Odborník: Správný výplet zlepší hru

18. 10. 2011, 14:15
Téma 4
Máte pocit, že vaším úderům stále něco chybí, i když poctivě trénujete? Možná je problém ve vašem výpletu. Vybrat ten správný, nastavit jeho tvrdost a vše vyladit, to je alchymie a s největší pravděpodobností se to nepovede napoprvé. Jde však o jednu z nejdůležitějších věcí v tenise vůbec.
Výplety

Výběr správného výpletu je stejně důležitý pro závodního i rekreačního hráče. Lidé, kteří ke mně přicházejí poprvé, v drtivé většině nevědí, jaký výplet by chtěli, a obvykle se omezí na větu typu: "Něco mi tam dejte." To je samozřejmě velká chyba! Proto bych rád vysvětlil, jaké mají hráči všech úrovní i generací možnosti.

Druhy strun:

1. Polyester
Tužší výplet, který se dá pořídit už za sto korun, ale nejrychleji ztrácí napětí. Není vhodný pro rekreační hráče, protože nejméně tlumí vibrace při úderu.

2. Nylon
Je pružnější než polyester a mezi hráči nejoblíbenější pro příznivý poměr cena - výkon. Obyčejný výplet přijde na 150 korun, kvalitnější se pohybuje mezi 300 - 500 korunami. Nejlepší materiál má vlastnosti blížící se přírodním strunám a je trvalejší.

3. Přírodní struny ("střeva")
Nejpružnější výplet vyráběný z hovězích střev je charakteristický nejmenší ztrátou napětí. Nabízí největší komfort, ale je náchylný na vlhkost a především - je nejdražší. Cenové rozmezí je mezi 1000 a 1600 korunami.

4. Kevlar
Nejtvrdší materiál ze všech, téměř nezničitelný výplet. Při jeho používání ale trpí loket. Příliš se nepoužívá.

Každá volba je kompromis
Každý z uvedených výpletů má výhody a nevýhody. Hráč tedy vždy musí volit podle svých potřeb. V minulosti za mnou přišlo mnoho tenistů, kteří vyzkoušeli přírodní struny a pak už nic jiného nechtěli. Struny zkrátka nabízejí největší cit a komfort. Jejich cena je však poměrně vysoká, a to především proto, že výrobní proces je technologicky náročný a dlouhý.

Nejsou to však jen struny, které dávají finální výsledek tvrdosti celého výpletu. Jedním z hlavních faktorů je napětí, které se udává v kilogramech. Platí, že čím menší napětí, tím více míčky létají, zároveň má ovšem hráč nižší kontrolu. Při vysokém napětí je tomu naopak. Pro nalezení optimální hodnoty doporučuji osobní konzultaci se servismanem.

Tennis Arena Plus

Tennis Arena plusSpeciál magazínu Tennis Arena s řadou servisních článků a informací. Z obsahu:

- Zeď, zapomenutý fenomén
- 60 minut jen vy a zeď
- Hlídač strun
- Špatný výplet znehodnotí raketu
- Videoanalýza
- Jak vybrat trenéra



Velmi důležitá je také hustota výpletu. Vyplétací vzorce jsou od těch velmi řídkých - 14 dlouhých strun a 17 krátkých strun (s tímto neobvyklým počtem hrával skvělý australský deblista Mark Woodforde), až po husté výplety - 18 dlouhých strun a 20 krátkých strun. Jejich počet je dán celkovou konstrukcí rámu a geometrickým uspořádáním otvorů v jeho hlavě.

I zde platí, že každý vzorec má výhody a nevýhody. U řídkého dochází k většímu pohybu strun, míček na něm udělá menší >>kapsičku<< a výplet má větší razanci. Na druhou stranu má hráč menší kontrolu. Hustší výplet odráží míčky méně, důležitý je tedy rychlý švih, kontrola nad míčem je však výrazně lepší. Nejčastějším vzorcem je 16x19 strun, závodní hráči se přiklánějí k počtu 18x20.

Čím menší, tím pružnější
Důležitou roli hraje také průměr strun. Čím větší (silnější), tím je výplet tužší. Jako tenké označujeme struny do průměru 1,25 mm. Platí, že čím silnější je struna, tím méně je pružná, ale tím víc vydží. Vždy je třeba vyzkoušet a zvolit optimální variantu průměru struny podle požadavků hráče.

Dalším aspektem, který rozhoduje o výsledné tvrdosti výpletu, je vnitřní struktura strun. Podle toho se rozdělují na:

1. Monofilamenty
Struny, jejichž struktura je tvořena jediným vláknem. To dává hráči nejmenší pružnost a komfort, na druhou stranu takový výplet nejvíce vydrží.

2. Multifilamenty
Tyto struny jsou vyrobeny ze stovek až tisíců vláken, což je ovšem nepoznatelné. Výplety jsou pružnější a dávají hráči lepší pocit, nicméně vydrží méně než monofilamenty

Někteří hráči používají do výpletu podložky, takzvané >>blechy<<, aby prodloužili jeho životnost. Například Pete Sampras je nosíval v kapse, a když měl >>načatou<< strunu a chtěl s raketou dohrát ještě pár gamů, podložku do výpletu vložil.

Konzultace = komfort
Jak tedy vybrat správný výplet? Především musí odpovídat stylu hry každého hráče. Příklad: kdo hodně liftuje, potřebuje dobrou životnost strun. Lze použít i tzv. hybridní výplet - na dlouhé struny (nejvíce namáhané) použít polyester, protože nejvíce vydrží, na krátké struny nylon pro komfort a sílu.

Důležité je si uvědomit, že každému vyhovuje něco jiného. Jeden hráč vezme do ruky měkčí výplet a řekne, že je skvělý, zatímco druhý hráč zhodnotí stejný výplet jako nepoužitelný. Každý má zkrátka individuální potřeby, a proto je třeba, aby poznal možnosti a vybral tu nejlepší. Měřítkem jsou pochopitelně také finanční limity, protože přírodní struny jsou relativně drahé.

Z řádků výše je patrné, že komunikace mezi servismanem a zákazníkem je velmi důležitá a jejím výsledkem bývá nalezení optimálního řešení. Takového, které přinese hráči nejlepší pocit, komfort a většinou i výsledky.

Pavel Bachman, Tennis Arena
Autor je členem Evropské asociace vyplétačů ERSA  a držitelem
mezinárodního certifikátu Master Racquet Technician. Tenisové,
squashové a badmintonové rakety vyplétá již patnáct let.

pva, Tennis Arena

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
Hraju jenom línej tenis s pěnovým míčkem o zeď naší hodpody, struny nepotřebuju, raketa je celá plastová.......
Reagovat
smazaný uživatel
:DD
Reagovat
smazaný uživatel
ano, jsem předsvědčena, že výplet velmi ovlivňuje výkon...jen ať je pro každého hráče optimální, aniž by měl podíl na event. zranění.
Reagovat
smazaný uživatel
Hezky popsané. Jen musím souhlasit, že trefit se do výpletu chce čas. Sám jsem přeplétal nové rakety (menší hlava, jiný počet strun) asi 4x, než jsem se trefil. V současné době pletu delší struny jinak nežli a kratší a nemohu si vynachválit. Sice vše něco stojí, ale pocit ze hry se nedá zaplatit ničím!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist