Obvinila politika, že ji nutil k sexu. Teď je Shuai Peng nezvěstná. Prošetřete obvinění, vyzvala WTA

14. 11. 2021, 21:39
Aktuality 18
Ženská tenisová asociace WTA vyzvala k prošetření obvinění, že se elitní čínská hráčka Shuai Peng stala obětí sexuálního napadení někdejším čínským vicepremiérem. Zároveň WTA požaduje, aby bývalá světová deblová jednička nebyla umlčována.
Profily hráčů
Shuai Peng (© AFP)

Jedna z nejslavnějších čínských tenistek Shuai Peng minulý týden zveřejnila na čínské sociální síti Weibo dlouhý příspěvek o svém vztahu s bývalým vlivným komunistickým funkcionářem Čang Kao-lim. Někdejší člen mocného politbyra komunistické strany ji údajně nutil k sexu v roce 2018. Sedm let předtím s ním tenistka měla sexuální vztah, který ale později skončil.

Shuai Peng v příspěvku, jenž byl zhruba půl hodiny po zveřejnění smazán, napsala, že pro své tvrzení nemá žádné důkazy. Od té doby o ní nikdo z globální tenisové komunity neslyšel a nejen mezi znepokojenými tenisty se na sociálních sítích rozjela konverzace s hashtagem '#WhereIsPengShuai'.

"Nedávné zprávy z Číny týkající se hráčky WTA Shuai Peng jsou pro nás velmi znepokojující. Shuai Peng, stejně jako všechny ženy, si zaslouží být vyslyšena, ne cenzurována," uvedl šéf WTA Tour Steve Simon. "Její obvinění o chování bývalého čínského politika zahrnujícím sexuální napadení musejí být brána s maximální vážností," dodal.

"Obdrželi jsme informace z více zdrojů, včetně čínské tenisové asociace, že je v bezpečí a nečelí žádné fyzické hrozbě. Je prý v Pekingu, ale potvrdit to nemůžu, protože jsem nemluvil přímo s ní," vyjádřil se Simon.

Shuai Peng se stala v roce 2014 ve čtyřhře jako první čínská tenistka světovou jedničkou. Během kariéry vyhrála dva turnaje ve dvouhře a 23 v deblu včetně Wimbledonu 2013 a Roland Garros 2014. Před sedmi lety také postoupila do semifinále US Open ve dvouhře.

Sestini-Hlaváčková: Mám o ni strach
Krátce, nicméně úspěšně spolupracovala také s českou tenistkou Andreou Sestini Hlaváčkovou, se kterou vyhrály tři turnaje a byly ve finále Australian Open 2017.

"Nemám o ní vůbec žádné informace, stejně jako v podstatě celý svět. Mám o ni strach. Můžu jen doufat, že je v pořádku a že to s ní dopadne dobře," řekla Hlaváčková pro Aktuálně.cz. "

Poslední dva roky není s bývalou deblovou světovou jedničkou v žádném kontaktu. Během epizodního sportovního partnerství se nestaly velkými kamarádkami. "Nebyly jsme si až tak blízké. Neodehrály jsme spolu ani jednu celou sezonu, jen pár měsíců," uvedla stříbrná olympijská medailistka z Londýna 2012 a dvojnásobná vítězka Fed Cupu.

"Byla hodně specifická. Byly mezi námi značné kulturní rozdíly, jiný jazyk, anglicky jsme se spolu také moc nedomluvily. Nikdy jsem s ní neměla moc blízký vztah, ale když o tom čtu články v zahraničních médiích, tak je mi z toho hodně úzko. Hlavně, když si dovedu představit, co se v Číně všechno děje," strachovala se tenistka, která ukončila kariéru v únoru 2019.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

18
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/znasilnil-ji-i-miloval-slavna-tenistka-po-obvineni-cinskeho-politika-zmizela-180474#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=Zi8W3G0Xtrw-202111151818&dop_id=180474&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Reagovat
sojka1
pokud se Peng objevi, bude v poradku a bude mit moznost normalne zit, pujde o jeji nejvetsi vitezstvi v zivote... i kdyz nevim o nikom, kdo muze v Cine zit NORMALNE...
Reagovat
smazaný uživatel
"JUDr. Krajníková: KULT COVID ? KULT OTROKA" (cz24.news)smile
Reagovat
Pe3k
Takže to co pro ní wta nebo kdokoliv udělala je, že napsala tweet smile
Reagovat
misa
A co mají dělat? Maximálně požádat Emmičku, aby Číňanům pohrozila, že u nich nikdy nebude hrát smile
Reagovat
smazaný uživatel
to nepomůže. Je to demokraticky vyřízeno.
Reagovat
lars
Odebrat prava na TM
Reagovat
aligo
smile by bylo nejlepší i ostatní turnaje, ale WTA se bez Číny neobejde... odtud teď sypou peníze do své asociace smile
Reagovat
misa
Když to WTA přežene s kritikou, tak si už tenistky v Číně nezahrají. I když se tam stejně už dva roky nehraje, tak je to možná jedno.
Reagovat
vojta91
Je na tréninkovém táboře s Ujgury..
Reagovat
Tiebraker
Ta už si nezahraje smilesmile
Reagovat
Blondie
A tobě to připadá vtipný?
Co máš v hlavě?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
není vždycky dobré vědět, co má druhý v hlavěsmile
Reagovat
aligo
Kup si v bazaru nějaký jetý mozek... klidně ze slepice, ale ať tam máš aspoň něco smile
Reagovat
annah
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
blixa
Jo, koupí nějakej zauzlovanej jako Ultras a to bude pocuc ! smile
Reagovat
smazaný uživatel
Rekl bych, ze je hotova.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist