hned v prvním zápase překvapil Thompson výhrou nad Sockem.

Radost australského daviscupového týmu po postupu přes USA

SEMIFINÁLE DAVISOVA POHÁRU 2017
Francie - Srbsko | Lille (Francie), antuka
Pátek (od 13:00 SELČ)
1. Lucas Pouille (22.) - Dušan Lajovič (80.)
2. Jo-Wilfried Tsonga (18.) - Laslo Djere (95.)
Sobota (od 14:00 SELČ)
1. Pierre-Hugues Herbert (8.) / Nicolas Mahut (5.) - Filip Krajinovič (813.) / Nenad Zimonjič (39.)
Neděle (od 13:00 SELČ)
1. Jo-Wilfried Tsonga (18.) - Dušan Lajovič (80.)
2. Lucas Pouille (22.) - Laslo Djere (95.)
Belgie - Austrálie | Brusel (Belgie), antuka (hala)
Pátek (od 14:00 SELČ)
1. David Goffin (12.) - John Millman (185.)
2. Steve Darcis (77.) - Nick Kyrgios (20.)
Sobota (od 15:00 SELČ)
1. Ruben Bemelmans (252.) / Arthur de Greef (944.) - John Peers (2.) / Jordan Thompson (79.)
Neděle (od 14:00 SELČ)
1. David Goffin (12.) - Nick Kyrgios (20.)
2. Steve Darcis (77.) - John Millman (185.)
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

1
Přidat komentář
fialka
Francúzsko - Srbsko naživo o 13:00 na DIGI Sport 2.
Teším sa na Tsongu. Tá srbská zostava, to je niečo.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist